Späť na všetky články
pred 9 mesiacov 11602 videní | 5 minúty čítania

Na čo si dávať pozor pri platbách kartou a výberoch z bankomatu v zahraničí?

Na čo si dávať pozor pri platbách kartou a výberoch z bankomatu v zahraničí?
Ak si nedáte pozor, používanie karty vás môže stáť nemalé peniaze.

Platiť na dovolenke kartou alebo radšej v hotovosti? Vo všeobecnosti sú platby kartou bezpečnejšie a pohodlnejšie. Ak si však nedáte pozor, používanie karty vás môže stáť nemalé peniaze.

 

poplatky-v-zahranici

Časy, keď sme pred dovolenkou smerovali do zmenárne a až potom cestovali do zahraničia, sú už dávnou minulosťou. Podľa údajov ČSOB sa počet karetných transakcií v roku 2016 zvýšil oproti minulej sezóne až o 2/3.

Pri bezhotovostných platbách vás však môžu prekvapiť poplatky, na ktoré nie ste pri bežnom platení kartou zvyknutí. Na čo by ste teda nemali zabudnúť?

 

1. Skontrolujte si váš balík služieb

Skôr než opustíte hranice Slovenska, uistite sa, či s vaším balíkom bankových služieb môžete platiť kartou v zahraničí a koľko vás to bude stáť.

V drvivej väčšine sú platby kartou v cudzine bez sprostredkovateľských poplatkov, prípadne sa pohybujú okolo sumy 0,20 € za každú transakciu.

skontrolujte-balik-sluzieb

Zdroj: FinančnáHitparáda.sk

 

2. Plaťte v domácej mene

Ak cestujete do krajín mimo eurozóny, obchodníci vám pri platbe kartou môžu navrhnúť, či chcete zaplatiť v ich domácej mene alebo v eurách. Odporúčame vám vybrať si prvú možnosť, pretože pri platbe kartou bez konverzie sa využíva výhodnejší devízový kurz.

 

3. Overte si blokovanie platieb v cudzine

Niektoré banky majú túto funkciu automaticky aktivovanú hlavne pre exotické lokality, ktoré nie sú úplne bežnými dovolenkovými destináciami Slovákov. Pokiaľ sa do takej krajiny chystáte, kontaktujte svoju banku a overte si, či kartu budete môcť používať.

Ak nie, zahraničné platby si môžete aktivovať telefonicky alebo cez aplikáciu e-bankingu.

skontrolujte-blokovanie-platieb

 

4. Vyberajte z bankomatu rovnakej finančnej skupiny

Aj napriek tomu, že sú platby kartou výhodnejšie a čoraz rozšírenejšie, na dovolenke môžete natrafiť aj na obchodníkov bez POS terminálu. Vtedy sa bez hotovosti nezaobídete.

Väčšina bánk si však za výber hotovosti v zahraničí strhne aj sprostredkovateľský poplatok, ktorého hodnota je buď fixná, alebo sa určuje percentuálne podľa vybranej sumy.

Zo slovenských bánk druhú možnosť využíva ČSOB banka, ktorá si účtuje 2 % zo sumy a VÚB banka, kde je poplatok za výber hotovosti 1,5 %. Tento výpočet však platí len pri výbere v krajinách mimo eurozóny.

poplatky-za-vyber

Tabuľka poplatkov za výber z bankomatu v cudzine. Zdroj: FinančnáHitparáda.sk

 

Pokiaľ však chcete čo najviac ušetriť, hotovosť vyberajte z bankomatu rovnakej finančnej skupiny, do ktorej patrí aj vaša banka.

Zoznam „podporovaných“ bankomatov v cudzine, pri ktorých za výber zbytočne nepreplatíte, nájdete na webstránke vašej banky. Konkrétne bankomaty danej finančnej skupiny si potom vyhľadajte cez VISA ATM Locator či Mastercard ATM Locator.

zoznam-bankovych-supin

 

Prehľadný zoznam bankových skupín v krajinách, ktoré Slováci navštevujú najčastejšie, nájdete na stránke Banky.sk.

 

5. Zvoľte si zúčtovanie v miestnej mene

Rovnako ako pri platbách, aj pri výbere hotovosti vám môže bankomat ponúknuť zaúčtovanie transakcie v eurách alebo v lokálnej mene. Aj v tomto prípade odporúčame zvoliť výber hotovosti bez konverzie – teda v domácej mene.

Vtedy bude váš výber zaúčtovaný kurzom kartovej spoločnosti, ktorý je zvyčajne výhodnejší ako kurz v bankomate.

zuctovanie-v-miestnej-mene

 

6. Vyberajte s debetnou kartou, nie kreditnou

Kreditné karty sú pre cestovateľov výborným pomocníkom, pretože s nimi zaplatíte kdekoľvek vo svete. Kreditka je ešte užitočnejšia pre ľudí, ktorí uprednostňujú cestovanie na vlastnú päsť. Je totiž nielen prostriedkom pre platby, ale aj zárukou ich platobnej schopnosti. Kreditku budete potrebovať napríklad pri rezervácii hotela alebo výpožičke vozidla.

Pokiaľ však ide o výbery hotovosti, tu výhody kreditnej karty končia. Poplatky za výber z bankomatu kreditkou sú totiž oproti debetnej karte oveľa väčšie.

najst-vhodny-bankomat

Vhodný bankomat nájdete aj podľa davu turistov, ktorí pred ním tvoria dlhý rad.

 

7. Za benzín plaťte radšej v hotovosti

Pri tankovaní v zahraničí môžete na niektorých miestach platiť kartou priamo pri čerpacej stanici. Vďaka tomu ušetríte čas, pretože sa vyhnete návšteve pokladne vo vnútri.

Existujú však benzínky, ktoré vám z karty stiahnu peniaze ešte pred samotným tankovaním. V takom prípade z vášho účtu okrem sumy za benzín odíde aj depozit.

Ten sa vám po niekoľkých dňoch síce vráti späť, no ak máte na dovolenku vyhradený presný rozpočet, záloha, ktorá občas prekročí aj 100-násobok platby za benzín, vám môže spôsobiť neželané problémy.

za-benzin-v-hotovosti

Pri platení za benzín kartou vám stanica môže strhnúť veľký depozit, ale v ázijských krajinách sa pripravte aj na nepochopiteľný jazyk terminálu.

 

Podľa hovorkyne Tatra Banky, ktorá sa k tejto téme vyjadrila pre portál Banky.sk, sa tento depozit vráti na účet do 10 až 12 dní. Na benzínkach v exotických a ázijských krajinách preto radšej plaťte v hotovosti.

Autor: Erik Oravec

Súvisiace články
pred 9 mesiacov 49031 videní | 3 minúty čítania