Späť na všetky články
pred 1 rokom 11210 videní | 5 minúty čítania

Vezmite korčule a poďte na ľad: Tieto klziská na Slovensku a v okolí sa oplatí vyskúšať

Vezmite korčule a poďte na ľad: Tieto klziská na Slovensku a v okolí sa oplatí vyskúšať
Pozrite si najobľúbenejšie ľadové plochy na Slovensku a v susedných krajinách.

Táto zima pripomína skôr jar, takže ak ste dostali chuť si ísť zakorčuľovať, namiesto zamrznutých rybníkov máte na výber len klziská na námestiach, štadiónoch alebo v obchodných centrách. Pozrite si najobľúbenejšie ľadové plochy na Slovensku a v susedných krajinách.

 

V Bratislave sa môžete korčuľovat pod holým nebom aj vo vnútri

Príležitosti na romantické korčuľovanie uprostred mesta sa nenachádzajú len v amerických filmoch, ale aj u nás na Slovensku. Svoje verejné klzisko má takmer každé mesto. Napríklad v Bratislave sú už tradičnou súčasťou zimy klziská na Hviezdoslavovom námestí a pred Primaciálnym palácom. Na týchto miestach sa v hlavnom meste môžete korčuľovať medzi 10:00 a 22:00 hod. úplne zadarmo.

Ak vás neláka predstava, ako sa na vašich korčuliarskych zručnostiach bavia náhodní okoloidúci, vybrať sa môžete na štadión Ondreja Nepelu alebo na zimák v Dúbravke. Vlastnú zamrznutú plochu aj korčule má tiež nákupné centrum Avion (celoročne), Eurovea (do 28. februára), Bory Mall či River Park (do 31. marca), kde za pobyt na ľade nezaplatíte vôbec nič.

rodina-sa-korculuje-na-klzisku

 

Na Hlavnej v Košiciach klzisko nenájdete. Vieme však, kde áno

V zimných aktivitách nezaostáva ani metropola východného Slovenska. Ľudia z Košíc a blízkeho okolia tu majú na výber hneď niekoľko klzísk. Jedno z nich sa nachádza v Športovo-zábavnom areáli T-Systems. Ide o mobilnú ľadovú plochu s veľkosťou 20x40 metrov, ktorá je v prípade maximálnej dennej teploty 12 °C sprístupnená až do marca.

Rovnako do marca je otvorená aj Crow Aréna na Kavečanskej ceste. Korčuľovanie tu stojí 2 € pre dospelých a za deti do 140 cm zaplatíte len 1 €.

korculiari-v-arene

Ďalšou možnosťou na korčuľovanie je Aréna Sršňov, ktorú môžete navštíviť v sobotu medzi 15:00 až 16:15 hod. alebo v nedeľu medzi 14:45 až 16:00 hod. Ak by ste si radi zakorčuľovali radšej počas pracovného týždňa, pozrite si obsadenosť ľadovej plochy a rezervujte si iný voľný termín.

 

Kam sa vybrať v Banskej Bystrici?

Keďže sme vo výbere klzísk spomenuli západ aj východ, zabudnúť nesmieme ani na stredné Slovensko, ktorého centrálnym mestom je Banská Bystrica. Na miestnom zimnom štadióne si počas tohtoročnej sezóny môžete zakorčuľovať v stredu (17:30 až 19:00 hod.), sobotu (17:00 až 18:30 hod.) a počas nedele (16:00 až 17:30 hod.). Za deti do 15 rokov zaplatíte 1 € a dospelí si priplatia o euro naviac.

Ďalšie klzisko umiestnené pod kopcami Nízkych Tatier sa nachádza len 30 minút autom od Banskej Bystrice. Voľne prístupnú ľadovú plochu nájdete v stredisku Donovaly pri dolnej stanici lanovky Telemix Nová hoľa. Korčuľovať sa tu dá od rána 9:00 hod. až do večera.

Vďaka osvetleniu bude mať váš pobyt na ľade jedinečnú atmosféru. Klzisko na Donovaloch máte možnosť navštíviť do 25. marca.

dievca-stoji-v-korculiach-na-ladeOkrem zjazdoviek ponúkajú Donovaly aj bezplatné klzisko pod holým nebom, ktoré je sprístupnené takmer do konca marca. Zdroj: KB, idem.sk

 

Štiavnica je atraktívna aj v zime

Na strednom Slovensku ešte chvíľu zotrváme. Romantická Banská Štiavnica láka návštevníkov aj počas chladnej zimy. Zatiaľ čo v lete sa návštevníci v okolitých tajchoch môžu kúpať, v zimnom období si na nich môžu zakorčuľovať. Medzi najobľúbenejšie klziská pod holým nebom patrí tajch Veľká Vodárenská a Červená studňa.

prirodne-klzisko-banska-stiavnica-tajchyZdroj: Bajkom k tajchom

V minulosti sa v Štiavnici zvykol organizovať Svetový pohár v žehlingu. Tento šport si vymysleli sami. Ide o úpravu klasického curlingu, v ktorom kamene vymenili za staré žehličky.

 

Korčuľovanie vo veľkom štýle? Navštívte Viedeň

Klzisko pred Viedenskou radnicou na námestí Rathausplatz je vytrhnuté ako z rozprávky. Túto veľkolepú ľadovú plochu tvoria cestičky popreplietané rôznymi smermi a zdobia žiarivo vysvietené stromy.

zimna-nocna-vieden

Najväčší zážitok si teda z klziska Wiener Eistraum odnesiete práve počas večerného korčuľovania. Okrem 600-metrovej trasy naprieč Rathausparkom sú vtedy osvetlené aj všetky okolité pamiatky.

Ľadová plocha pred budovou Viedenskej radnice bude udržiavaná až do marca. Navštíviť ju môžete každý deň medzi 9:00 – 22:00 hod. Korčule si so sebou nemusíte nosiť. Tie vám za poplatok požičajú na mieste.

klzisko-viedenKorčuliarska trať cez Rathauspark meria 600 metrov. Výborná kvalitu ľadu je zabezpečená aj počas teplejších dní.

 

Čo tak Budapešť? Majú tam jedno z najstarších klzísk v Európe

Obrovským verejným klziskom sa pýšia aj naši južní susedia. Ľadová plocha, ktorá sa nachádza v mestskom parku ich hlavného mesta, sa považuje za jedno z najväčších a najstarších klzísk v Európe. Prvýkrát sa na Varosligeti Mujegpalya korčuľovalo už v roku 1870.

klzisko-v-budapesti

Na mieste, ktoré je v zime pokryté ľadom, sa v lete plavia vyhliadkové lode a konajú rôzne kultúrne udalosti. V minulosti sa tu viackrát konali Majstrovstvá sveta a Európy v krasokorčuľovaní.

Aby ste si tu zakorčuľovali aj vy, vôbec nemusíte byť žiadny profesionálny akrobat na ľade. Plocha je pre verejnosť prístupná počas celého týždňa.

klzisko-budapest-rok-1907Na klzisku Varosligeti Mujegpalya sa obyvatelia Budapešti prvýkrát korčuľovali už pred viac ako 140 rokmi. Fotografia zachytáva dianie na klzisku v roku 1907. Zdroj: Wikimedia.org

Presné otváracie hodiny spolu s cenníkom nájdete na stránke tohto klziska.

Poznáte klzisko, ktoré by v tomto zozname určite nemalo chýbať? Napíšte nám o ňom.

Ak však predsa o ničom neviete a aj tak by ste si radi zakorčuľovali, pozrite si stránku zimného štadióna vášho okresného mesta. V zimnom období ponúkajú hodiny korčuľovania pre verejnosť takmer všetky zimáky.

Autor: Erik Oravec

Súvisiace články
pred 2 rokmi 145126 videní | 5 minúty čítania
pred 1 rokom 120599 videní | 6 minúty čítania