Späť na všetky články
pred 1 rokom 41408 videní | 11 minúty čítania

Na výlete u susedov: Spoznajte najkrajšie miesta v Česku

Na výlete u susedov: Spoznajte najkrajšie miesta v Česku
Susedná Česká republika sa môže popýšiť množstvom úchvatných miest, ktoré sa oplatí navštíviť. Tieto sú označované za najkrajšie.

Susedná Česká republika sa môže popýšiť množstvom úchvatných miest, ktoré sa oplatí navštíviť. Dnes si predstavíme tie, ktoré sú v Česku považované za najkrajšie.

 

Milovaná Praha

Hlavné mesto Českej republiky sa pravidelne vyskytuje na zozname najkrajších miest sveta. Praha má totiž nenapodobiteľnú atomosféru.

vyhlad na Prazsky hrad
Ikonický výhľad na Prahu.

Okrem Karlovho mosta, Václaváku, Orloja či Pražského hradu odporúčame aj túlanie sa "zastrčenými" uličkami, kde objavíte malé, ale o to príjemnejšie reštaurácie, bistrá, kaviarne či antikvariáty, v ktorých sa stane aj obyčajné posedenie s kávou a knihou v ruke skvelým zážitkom.

romanticke ulicky Praha
Malé uličky, nenápadné kaviarne či zaujímavé antikvariáty? V Prahe si môžete vychutnať aj menej komerčné a pomerne neznáme miesta.

Pozorovať romantické zákutia menších a tichých uličiek, objaviť zaujímavé blšie trhy ši streetfoody a nasávať atmosféru stovežatej Prahy je pre mnohých útočiskom pred preplnenými námestiami a historickými pamiatkami.

najkrajsie miesta Ceska Praha
Praha je podľa mnohých najkrajším mestom na celom svete.

Doprajte si pokojnú gastroturistiku, hľadajte menšie, lokálne prevádzky, kde si budete môcť oddýchnuť, inšpirovať sa a načerpať plno síl. Či už ide o krátky víkendový pobyt alebo mesačnú dovolenku, v Prahe je stále čo objavovať.

Po príchode na letisko, železničnú alebo autobusovú stanicu sa ľahko dostanete do centra napríklad metrom. Núdza o gastro pôžitky, rôzne atrakcie, históriu či úchvatné výhľady v Prahe nehrozí.

 

Stredoveký Český Krumlov a okolie

Juhočeské mestečko Český Krumlov a priľahlé okolie patria medzi miesta, ktoré treba vidieť na vlastné oči. Mestská pamiatková rezervácia je súčasťou Svetového zoznamu kultúrneho dedičstva UNESCO.

vyhlad na Cesky Krumlov
Pohľad na Český Krumlov z výšky.

V meste nájdete krivé stredoveké uličky, meštianske domy s typickými červenými strechami i perfektne zachovaný hrad a zámok, ktoré sa rozprestierajú nad Vltavou.

mestianske domy Cesky Krumlov
Český Krumlov pretkávajú stredoveké uličky, na ktorých nájdete meštianske domy s typickou červenou strechou.

Pre food nadšencov je Krumlov jedinečným zážitkom vďaka stredovekým kaviarňam a krčmičkám. V Českom Krumlove si tiež môžete zájsť na netradičnú cestu banským vláčikom v grafitovej bani. Samozrejme, pod odborným dohľadom a so zaujímavým výkladom k tomu.

Pre milovníkov histórie máme ešte jeden tip. Len 30 km od Krumlova sa v okrese České Budějovice nachádza malebná dedinka Holašovice.

dedinka Holasovice Cesko
Jedinečné sedliacke barokové domčeky v Holašoviciach sú zaradené v zozname UNESCO.

Ide o pokojné miesto, kde sa podarilo zachovať pôvodné české domčeky, inak nazývané sedliacke baroko zo 70. rokov 19. storočia. Je to unikátny súbor stavieb, najmä vďaka neporušenej forme pôdorysového riešenia a nepozmenenej štruktúre zástavby. Vďaka tomu patrí Holašoviciam hrdé miesto v zozname UNESCO.

barokove domceky Holasovice
Sedliacke baroko zo 70. rokov 19. storočia je hlavným lákadlom Holašovíc.

Do Českého Krumlova sa ľahko dostanete autom, vlakom i autobusom, v prípade, že budete chcieť navštívit Holašovice, spoľahnite sa radšej na vlastné, prípadne zapožičané auto.

V Holašoviciach nájdete aj penzión, môžete tiež využiť širšiu ponuku ubytovania v blízkom okolí. V Českom Krumlove si môžete vybrať hotel, hostel či penzión presne podľa vášho gusta. Ak sa chcete lepšie zorientovať, využite služby infocentier, v ktorých vám ochotne poradia a pomôžu.

 

Český Grand Canyon

Vápencový lom, ktorý sa nachádza v Českom krase, nesie názov Velká Amerika. A nie náhodou.

Úchvatné miesto, ktoré je situované iba pár stoviek kilometrov od nás, označujú ako český Grand Canyon. Velká Amerika sa nachádza neďaleko Karlštejnu, presnejšie v okrese Beroun v chránenej krajinnej oblasti Český kras.

cesky Grand Canyon
Vidieť Veľkú Ameriku alias český Grand Canyon je naozaj zážitok.

Ide o vápencový zatopený lom, ktorý má dĺžku 800 metrov a je široký až 200 metrov. Na dne lomu sa nachádzajú dve menšie jazierka s priezračnou vodou, ktoré sú navzájom prepojené.

Majestátny vápencový lom si môžete bezpečne pozrieť z vyhliadky v rámci parkoviska, kde si vychutnáte dokonalý pokoj a výhľad na širšie okolie. Velká Amerika zahviezdila aj v scénach filmu Limonádový Joe a Akumulátor.

cesky Grand Canyon
Vápencový lom Velká Amerika sa nachádza neďaleko Karlštejnu.

V blízkom okolí sa nachádza aj menší lom Malá Amerika či lom s názvom Mexiko. V prípade, že sa budete chcieť dostať k jednotlivým miestam čo najbližšie a najjednoduchšie, odporúčame vám využiť dopravu autom. Výhodou je, že pri lomoch nestretnete davy turistov a budete si ich môcť vychutnať naplno.

 

Unikátne Adršpašsko-teplické skaly

Pre milovníkov prírody a lovcov unikátnych destinácií odporúčame návštevu Adršpašsko-teplických skál. Ide totiž o najrozsiahlejší podzemný labyrint v celej Európe. Pripravte sa na nenáročnú turistiku, ktorá vám zaberie približne 4 hodiny.

Odporúčame vám návštevu mimo hlavnej sezóny v lete, kedy bývajú Adršpachy výrazne preplnené. Komplex mohutných skál vznikol eróziami a posunmi tektonických platní, formovaním pieskovcov, ktoré sú staré približne 90 miliónov rokov.

Adrspassko-teplicke skaly Cesko
Najrozsiahlejší podzemný labyrint v celej Európe nájdeme u susedov v Česku. Ide o Adršpašsko-teplické skaly.

Na území Českej republiky ide o najrozsiahlejší komplex skalných miest s husto rozmiestnenými skalnými vežami, kaňonmi, úzkymi priechodmi i skalnatými stenami.

Adršpašské skaly nadväzujú na Teplické skaly, ktoré sú výrazne mohutnejšie, v ich hornej časti preteká malá rieka. Rozhodne nevynechajte aj Malý a Veľký vodopád. V tom vyššom padá voda z výšky 16 metrov do priestoru, ktorý býva označovaný ako polojaskyňa.

Adrspassko-teplicke skaly v Cesku
Mohutné skaly sa začali formovať pred 90 miliónmi rokov.

Zaujímavosťou tiež je, že sa v oboch častiach skalných miest nachádzajú hrady – Adršpach a Střemen. K unikátnemu skalnému komplexu sa najpohodlnejšie dopravíte autom, je tu viacero parkovísk, reštaurácií a obchodov so suvenírmi. Ubytovať sa môžete napríklad v blízkej dedine Adršpach alebo v širšom okolí.

 

Čarovné mestečko Telč

Rozprávkové, fotogenické a malebné – takto najčastejšie opisujú mestečko Telč, ktoré sa nachádza v okrese Jihlava v kraji Vysočina. V roku 1992 bolo mestečko zaradené do zoznamu UNESCO. O jeho rozprávkovej kráse vás presvedčí najmä hlavné námestie, ktoré lemujú gotické a renesančné meštianske domy s bohatou výzdobou.

mestianske domy v Telci
Gotické a renesančné meštiacke domy lemujú okolie hlavného námestia.

Priamo z námestia je možné vstúpiť do priestorov renesančného sídla – Telčského zámku. Nachádzajú sa v ňom napríklad kaplnka, Rytierska a Zlatá sála či renesančná záhrada s arkádami.

Na potulky sa môžete vybrať do kaviarní, cukrární a rôznych reštaurácií. Pre deti i dospelých odporúčame návštevu Telčského domu, ktorý je synonymom sveta legiend a historických príbehov.

vyhlad na mesto Telc
Telč je rozprávkové mestečko, ktoré sa oplatí vidieť.

V okolí Telča sa nachádza aj hrad Roštejn alebo vyhliadka na Oslednici. Na rozdiel od veľkých miest sa v Telči vyhnete obrovským masám turistov, vychutnáte si pohľad na bohato zdobené historické domy či skvelé české "cukroví".

Do Telča sa ľahko dostanete autom, vlakom i autobusom. Ubytovať sa môžete v krásnych hoteloch, ktoré sa nachádzajú v centre mestečka.

 

Kutná Hora

Mesto Kutná Hora bolo v stredoveku označované ako strieborná pokladnica českého kráľovstva. Dnes je to mesto s bohatou históriou a kultúrou, ktoré je zaradené v zozname UNESCO.

Kutna Hora Cesko
Výhľad na Kutnú Horu.

Rozhodne nevynechajte prechádzku historickým centrom, prehliadku gotickej katedrály, ktorá je zasvätená svätej Barbore, návštevu Českého múzea striebra alebo Galériu Stredočeského kraja. Nechýbajú kaviarne, cukrárne a reštaurácie od výmyslu sveta.

katedrala svatej Barbory Kutna Hora
Chrám svätej Barbory (vľavo) je dominantou Kutnej Hory.

Prehliadku Kutnej Hory si môžete spestriť aj návštevou nezvyčajnej miestnej pamiatky. Ide o kostnicu, ktorá je súčasťou Kostola všetkých svätých na cintoríne v Sedleci – mestskej časti Kutnej Hory. Viac o tejto populárnej turistickej atrakcii sa dočítate v našom článku.

unikatna pamiatka z kosti Kutna Hora
Kostnica v Kutnej Hore.

 

Lednicko-valtický areál

Rozprávkové Lednice alebo aj český Versailles je komplex plný zámkov, kolonád a rybníkov olemovaný upravenými cestičkami a romantickými stavbami. Ide o najrozsiahlejší areál s parkovou krajinnou úpravou na svete, taktiež zaradený do zoznamu UNESCO.

Lednicko-valticky zamok Cesko
Lednice sú úžasným komplexom parkov, zámkov, kolonád a rybníkov.

Nenechajte si ujsť Lednický zámok postavený v štýle anglickej novogotiky, jeho krásne interiéry, upravenú francúzsku záhradu a zámocký park. Okrem toho sa v areáli nachádza rímsky akvadukt, vyhliadková veža a lodný prístav, ktorý slúži na vyhliadkové plavby.

Lednice zamok CeskoLednicko-valtický areál často nazývajú český Versailles.

 

Karlove Vary

Svetoznáme mesto a metropola Karlovarského kraja Karlove Vary boli založené v 14. storočí Karlom IV. Podľa legiend a povestí ho nechal vystavať cisár po tom, ako náhodne objavil termálne pramene spolu s jeho loveckou družinou.

Kúpele sa tešili veľkej priazni šľachtických rodov a bohatých mešťanov. Dnes sú Karlove Vary považované za jedny z najznámejších kúpeľných miest na svete.

Karlove Vary Cesko
Karlove Vary sú považované za jedny z najznámejších kúpeľov na celom svete.

V rámci kúpeľov si určite pozrite „Vřidelní kolonádu“ a prameň „Vřídlo“, ktorý vytryskuje až do výšky 12 metrov. Za zmienku stojí aj prehliadka ryteckej sklárskej dielne a Návštevníckeho centra Moser, kde nájdete prekrásne a unikátne sklenené suveníry.

V Karlových Varoch je každoročne organizovaný aj Medzinárodný filmový festival Karlove Vary, známy pod skratkou KVIFF.

panorama mesta Karlove Vary
Panoráma mesta Karlovy Vary.

 

Mikulov

Ideálna poloha na výbežkoch Pálavských vrchov robí z mestečka Mikulov romantickú destináciu, ktorá je obklopená lánmi viníc. Mikulov je centrum vinárskej podoblasti, a teda tou pravou destináciou pre milovníkov vína. Ak sa rozhodnete Mikulov navštíviť, určite si pozrite jeho dominantu – barokový zámok, v ktorom sa nachádza Regionálne múzeum a najrozsiahlejšia expozícia vinárstva v celej Českej republike.

barokovy zamok Mikulov
Dominantou mesta Mikulov je barokový zámok.

Vínne pivničky, hotely a vinárne nájdete v Mikulove na každom kroku. Zážitok z gastronómie ponúka aj vinársky dom Sonberk s nádherným výhľadom na Pálavu, ktorý sa nachádza kúsok za mestom Mikulov.

vyhlad na mesto Mikulov
Vínne pivničky, hotely a vinárne sa stali synonymom mesta Mikulov.

 

Krkonoše

Najväčšie české hory Krkonoše – to sú skalnaté hrebene, ľadovcové kotly, údolia plné stromov, upravené cestičky na cyklistické i pešie výlety, ako aj vodopády, horské lúky a množstvo dychberúcich vyhliadok. Krkonoše sú najstarším českým národným parkom, ktorý je zaradený do zoznamu UNESCO s rovnomenným poľským národným parkom.

Pancavsky vodopad KrkonoseJedným z najpôsobivejších krkonošských vodopádov je Pančavský vodopád, najvyšší vodopád v Česku.

Tradičný a najznámejší cieľ je najvyššia hora Českej republiky „Sněžka“ (1602 m), ako aj prameň rieky Labe, Pančavský vodopád či Dvorský les, plný prastarých bukových stromov.

nadherna priroda Krkonose
Nielen najväčšie české hory, ale aj najkrajšie – to sú milované Krkonoše.

Krkonoše však ponúkajú omnoho viac – bobová dráha, jedna z najstarších českých sklární, lanové parky v Špindlerovom mlyne alebo kúpele Belohrad. Vybrať si bude viac než náročné, no ani jednu z aktivít určite neoľutujete.

Súvisiace články
pred 1 rokom 87051 videní | 6 minúty čítania
pred 1 rokom 85283 videní | 5 minúty čítania
pred 2 rokmi 82792 videní | 6 minúty čítania