Späť na všetky články
pred 6 mesiacov 16335 videní | 6 minúty čítania

Súostrovie Lofoty v Nórsku: Drsná krása za hranicou polárneho kruhu

Súostrovie Lofoty v Nórsku: Drsná krása za hranicou polárneho kruhu
Severské súostrovie Lofoty má všetko, čo by mala mať každá dobrá dovolenka – more, pláže aj hory.

Severské súostrovie Lofoty má všetko, čo by mala mať každá dobrá dovolenka – more, pláže aj hory. No predsa ide o iný druh zážitkov. Veď plavbu po fjordoch alebo bývanie v rybárskych domoch nezažijete len tak hocikde.

Mnoho turistov opisuje toto severské súostrovie ako destináciu s najrozmanitejšou prírodou, najkrajšími scenériami a najchutnejšími pokrmami, aké doposiaľ jedli.

suostrovie lofoty v norsku

Tieto chvály majú svoje opodstatnenie, pretože Lofoty sú ako iný svet. Rozmanitosť spočíva v tom, že na jednom mieste uvidíte zasnežené hory aj pláže s tyrkysovými morom, skalnaté pobrežie s typickými rybárskymi domami sú pre Stredoeurópana taktiež niečím nevídaným.

A napokon aktivity ako turistika, horolezectvo, populárne sledovanie polárnej žiary či surfovanie je to, čo vás môže na toto miesto prilákať. Vedeli ste, že Lofoty sú najsevernejšia destinácia, kde môžete surfovať?

Ak chcete vedieť viac zaujímavých vecí o Lofotách, čítajte ďalej.

 

Reine

Obec Reine je typickou usadlosťou, ktorá leží v malej lagúne na ostrove Moskenesøya. K ešte väčšej atraktivite tohto miesta prispieva fakt, že rybárske domy slúžia nielen lovcom, ale aj turistom, ktorí sa v nich môžu dočasne ubytovať.

obec reine suostrovie lofoty v norskuObec Reine

Z mnohých dôvodov sa teda Reine považuje za povinnú zastávku na ostrovoch. A tak ako je samozrejmosťou návšteva tejto dedinky, rovnako nemožno vynechať ani výlet na horu Reinebringen, odkiaľ uvidíte nielen Reine, ale aj ďalšie ostrovy.

Síce sa Reinebringen s výškou 450 metrov neradí k tým najmohutnejším, vyliezť na ňu nie je jednoduché. Príčinou je najmä strmý a skalnatý terén. Preto ak sem pôjdete, dbajte na výstroj a radšej kráčajte dlhšie, ale bezpečne.

pohlad z reinebringenu na reine suostrovie lofoty v norskuPohľad z Reinebringenu na Reine a ďalšie ostrovy

 

Kvalvika

Ak prejdete naprieč ostrovom Moskenesøya smerom na severozápad, objavíte ďalšiu lofotskú atrakciu – pláž Kvalviku. K pláži sa dá dostať po dvoch trasách. Prvá vedie po ceste E10 smerom k dedine Fredvang.

Druhou možnosťou je ísť najprv na vrchol hory Ryten a odtiaľ na Kvalviku. Prvé minúty budete kráčať po lúke, no neskôr sa dostanete k strmším úsekom. Po ceste budete prechádzať údolím s malými jazierkami. Z týchto miest to nie je ďaleko k bodu, odkiaľ uvidíte aj pláž.

pohlad z pohoria ryten na plaz kvalvika suostrovie lofoty v norskuPohľad z pohoria Ryten na pláž Kvalvika

Najprv teda prejdite na Ryten, odkiaľ budete mať krásny výhľad. Keď už pôjdete k k pláži, budete musieť zostúpiť smerom k pobrežiu po vyšliapanom chodníku. Takáto túra vám zaberie približne jednu hodinu.

Pre ešte adrenalínovejší a pamätnejší zážitok sa môžete v lokalite rozložiť so stanom a kempovať tu. Najväčší ruch je počas dňa, na večer by ste mohli zostať pri pláži celkom sami. Dávajte si však pozor a pred utáborením sa zistite, aké bude počasie, ktoré je v týchto končinách veľmi premenlivé.

 

Hamnøy

Hamnøy sa často označuje za najmalebnejšie miesto súostrovia. Okrem tohto prívlastku tejto obci patrí aj označenie najstaršia rybárska dedina na Lofotách.

Takže podobne ako Reine, aj v obci Hamnøy môžete skúsiť bývanie v útulných rybárskych domoch, najvychytenejšie zariadenie je Elliassen Rorbuer.

polarna ziara v hamnoy suostrovie lofoty v norskuPolárna žiara nad rybárskymi domami v Hamnøy

V prípade, že idete na sever Európy sledovať polárnu žiaru, v Hamnøy vám stačí vyjsť z domu, aby ste ju uzreli. Sezóna polárnej žiary sa na Lofotách začína v septembri a trvá až do marca. Svoju cestu na ostrovy môžete teda začať plánovať už teraz.

hamnoy suostrovie lofoty v norsku

Okrem toho, že v Hamnøy vyskúšate tradičné bývanie a uvidíte polárnu žiaru, môžete vyskúšať rybolov, požičať si loď alebo bicykel či vybrať sa do galérií a múzeí, ktoré opisujú život v regióne.

Aj napriek svojej odľahlosti Lofoty nie sú spoločensky nezaujímavé. Svedčí o tom aj fakt, že sa v Hamnøy každoročne v máji koná Feelgood Jazzfest.

 

Svolvaer

Hospodárstvo hlavného mesta Svolvaer tvorí hlavne rybolov, no významným je aj cestovný ruch.

To, že sa tu schádza veľké množstvo návštevníkov, vyplýva z toho, že do mesta premáva autobusová linka z Nórska, je tu letisko a veľký význam nepochybne zohrávajú aj okolité kultúrne či prírodné atrakcie.

pohlad na svolvaer suostrovie lofoty v norskuPohľad na Svolvaer

Milovníkom prírody odporúčame, aby obetovali hodinu cesty a vybrali sa pozrieť na Trollfjord. Ide o morský záliv dlhý iba dva kilometre. Výnimočným ho však robia okolité strmé pohoria a úzky vstup. Keď sa pre takýto výlet rozhodnete, počkajte si na vyhliadkovú loď, ktorá premáva v závislosti od počasia.

okolie trollfjordu suostrovie lofoty v norskuOkolie Trollfjordu

Na Lofotách sa nám nesmierne páči aj kostol Lofotkatedralen. A nie je to iba jeho netradičným severským dizajnom a veľkoleposťou, ale aj históriou, ktorá sa k tomuto chrámu viaže.

kostol lofotkatedralen suostrovie lofoty v norskuKostol Lofotkatedralen

Začneme tým, že v kostole z roku 1898 je 1200 miest na sedenie (je to zároveň najväčší drevený kostol v severnom Nórsku).

Možno sa aj vy pýtate, pre koho toľko priestoru, keď Lofoty sú samy osebe vcelku odľahlou časťou sveta. Dôvod je prostý – stavitelia totiž rátali nielen s miestnymi, ale kostol slúžil aj rybárom z celého nórskeho pobrežia, ktorí sa potrebovali duchovne posilniť predtým, než vyplávali na more. Počas rybárskej sezóny bol vďaka nim kostol vždy plný.

kostol loffotkatedralen suostrovie lofoty v norsku v noci

Ak sa sem vyberiete v lete, katedrálu budete môcť navštíviť aj vy. Pre ešte intenzívnejší zážitok si vytipujte deň, keď bude na programe festival komornej hudby.

 

Praktické rady na záver

  • Na Lofoty sa dostanete letecky (Svolvaer), loďou z mesta Bodø alebo autobusom z Narviku.
  • Pre praktickejší presun po ostrovoch si požičajte auto.
  • Najväčšia zima je od apríla do mája, september a november sú daždivé.
  • December je najtmavší mesiac, v tomto čase sa začína polárna noc a trvá až do januára.

 

Súvisiace články
pred 1 rokom 86675 videní | 6 minúty čítania
pred 1 rokom 84186 videní | 5 minúty čítania
pred 2 rokmi 82620 videní | 6 minúty čítania