Späť na všetky články
pred 1 rokom 7830 videní | 5 minúty čítania

Odvrátená tvár turizmu: Pre toto by ste už nikdy nemali na dovolenke platiť za jazdu na slonovi

Odvrátená tvár turizmu: Pre toto by ste už nikdy nemali na dovolenke platiť za jazdu na slonovi
Jazda na slonovi patrí medzi populárne atrakcie. Je však táto nevinná zábava skutočne taká nevinná?

Turistická atrakcia alebo bolestivá tortúra? Jazda na slonovi patrí medzi populárne atrakcie pre turistov zo všetkých kútov sveta. Je však táto nevinná zábava skutočne taká nevinná? Čo môže nútená „práca“ spôsobiť navonok veľkému, no predsa zraniteľnému slonovi?

 

slon v zajati

Ak sa v najbližšom čase chystáte na dovolenku, počas ktorej chcete zažiť jazdu na slonovi, skúste si spomenúť na nasledujúce riadky.

jazda na slonoch turistamiTuristi húfne využívajú jazdu na slonovi. Zábavná atrakcia však nie je pre slony nič príjemné.

Cestovanie je o pozitívnych zážitkoch a emóciách, ktoré sa netýkajú iba nás ľudí. Aj zvieratá si zaslúžia našu úctu, rešpekt a správanie, ktoré ich život a režim nijakým spôsobom neohrozujú.

Faktom však zostáva, že sa známa turistická atrakcia, jazda na slonovi, stala pre podnikavcov v populárnych destináciách doslova zlatou baňou. Slony, veľké a mohutné zvieratá, si túto prácu však nevybrali dobrovoľne.

jazda na slonoch v zahraniciSlony sú už ako mláďatá oddelené od mamy a prejdú tvrdým tréningom, ktorý zahŕňa fyzické i psychické mučenie.

 

Začiatok krutého života

Všetko sa začína tým, že mláďa slona oddelia od svojej mamy. Mladé slony majú na trhu vysokú predajnú hodnotu a keďže sú ich mamy veľmi starostlivé, snažia sa ich pri odobratí do zajatia obrániť, čo často vedie k ich zabitiu.

sedadlo na slonoviPopruhy, ktoré držia sedadlo na chrbte slona, spôsobujú na ich koži vznik bolestivých pľuzgierov. Sedadlo obsadené turistami vyvíja veľkú záťaž na chrbticu.

Potom sa začína s náročným tréningom, kde je mláďa vystavené psychickému i fyzickému mučeniu.

Počas výcviku sú poháňané a bité palicou s kovovými hákmi na ich konci. Pomocou tejto hrôzostrašnej techniky výcviku sa ničí a doslova rozbíja vôľa a povaha slonov. Keďže sú z mučenia vystrašené, ochotne počúvajú trénerov s cieľom vyhnúť sa ďalšej bolesti.

To u slona vyvoláva obrovský stres, ktorému by nevinné zviera nikdy nemalo byť vystavené.

slonie mlada v zajatiStres, únava, prehriate organizmu, vyčerpanie, ale aj nedostatok spánku, jedla a vody. Toto je odvrátená tvár populárnej turistickej atrakcie.

Po výcviku nasleduje tvrdá, každodenná práca, ktorá trvá niekoľko hodín. Napriek tomu, že je slon veľký a silný, celodenný pobyt na slnku s plne naloženým chrbtom (okrem ľudí i sedadlo), dokáže unaviť aj jeho. Slon sa vyčerpá a jeho organizmus sa môže prehriať. V Ázii dokonca evidujú prípady slonov, ktoré kvôli vyčerpaniu zahynuli.

 

Obete turizmu

Slony sú veľmi spoločenské, ich prirodzený spôsob života je v matriarchálnych stádach. Zatiaľ čo samice žijú celý život pri mame, samce zostávajú s mamou do svojho pubertálneho veku. Spoločne sa kŕmia čerstvými rastlinami, hrajú sa, kúpu v riekach a prejdú spolu množstvo kilometrov. Ich odtrhnutie od mamy v čase, keď sú len mláďatami, má negatívny dopad na psychiku.

V zajatí sa totiž pohybujú v malom a úzkom priestore arény, sú vystavené horúčavám a nemôžu si ani odpočinúť.

prirodzene spoluzitie slonov v prirodePre slony je prirodzené spolužitie v stáde, bláznenie sa vo vode, spoločné kŕmenie a voľný pohyb.

Slony, ktoré slúžia zábavnému priemyslu, sú držané v zajatí, trpia nedostatkom spánku, jedla a vody a starostlivosť o ich zdravie je len minimálna alebo žiadna. Kvôli noseniu sedadla na chrbte sa im z držiacich popruhov vytvoria aj pľuzgiere, ich koža je zničená, rovnako ako nohy, keďže často chodia po betónovej podlahe.

slon ako obet turizmuReťaze, popruhy aj betónová podlaha. Pre zdravie slona sú absolútne nevhodné.

Nedostatok prirodzeného pohybu, dlhé hodiny státia na tvrdej ploche a nosenie sedadla sa podpisujú pod rôzne typy ochorení, ako napríklad artritída a silné bolesti chrbta.

Ak žije slon v zajatí pre účely turistickej atrakcie, žije o desiatky rokov menej, ako je to v normálnom prípade zdravého jedinca, ktorý žije voľne a prirodzene.

 

Máme na výber

Zvyšovanie povedomia o tejto bolestivej zábavnej atrakcii pomohlo, no stále je potrebná väčšia osveta a zainteresovanosť zo strany relevantných inštitúcií, medzinárodných organizácií a cestovných kancelárií.

Po zmene môže volať každý z nás. Ak nebudete využívať túto atrakciu ako súčasť dovolenky alebo poznávacieho zájazdu a, naopak, budete apelovať na relevantné inštitúcie a cestovné kancelárie, je tu obrovská šanca zastaviť to.

slon a clovekTieto veľké, no citlivé zvieratá si zaslúžia našu úctu a rešpekt.

Portál Tripadvisor po stretnutí s organizáciou PETA ukončil predaj vstupeniek na stretnutia so slonmi a tigrami, ako aj plávanie s delfínmi.

Zapojili sa aj iné cestovné spoločnosti z celého sveta. Ak vidíte reklamy, letáky či bannery, ktoré priamo ponúkajú jazdu na slonovi, podajte oficiálnu sťažnosť. A vždy zdieľajte informácie tohto druhu aj so svojou rodinou a priateľmi.

slon v prirodeV prírode, hravo, spokojne a slobodne. Práve vtedy je slon šťastný. Doprajme im život, aký si zaslúžia.

Pomôcť môžeme všetci, stačí len odmietnuť a nepodporovať zábavný priemysel, ktorý ničí a zabíja bezbranné zvieratá.

Súvisiace články
pred 10 mesiacov 49085 videní | 3 minúty čítania