Späť na všetky články
pred 2 rokmi 80956 videní | 6 minúty čítania

Pozrite si najkrajšie rozhľadne, ktoré máme na Slovensku

Pozrite si najkrajšie rozhľadne, ktoré máme na Slovensku
Vďaka týmto ôsmim rozhľadniam spoznáte Slovensko z výšky bez toho, aby ste sa museli šplhať na najvyššie kopce.

Nezvyčajné pohľady na krajinu sú pre ľudí veľkým lákadlom. Aj preto sú dnes drony také populárne. No pocity, ktoré zažívame osobne, digitálny záznam nikdy nahradí. Na Slovensku máme vyše 130 rozhľadní a toto je osem z nich, vďaka ktorým spoznáte Slovensko z výšky aj bez toho, aby ste sa museli šplhať na najvyššie kopce.

 

Vyhliadka na rodisko Juraja Jánošíka

drevena-vyhladna-slovensko

30 metrov vysoká rozhľadňa Terchovské srdce stojí na vrchu Oblaz nad obcou Terchová. Presne na rovnakom mieste, kde stála šibenica počas nakrúcania filmu Jánošík z roku 1935. Nejde o jedinú symboliku spätú s týmto filmom – spomínanú šibenicu pripomínajú aj ramená súčasnej vyhliadkovej veže.

Z terás môžete obdivovať samotnú Terchovú, Malý aj Veľký Rozsutec, Boboty a Tiesňavy. K rozhľadni vedie náučný chodník s informačnými tabuľami.

 

Rozprávková vyhliadková veža na Kysuciach

bobovec-rozhladna-slovensko

16 metrov vysoká vyhliadková veža Bobovec ponúka nádherné výhľady na vrchy Malej Fatry a Martinské hole. Nemusíte sa ani veľmi namáhať a dovidíte z nej až na Lysú horu – najvyšší vrch Moravskoslezských Beskyd.

K rozhľadni sa dostanete priamo z obce Stará Bystrica po žltej turistickej značke. Názov Bobovec pochádza z pomenovania pre známu strukovinu, ktorá sa v tomto regióne pestovala v hojnom množstve.

Po príchode k rozhľadni máte možnosť obdivovať jej rozprávkovú konštrukciu, kochať sa výhľadmi, ale aj obdivovať umelecké diela v podobe anjelov. Rozhľadňa je osvetlená, takže jej nezvyčajný tvar vyniká nad obcou aj počas noci.

 

Vínový sud v Tokaji, ktorý vás opojí výhľadom

drevena-vyhliadka-tokaj-slovensko

Zdroj: Youtube

Ďalšiu netradičnú vyhliadkovú vežu majú v malebnej obci Malá Tŕňa na juhovýchode Slovenska. Konštrukcia v podobe dreveného suda tematicky zapadá do historického regiónu Tokaj, ktorý je známy výrobou vína.

Aj keď bola 12-metrová vyhliadková veža postavená iba nedávno, po dvoch rokoch sa o nej hovorí ako o symbole Vinohradníckej oblasti Tokaj. Veža s nenáročným prístupom ponúka okrem výhľadu na vinohrady a susedné Maďarsko aj dokonalý priestor na oddych. V jej okolí sa nachádza detské ihrisko s altánkom, ktorý je obľúbeným útočiskom pre cyklistov aj turistov s deťmi.

 

Rozhľadňa z čias tureckých vojen v Krupine

vartovka-vyhladna-slovensko

Vartovka je slovenská rekordérka. Nie kvôli svojej 13-metrovej výške, ale dĺžke „života“. Veža sa nad obcou Krupina týči približne od roku 1564. Vtedy neslúžila turistom, ale vojsku. Spolu s ďalšími podobnými stavbami v okolí slúžila ako strážna veža, z ktorej vojsko pozorovalo, či sa do ich kraja neblíži nebezpečenstvo. Napríklad Turci.

Z veže si môžete vychutnávať výhľady na Krupinskú planinu, ktorú zo západu ohraničujú Štiavnické vrchy. Na Vartovku z obce Krupina vedie žltá turistická značka. Cesta k nej trvá asi hodinu, no dostanete sa sem aj autom.

Rozhľadňa je vyhľadávanou atrakciou najmä pre mladé rodinky s deťmi či školské výlety. V okolí veže sa nachádzajú lavičky a ohniská, pri ktorých si môžete posedieť, niečo upiecť a popritom vychutnávať výhľady na okolité kopce.

 

Veža, ktorá pripomína veľkú Rozhanovskú bitku

rozhladna-ceresenka-slovensko

Zdroj: Youtube

Takmer 12-metrová rozhľadňa Čerešenka nestojí na žiadnom vysokom kopci, ale nájdete ju uprostred poľa blízko obce Rozhanovce. Miesto, kde veža stojí, nebolo vybrané náhodne – v roku 1312 sa presne na tomto poli odohrala známa krvavá Bitka pri Rozhanovciach.

Údajne ide o najväčšiu rytiersku bitku od čias tureckých vojen. Čerešenka teda nie je iba populárna turistická atrakcia, ale aj pietne miesto, ktoré pripomína významnú historickú udalosť. Keďže sa okolo nenachádzajú žiadne vysoké stromy, návštevníci z nej majú dokonalé výhľady na Slanské a Volovské vrchy.

 

Grotta s romantickou vežičkou v Dubnici nad Váhom

grotta-vyhliadka-slovensky-zamok

Zdroj: Visit Trenčín

Grotta vo francúzskom parku blízko Dubnického kaštieľa kedysi plnila rekreačnú funkciu. Majitelia tu spolu s priateľmi hrali šachy, oddychovali pri výhľade a v jaskyni sa ukrývali pred slnkom. Postupom rokov grotta chátrala a na kráse jej nepridal ani požiar.

Dubničania sa túto významnú pamiatku rozhodli obnoviť a z ruín vytvorili malebnú stavbu, ktorá láka návštevníkov z celého kraja. Výhľad z veže ponúka jedinečný pohľad na rybníky a údolie Váhu. Grottu s vyhliadkou v takej podobe, akú majú v Dubnici nad Váhom, nikde inde na Slovensku nenájdete.

Dubnická grotta je súčasťou Dubnického múzea, ktorého otváracie hodiny nájdete na stránke informačného centra mesta Trenčín.

 

Výhľad zo Smolenického zámku zažijete iba v lete

rozhladna-smolenicky-zamok-slovensko

Návšteva interiéru a veže najmladšieho zámku na Slovensku je pre turistov možná iba v letných mesiacoch. Smolenický zámok je totiž sídlom Slovenskej akadémie vied, ktorá v ňom po zvyšok roka organizuje rôzne vedecké konferencie.

Okrem výhľadu z vysokej veže si počas návštevy zámku môžete pozrieť výstavu historických detských kočíkov či priestory chodieb a salónikov, ktoré sú upravené do minulej podoby.

Ak chcete zažiť rozprávkový výhľad z veže na Malé Karpaty a široké okolie Trnavského kraja, čas máte od začiatku júla do konca augusta. Navštíviť ho môžete každý deň medzi 10.00 a 18.00 hod.

 

To najvyššie na koniec

vyhliadka-lomnicky-stit-vrchol-hory

Keď sme v úvode spomínali, že tieto rozhľadne môžete navštíviť aj bez toho, aby ste sa museli šplhať na vysoké vrchy, platí to aj v prípade vyhliadky na Lomnickom štíte. Na jeho 2 634 metrov vysoký vrchol totiž vedie lanovka.

Najprv štvormiestna lanovka z Tatranskej Lomnice na medzistanicu, odkiaľ vás ďalšia lanovka odvezie na Skalnaté pleso. A odtiaľ sa visutou lanovkou dostanete až na samotný Lomničák.

K tomu, aby ste si mohli vychutnať nezabudnuteľný pohľad na štíty Vysokých Tatier, vám odporúčame rezervovať si lístok na lanovku v dostatočnom predstihu. Záujem o toto miesto je totiž obrovský.

Súvisiace články
pred 2 rokmi 145123 videní | 5 minúty čítania
pred 1 rokom 120596 videní | 6 minúty čítania