Späť na všetky články
pred 11 mesiacov 19321 videní | 5 minúty čítania

Objavte s nami 6 najdivnejších budov v Európe. Jednu z nich máme aj na Slovensku

Objavte s nami 6 najdivnejších budov v Európe. Jednu z nich máme aj na Slovensku
Jedna z budov, ktoré možno považovať za svetovo najkurióznejšie, stojí aj na Slovensku. Trúfnete si uhádnuť, ktorá?

Predstavivosť architektov nepozná hraníc a aj vďaka tomu vznikajú stavby, ktoré sa zaradili medzi obľúbené turistické atrakcie. Tie najzaujímavejšie sa dokonca stali súčasťou poznávacích výletov. Jedna z tých svetovo najkurióznejších pritom stojí priamo v našom hlavnom meste.

 

Kunsthaus Graz (Rakúsko – Graz)

Ak patríte medzi milovníkov moderného a súčasného umenia, určite by ste mali zvážiť návštevu druhého najväčšieho mesta Rakúska. Jeho historické centrum ozvláštňuje futuristická budova Domu umenia už od roku 2003, keď Graz získal štatút Európskeho hlavného mesta kultúry.

Kunsthaus Gratz, cestovatelsky portal Idem FIRO-tour.sk

Neobvyklá stavba gigantických rozmerov situovaná v prostredí klasických barokových budov vyniká najmä z výšky. Okrem mohutnosti má múzeum ešte jednu zvláštnosť. Jeho exteriér tvorí akrylové sklo, ktoré sa využíva aj ako obrovská plocha na projekciu umeleckých diel.

 

Krzywy Domek (Poľsko – Sopot)

Nezvyčajná stavba v poľskom prímorskom mestečku Sopot budí pozornosť každého okoloidúceho návštevníka. Krzywy Domek sa nachádza priamo v centre na najfrekventovanejšej ulici, preto sú fotografie s vlnovitou budovou súčasťou fotoalbumu každého, kto toto kúpeľné mesto na severe Poľska navštívil.

Minúť ho prakticky nie je možné, no ak patríte medzi jedincov s horším zmyslom pre orientáciu, postačí, ak si budete všímať zvýšenú koncentráciu ľudí so vztýčenou rukou a mobilom v nej.

Krzywy domek, Polsko, cestovatelsky portal Idem FIRO-tour.sk

Domček svoju rozprávkovú podobu nezískal len tak náhodou. Architekti Szotyńscy & Zaleski netaja, že sa pri návrhu inšpirovali rôznymi rozprávkovými ilustráciami. Zatiaľ čo z jeho exteriéru jasajú všetci okoloidúci, interiér plný obchodov, reštaurácií a kaviarní poteší skôr priaznivcov nákupných centier.

Krzywy domek, Polsko, cestovatelsky portal Idem FIRO-tour.sk


Zdroj: Denník N

 

Tančící dům (Česká republika – Praha)

Na mieste, kde dnes nad Vltavou vyniká Tančící dům, zvaný tiež aj ako Ginger and Fred, kedysi stál obyčajný činžiak. Ten bol však počas bombardovania Prahy na sklonku vojny zničený. Myšlienka dať budove nové využitie vznikla v 90. rokoch iba náhodou, keď v susednom dome riešil Václav Havel spolu s architektom dispozíciu vlastného bytu.

Tancici dum, Praha, cestovatelsky portal Idem FIRO-tour.sk

Zdroj: Flickr

Za súčasnú podobou jednej z pražských turistických lákadiel stojí Vlado Milunić a kanadský architekt Frank Gehry, ktorý na ponuku postaviť Tančící dům pristal, pretože „pre zem, ktorá dala Amerike Jaromíra Jágra, som ochotný urobiť čokoľvek,“ povedal.

Nakláňajúca sa budova symbolizuje zmenu vtedajšej spoločnosti, ktorá sa dostala z konzervatívneho zovretia totalitného režimu konečne do pohybu.

 

Motýlí dom (Slovensko – Bratislava)

V hodnotení najpodivnejších budov v Európe a dokonca aj na celom svete má svoje zastúpenie tiež Slovensko. Len niekoľko minút chôdze od bratislavskej železničnej stanice nájdete Motýlí dom, ktorý hýri rôznymi farebnými odtieňmi. Medzi svetovo najbizarnejšími architektonickými počinmi prislúcha exteriéru 45. miesto.

Motyli dom, Bratislava, cestovatelsky portal Idem FIRO-tour.sk

Avantgardná stavba známa aj pod názvom Hotel Galéria púta pozornosť zahraničných návštevníkov rovnako ako budova Slovenského rozhlasu či Bratislavský hrad.

Okrem bežných výletníkov vyhľadávajú Motýlí dom aj nadšenci podivných stavieb, a to aj napriek tomu, že autorom rozprávkového hotela nie je žiadny významný svetový architekt. Pokiaľ Bratislavu navštevujete často, no momentka s raritnou stavbou vo vašom foto archíve stále chýba, opáčiť sa ho určite oplatí.

 

Casa do Penedo (Portugalsko – Porto)

Aj keď by sa na prvý pohľad mohlo zdať, že kamenný dom je výplodom práce šikovného grafika, Casa do Penedo skutočne existuje. Túto architektonickú pamiatku nájdete v severnej časti Portugalska v blízkosti mesta Porto. Základ stavby, ktorú si v roku 1974 svojpomocne postavil miestny inžinier ako prázdninovú „chatu“, tvoria štyri kamenné balvany.

Casa do Penedo, Porto, cestovatelsky portal Idem FIRO-tour.sk

Dnes sa vo vnútri pozoruhodného domu nachádza múzeum lokálnej histórie. V prípade, že hľadáte tipy na poznávacie zájazdy v severnom Portugalsku, nezvyčajná budova umiestnená v prírodnom prostredí je turistickou atrakciou s veľkou popularitou.

 

Park Güell (Španielsko – Barcelona)

Verejný park s množstvom umeleckých stavieb v avantgardnom štýle je v Barcelone jednou z najviac navštevovaných atrakcií. Dnes už takmer storočné budovy pôsobia stále nadčasovo a nezvyčajne.

Ostré tvary by ste v celom komplexe hľadali márne, všetko nahradili oblé vzory rôznych nezvyčajných podobizní. Poctivú prácu významného architekta Antonia Gaudího tu vidieť na každom kroku – od budov, ich stropov v tvare stromov, chodníkov až po tie najmenšie detaily.

Park Guell, Spanielsko, cestovatelsky portal Idem FIRO-tour.sk

Pokiaľ hľadáte zaujímavé destinácie na poznávacie výlety v Španielsku, Park Güell je jasnou voľbou. Okrem charakteristických panoramatických fotografií s výhľadom až na more si odtiaľ určite odnesiete aj zážitok na celý život.

Predsa len, nie každý sa môže pochváliť, že sedel na jednej z najdlhších lavičiek na svete.

park Guell, Bracelona, Spanielsko, cestovatelsky portal Idem FIRO-tour.sk

Autor: Erik Oravec

Súvisiace články
pred 2 rokmi 145126 videní | 5 minúty čítania
pred 1 rokom 120599 videní | 6 minúty čítania