Späť na všetky články
pred 1 rokom 2795 videní | 8 minúty čítania

Sprievodca slovenskými vianočnými trhmi: Čo si pre nás pripravili naše najväčšie mestá?

Sprievodca slovenskými vianočnými trhmi: Čo si pre nás pripravili naše najväčšie mestá?
Pozreli sme sa na tohtoročné vianočné trhy v Bratislave, Trnave, Žiline, Banskej Bystrici, Trenčíne, Nitre, Prešove i v Košiciach.

Krásnu sviatočnú atmosféru prinášajú nielen európske metropoly. Atraktívne novinky si pre svojich návštevníkov pripravili aj najväčšie slovenské mestá. Pravý domáci punč, chutné špeciality, výzdoba ako z rozprávky, knižná obývačka na námestí, ale aj praktická ukážka toho, že veľké podujatia sa dajú organizovať v súlade s prírodou.

 

Najväčšie trhy ponúka Bratislava

Najväčším lákadlom pre Slovákov, ale aj pre zahraničných turistov zostávajú naďalej vianočné trhy v Bratislave. Desiatky stánkov s vianočnými darčekmi, ručnými výrobkami, občerstvením, ale aj rôzne charitatívne stánky – to všetko nájdete do 22. decembra na Hlavnom, Františkánskom, ale aj Hviezdoslavovom námestí.

vianocne trhy Bratislava

Turistickou atrakciou je tento rok aj veľký 14-metrový smrek pichľavý na Hlavnom námestí, ktorý má úctyhodných 30 rokov.

Ak túžite po niečom trochu komornejšom, oplatí sa navštíviť Bratislavský hrad, kde nájdete veľmi útulné adventné trhy. Zaujímavé sú nielen stánky, ale aj rôzne doplnkové aktivity, ktoré sú pre návštevníkov dostupné až do stredy 19. decembra v čase od 12. do 21. hodiny. Podujatie sa bude niesť v duchu charity a bude zamerané na rodiny s deťmi, k čomu sa pripojilo aj Slovenské národné múzeum. To bude počas nedieľ ponúkať zľavnené vstupné do súčasných expozícií.

Hoci Bratislava tentoraz neprináša až toľko noviniek, budúci rok by sa to podľa nového primátora malo zmeniť. „Mojou snahou bude, aby ponúkali naozaj najlepšiu gastronómiu v danom segmente, aby boli 'zero waste', aby spoluvytvárali vianočnú atmosféru v meste a nestávali sa miestom, ktoré po zlej skúsenosti budú Bratislavčania aj návštevníci mesta obchádzať,“ skonštatoval Matúš Vallo pre portál teraz.sk ešte koncom novembra.

 

Trnava vsadila na eko

To, čo sa Bratislava ešte len pokúsi dosiahnuť, sa neďalekej Trnave už podarilo. Na vianočných trhoch totiž zakázali všetky jednorazové plasty. Varené víno, guláš, pečenú klobásu a ďalšie tradičné chutné špeciality si tak od tohto roka budete môcť vychutnať z kompostovateľných „riadov“.

„Dodržiavanie povinnosti používania kompostovateľného riadu bude zakotvené v rozhodnutí na predaj počas konania Vianočných trhov 2018 a bude kontrolované. Nedodržiavanie tejto podmienky bude prísne sankcionované,” uviedol magistrát mesta v dokumente o povinnostiach predajcov.

eko vianocne trhy Trnava

Vianočné trhy v „Malom Ríme“ sú už dlhodobo považované za jedny z najkrajších na Slovensku. Centrum historického mesta krášli drevená dedina s predajnými stánkami, atrakciou je aj umelé klzisko, tvorivé dielne pre deti a na hlavnom pódiu sa každý deň odohrajú rôzne koncertné vystúpenia.

vianocne trhy Trnava pohlad

Zdroj: facebook.com/trnava

Zaujímavý adventný program organizuje aj kultúrne centrum Nádvorie, kde budú tiež koncerty, workshopy a aj vianočný Trnavský rínek. Za zmienku stoja aj tradičné stredoveké trhy na Námestí sv. Mikuláša. Vianočnú pohodu si v Trnave môžete vychutnať až do 22. decembra.

historicke vianocne trhy Trnava

Zdroj: facebook.com/zazivtrnave

 

Aj Žilina je zelená

Stop plastom vyhlásila tento rok aj Žilina. Návštevníkov vianočných trhov tak už nebudú „strašiť“ koše, v ktorých sa kopia jednorazové príbory, poháre či taniere, ktoré značne zaťažujú životné prostredie. Namiesto toho všetko poputuje do kompostéra. Nové opatrenia však stánkarov neodradili, bo dokonca stúpol počet predajných stánkov s jedlom, občerstvením i remeselným predajom.

vanocne trhy Zilina

Víkend pred Vianocami sa bude na trhoch predávať aj Primátorský punč, pričom vý­ťažok z jeho predaja poputuje na charitatívne účely. Najmenších zas určite poteší klzisko na korčuľovanie a športoví nadšenci sa dva dni pred Štedrým dňom môžu zapojiť do Vianočného behu na Vodnom diele Žili­na. Mesto si pre ľudí pripravilo naozaj bohatý program, ktorý si môžete vychutnať až do 23. decembra.

vianocne trhy Zilina svetelna gula

 

Banská Bystrica ulahodí ušiam

Eko-režim skúša tento rok aj Banská Bystrica. Mesto vydalo pre stánkarov odporúčania s cieľom minimalizovať plastový odpad, ktorý radí vymeniť za riad na opakované použitie alebo ten kompostovateľný. „V budúcnosti plánujeme pokračovať v prísnejšom režime,“ avizovala hovorkyňa primátora Dominika Mojžišová.

Zdroj: facebook.com/Mesto-Banská-Bystrica

Banská Bystrica však prichádza aj s ďalšou vítanou novinkou. „Mesto pod Urpínom“ po dlhých rokoch opravilo ozvučenie na stĺpoch verejného osvetlenia, a tak vo vianočnom mestečku konečne znie jednotná hudba.

Po minulé roky si totiž každý predajca vyhrával svoju vlastnú nôtu a hoci to s hlučnosťou stánkari zväčša nepreháňali, rôzne hudobné žánre, ale aj hlasitosť pôsobili na návštevníkov tak trochu rušivo. Tomu však už odzvonilo a aj v Banskej Bystrici si tak môžete vypočuť krásne vianočné koledy.

Trhy budú na banskobystrickom námestí až do 1. januára 2019 a oficiálne sa ukončia novoročným ohňostrojom o 17. hodine.

vanocne trhy Banska Bystrica ohnostroj

 

Čaro Vianoc pod Trenčianskym hradom

Každý deň nejaké prekvapenie. Tak nejako by sa dali charakterizovať adventné trhy v Trenčíne. Na Mierovom námestí nájdete 44 stánkov, no zaujímavosťou je aj to, že v niektorých sa predajcovia budú striedať. Na trhy do Trenčína sa teda rozhodne oplatí prísť aj opakovane, pretože máte záruku, že zakaždým objavíte niečo nové.

vianocne trhy Trencin

Zdroj: facebook.com/mesto.trencin

Mesto s bohatou históriou si však pripravilo aj poriadnu dávku zábavy. Počas 19 dní sa na pódiu vystrieda dovedna 500 účinkujúcich, pričom program je počas pracovných dní zabezpečený každý večer a cez víkendy sa spievať a tancovať bude celodenne.

vianocne trhy pod Trencianskym hradom

Zdroj: facebook.com/mesto.trencin

 

Stromček má najdlhšiu tradíciu v Nitre

Návštevníkov nitrianskych trhov privíta na bráne vianočného mestečka hviezda, ktorá bude žiariť až do 23. decembra. A budete sa tu cítiť naozaj ako doma, lebo stánky na Svätoplukovom námestí sú zomknuté do kruhu, čo vytvára naozaj príjemnú rodinnú atmosféru. Ochrannú ruku nad drevenými „domčekmi“ drží mohutný vianočný strom, ktorý tu tradične stojí už viac ako 90 rokov!

vianocne trhy Nitra

Zdroj: facebook.com/nitramesto

Ak budete mať chuť, vyberte sa na zimnú prechádzku aj smerom na Nitriansky hrad. V Gotickej priekope nájdete totiž malebné adventné mestečko, kde si pre vás v termíne od 14. do 22. decembra pripravili aj pútavú výstavu betlehemov. Ak k tomu ešte pridáme pohľad na vysvietené „mesto pod Zoborom“, tento výlet rozhodne neoľutujete.

 

Obývačka na námestí v Prešove

Tretie najväčšie mesto na Slovensku poňalo tohtoročné trhy v parádnom štýle. Pre domácich aj turistov si pripravilo až 90 stánkov, v ktorých nájdete vianočné ozdoby, remeselnícke výrobky, ale aj mňamky od výmyslu sveta. Veľkú pozornosť púta aj pojazdná predajňa vinylových platní, vláčik pre deti či svet plyšu.

vianocne trhy Presov

Zdroj: facebook.com/msupresov

Nudiť sa tu teda rozhodne nebudete. A čo v prípade, že by vám bola zima? Nemusíte utekať hneď domov, pretože oddýchnuť si môžete v príjemnej knižnej obývačke na námestí. Ponúknu vám tu domácu horúcu čokoládu a zaobstarať si tu môžete aj knižný darček pre niekoho blízkeho.

 

Najdlhšie sa budú baviť Košice

Vianočné trhy v Košiciach sú súčasťou Košických rozprávkových dní, ktoré „metropolu východu“ zmenia na nepoznanie. Ilúziu vianočnej krajiny sa mestu podarilo vytvoriť najmä vďaka jedinečnej svetelnej výzdobe, ktorá rozžiari nielen známu Hlavnú ulicu, ale postupne sa rozšíri aj do ďalších zákutí v blízkosti centra.

vianocne trhy Kosice

Ako prvá sa rozsvieti Biela ulica, no po novom nájdete svetelnú bránu aj v náprotivnej Poštovej ulici. Ak tomu pridáme ešte aj svetelné sane, adventný veniec so 120-centimetrovými sviečkami či 3D vianočné gule, tak to Košice s výzdobou tento rok jednoznačne vyhrali. A rozhodne sa choďte pozrieť aj k Dolnej bráne, ktorá bude ozdobená prvkami mobilnej mestskej zelene.

Pre návštevníkov je tento rok pripravených 48 stánkov a k tomu aj bohatý kultúrny program. Vychutnať si ho môžete najmä na pódiu pri Immaculate, ale aj pri Urbanovej veži či v Historickej radnici. A že sa východniari vedia naozaj poriadne baviť, dokazuje aj to, že v Košiciach budú trvať vianočné trhy až do 6. januára. Veď nie nadarmo sa v známej východniarskej pesničke spieva: „Vypic a žic!“

Súvisiace články
pred 2 rokmi 145121 videní | 5 minúty čítania
pred 1 rokom 120580 videní | 6 minúty čítania