Späť na všetky články
pred 1 rokom 16064 videní | 6 minúty čítania

Po stopách filmu Sám doma: Ako skutočne vyzerajú Vianoce v New Yorku?

Po stopách filmu Sám doma: Ako skutočne vyzerajú Vianoce v New Yorku?
Pozrieme sa aj na také atrakcie, ktoré ste vo filme s Kevinom nevideli.

V období, keď z reproduktorov počuť Jingle Bells, Mariah Carey aj Andyho Williamsa aspoň dvakrát za hodinu, sa New York mení na najznámejšie vianočné kráľovstvo. Mnoho z jeho zimných atrakcií poznáte z kultového vianočného trháku, no pozrieme sa aj na také, ktoré ste vo filme s osamelým Kevinom nevideli.

 

Rockefellerovo centrum

Aj keď ide obchodné centrum s 19 budovami a množstvom ľudí, vo vianočnom období má Rockefellerovo centrum neobyčajné čaro. Najväčšiu zásluhu na tom má vianočný stromček, ktorý každoročne patrí medzi najväčšie a najkrajšie na svete.

Okrem neho je pravidelnou súčasťou vianočného centra aj ľadové klzisko, a to už od roku 1936. Každoročne sa tu stretávajú davy domácich a turistov. Kevin z filmu Sám doma 2 toto miesto navštívil po tom, ako sa mu podarilo zbaviť sa dlhoprstých banditov.

Centrum sa nachádza v úplnom srdci Manhattanu, no ak vás o unikátnosti tohto miesta nepresvedčila žiadna zo spomínaných informácií, čítajte ďalej. Stromček v Rockefellerovom centre zdobí vyše 50 000 LED svetiel, ktoré sú spojené do osem kilometrov dlhého pásu. 

Po skončení Vianoc stromček použijú ako drevnú surovinu a peniaze z jeho predaja poputujú medzinárodnej humanitárnej organizácii Habitat for Humanity.

 

Central Park

Jeho zasnežené stromy vytvárajú dokonalú zimnú idylku New Yorku, no ak Vianociam sneh nepraje, v Central Parku si môžete aspoň zakorčuľovať. Wollmanovo klzisko sa nachádza uprostred parku, takže ponúka skvelý pohľad na panorámu mrakodrapov.

Pokiaľ sú Vianoce predsa len zasnežené, v Central Parku sa dá dokonca aj sánkovať. Veľkým zážitkom môže byť tiež návšteva romantického mosta Gapstow. Tento malý juhovýchodný roh parku je najlepším miestom, kde zažijete tú pravú filmovú zimu.

Z Central Parku uvidíte aj na známy Hotel Plaza, kde osemročný Kevin McCallister využíval všetky možnosti kreditnej karty svojho otca.

Pohľad z Central Parku na slávny Hotel Plaza.

 

Bryant Park

Jedným z najlepších newyorských parkov je aj Bryant Park, ktorý sa každoročne mení na zimnú dedinu s obrovským klziskom a trhmi so stovkou predajní. Vďaka tomu patria vianočné trhy v Bryant Parku k najznámejším a najkrajším.

 

Times Square

Pokiaľ obľubujete pokoj, na najfrekventovanejšom mieste New Yorku ho určite nenájdete. Times Square je okrem davu ľudí preplnený aj blikajúcimi obrazovkami s reklamami. 

Pre milovníkov filmov je však aj napriek tomu povinnou zastávkou, pretože aj ruch veľkomesta môže vytvárať atmosféru, ktorú nikde inde nenájdete. 

Čo tu vlastne môžete robiť? Nuž, buď sa budete len tak prechádzať, alebo využívať všetky možnosti, aké centrum mesta, ktoré nikdy nespí, prináša.

Pod snehovou prikrývkou má svoje čaro aj rušný Times Square.

 

Duncanovo hračkárstvo

Ak vás zaujíma, či hračkárstvo, ktoré banditi chceli vykradnúť počas Štedrého večera, skutočne existuje, budeme vás musieť sklamať. Scénky z Duncanovho hračkárstva sa totiž v skutočnosti natáčali v Chicagu. 

Vzápätí vás však ihneď potešíme, pretože hračkárstvo vychádza zo skutočného obchodu FAO Schwarz, ktorý sa tento rok presunul na novú adresu – 30 Rockefeller Plaza.

 

Vystúpenia v Radio City Music Hall

K americkým Vianociam určite patria aj hudobno-tanečné vystúpenia. Tie najokázalejšie nájdete v Radio City Music Hall, kde sa vo vianočnom období striedajú rôzne druhy zábavy. 

Vystúpenie Rockettes v Radio City Music Hall.

Uvidíte tu tancovať slávne Rockettes, pochodovať drevených vojačikov či choreografiu s množstvom Santa Clausov.

 

Výklady na 5th Avenue

Azda najčarovanejšou atrakciou 5th Avenue sú výklady miestnych obchodov. Tradícia zdobenia okien sa začala už v roku 1875 a obľube sa teší aj po vyše 140 rokoch. Ak by ste si chceli pozrieť všetky výklady, zabralo by vám to minimálne dve hodiny, no pokiaľ by ste do každého obchodu aj zavítali, strávili by ste tu celý deň.

Jeden z najkrajších výkladov patrí obchodu Bergdorf Goodman, ktorého okná sa stali významnou súčasťou vianočnej kultúry New Yorku.

Výklad obchodu Bergdorf Goodman.

 

Macy’s Santaland

S týmto miestom sa síce spájajú dlhé rady a nekonečné čakanie na fotografiu so Santa Clausom, avšak ak ide o radosť detí, všetko ide bokom. To si pravdepodobne vraví väčšina dospelých návštevníkov Santalandu v Macy’s.

Zdroj: MommyPoppins

Tento vianočný svet pozostáva zo všadeprítomných elfov, rôznych filmových postavičiek, no nájdete tu aj rozprávkový vláčik. Aby sa deti dostali k Santovi, musíte ich zaregistrovať na konkrétny termín. To preto, že je o túto vianočnú atrakciu obrovský záujem. 

Dôkazom toho je aj pravidlo, že každá rodina má možnosť využiť len jednu rezerváciu v danom roku. 

Zdroj: TimeOut

 

Vianočné domy v Dyker Heights

Obyvatelia Dyker Heights každoročne zdobia svoje domy vianočným osvetlením, takže výzdobu, aká sa zvyčajne nachádza iba v amerických filmoch, tu uvidíte na vlastné oči. Mnohí si svoj dom nechajú vyzdobiť profesionálnymi firmami a umelcami, čo sa môže vyšplhať aj na zopár tisícovú záležitosť.

Takúto výzdobu by majiteľom domov mohli pokojne závidieť aj Griswoldovci.

Z návštevy Dyker Heights počas Vianoc sa stal kultúrny fenomén, ktorý vychádza z brooklynskej tradície. 

Ak ste milovníkmi idylickej vianočnej atmosféry a zavítate v zime do New Yorku, toto miesto by ste obísť rozhodne nemali. Už vôbec nie, ak sem pricestujete so svojimi malými deťmi, ktoré si týmto New York doslova zamilujú.

Prečo to domáci vlastne robia? Nuž, zjavne zbožňujú Vianoce, no významnú úlohu v tom zohráva aj súťaživosť. Obyvatelia tejto historickej talianskej štvrte sa prekonávajú, kto z nich bude mať tento rok najkrajšiu vianočnú výzdobu.

To sa prejaví aj tak, že na ich dvore nájdete gigantického snehuliaka, na streche Santa Clausa a niekde medzi tým bude žiariť aj sob Rudolf. Odhaduje sa, že ročne za týmto zážitkom príde do Brooklynu vyše 100 000 návštevníkov. Pridali by ste sa k nim?