Späť na všetky články
pred 10 mesiacov 6305 videní | 4 minúty čítania

Nespoliehajte sa len na katalógy: Toto sú spôsoby, ako si dôkladne overíte hotel a destináciu

Nespoliehajte sa len na katalógy: Toto sú spôsoby, ako si dôkladne overíte hotel a destináciu
Prinášame vám tipy, ako si vybrať destináciu, ako si overiť hotel a ako sa vyhnúť prípadným nepríjemným prekvapeniam z dovolenky.

Poznáte ten pocit, keď si pri plánovaní dovolenky prezeráte krajiny, na internete na vás vyskakuje kopec atraktívnych ponúk a vy by ste najradšej vycestovali úplne všade? Potom je tento článok pre vás. Prinášame vám totiž tipy, ako si vybrať destináciu, ako si overiť hotel a ako sa vyhnúť prípadným nepríjemným prekvapeniam z dovolenky.

Ak si spravíte pred cestou menší prieskum, dokážete zlepšiť svoj cestovateľský zážitok na maximum. Najlepšie spravíte, ak sa na krajinu aj hotel pozriete očami reálnych ľudí.

 

Referencie od priateľov

Cestujete do turisticky populárnej destinácie? V tom prípade je pravdepodobné, že poznáte niekoho, kto na tomto mieste už dovolenkoval. Takýmito lokalitami sú napríklad slávne európske alebo svetové metropoly. Určite ste už v živote natrafili aj na niekoho, kto bol v niektorom zo známych plážových letovísk v Chorvátsku, Taliansku alebo zažil dovolenku na gréckych či španielskych ostrovoch.

Popýtajte sa na informácie o cieľovej destinácii priateľov a známych. Okrem odporučenia na hotel vám určite povedia aj tajné tipy na skvelé reštaurácie a nové miesta.

dvaja muzi, sediaci muzi, muzi pri mori, priatelia, muz v okuliaroch, muzi na dovolenke, muzi na skale

 

Prieskum destinácie na internete

Úspech vašej dovolenky v značnej miere závisí od výberu destinácie, kde budete tráviť svoje prázdniny. Spravte si pred cestou internetové vyhľadávanie informácií o krajine do ktorej plánujete vycestovať.

Overiť si môžete aj konkrétne letovisko. V prvom rade si prečítajte informácie o momentálnej bezpečnostnej situácii v krajine. Pravidelne aktualizované informácie nájdete na stránke Ministerstva zahraničných vecí Slovenskej republiky v sekcii Cestovanie a konzulárne informácie. Mnoho o destinácii zistíte aj klasickým vyhľadávaním na internete.

Výborným zdrojom údajov sú aj cestovateľské blogy. Prečítajte si o originálnych zážitkoch iných dobrodruhov a zistite, čo sa dá vidieť a robiť v blízkosti vášho letoviska. Pozrite si aj predpoveď počasia a overte si, či potrebujete aj očkovania alebo špeciálne lieky. Tieto informácie vám poskytne Inštitút očkovania a cestovnej medicíny alebo váš lekár.

palmy vo vetre, palmy na plazi, palmy, more, plaz, piesok, oblaky v raji

 

Overte si hotel cez zákaznícke recenzie

Pred vycestovaním je vhodné overiť si svoj hotel. Najvhodnejším spôsobom je prečítať si recenzie hotela od reálnych ľudí, napríklad na portáli TripAdvisor alebo Flickr.

Na TripAdvisore si môžete pozrieť aj fotografie, ktoré urobili návštevníci hotela. Nájdete tu informácie o vzdialenosti od centra alebo od pláže, vybavenosti hotela, o stravovaní, hygiene a čistote na izbách, kvalite internetu a zákazníckych službách.

Ak si navyše chcete presne zistiť, v akej lokalite stojí vami zvolené ubytovanie, zmapujte si svoju polohu cez Google maps. Keď však budete mať stále pochybnosti, skúste hotel kontaktovať vopred. Už z odpovede môžete predpokladať spôsob komunikácie. 

 

Sociálne siete sú super pomocníci

Na porovnanie skutočného vzhľadu destinácie s fotografiami z katalógov skvele poslúžia sociálne siete. Omrknite svoju vysnívanú destináciu na Instagrame, Twitteri či Pintereste.

Instagram ponúka možnosť pozrieť si autentické a aktuálne fotografie z krajiny. Ak sa neviete rozhodnúť medzi viacerými destináciami, kliknite si na názvy hashtagov vytipovaných lokalít a podľa fotografií si vyberte tú, ktorá vás najviac očarí.

mobil, mobilna aplikacia, ruka s telefonom

 

Nesplnila dovolenka vaše očakávania?

Ak dovolenka aj napriek vášmu prieskumu nevyšla tak ako mala, môžete ju reklamovať. V prípade, že ste dostali služby nižšej kvality, ako bolo dohodnuté v zmluvných podmienkach, máte vo väčšine prípadov právo dovolenku reklamovať bez zbytočného odkladu.

Najlepším riešením je obrátiť sa na delegáta cestovnej kancelárie priamo na mieste. Právo na náhradu a odstránenie chybnej služby máte okamžite. Písomný záznam o uplatnení práva však spravidla musí turista po skončení dovolenky predložiť pri reklamácii v cestovnej kancelárii. Pred dovolenkou si pozorne preštudujte všeobecné zmluvné podmienky spoločnosti, s ktorou cestujete.

Máte aj vy svoje spôsoby, ktorými si overujete svoj hotel alebo destináciu ešte pred cestou? Potom po vycestovaní nezabudnite aj vy zanechať svoju recenziu na internete, aby mali svoje rozhodovanie jednoduchšie aj iní cestovatelia. :-)

 

Poraďte sa s nami pre TOP dovolenku

 

 

Autor: Hana Ivanová

Súvisiace články
pred 9 mesiacov 48839 videní | 3 minúty čítania