Späť na všetky články
pred 7 mesiacov 29247 videní | 5 minúty čítania

Prešli by ste po najdlhšom visutom moste na Slovensku? Nájdete ho pri Bystrici

Prešli by ste po najdlhšom visutom moste na Slovensku? Nájdete ho pri Bystrici
V júni na Slovensku pribudla ďalšia turistická chuťovka. Je ňou najdlhší lanový most s lezeckou sieťou.

Najnáročnejšia via ferrata sa nachádza na Skalke a toto prvenstvo si drží vďaka najdlhšiemu visutému mostu na Slovensku. A hoci ho otvorili len koncom júna, okamžite stihol vyvolať hotové adrenalínové šialenstvo. Nevšedné dobrodružstvo tu môžete zažiť aj vy.

 

zaber na turisticky most a zapad slnka v pozadi

Najdlhší visutý most na Slovensku je súčasťou Via ferrata na Skalke pri Kremnici.
Zdroj: Facebook - Turista

 

Slovensko má naozaj nádhernú prírodu a hrdí sa aj tým, že má najdokonalejšiu sieť turistických trás na svete. Po turistických značkách tak môžete prejsť až 15-tisíc kilometrov. Turizmus však v poslednej dobe nie je len o turistike a mnohí nadšenci vyhľadávajú aj rôzne zaujímavé atrakcie. 

Jednou z nich je určite Chodník korunami stromov v Bachledovej doline, ktorý otvorili v septembri 2017 a ktorý iba za prvý rok prevádzky navštívilo neuveriteľných 350-tisíc ľudí. Veľký ošiaľ nastal aj v júli 2018, keď v Bojniciach otvorili 30-metrovú vyhliadkovú vežu Čajka v oblakoch. O oboch týchto atrakciách sa dočítate v našom článku.

Netrvalo to však dlho a v júni 2019 na Slovensku pribudla ďalšia turistická chuťovka. Je ňou najdlhší lanový most s lezeckou sieťou, ktorý je súčasťou via ferraty na Skalke pri Kremnici. 

 

 

Poriadna výzva

Náučná zaistená cesta (via ferrata) Komín sa nachádza v Kremnických vrchoch v podcelku Flochovský chrbát. Stačí, ak prejdete cez ski arénu Skalka, a ste tam.

Trasa sa začína na takzvanej Peknej vyhliadke, vedie hrebeňovou červenou turistickou značkou, na ktorej vás čakajú rôzne jaskynky, jamy či skalné diery. Obľúbeným úsekom trasy je takzvaný Tunel, ktorý bol zrekonštruovaný pred dvoma rokmi. 

najdlhsi visuty most na slovensku sa nachadza v prostredi kremnickych vrchov

Najdlhší visutý most na Slovensku sa nachádza v príjemnom prostredí Kremnických vrchov.
Zdroj: Facebook - Via Ferrata Skalka

Trasu môžete absolvovať troma jednosmernými cestami. To teda znamená, že sa nevraciate späť, ale každú trasu treba začať nanovo. Všetky sú označené podľa obtiažnosti s popismi. Najľahšia je Trubačova veža (B), o niečo náročnejší je Komín (C) a najväčším orieškom je Výzva (E). Tá je zároveň doteraz najťažšou vybudovanou via ferratou na Slovensku. Netreba sa však ničoho obávať, celá cesta je plne zaistená. Na návštevníkov čaká 420 metrov lán s výškou skalných ciest 80 metrov.

 

Tvorcovia chodníkov mysleli aj na rodičov s deťmi, pre ktorých je určená krátka via ferrata na skale Jánošíkova diera s obtiažnosťou B. Na svoje si prídu aj milovníci lezenia, ktorí môžu naraziť na rôzne boulderové steny s rôznou obtiažnosťou.

via ferrata skalka

Táto via ferrata rozhodne preverí vašu kondičku.
Zdroj: Facebook - Via Ferrata Skalka

Novinka v Kremnických vrchoch je výsledkom ojedinelej spolupráce verejného aj súkromného sektora. Projekt visutého lanového mosta vznikol v spolupráci Kremnice, Rozvojovej agentúry Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK), Nadácie EPH a Oblastných organizácií cestovného ruchu (OO CR) Stredné Slovensko a Turiec-Kremnicko.

najdlhsi slovensky visuty most

Zeleň, čerstvý vzduch a poriadne dobrodružstvo na najdlhšom slovenskom visutom moste.
Zdroj: Facebook/SlovenskoSlovakia

Ak sa vyberiete na via ferratu pri Kremnici, musíte si povinne zaobstarať špeciálne ferratové sety, ktoré je lepšie rezervovať vopred. Súčasťou výstroja sú aj helma či rukavice, ktoré si môžete zapožičať napríklad v blízkom Relax centre na Skalke. Vysoké topánky nad členky by vám mohli pohyb trochu komplikovať, určite však športovú obuv nepodceňujte a na „žabky“ či české sandále zabudnite. Odporúča sa aj extra poistenie.

lezenie po skalach

Bez kvalitnej výbavy to nepôjde. Snímka z via ferraty na Skalke.

Kým sa však vyberiete na jednu z ciest, treba si v prvom rade zhodnotiť kondíciu. Ak teda nie ste práve skúsený lezec, na úvod si radšej vyskúšajte jednoduchšiu trasu, aby vám nemusel ísť niekto na pomoc. Cesta späť jednoducho nie je.

Nezabudnite však na to, že na ferratách treba kvôli bezpečnosti dodržiavať odstup a po rebríkoch môžu ísť naraz maximálne dvaja ľudia. Určite to však stojí za to, pretože na vás čakajú fantastické výhľady.

mnozstvo zabavy a adrenalinu, ktore sa daju zazit vo via ferrata

Jaskynky, skaly, vodopády a hlavne množstvo adrenalínu a zábavy.
Zdroj: Facebook - Via Ferrata Skalka

Spomínaný najdlhší visutý most na Slovensku má 78,5 metra a nachádza sa vo výške 30 metrov nad zemou. Nájdete ho hneď na začiatku a za ním nasleduje aj výnimočná lezecká lanová sieť s dĺžkou 37,5 metra. Tí, čo nemajú strach z výšok, si tu užijú neskutočné pohľady na okolitú scenériu, a to najmä ak vám vyjde dobré počasie.

prechadzanie cez najdlhsi turisticky most je naozajstny andrenalinovy zazitok

Visutý most je bezpečný a ponúka jedinečné výhľady do celého okolia.
Zdroj: Facebook - Via Ferrata Skalka

 

A ešte jedna vec – do batoha si nezabudnite pribaliť hlavne dobrú náladu, lebo iba tak budete mať z tejto výnimočnej ferraty naozaj nezabudnuteľný zážitok. :)

Súvisiace články
pred 2 rokmi 145012 videní | 5 minúty čítania
pred 1 rokom 120092 videní | 6 minúty čítania