Späť na všetky články
pred 1 rokom 4976 videní | 10 minúty čítania

Najlepšie výlety, ktoré treba podniknúť počas dovolenky v Egypte

Najlepšie výlety, ktoré treba podniknúť počas dovolenky v Egypte
Egpyt nemusí byť iba dovolenka v hotelovom rezorte. Vydajte sa s nami spoznať jeho staroveké tajomstvá.

Egypt – to nie je len dovolenka pri mori či pri bazéne. Očarí vás veľkolepými pamiatkami, ale aj príbehmi z čias najväčšej slávy. Odhaľte spolu s nami staroveké tajomstvá, ktoré fascinujú ľudstvo po celé tisícročia.

 

vylet do Egypta

 

Káhira, hlavné mesto Egypta

Mennofer, Iunu, Babylon či Misr al-Qáhira, čiže Víťazné mesto. Aj takto bola v priebehu dejín známa Káhira. Miestni ju však dnes nenazvú inak než Matka sveta. To preto, lebo Káhira ako hlavné mesto má pre domácich naozaj významné postavenie.

Je to najľudnatejšia africká metropola, žije tu približne sedem miliónov ľudí a v okolí ďalších desať. Je to však predovšetkým centrum spoločenské, kultúrne a náboženské, ale aj miesto, kde nájdete množstvo príležitostí a skrytých krás.

Jednou z nich je Babylonská pevnosť. Jej vybudovanie nariadil rímsky cisár Trajan v blízkosti starého faraónskeho kanála – neskôr tiež nazývaný aj ako Trajanský kanál – medzi Nílom a Červeným morom.

Babylon bol založený na križovatke dvoch vodných ciest a svojho času mal najvyšší strategický význam. Ešte aj dnes na to poukazujú zrúcaniny pevnosti, kde vidno základy starých okrúhlych veží.

Egyptske muzeum

Kúsok od vychýreného Egyptského múzea v káhire sa nachádza staroveká Babylonská pevnosť.

Dalo by sa povedať, že táto pevnosť je ako oáza v púšti, pretože je absolútne odlišná od zvyšku Káhiry, a preto by ste ju mali rozhodne navštíviť.

Zaujímavosťou je, že v okolí môžete stretnúť aj množstvo miestnych kresťanských obyvateľov, ktorí po celé stáročiá žijú v tejto oblasti, nazývanej aj ako stará alebo koptská Káhira.

Univerzita Al-Azhar Kahira Egypt

Univerzita Al-Azhar v Káhire, založená v roku 975, je centrom arabskej literatúry a islamského učenia vo svete. Nachádza sa tam aj mešita Al-Azhar.

Historická časť Káhiry je zapísaná na zozname svetového dedičstva UNESCO.

V okolí Babylonskej pevnosti nájdete tak množstvo ďalších atrakcií. Či už je to pevnosť Citadela, mešita Al-Azhar alebo hlavné námestie Midan Tahrir.

Citadela Kahira Egypt

Citadela v Káhire.

Určite si však vyhraďte aspoň jeden deň na návštevu Egyptského múzea. Vidieť tu môžete asi 130-tisíc exponátov, z nich najcennejšími sú nálezy z hrobu faraóna Tutanchamona alebo sála s vystavenými múmiami.

Tutanchamonov sarkofag Egyptske muzeum

V Egyptskom múzeu je najväčším lákadlom Tutanchamonov sarkofág.

 

Symbol krajiny

Asi 20 kilometrov od Káhiry nájdete najznámejší pozostatok z čias egyptskej slávy. Sú to pyramídy v Gíze.

Cheopsova pyramida Egypt


Záhadné staré dedičstvo starovekého Egypta - najväčší zázrak sveta, egyptské pyramídy v nekonečných pieskoch saharskej púšte. Najvyššia z nich je Cheopsova pyramída.

Najslávnejšou z nich je Cheopsova pyramída, ktorá je známa aj ako Veľká pyramída. Je totiž najväčšou egyptskou pyramídou a jediným zo siedmich antických divov sveta, ktorý prežil do dnešných dní. Byť na dovolenke v Egypte a nevidieť tento symbol krajiny, to by bol jednoducho hriech.

Určite vás však zaujme aj Chefrénova či Menkauerova pyramída, ale aj množstvo tých menších, ktoré by taktiež mohli vyrozprávať jedinečné príbehy. Okolo ich vzniku sa toho veľa narozprávalo či popísalo, no nikto nevie určiť, ako to vlastne bolo naozaj. Aj preto sú obrovským turistickým magnetom.

Velka Sfinga Egypt

Veľká Sfinga ako strážkyňa pyramíd.

Minúť by ste však rozhodne nemali ani Veľkú Sfingu, čo je obrovská socha s telom leva a ľudskou hlavou.

Väčšina bádateľov je presvedčená, že ju do skaly dal vytesať Rechef. Ide však len o domnienku a so sfingou sa spája množstvo neobjasnených záhad. V jej okolí je však aj viacero zaujímavých kráľovských zádušných chrámov a ďalších náboženských stavieb. Za zmienku stojí aj návšteva dielne na výrobu papyrusu a parfémov.

 

Najväčšia staroveká knižnica

Najväčšia staroveká knižnica sa kedysi nachádzala v Alexandrii, čo je dnes druhé najväčšie mesto v Egypte. Pomenovanie dostalo podľa Alexandra Veľkého, ktorý ju založil. Už v 3. storočí p. n. l. tu bola slávna Alexandrijská knižnica, najväčšia vo vtedajšom svete. Dnes ju tu, žiaľ, nenájdeme, lebo bola zničená, no o jej existencii sa zachovalo množstvo spisov a legiend. Na jej počesť v meste vznikla obrovská moderná knižnica.

Alexandrijska kniznica dnes Egypt

Dnešná Alexandrijská knižnica je mementom jej legendárnej starovekej predchodkyne.

Alexandrijska kniznica dnes znutra Egypt


Interiér dnešnej Alexandrijskej knižnice.

S knihou v ruke sa môžete vybrať aj na miestne pláže a pri mori si prečítať napríklad aj o tom, prečo bola Alexandria kedysi taká významná.

panorama na Stanleyho plazi Alexandria Egypt

Panoráma na Stanleyho pláži v Alexandrii s výhľadom na scénický most s vežami počas západu slnka.

 

Mesto Luxor

Asi 700 kilometrov južne od Káhiry sa nachádza jedno z najznámejších egyptských miest Luxor, v starogréčtine známe aj ako Téby.

Pôvodne to bolo maličké mestečko na brehu rieky Níl, no v polovici 16. storočia sa tu odohrala víťazná bitka Egypťanov proti Hyksónom a vzniklo tu nové centrum zjednotenej krajiny.

Luxor na rieke Nil Egypt

Luxor na rieke Níl je obľúbeným miestom pre turistické lode, ktoré sa plavia po najdlhšej rieke sveta.

Začalo sa vo veľkom budovať, a to v súlade s pravidlami egyptského náboženstva. Keďže východ slnka bol považovaný za symbol zrodenia, na východnom brehu Nílu stáli všetky dôležité budovy, chrámy a obytné domy. Západ slnka však predstavoval smrť, a tak bolo na západnom brehu pohrebisko. Celá oblasť bola známa ako Veset.

Staroveky chramovy komplex Karnak v Luxore Egypt

Staroveký chrámový komplex Karnak v Luxore – zničené egyptské Téby.

Obidva brehy sú zaujímavé. Na východe rozhodne navštívte Karnak. Ide o chrámový komplex zasvätený bohovi Amonovi, ktorý je najväčší svojho druhu v celom Egypte. Budovaný bol postupne a stavitelia ho rozširovali po dobu asi 1500 rokov, čo znamená, že sa do jeho výstavby zapojila väčšina slávnych faraónov.

Udolie kralov Luxor Egypt

Údolie kráľov v Luxore, kde nájdete hroby slávnych faraónov.

Na západe zas nájdete 8-kilometrovy pás nekropolí s hrobkami. Jeho súčasťou je aj slávne Údolie kráľov, kde si môžete pozrieť unikátne hrobky faraónov Novej ríše, ale aj menej známe Údolie kráľovien.

V rámci neho by ste rozhodne nemali vynechať chrám kráľovnej Hatšepsut, čo bola jediná žena starého Egypta s titulom faraón.

Chram kralovnej Hatsepsut Egypt

Chrám kráľovnej Hatšepsut je turistami mimoriadne vyhľadávaný.

 

Spievajúci kolos

Vo Vesete nájdete množstvo atrakcií a jednou z nich sú aj Memnonove kolosy. Ide o dve sochy faraóna Amenhotepa III., ktoré sú vysoké asi ako šesťposchodový dom. V roku 27 p. n. l. však jednu z nich výrazne poškodilo silné zemetrasenie.

Memnosove kolosy Egypt

Memnonove kolosy spôsobili masovú turistiku už pred stáročiami.

Ľudia si však všimli niečo zaujímavé. Vždy keď bola v noci cítiť vo vzduchu vlhkosť a keď na sochu začali dopadať prvé ranné lúče slnka, začala socha vydávať zvuk a podľa niektorých aj spievať.

Na toto miesto začali prúdiť davy súdobých „turistov“, ktorí sa na zničenú sochu chodili pozerať, túžili začuť jej magický zvuk a mnohí sa o svojej zážitky aj podelili, lebo sa na sochu húfne podpisovali. A tak vznikol akýsi prvý predchodca graffiti.

Na Amenhotepa III. sa akosi zabudlo a podobu sochy začali pripisovať Memnonovi, veliteľovi etiópskeho vojska, ktorý bol hrdinom počas Trójskej vojny.

Preto sú sochy dodnes známe ako Memnonov kolos. Potom ich však opravili a dobová „turistika“ k hrajúcemu kameňu sa skončila. Niektorí však tvrdia, že ešte stále je možné tento výnimočný zvuk počuť. Príďte si to preto overiť a nasať atmosféru tohto jedinečného miesta.

 

Oheň a piesok

Ak pôjdete ešte 80 kilometrov južne od Luxoru, dostanete sa do mesta Edfu. Nájdete tu jednu z najlepšie zachovaných kultových stavieb faraónskeho Egypta.

Ide o chrám zasvätený bohovi Horovi, pričom nápisy na jeho stenách poskytujú dôležité informácie o jazyku, mýtoch a náboženstve počas grécko-rímskeho obdobia v starovekom Egypte.

Chram boha Hora Edfu Egypt

Chrám boha Hora v Edfu.

S príchodom kresťanstva sa chrám pokúsili zapáliť, no akoby zázrakom stavba požiar prežila a zničený bol iba strop s pohanskými obrazmi. Dlhé roky však bol tento veľkolepý monument v zabudnutí.

Púštne búrky, piesok a riečne blato ho postupne úplne zakryli, až takmer úplne zmizol. Koncom 18. storočia sa ho napokon podarilo objaviť a spolu s ním aj jedinečne zachovanú výzdobu, ktorá zostala aj po toľkých storočiach takmer neporušená.

Chram v Edfu Egypt

Chrám v Edfu je posiaty vzácnymi hieroglyfmi, ktoré rozprávajú staroveké príbehy.

 

Zachránený chrám Abu Simbel

O veľkom šťastí môže hovoriť aj slávny skalnatý chrám Abu Simbel, ktorý sa nachádza v blízkosti hraníc so Sudánom. Stavba pochádza z obdobia vlády faraóna Ramessea II. a je mimoriadne vzácna, no v 20. storočí sa presne na jej mieste rozhodli vybudovať Asuánsku priehradu.

chram Abu Simbel Egypt

Jedinečný chrám Abu Simbel – kultúrne dedičstvo ľudstva – sa podarilo zachrániť.

Patronát nad týmto kultúrnym dedičstvom prevzalo napokon UNESCO, ktoré chrámový komplex rozrezalo a prenieslo na vyvýšeninu na západnom brehu Násirovho jazera.

Nie nadarmo sa hovorí, že láska hory prenáša. A platí to aj v prípade milovníkov histórie, ktorým sa podarilo stavbu zachrániť a práve vďaka ich odvážnemu činu môžeme tento skvost obdivovať aj dnes.

 

Dvakrát NAJ

Najväčšia púšť sveta. Tak takéto prvenstvo nesie Sahara, ktorá pretína až desať afrických štátov. Tiahne sa od Atlantiku až k Červenému moru a v mnohých cestovateľoch vzbudzuje obrovský rešpekt k prírode. Práve tam si totiž človek uvedomí, aký je malý.

Môžete si tu užiť jazdu na ťave či džípe a obdivovať život miestnych beduínov. Nikdy sa však nevyberajte na piesočné duny sami alebo bez vody.

pust Sahara Egypt

Nekonečné nádherná, ale zároveň aj nebezpečná – taká je púšť Sahara.

Ak ste však skôr fanúšikom vody, určite by ste mali absolvovať plavbu po Níle. Je to najdlhšia rieka sveta, ktorá preteká cez štyri africké krajiny.

Egypt by však bez nej nikdy nebol Egyptom tak, ako ho poznáme. Na brehu rieky Níl sa totiž formoval život a staroveký svet, ktorého krásy môžeme obdivovať ešte aj dnes.

tradicna egyptska lod felucca po rieke Nil mesto Aswan Egypt

Tradičná egyptská loď felucca sa plaví po rieke Níl v meste Aswán na juhu Egypta, ktoré je známe aj ako brána do čiernej Afriky.

 

Poďte do Egypta s nami

Súvisiace články
pred 1 rokom 87026 videní | 6 minúty čítania
pred 1 rokom 85203 videní | 5 minúty čítania
pred 2 rokmi 82783 videní | 6 minúty čítania