Späť na všetky články
pred 8 mesiacov 16757 videní | 2 minúty čítania

Najväčšie letisko sveta otvoria v roku 2019, podieľali sa na ňom dizajnéri od Zahy Hadid

Najväčšie letisko sveta otvoria v roku 2019, podieľali sa na ňom dizajnéri od Zahy Hadid
Beijing Daxing Airport od Zahy Hadid bude rozlohou najväčším letiskom na svete. Pozrite sa, ako bude vyzerať.

Beijing Daxing Airport od Zahy Hadid bude rozlohou najväčším letiskom na svete. Pozrite sa, ako bude vyzerať.

72 miliónov pasažierov a 630-tisíc letov ročne – to sú plány do roku 2025, pričom letisko hlavného mesta Číny je navrhnuté tak, aby sa počet pasažierov mohol zvýšiť až na 100 miliónov.

Avšak dôvod, pre ktorý bude pekinské letisko s veľkou pravdepodobnosťou najväčším na svete, nie je počet vybavených cestujúcich, ale rozloha.

Iba tieto dve časti zaberajú 780-tisíc metrov štvorcových, pričom dizajnéri zo spoločnosti Zaha Hadid Architects priestory navrhli spôsobom, ktorý prinesie efektivitu, komfort pre cestujúcich a možnosti pre jednoduché dobudovanie.

terminalova cast najvacsie letisko sveta zaha hadid

Terminálová časť má kompaktný hviezdicový tvar. Zdroj: zaha-hadid.com

Ako zaujímavosť spomenieme, že v počte prepravených pasažierov ročne je najväčším letiskom na svete Hartsfield-Jackson v Atlante, terajšie pekinské letisko je po ňom druhým najvyťaženejším.

Aj to je jeden z dôvodov, prečo sa pristúpilo k plánom o novom letisku. Asistujúci generálny manažér projektu Jia Zhiguo pre Reuters povedal, že Beijing Capital International v počte pasažierov už teraz funguje za hranicami svojich možností.

vnutro najvacsie letisko sveta zaha hadid

Výstavba Beijing Daxing Airport, ktoré bude mať v prvej fáze štyri pristávacie dráhy a neskôr až osem, by však mala túto situáciu zlepšiť.

Štátni prepravcovia China Eastern Airlines a China Southern Airlines a niektoré spoločnosti, ktoré patria pod SkyTeam, sa presunú na nové miesto.

Ďalšie výhody, ktoré letisko v sebe nesie, sa týkajú najmä pasažierov a ich presunu.

cesta najvacsie letisko sveta zaha hadid

Zdroj: zaha-hadid.com

Hviezdicový tvar s jedným záchytným priestorom v centre má uľahčiť cestujúcim, aby sa pohodlnejšie dostali tam, kam potrebujú. Kompaktnosť priestorov môže prispieť aj k tomu, že sa zníži počet transferov kyvadlovej dopravy. Prvé testovacie lety sú naplánované na október budúceho roka.

 

Kto je Zaha Hadid

Aj keď sa Zaha Hadid narodila v Iraku, štúdium architektúry absolvovala v Londýne, kde nadobudla aj svoje prvé praktické skúsenosti.

zaha hadid

Jej projekty sa napriek nevídaným futuristickým vzhľadom vyznačujú funkčnosťou. Príkladom sú kultúrne strediská alebo multifunkčné budovy s rezidenčným bývaním, medzi ktoré patrí aj bratislavský Sky Park.

O Zahe Hadid sa hovorí ako o kráľovnej krivky, a že je to opodstatnené, svedčí mnoho jej diel.

muzeum heydar aliyev v baku zaha hadid

Múzeum Heydar Aliyev v Baku navrhla Zaha Hadid.

Zrejme najväčšou zaujímavosťou a veľkým úspechom tejto ženy je, že v roku 2004 získala prestížne ocenenie Pritzker Architecture. Zaha Hadid bola vôbec prvá žena, ktorá túto cenu získala.

V roku 2016 zomrela na srdcový infarkt. No po všetkom, čo po sebe zanechala, nemožno na ňu zabudnúť.

Súvisiace články
pred 1 rokom 87055 videní | 6 minúty čítania
pred 1 rokom 85293 videní | 5 minúty čítania
pred 2 rokmi 82793 videní | 6 minúty čítania