Späť na všetky články
pred 10 mesiacov 16946 videní | 6 minúty čítania

Skôr ako vycestujete do Indie, pripravte sa na tieto podivné kultúrne zvyky

Skôr ako vycestujete do Indie, pripravte sa na tieto podivné kultúrne zvyky
Ak ste si tento rok naplánovali exotickú dovolenku v Indii, spoznajte najskôr jej kultúrne zvyklosti. Aby vás náhodou nezaskočili.

Ak ste si tento rok naplánovali exotickú dovolenku v Indii, pred odletom by ste si mali naštudovať kultúrne zvyklosti, na ktoré môžete v tejto krajine naraziť. Nepripraveného vás môžu niektoré z nich naozaj prekvapiť (v dobrom, ale aj v zlom) či dokonca pobaviť.

 

Rituálne sobáše so zvieratami

V niektorých oblastiach Indie obyvatelia veria, že duchovia môžu ovládnuť telo človeka a jediným spôsobom, ako takéto prekliatie prelomiť, je sobáš so zvieraťom. Najčastejšie sa démonmi posadnuté dievčatá v takýchto prípadoch vydávajú za kozu alebo psa, na ktorého sa kliatba jeho „nevesty“ prenesie.

indicka nevesta, cestovatelsky portal Idem FIRO-tour

Podobný osud čaká aj dievčatá narodené s rôznymi zdravotnými a estetickými vadami. Úplne stačí, že sa dievča narodí s drobnou odlišnosťou a jej osud je spečatený. Súčasťou rituálnych obradov so psami je aj riadna hostina a svadobná zábava. Samozrejme, sobáš so zvieraťom je iba pascou na duchov. Dievčatá neskôr čaká skutočná svadba s reálnym ženíchom a šťastný manželský život.

Azda najznámejší prípad takejto indickej rituálnej svadby pochádza z roku 2014. 18-ročná Mangli Munda si vtedy na odporúčanie svojich rodičov musela oženiť s túlavým psom. Video z tohto bizarného svadobného obradu si môžete pozrieť nižšie.

 

 

Obetovanie vlasov pre lepšie vzťahy s bohmi

Populárnym rituálom, ktorý azda nikde inde vo svete nenájdete, je strihanie vlasov na znak vďaky. Miestni obyvatelia totiž veria, že takouto obetou si získajú sympatie bohov. Tí najoddanejší sú dokonca ochotní podstúpiť úplne oholenie hlavy.

 

Varuna Yajna – modliaci sa mnísi ponorení v sudoch

Poľnohospodársky priemysel tvorí v Indii značnú časť celkového HDP a ekonomická stabilita krajiny je preto závislá od monzúnových dažďov. Ak sa ich príchod oneskorí, indická ekonomika trpí a ľud sa obáva, že dôvodom je hnev bohov. Keďže sa v hinduistickom náboženstve uctieva vyše 330 miliónov rôznych bohov, je jasné, že jednému z nich patrí rozhodovacia moc nad dažďami.

zdroj: Daijiworld

Práve bohu dažďa sa v období sucha prihovárajú hinduistickí kňazi sediaci v sudoch s vodou. Varuna Yajna sa vykonáva za účelom budovania lepších vzťahov s bohom Varunom formou zvláštnych modlitieb. Na túto nezvyčajnú udalosť narazíte hlavne v južných štátoch Indie, ako sú Maharashtra, Karnataka alebo Tamil Nadu.

 

Problém chýbajúcich toaliet vyriešili maľbami bohov

Podľa odhadov nemá vlastnú toaletu vo svojom dome asi 50 % indického obyvateľstva.

Aby ľudia prestali vykonávať svoju potrebu svojvoľne v odľahlých uličkách, niektorí si na svoje domy namaľovali obrazce bohov, ktoré sa žiadny veriaci neodváži pošpiniť. Že si v Indii svoj verejný poriadok vážia a strážia, potvrdzuje aj profesia „pľuvacieho inšpektora“ – jeho úlohou je znížiť v meste Mumbai množstvo pľuvancov na zemi.

 

Lath mar Holi je pestrofarebná tradícia, kde ženy bijú mužov

Oslavu, ktorá sa koná niekoľko dní pred festivalom Holi, každoročne navštevujú v štáte Uttar Pradesh na severe Indie tisícky hinduistov, ale aj zvedavých turistov. Charakteristickými prvkami osláv sú palice, farby, tanec a spev.  

sviatok Holi, India, cestovatelsky portal Idem FIRO-tour

Tradícia festivalu vychádza z hinduistickej legendy, podľa ktorej Lord Krishna z dediny Nandgadon navštívil milovanú Radhu v jej rodnej obci Barsana. Hosť si však miesto priateľskej návštevy začal z Radhy a jej priateľov nemiestne uťahovať. Všetkých sa jeho urážky citlivo dotkli a Krishnu z Barsany vyhnali.

Na znak tejto udalosti trestajú ženy brániacich sa indických mužov palicami. Niektorí z nich sa dokonca musia obliecť ženské šaty a tancovať v nich na verejnosti medzi ostatnými ľuďmi.

 

Pobehujúce farebné kravy a majitelia ležiaci pod nimi

Kravy sú pre hinduistov posvätnými zvieratami a zvlášť veľkú oddanosť im Indovia prejavujú v krajine Maharashtra. Počas osláv Govardhan svoj dobytok miestni ľudia ozdobia rôznymi farbami, henna tetovaním a kvetmi. Po tomto ich pustia do ulíc a ľahnú si na zem, aby po nich mohol farebný dobytok chodiť. Pre cudzincov zvláštne, no v Maharashtre má tento rituál významnú náboženskú hodnotu.

zdroj: cnbc.com

 

Puli kali – zábavná hra tigrov je súčasťou festivalu úrody

Doslovný význam ľudovej slávnosti Puli kali je „hra tigrov.“ Na nej zabávajú ľud profesionálni umelci natretí žiarivo žltou, červenou a čiernou farbou do podobizne tigrov. Predstavenie je súčasťou osláv Onam – festival úrody oslavovaný najmä v meste Thakil, ktoré sa nachádza v indickom štáte Kerala. Každoročne sa sa oslavách zúčastňuje obrovské množstvo domáceho obyvateľstva, ale aj turistov bažiacich po nevšednej exotickej dovolenke.

 

Nag Panchami – tradícia uctievania hadov

Hady sú v indickej kultúre zakorenené už dlhé stáročia a tvoria neodmysliteľnú súčasť celej indickej mytológie a folklóru. Sviatok uctievania hadov prebieha počas 5. dňa lunárneho mesiaca Shravan, takže ak chcete na vlastné oči zažiť živé kobry, na poznávacie výlety do Indie alebo Nepálu by ste sa mali vybrať najmä počas júla alebo augusta.

Pokiaľ trpíte fóbiou z plazov, Nag Panchami je skvelou príležitosťou, ako ju prekonať, pretože podľa tradície hady počas tohto sviatku nehryzú.

dvaja muzi s kobrou, India, cestovatelsky portal Idem FIRO-tour

 

Kumbh Mela – najväčšie skupinové kúpanie na svete

Ide o najväčšiu hinduistickú púť, ktorej sa zúčastňujú milióny veriacich, aby sa mohli okúpať na posvätnom mieste, ktorým je sútok rieky Ganga a Jamuna v meste Allahabad. Veria, že sa tým dostanú do najvyššieho duchovného stavu – nirvány. Kumbh Melu možno označiť aj za veľtrh náboženstiev, na ktorom sa v pokoji zídu rôznorodé smery hinduizmu, no miesto škriepok sa snažia o vzájomné pochopenie a prejavenie úcty.

Zaujímavosťou tohto hinduistického sviatku je, že ženy sa na ňom zúčastňujú oblečené v pestrofarebných odevoch a telá mužov pokrýva iba vrstva popolu, inak sa v posvätnej vode kúpu úplne nahí. Očista od hriechov v rieke, do ktorej bohovia vyliali „nektár nesmrteľnosti“ sa koná každé tri roky.

zdroj: Kumbhamela.net

 

Extrémne poverčivý národ

Poverám prikladajú obyvatelia Indie silnú váhu. Reči o nešťastí spôsobenom čiernou mačkou, ktorá vám skríži cestu, panujú síce aj na Slovensku, no umelé vyvolávanie pôrodov len preto, že je v kalendári "šťastný deň", to sa len tak hocikde vo svete nevidí.

V niektorých oblastiach sa manželstvá uzatvárajú v závislosti od pohybu planét a predajcovia umiestňujú pred svoje obchody citrón alebo zelenú papriku ako ochranu pred Buri Nazar – „okom diabla.“

Aj napriek týmto zvláštnostiam, alebo práve vďaka nim, je India veľmi pôsobivou krajinou. To si o Indii myslel aj Mark Twain, ktorý ju v jednom zo svojich diel opísal ako „kolísku ľudstva, rodisko ľudskej reči, matku histórie, babičku legiend a prababičku tradícií.“

Autor: Hana Ivanová

Súvisiace články
pred 1 rokom 86675 videní | 6 minúty čítania
pred 1 rokom 84190 videní | 5 minúty čítania
pred 2 rokmi 82621 videní | 6 minúty čítania