Späť na všetky články
pred 9 mesiacov 8805 videní | 4 minúty čítania

Neviete, čo urobiť s fotkami z dovoleniek? Máme pre vás 8 skvelých inšpirácií

Neviete, čo urobiť s fotkami z dovoleniek? Máme pre vás 8 skvelých inšpirácií
Inšpirujte sa príkladmi, ako využiť fotografie tak, aby vám spríjemňovali dni ešte dlho po dovolenke.

Okrem zážitkov si z výletov odnášame aj plné pamäťové karty. Zatiaľ čo tie najlepšie fotky sa ocitnú aspoň na Facebooku a Instagrame, zvyšok zapadne prachom kdesi v počítači. Inšpirujte sa príkladmi, ako využiť fotografie tak, aby vám spríjemňovali dni aj dlho po dovolenke.

 

1. Zaveste ich na špagát

Máte množstvo nevyužitých fotografií a prázdne steny? Napnite na stenu viacero špagátov a pripnete na ne svoje vytlačené fotky. 

Pre uchytenie fotografií namiesto plastových štipcov použite štipce na bielizeň vyrobené z dreva. Tie vyzerajú oveľa krajšie a môžete si ich dokonca ozdobiť podľa vlastných predstáv. Napríklad olepiť kamienkami, nálepkami alebo vyfarbiť rôznymi farbami.

 

2. Spravte si pamätnú fotoknihu

Vyrobiť knihu z tých najlepších dovolenkových záberov už dnes dokáže takmer každý fotolab. Stačí, keď si vyberiete fotky, ktoré budú tvoriť obsah knihy, zvolíte si jej dizajn alebo si navrhnete vlastný a spomienky na príjemné chvíle vám tak ostanú uchované aj po celé generácie.

Žena leží na gauči a prezerá si knihu s fotkami z dovolenky

 

3. Vyrobte si spomienkovú mapu

Pokiaľ patríte k úplným dovolenkovým maniakom a máte precestovaných viacero kontinentov, tento DIY nápad je ako stvorený pre vás. Vytlačte si fotografie, ktoré najlepšie vystihujú každý výlet, a pripevnite ich na korkovú mapu s miestom, odkiaľ fotografia pochádza. 

Korková mapa sveta s fotografiamiZdroj: YouTube

Korkovú mapu sveta si môžete buď vyrobiť, alebo kúpiť. Nájdete ju napríklad v ponuke niektorých darčekových obchodov alebo vo väčších papiernictvách.

 

4. Vytlačte ich na tričko

Zažili ste so svojím partnerom dovolenku, ktorá bola doslova osudová, alebo nad tými ostatnými výrazne prevyšuje? Uchovajte túto spomienku do podoby trička alebo vankúša a darujte ho svojej polovičke. 

Ktovie, možno ju budú vaše spoločné zážitky vytlačené na tričku sprevádzať nielen pred spánkom, ale aj v snoch. Nájsť vo svojom okolí fotolab, ktorý ponúka tlač fotografií na tričko či vankúš, dnes už nie je vôbec zložité.

 

5. Vyrobte si pexeso či puzzle

Spoločnú fotku z rodinnej dovolenky si dvakrát vytlačte na veľký fotografický papier. Na zadnú stranu jednej z fotografií si načrtnite línie, podľa ktorých z fotografie vystrihnete štvorčeky. Obe fotografie spojte k sebe, vystrihnite z nich rovnomerné pexeso kartičky a spoločenská hra na rodinné oslavy je hotová.

Ďalšou možnosťou je vyrobiť si z najlepšej dovolenkovej momentky puzzle. To vám takisto vytlačia v ktoromkoľvek väčšom fotolabe.

Puzzle vytvorené z dovolenkovej fotografie

 

6. Zahrajte sa na umelcov

Z fotografie si okrem spomínaných nápadov môžete vyrobiť vlastný obraz, ktorý zhotovíte buď kolážou, alebo ako mozaiku. Vybranú fotku v čo najlepšej kvalite vytlačte na veľký fotografický papier vo farebnej aj čiernobielej verzii a pomocou lámacieho noža každú fotku rozkúskujte na pásiky. 

Farebné a čiernobiele pásiky striedavo nalepte na papier s rovnakou veľkosťou fotografie. Keď je dielo hotové, môžete si ho nechať zarámovať a zavesiť do izby. Sme si istí, že takýto obraz bude originálnym spestrením každej domácnosti. Nevšednú fotografickú výzdobu si môžete vyrobiť aj ako mozaiku – tak, že fotku rozdelíte do viacerých rôznych tvarov, ktoré nalepíte na plátno.

 

7. Zhotovte z nich podložky pod poháre

Svoju najkrajšiu instagramovú fotografiu vytlačte a pomocou lepidla ju nalepte na bielu štvorcovú obkladačku. Po zaschnutí lepidla svoj výtvor prestriekajte lakom v spreji. 

Vďaka tomu bude podložka s fotkou odolná voči vode a rôznym nečistotám. Týmto postupom si môžete vytvoriť celú sériu originálnych podložiek z tých najkrajších výletových fotografií.

 

8. Kreatívne magnetky

Predtým, než sa pustíte do ich výroby, vyberte si z digitálneho archívu taký počet fotografií, koľko sa vám podarí doma nájsť pivných fliaš s vrchnákom. Všetky fotky si potom musíte zmenšiť do takej veľkosti, aby sa zmestili do vnútornej strany viečka. Priemerný rozmer viečka je 2,5 cm.

Vytlačenú miniatúru obrázka nalepte do vnútra viečka a na jeho zadnú stranu pripevnite magnetku. Vďaka nim si môžete chladničku spestriť namiesto otrepaných turistických magnetiek kreatívnym spôsobom. Mini magnetkami, ktoré má v kuchyni iba málokto.

Okrem pivových môžete využiť aj viečka na zaváranie. Zdroj: YouTube

Súvisiace články
pred 10 mesiacov 49078 videní | 3 minúty čítania