Späť na všetky články
pred 1 rokom 10946 videní | 4 minúty čítania

Možno sa budete čudovať, ale takto vyzerá 7 najčudnejších ulíc sveta

Možno sa budete čudovať, ale takto vyzerá 7 najčudnejších ulíc sveta
Jedna je príliš strmá, iná príliš kľukatá, ďalšia zase celá oblepená rozžutými žuvačkami.

Jedna je príliš strmá, iná príliš kľukatá, ďalšia zase celá oblepená rozžutými žuvačkami. Pozrite sa a presvedčte sa na vlastné oči, aké nezvyčajné ulice a miesta sme si na svete dokázali vytvoriť.

 

1. Angel Place, Sydney, Austrália

Ani nie tak ulica, ako skôr neobyčajné miesto, na ktoré natrafíte cestou dolu po ulici Pitt Street v meste Sydney. Presne tam sa nachádza takzvané Angel Place, umelecké dielo autora Michaela Thomasa Hilla, ktorý sem v roku 2009 do výšky umiestnil až 120 prázdnych klietok.

Toto umelecké dielo, známe tiež pod názvom “Forgotten Songs”, malo byť iba dočasnou inštaláciou, ktorá upozorňovala na to, že s rozvojom mesta ľudia vyhnali vtáctvo, ktoré tu kedysi žilo. Inštalácia však zaujala natoľko, že sa napokon stala trvalou.

Nezvyčajnú atmosféru miesta Angel Place doposiaľ dotvárajú zvuky približne 50 druhov čvirikajúcich vtákov, ktoré sa počas dňa menia.

angel-street-sydney-australia-klietkova-ulica
klietkova-ulica-angel-street-sydney

 

 

2. Baldwin Street, Dunedin, Nový Zéland

Podľa Guinnessovej knihy rekordov je ulica Baldwin Street v meste Dunedin na Novom Zélande najstrmšou ulicou na svete. Táto ulička, ktorá meria niečo pod 350 metrov, má prevýšenie 70 metrov a sklon jej svahu je 19° (alebo 35 %).

Kto sa teda vyberie na cestu po Baldwin Street, mal by mať určite dobrú kondičku, zdravé kolená a v prípade jazdy na dopravnom prostriedku naozaj dobré brzdy. :-)

baldwin-street-novy-zeland
sikma-baldwin-street-novy-zeland

 

 

3. Bubblegum Alley, San Luis Obispo, Kalifornia

To, čo niekomu môže pripadať ako nechutné, sa v meste San Luis Obispo v Kalifornii stalo známou turistickou atrakciou. Približne 20 metrov dlhá ulička, celá oblepená farebnými požutými žuvačkami, prežila už dve kompletné čistenia v 70. rokoch. A zrejme je to takto dobre.

Dnes totiž láka nielen turistov, ale i fotografov, pre ktorých sú farebné steny polepené žuvačkami zaujímavým pozadím pre ich snímky.

Ulička má už inak aj svoju konkurenciu, a to konkrétne v Seattli v štáte Washington na ulici Post Alley.

zuvackova-ulica-bubblegum-alley-kalifornia
zuvackova-ulica-bubblegum-alley-kalifornia

 

 

4. Heidelberg Street, Detroit, Michigan

Heidelberg v meste Detroit je podobne ako spomínané Angel Place umeleckým projektom. Konkrétne ide o projekt vonkajšieho umenia v mestskej štvrti McDougall-Hunt na východnej strane mesta, ktorý tu v roku 1986 vytvoril umelec Tyree Guyton s jeho manželkou Karen a dedkom Samom.

Tí pretvorili jedno z pochybných predmestí, kam sa ľudia báli chodievať nielen počas noci, ale i počas dňa, na farebné bláznovstvo. Opustené domy využili ako maliarske plátna a priestor pre realizáciu aj tých najšialenejších fantázií. Oblasti, ktoré po detroitských nepokojoch z roku 1967 vyzerali, ako keby tam vybuchla bomba, tak vďaka projektu dostali nový život.

heidelberg-street-michigan-farebny-dom
heidelberg-street-umelecka-ulica-michigan

 

 

5. Lombard Street, San Francisco, Kalifornia

Ulica Lombard Street v San Franciscu je nielen strmá, ale aj poriadne zakrútená. Nie nadarmo získala pomyselný titul najkľukatejšej ulice na svete.

Má totiž osem strmých zákrut, ktoré určite viac ako vodiči áut obľubujú cyklisti či peší turisti. Rýchlosť, ktorou sa totiž odporúča dané zákruty prejsť, je 8 kilometrov za hodinu.

lombard-street-kalifornia-ulica-zakrut
lombard-street-z-vysky-kalifornia-ulica-plna-zakrut

 

 

6. Hosier Lane, Melbourne, Austrália

Mesto Melbourne je úzko späté s kvalitným umením. Na mysli však nemáme len to klasické umenie, ktoré nachádzame v galériách a divadlách, ale i pouličné. Melbourne má totiž povesť mesta s najlepším pouličným umením, o čom sa presvedčíte aj pri prechode mnohými tamojšími ulicami.

Najslávnejšou je, bezpochyby, Hosier Lane, ktorá je bez zbytočného preháňania rajom pre všetkých sprejerov. Kto má rád graffiti, Hosier Lane si zamiluje.

hosier-lane-australia-graffitti-ulica
hosier-lane-australia-graffitti-ulica

 

 

7. The Magic Roundabout, Swindon, Anglicko

Aj keď posledný bod opäť nie je tak celkom ulicou, predsa len sme mu vyhradili čestné miesto v našom zozname. Ide o veľký kruhový objazd v anglickom meste Swindon, nad ktorým sa budete čudovať až-až.

Tento kruhový objazd má príznačný názov Magic Roundabout (Kúzelný kruhový objazd). A niet divu. Je totiž hotový zázrak, aby ho nováčik zvládol prejsť bez akýchkoľvek zaváhaní. 

Autor: Hana Ivanová