Späť na všetky články
pred 1 rokom 3593 videní | 3 minúty čítania

Saudská Arábia má v pláne prilákať viac turistov. Chce im ukázať, ako mení svoje konzervatívne zvyky

Saudská Arábia má v pláne prilákať viac turistov. Chce im ukázať, ako mení svoje konzervatívne zvyky
Na to, aby do Arábie začalo chodiť viac návštevníkov, krajina zavádza svoje prvé turistické víza.

Cieľom je prilákať ľudí, ktorí chcú naozaj zažiť krajinu a okúsiť jej ušľachtilosť, tvrdí šéf saudsko-arabského turizmu a národného dedičstva princ Sultan bin Salman. Na to, aby do Arábie začalo chodiť viac návštevníkov, krajina zavádza svoje prvé turistické víza.

Saudska Arabia laka turistov

Doteraz sem mohli ľudia cestovať za rodinou, prácou alebo náboženstvom. Turistické víza umožňujú pobyt v krajine na 30 dní. Podľa britských novín The Independent v roku 2016 vycestovalo do Saudskej Arábie 18 miliónov ľudí, z toho väčšina prišla na púť do Mekky. Do roku 2030 by podľa plánov malo krajinu navštíviť približne 30 miliónov turistov ročne.

 

Aké sú vízie?

Aby však Saudská Arábia tieto čísla dosiahla, musí do cestovného ruchu niečo investovať. Vízie sú také, že v Saudskej Arábii vyrastú rezorty na vyše 150 kilometroch pobrežia, do roku 2022 má byť v štáte tematický park s názvom Six Fix. Rozvíjať by sa mali aj metropoly, do ktorých sa investuje až 500 miliárd dolárov.

Saudska Arabia chce budovat plazove aj ostrovne rezorty

Saudská Arábia chce vybudovať plážové aj ostrovné rezorty.

V plánoch Saudskej Arábie sú aj plážové rezorty na 50 ostrovoch v Červenom mori a vybudovanie zábavného mesta, ktoré by malo konkurovať Las Vegas.

Okrem všetkého, čo sa bude dodatočne budovať, sú tu aj stále faktory, ktoré predstavujú veľký potenciál krajiny. Je to najmä teplo, pamiatky UNESCO a miestna kultúra.

mesita v meste Medina Saudska Arabia

Jednou z najkrajších pamiatok je mešita v meste Medina.

Saudskú Arábiu môžu v napredovaní motivovať aj blízke štáty ako Omán alebo Spojené arabské emiráty.

Dobrým vzorom je napríklad Dubaj, ktorý sa v minulom roku stal šiestym najnavštevovanejším mestom na svete a do roku 2025 by mal v počte turistov predbehnúť aj Londýn. K atraktivite mesta prispieva najmä moderná infraštruktúra a nadštandardné ubytovanie.

 

Menej ropy, viac turizmu

Za rozvojom turizmu v Arábii však nehľadajte iba snahu ukázať návštevníkom atrakcie a kultúru moslimského národa. Arabi si uvedomujú, že sú vo veľkom odkázaní na ropu, a práve rozvojom cestovného ruchu chcú rozšíriť svoje hospodárske smerovanie.

rozvoj turizmu Saudska Arabia

Skvelou správou je ale aj to, že krajina si uvedomuje svoje striktné pravidlá týkajúce sa islamu, a aj pre rozvoj cestovného ruchu od niektorých upúšťa. Korunný princ Mohammad bin Salman sľúbil umiernenejšiu a otvorenejšiu formu islamu, ktorá sa prejaví aj vo vzťahu k ženám, a to nielen domácim, ale aj návštevníčkam.

Napríklad od júna tohto roku môžu Arabky šoférovať auto, rovnako im dovolili chodiť do kina, zúčastňovať sa konferencií, niektoré sa dostávajú aj do vedúcich funkcií. Čo sa týka turistiek, po novom môžu ženy staršie ako 25 rokov cestovať do krajiny samy v organizovaných skupinách. Mladšie návštevníčky musia cestovať v sprievode manžela alebo brata. Kým sa nepristúpilo k zmenám, veková hranica bola až 40 rokov.

rozvoj turizmu Saudska Arabia

Turistické udeľovanie víz cez internet si Saudská Arábia vyskúša už teraz, keďže v decembri bude hostiť preteky Formuly E. Toto špeciálne vízum zároveň návštevníkom poslúži ako vstupenka na preteky elektrických automobilov.

Súvisiace články
pred 1 rokom 87026 videní | 6 minúty čítania
pred 1 rokom 85199 videní | 5 minúty čítania
pred 2 rokmi 82783 videní | 6 minúty čítania