Späť na všetky články
pred 1 rokom 17027 videní | 5 minúty čítania

Toto je podľa cestovateľov 10 najlepších ostrovov na svete za rok 2017

Toto je podľa cestovateľov 10 najlepších ostrovov na svete za rok 2017
Pozrite si zoznam 10 najlepších ostrovov na svete za rok 2017 a naplánujte si vašu budúcu dovolenku.

Čitatelia globálne známeho cestovateľského magazínu Travel+Leisure každoročne vo verejnom hlasovaní zostavujú rebríčky najlepších hotelov, miest, leteckých spoločností a taktiež ostrovov. Aj vďaka tomu je nám dnes známy zoznam top 10 najlepších ostrovov sveta za rok 2017, ktorý je plný úžasných cestovateľských tipov.

 

Čitatelia nehodnotili ostrovy iba podľa ich vzhľadu. Do úvahy brali možnosti aktivít, prírodných krás, kultúrnych pamiatok, pláží, jedla, prívetivosti miestnych a celkového dojmu.

Druhý rok po sebe sa na vrchole rebríčka s viac ako 93 % objavilo filipínske súostrovie Palawan, dvojnásobné zastúpenie majú Havajské ostrovy, no nechýbajú ani ostrovy v rámci Európskej únie. Jedno je isté – ak sa vyberiete na ktorýkoľvek z nasledujúcich kúskov zeme, určite to ani na chvíľu neoľutujete.

Dosť však bolo slov. Toto sú tohtoroční víťazi:

 

10. Bali, Indonézia (87,61 %)

Indonézsky ostrov Bali, prezývaný tiež ako “ostrov bohov”, leží v západnej časti súostrovia Malé Sundy, ktoré je súčasťou päťtisíc kilometrov dlhého Indonézskeho súostrovia.

Ostrov ponúka krásne pláže so zlatistým pieskom, ale i šedočiernym s pieskom vulkanického pôvodu. K ostrovu neodmysliteľne patrí hudba, tanec a umenie, pretavené do formy spracovávania koží a kovov. Najvyšším bodom Bali je sopka Agung s nadmorskou výškou 3031 metrov, ktorá je stále aktívna.

plaz-bali-hory-utes-more-indonezia-exotika
plaz-bali-hory-utes-more-indonezia-exotika

 

9. Hvar a dalmátske ostrovy, Chorvátsko (87,75 %)

Ostrov Hvar v Chorvátsku leží v strednej Dalmácii a vďaka 2718 slnečným hodinám v roku patrí k najslnečnejším miestam celého Stredomoria. Ostrov je súčasne jedným z najväčších dakmátskych ostrovov. Jeho severné i južné pobrežie ukrýva množstvo nádherných pláží a zátok, kde si turisti môžu naplno vychutnávať pokojnú atmosféru a súkromie.

hvar-polostrov-chorvatsko-krasna-plaz-more-lesy
hvar-polostrov-chorvatsko-krasna-plaz-more-lesy

 

8. Ischia, Taliansko (88,53 %)

Ostrov Ischia sa nachádza na západnej strane Neapolského zálivu, približne 30 kilometrov od mesta Neapol. Ide o ostrov vulkanického pôvodu. Okrem krásnych pláží tu nájdete vinice, píniové háje, citrusovníky a viac než sto termálnych prameňov. Turisti často Ischiu označujú ako oázu pokoja.

ischia-taliansko-krasne-plaze-more-priroda-historia-pevnost-hrad
ischia-taliansko-krasne-plaze-more-priroda

 

7. Kauai, Hawaii (88,72 %)

Kauai je najstarší a tiež štvrtý najväčší ostrov z ôsmich Havajských ostrovov, ktoré ležia v severovýchodnej časti Tichého oceánu. Ostrov má príznačnú prezývku “ostrov záhrad”, ktorú dostal aj vďaka tomu, že tu nájdete množstvo kávových, čajových, ananásových a trstinových plantáží.

Zaujímavosťou ostrova sú však aj jeho úžasné hory, v ktorých sa ukrýva najdaždivejšie miesto na svete, priam dokonalé pláže, dažďový prales, vodopády, kaňon či morské jaskyne. Väčšina krás ostrova zostáva, našťastie, neporušená turizmom, keďže súčet rozlôh chránených oblastí a pôdy určenej na obrábanie tvorí až 97 % z celého ostrova.

kauai-hawaj-krasne-plaze-hory-turistika-priroda
kauai-hawaj-krasne-plaze-hory-turistika-priroda

 

6. Maui, Hawaii (89,17 %)

Maui je druhým najväčším ostrovom z Havajských ostrovov. Najvyhľadávanejšou miestnou prírodnou atrakciou je kráter sopky Haleakala, z ktorého ľudia zvyknú pozorovať východ slnka. Tento spiaci vulkán zaberá viac ako 75 % rozlohy celého ostrova. Na juhozápadnom pobreží však nájdete aj prekrásne pláže, ktoré pretína členitý sopečný povrch ostrova.

maui-hawaj-plaze-priroda-hory-sopky
maui-hawaj-plaze-priroda-hory-sopky

 

5. Santorini, Grécko (89,19 %)

Grécky ostrov Santorini sa rozprestiera približne 110 kilometrov severne od Kréty na rozhraní Egejského a Krétskeho mora. Preslávený je najmä vďaka svojim ikonickým bielym domčekom, ktoré sa týčia na vysokom útese a dotvárajú romantickú atmosféru tohto miesta.

Pre zaujímavosť – Santorini je zvyškom niekdajšieho veľkého sopečného ostrova. Nečakajte tu teda pláže so svetlobielym pieskom, ale skôr tmavé pláže či dokonca jednu s červeným pieskom.

santorini-biela-dedinka-na-utese-historia-grecko
santorini-biela-dedinka-na-utese-historia-grecko

 

4. Galapágy, Ekvádor (89,20 %)

Galapágy sú názvom pre 18 sopečných ostrovov vo východnej časti Tichého oceánu. Názov ostrova je odvodený od slova “Galapágo”, čo je slovo označujúce korytnačku. A nespomíname to len tak náhodou. Ostrovy sa totiž označujú ako “korytnačie ostrovy”, pretože tu žije množstvo obrích suchozemských korytnačiek.

Okrem nich tu žijú aj rôzne druhy leguánov, tulene či dokonca tučniaky. V priezračných tyrkysových oceánskych vodách tu však svoje útočisko našli napríklad aj veľryby a delfíny. Ľudia tu pritom žijú v absolútnej harmónii s prírodou, vďaka čomu ide  o skutočný raj na zemi.

galapagy-ekvador-plaze-priroda-more
galapagy-ekvador-ostrov-darwin-korytnacky-prales

 

3. Boracay, Filipíny (89,67 %)

Boracay je miniatúrny filipínsky ostrovček, ktorý má len 10 km² a leží približne 300 kilometrov od filipínskeho hlavného mesta Manila. Ostrov sa pýši úžasnými plážami, ktoré patria k najkrajším na svete. Ich špecifikom je zvláštny piesok, ktorý vám nepopáli chodidlá ani v najväčších horúčavách.

boracay-filipiny-krasna-plaz-priroda-more
boracay-filipiny-krasna-plaz-priroda-more

 

2. Hilton Head Island, Južná Karolína (90,83 %)

Hilton Head je vychýrený dovolenkový ostrov v Atlantiku, známy najmä svojimi bielymi pieskovými dunami a golfovými ihriskami. Nachádza sa v štáte Južná Karolína na juhu USA

Ide o nádherné miesto pri mori, ktoré je zároveň rajom pre cyklistov. Miestnou zaujímavosťou je, že v tunajších mokradiach, jazierkach, parkoch a vodných kanáloch môžete bežne zazrieť voľne žijúce krokodíly. Báť sa ich netreba, s ľuďmi žijú vo vzájomnom rešpekte.

hilton-head-juzna-karolina-ostrov-plaze-more-turistika
hilton-head-juzna-karolina-ostrov-plaze-more-turistika

 

1. Palawan, Filipíny (93,15 %)

Jednotkou na zozname najlepších ostrovov na svete sa opäť po roku stalo filipínske súostrovie Palawan. Niet divu. Vysoké hory, vápencové jaskyne, krištáľovo čistá voda tyrkysovej farby, koralové útesy, dažďové pralesy a pokojné rozprávkové pláže robia z tohto miesta vysnívanú destináciu pre každého cestovateľa.

palawan-filipiny-najkrajsia-plaz-priroda-ciste-more
palawan-filipiny-najkrajsia-plaz-priroda-ciste-more

 

Tak čo – ktorý z ostrovov pridáte na zoznam vašich budúcich dovolenkových destinácií? :-)

 

Môžete si niektoré z nich okúsiť aj s nami!

 

Autor: Hana Ivanová

Súvisiace články
pred 1 rokom 86924 videní | 6 minúty čítania
pred 1 rokom 84883 videní | 5 minúty čítania
pred 2 rokmi 82733 videní | 6 minúty čítania