Späť na všetky články
pred 1 rokom 8330 videní | 6 minúty čítania

Lyžovačka, na ktorú nezabudnete. Objavte s nami top 5 najlepších lokalít rakúskych Álp

Lyžovačka, na ktorú nezabudnete. Objavte s nami top 5 najlepších lokalít rakúskych Álp
Najväčšie, najbezpečnejšie, ale aj najkrajšie lyžiarske strediská v Rakúsku nájdete v tomto článku.

Prvé dve lyžiarske lokality, ktoré vám v tomto článku predstavíme, patria medzi najväčšie v Rakúsku. Tretia je ideálna aj pre úplných začiatočníkov a na štvrtom mieste zase nájdete takú, ktorá patrí k najnebezpečnejším zjazdovkám na svete svete. Zoznam však uzatvoríme tak trochu nečakane – strediskom, po ktorom pobehuje žltý plyšový slon.

 

1. Ski Arlberg

Zoznam tých naj lyžiarskych lokalít odštartujeme veľkolepo. Ski Arlberg je miesto, kam si chodia užívať lyžovanie a iné zimné športy tí najväčší pôžitkári. Lokalitu tvorí pätica alpských dedín, ktoré sú vybavené penziónmi, ako aj 5-hviezdičkovými, luxusom nabitými hotelmi.

rakuske-alpy-vrch-lech-zasnezenyVýhľad z Kriegerhornu na Lech.

Podľa portálu CNN Travel je Ski Arlberg so svojimi 305 kilometrami zjazdoviek 8. najväčšie lyžiarske stredisko na svete. Pri hodnotení vychádzali z nezávislého prieskumu, ktorý vypracoval geograf a kartograf Christopher Schrahe.

ski-alrberg-rakuske-alpy-lyziarske-stredisko

Za súčasnou unikátnosťou tohto strediska stojí minuloročná výstavba spojovacej trate a viacerých nových lanoviek, vďaka ktorým sa jednotlivé trasy uzavreli do celku. Tak vznikla jedinečná lyžiarska lokalita, ktorú môžeme našim západným susedom ticho závidieť.

ski-arlberg-mapaLokalita Ski Arlberg na mape Rakúska.

Vďaka novej lanovke sú všetky strediská v tejto lokalite ľahko dostupné na lyžiach – od St. Anton a St. Christoph, Stuben, Zürs, Lech, Oberlech, až po Schröcken a Warth.

Tým najväčším lákadlom novovzniknutého okruhu je „Trať slávy,“ ktorá na 65-kilometrovej dĺžke dosahuje až 18-kilometrové prevýšenie.

 

 

2. SkiWelt Wilder Kaiser – Brixental

Tejto lyžiarskej lokalite kedysi patrilo dlhé roky prvenstvo medzi všetkými rakúskymi rezortmi. Najnovšie merania zjazdoviek ukázali, že jej 284-kilometrová dĺžka tratí už na prvé miesto nestačí. Na kvalitách samotného rezortu to však vôbec neubralo.

lyziarske-stredisko-brixental-rakuske-alpy-zasnezeneNa svahu lyžiarského strediska Wilder Kaiser uprostred tirolských Álp.

Rezort je vybavený 90 modernými lanovkami. Aj napriek vyspelým technológiám stredisko ešte vždy prekypuje aj tradičnou alpskou atmosférou. O tú sa stará 77 rustikálnych horských chát.

Okrem ubytovacích zariadení na každom 3. kilometri nájdete aspoň jednu reštauráciu či bar.

brixental-rakuske-lyziarske-stredisko

O dokonalé lyžiarske podmienky sa stará až 1 700 snežných diel, takže v rezorte Wilder Kaiser nehrozí, aby ste odišli sklamaní.

Je jedno, či ste profesionál alebo človek, ktorý po príchode sem doposiaľ na lyžiach ešte nestál. Brixen totiž ponúka množstvo lyžiarskych a snowboardingových kurzov.

Stredisko je tiež vybavené nenáročnou zjazdovkou pre úplných začiatočníkov spolu s výťahom, ktorý ich vynesie na vrchol zjazdovky.

brixental-mapaLyžiarska lokalita Wilder Kaiser – Brixental sa rozprestiera v Tyrolských Alpách.

Nezabudnuteľné zážitky tu zažijú tiež celé rodinky s malými deťmi. Napríklad v Ellmau sa nachádza množstvo jednoduchých zjazdoviek.

Obzvlášť vhodnou alternatívou pre rodiny sú namiesto lanoviek veľkokapacitné gondoly, ktoré sú v stredisku Brixental úplnou samozrejmosťou.

 

 

3. Saalbach-Hinterglemm

V skratke by sa dalo povedať, že Saalbach je jedným z najpestrejších lyžiarskych areálov Rakúska.

Na 270-kilometrových zjazdovkách sa môžu vyblázniť skúsení milovníci zimných športov, ale aj úplní amatéri. Nachádzajú sa tu rôzne snehové parky, freeride zjazdovky a tobogany.

lyziarske-stredisko-saalbach-rakuskoZjazdovky lyžiarského strediska Saalbach obklopené tirolskými Alpami.

Modrou farbou je tu označených až 140 km zjazdoviek, ktoré sú ideálne pre deti, začiatočníkov, seniorov či celé rodinky. Ďalších 112 km pripadá stredne namáhavým trasám a na 18-kilometrových zjazdovkách označených čiernou si svoje zručnosti môžu otestovať tí najväčší odvážlivci.

saalbach-rakuskoNádherná zimná idylka lyžiarskeho strediska Saalbach, pri ktorej možno aj zabudnete robiť to, pre čo ste sem vlastne prišli.

Pokiaľ ste priaznivcom freeridingu, užiť si zimnú dovolenku práve v Saalbachu určite stojí za zváženie.

Nachádzajú sa tu freeride trasy rôznych obtiažností a pravidelne sa tu organizujú veľkolepé freeride udalosti. Medzi tie najznámejšie patrí napríklad Freeride World Tour či Freeride Festival.

V Saalbachu zažijete kadečo, no nikdy sa to nebude spájať s nudou.
Svoj lyžiarsky zájazd si môžete spestriť rôznymi aktivitami. Samozrejmosťou je nočné lyžovanie, paragliding, bežkovanie, curling, tobogany či snowtubing.

saalbach-mapa

 

4. Kitzbühel – Kirchberg

60 zjazdoviek s celkovou dĺžkou 179 km a 54 moderných lanoviek a vlekov – to je Kitzbühel v číslach.

Ak ho však máme opísať slovami, začali by sme tým, že ide o legendu medzi rakúskymi strediskami. Toto stredoveké banské mesto je jedným z najkrajších v Rakúsku.

kirchberg-lyziarske-stredisko-rakuske-alpyS takýmto výhľadom na Alpy sa s radosťou vstáva aj do mrazivého počasia.

Lokalita je známa svojou dobrou vybavenosťou. Uličky mesta Kitzbühel lemujú luxusné hotely, kaviarne a prepychové butiky. Aj preto je toto stredisko obľúbenou destináciou pre prominentných ľudí. Vráťme sa však späť na svah.

kirchberg-alpyV Kitzbüheli nájdete výborne podmienky na lyžovanie až 200 dní v roku.

V rokoch 2013, 2014, 2015, 2016 a 2017 bol Kitzbühel označený portálom Skiresort.info za najlepšie lyžiarske stredisko na svete.

Obľubujú ho nielen rodinky, ale aj náročnejší jednotlivci. Tí sem chodia hlavne kvôli jedinej zjazdovke, ktorá sa nachádza na svahu Hahnenkamm. Práve ten sa považuje za najnáročnejší a najnebezpečnejší zjazd Svetového pohára.

kitzbuhel-mapa

 

 

5. Zillertal Arena

Obľúbené miesto Slovákov, ktorí si sem chodia pravidelne užiť aktívny oddych na lyžiach alebo snowboarde.

143 km zjazdoviek všetkých úrovní – 11 km pre odvážnych jazdcov, 89 km pre pokročilejších a 43 km pre začiatočníkov a deti.

Veľkým lákadlom tohto strediska je tiež 7-kilometrová sánkarská dráha, na ktorej si môžete zajazdiť dokonca aj v noci.

zillertal-stredisko-alpy

Súčasťou Zillertal Areny je tiež množstvo zaujímavých atrakcií pre najmenších – raj detí s lyžiarskymi a snowboardovými školami, umelé klzisko či plyšový slon FUNty, ktorý sa prechádza po celom stredisku, rozdáva darčeky a fotí sa s deťmi.

atrakcia-pre-deti-plysovy-slonPlyšový slon FUNty v Zillertal Arene. Zdroj: Zillertal Arena

Ak sa neviete lyžovať, nudiť sa tu rozhodne nebudete. Na výber máte buď adrenalínovú jazdu na novej sánkarskej dráhe Area Coaster s dĺžkou 1,5 km či snowtubing. Ide o 200-metrový  zjazd na nafukovacom člne či pneumatike.

zillertal-mapa

 

Obľúbili ste si v rakúskych Alpách iné lyžiarske stredisko, ktoré v našom zozname chýba? Napíšte nám o ňom do komentára a pokojne pripojte aj vlastné fotografie. :)

Autor: Hana ivanová

Súvisiace články
pred 1 rokom 86678 videní | 6 minúty čítania
pred 1 rokom 84198 videní | 5 minúty čítania
pred 2 rokmi 82621 videní | 6 minúty čítania