Späť na všetky články
pred 1 rokom 17374 videní | 6 minúty čítania

Porovnávame Kapverdské ostrovy Sal a Boa Vista: Ktorý z nich si vybrať na dovolenku?

Porovnávame Kapverdské ostrovy Sal a Boa Vista: Ktorý z nich si vybrať na dovolenku?
Sal je idylka pre milovníkov vodných športov. Boa Vista je správnou voľbou pre ľudí, ktorí hľadajú mnoho krásnych pláží.

Ostrov Sal je idylka pre milovníkov vodných športov. Boa Vista je, naopak, správnou voľbou u turistov, ktorí hľadajú množstvo krásnych pláží. Ktorý z týchto Kapverdských ostrovov si teda vybrať?

 

krasne pobrezie na ostrove Boa Vista

Pobrežie na ostrove Boa Vista.

Dovolenka na Kapverdoch nie je nikdy zlý nápad, a to hneď z viacerých dôvodov. Skvelé je napríklad to, že vďaka svojej geografickej polohe je tu počas celého roka teplo. Kapverdy ležia západne od afrického kontinentu a do roku 1975 boli pod nadvládou Portugalska. Preto sa môžete tešiť na naozaj pestrý mix kultúr.

No keďže sme už jeden článok o Kapverdoch priniesli, zoberieme vás iba na dva najväčšie ostrovy – Sal a Boa Vista. Ak vás to na niektorý z týchto ostrovov láka, pri výbere najbližšej letnej dovolenky sa budete môcť lepšie rozhodnúť.

 

Sal

Vedeli ste, že Kapverdy sú top destináciou na surfovanie? Svedčia o tom nielen ideálne podmienky pre tento šport, ale aj množstvo podujatí, ktoré sa tu každoročne organizujú. V roku 2007 to boli napríklad majstrovstvá sveta vo windsurfingu, vo februári sa tu konali world tour preteky v kiteboardingu. 

more

Vďaka ideálnym podmienkam pre kiteboarding je obľúbená krásna pláž Kite, ktorú nájdete na juhu ostrova. Stretnete tu aj profesionálov, no vyskúšať si kiteboarding môžete, samozrejme, aj vy.

A keď už sme pri tých plážach, nemôžeme zabudnúť na najvyhľadávanejšiu pláž Kapverd vôbec – na Santa Mariu, ktorú spoznáte podľa tyrkysového mora a krásneho bieleho piesku. Veľkou výhodou je, že na pláži ani v jej blízkosti nenájdete žiadne skaly, preto sa môžete v týchto končinách prechádzať pokojne bosí.

Santa Maria ostrov Sal

Santa Maria je považovaná za najkrajšiu pláž celých Kapverd.

Pri pláži sa nachádza množstvo reštaurácií, barov, nájdete tu aj požičovne ležadiel a slnečníkov. Na bezpečnosť, samozrejme, dohliadajú plavčíci. Na Santa Marii si okrem vodných športov môžete vyskúšať aj tie plážové, napríklad futbal alebo volejbal.

Ak sa rozhodnete prejsť celú Santa Mariu, dostanete sa až k pláži Ponta Preta. Toto miesto je dejiskom už spomínaných pretekov v surfovaní.

plaz Ponta Preta ostrov Sal

Pláž Ponta Preta je ideálnym miestom na surfovanie.

Od pláží sa nateraz vzdialime, no s adrenalínom môžete počítať aj na ďalšej vybranej zastávke. Záliv Buracona, ktorý je známy aj pod prezývkou Modré oko, obklopujú sopečné skaly.

Lokalita láka hlavne priaznivcov adrenalínového potápania. Ak na také niečo nemáte odvahu, môžete len tak pozorovať hladinu mora, ktorá mení svoje farby hlavne počas poludnia, keď je slnko najvyššie nad obzorom. Podobne ako Santa Maria, aj Modré oko je jednou z najväčších atrakcií celých Kapverd.

Modre oko ostrov Sal

 

Boa Vista

Vyše 50 kilometrov pláží svedčí o tom, že na ostrove Boa Vista si budete mať z čoho vyberať.

plaz Chaves ostrov Boa Vista

Pláž Chaves na ostrove Boa Vista.

A práve pláže sú najväčšou atrakciou tohto ostrova. Návštevníci sa na Tripadvisore zhodujú, že najkrajšími sú pláže Chaves a Santa Monica. Súhlasíme a pridávame ďalší tip – pláž Varandinha. Všetky tri ležia na juhozápade ostrova, takže ak sa vyberiete na jednu z nich, nemali by ste po ceste vynechať ani zvyšné dve.

plaz Varandinho ostrov Boa Vista

Pláž Varandinha

Čo sa týka vodných športov, vychutnať si potápanie, šnorchlovanie či windsurfing môžete aj tu. No v tomto má aj tak trochu navrch ostrov Sal.

okolie plaze Chaves ostrov Boa Vista

Okolie pláže Chaves

Veľkú časť územia ostrova pokrýva púšť, čo zapríčiňujú hlavne saharské vetry. Ich pôsobením sa z Boa Vista stal najhorúcejší a najsuchší ostrov celých Kapverdov. Jednou z vyhľadávaných oblastí je púšť Viana, ktorá je zmesou zlatistého piesku a čiernej zeminy. Zaujímavý je aj pohľad na kombináciu pieskových dún a vulkanických skál.

Toto miesto sa stalo natoľko vzácne, že ho kontroluje kapverdská vláda. Tá podporuje budovanie skalných stien, ktoré by zabraňovali posúvaniu dún smerom k pobrežiu, a taktiež dohliada na zvýšený výskyt motorových vozidiel.

Samozrejme, s licencovanými sprievodcami sa do púšte vybrať môžete. Pravidelné odchody sa organizujú napríklad z hotelov Touareg a Karamboa, ktoré má vo svojej ponuke Idem.sk. Ak chcete zažiť niečo nové, expedíciu do púšte Viana vám jednoznačne odporúčame. Vziať môžete aj deti.

pust Viana ostrov Boa Vista

Púšť Viana

Teraz sa presunieme do hlavného mesta Sal Rei, ktoré je od púšte Viana vzdialené približne 12 kilometrov. Mesto bolo v minulosti známe výrobou soli, čo súvisí s jeho pomenovaním. Sal Rei sa totižto dá preložiť ako kráľovská soľ. Dnes ide o najrýchlejšie rozrastajúcejšie sa mesto na Kapverdách – žije tu prevažná časť ostrovanov (zhruba 12-tisíc) a každoročne sem cestuje mnoho návštevníkov z celého sveta.

barokovy kostol Santa Isabel ostrov Boa Vista

Jednou z atrakcií v Sal Rei je barokový kostol Santa Isabel.

Láka ich nielen blízkosť mora, ale aj typická kultúra. Počas prechádzok v Sal Rei narazíte na obchodníkov s batikovanými odevmi, remeselnými výrobkami či ovocím a zeleninou. Okrem toho sa tu každý rok počas leta koná niekoľko festivalov, ktoré sú oslavou miestnej kultúry.

 

Zhrňme si to

Ostrov Sal je najrozvinutejší spomedzi všetkých kapverdských ostrovov, preto sa vyznačuje najlepšími podmienkami pre turizmus.

Ako sme spomínali vyššie, nájdete tu najvyhľadávanejšiu pláž Kapverd – Santa Mariu. Tá ponúka nielen športové vyžitie, ale aj všetky služby, ktoré sú na dobrej letnej dovolenke samozrejmosťou.

ostrov Sal

Sal má najrozvinutejší cestovný ruch spomedzi všetkých kapverdských ostrovov.

A napokon nesmieme zabudnúť na fakt, že ostrov Sal je dejiskom mnohých súťaží v surfovaní. Preto ak máte radi adrenalín, pozrieť alebo dokonca vyskúšať si tento šport môžete práve na ostrove Sal.

Ostrov Boa Vista je správnou voľbou pre turistov, ktorí sa radi presúvajú z jednej peknej pláže na druhú. Ak patríte medzi nich aj vy, voľba je jasná.

ostrov Boa Vista

Krásne pláže a expedície do púšte môžete zažiť na ostrove Boa Vista.

Na tomto ostrove sú veľkým lákadlom aj expedície do púšte, v čom má Boa Vista oproti ostrovu Sal jednoznačne navrch.

Ponuky dovoleniek na oboch spomínaných Kapverdských ostrovoch nájdete na stránkach  www.idem.sk

 

Sal   alebo   Boa Vista

Súvisiace články
pred 1 rokom 87205 videní | 6 minúty čítania
pred 1 rokom 85700 videní | 5 minúty čítania
pred 2 rokmi 82886 videní | 6 minúty čítania