Späť na všetky články
pred 1 rokom 13303 videní | 9 minúty čítania

Mont Saint-Michel vo Francúzsku. Čo ukrýva jeden z najkrajších hradov sveta?

Mont Saint-Michel vo Francúzsku. Čo ukrýva jeden z najkrajších hradov sveta?
Rozprávkový ostrov, čarovná dedinka a tajomné opátstvo. Aj takto sa dá opísať svetoznámy Mont Saint-Michel.

Rozprávkový ostrov, čarovná dedinka a tajomné opátstvo. Aj takto sa dá opísať jedno z najkrajších miest sveta – svetoznámy Mont Saint-Michel. Poďte sa spolu s nami pozrieť do histórie, ktorá sa ukrýva za stáročnými múrmi tohto hradu.

 

hrad plavajuci na vode

Hrad plávajúci na vode – tak najčastejšie opisujú Mont Saint-Michel, ktorý sa nachádza na severe Francúzska.

Obec s názvom Le Mont Saint-Michel v preklade doslova znamená Hora sv. Michaela. Toto čarovné miesto sa nachádza na území Dolnej Normandie vo Francúzsku. Celý ostrov, záliv a opátstvo sú zapísané do svetového zoznamu UNESCO, keďže ide o výnimočné miesto plné historických pamiatok. 

Názvom Mont Saint-Michel sa označuje skalnatý ostrov aj malá dedinka, ktorá leží na ňom. Ostrov sa nachádza iba kilometer od pobrežia a je špeciálny najmä tým, že je prílivový. S pevninou je spojený až od polovice 19. storočia, a to prostredníctvom umelo vytvoreného násypu. Rozdiel medzi výškami morskej hladiny pri prílive a odlive je 15 metrov, takže je celá dedinka buď obklopená morom, alebo mokrým pieskom.

 

Z histórie

Podľa legendy sa v roku 708 n. l. zjavil biskupovi Aubertovi archanjel Michael a poveril ho, aby na skalnatom ostrove postavil kaplnku. Biskus Aubert však spočiatku pokyn ignoroval, až kým mu archanjel nevypálil dieru do jeho lebky. Tak sa začala písať história tohto čarovného miesta. 

Napokon biskup rozhodol, že na vrchove ostrova postavia oratórium (oddelený a čestný priestor v kostole). Veriaci sa na vrchole Mont Saint-Michel začali schádzať, prosiť archanjela Michaela o ochranu a z Mont Saint-Michel sa stalo pútnické miesto.

mont saint michel

Romantické prechádzka po Mont Saint-Michel vyzerá ako z rozprávky.

V roku tu 966 založil vojvoda Richard I. v Mont Saint-Michel benediktínske opátstvo. V 11. storočí si už Richard II. vybral za staviteľa hlavného kostola opátstva architekta Williama de Volpiana. Ten sa postaral o návrh románskeho kostola, ktorého lode sa pretínali priamo na najvyššom mieste kopca. 

Aby bola vykompenzovaná váha masívneho kostola, bolo tu postavených viacero podzemných krýpt a kaplniek. V 12. storočí bola celá stavba zosilnená vybudovaním hlavnej fasády kostola. 

Opátstvo v 12. storočí čelilo pokusom o dobytie. A aj keď bol tento pokus neúspešný, oheň z podpálenej dedinky sa rýchlo šíril a zničil hlavný kostol tak, že sa zrútila jeho strecha. Následne francúzsky kráľ ponúkol finančné prostriedky na výstavbu nového kostola v neogotickom štýle. Nasledovalo dlhé obdobie rekonštrukcií a budovanie ďalších objektov opátstva.

opatstvo

Budovanie rozsiahleho komplexu trvalo dlho, finančné prostriedky preto opátstvo získavalo aj od kráľa.

 

Náročné obdobia

Hradby boli okolo brehu ostrova postavené už v 15. storočí a ich účel bol veľmi jednoduchý – ochrana ostrova počas storočnej vojny medzi Anglickom a Francúzskom. Angličania chceli tento malý ostrov viackrát dobyť, no nikdy sa im to nepodarilo.

V roku 1780 bola vybudovaná fasáda v klasicistickom štýle, ktorú môžeme v Mont Saint-Michel obdivovať dodnes. Komplex je veľmi rozsiahly a je zmesou rôznych typov architektonických štýlov, ktoré však spoločne vytvárajú dokonalé majstrovské dielo. Súčasťou komplikovaných hradieb je je niekoľko veží, ako napríklad Veža slobody, Kráľova veža, Arkádová veža a Gabrielova veža.

Od 15. storočia opátstvo slúžilo aj na väzenské účely, “temné” obdobie tohto miesta trvalo až do roku 1863. V tom čase bol schválený zákon, ktorý prinavrátil opátstvu výlučne cirkevné účely.

ostrov mont saint michel

Ostrov, dedinka a opátstvo Mont Saint-Michel boli zapísané na zoznam UNESCO v roku 1979.

 

Mont Saint-Michel dnes

Dnes patrí Mont Saint-Michel medzi tie najkrajšie a najnavštevovanejšie miesta na svete. Ročne sem smeruje približne 2,5 milióna ľudí. Ak sa rozhodnete navštíviť Mont Saint-Michel, hneď na začiatku sa zastavte v návštevníckom centre, kde sa o celom ostrove a opátstve dozviete všetky potrebné zaujímavosti a informácie. 

Pri vstupe prejdete popod Porte de l'Avancée, ide o bránu s padacou mrežou. Hneď potom sa ocitnete na hlavnej ulici Grand Rue, na ktorej sa nachádzajú múzeá, reštaurácie, hotel, kaviarne a obchody so suvenírmi. Jedno z najlepších múzeí je Archéoscope, ktoré ponúka multimediálne svetelné a zvukové efekty, pomocou ktorých rozpráva príbehy o vzniku a histórii opátstva.

hlavna ulica grand rue

Počas hlavnej sezóny je hlavná ulica Grand Rue často preplnená. Aj preto sa oplatí zvoliť jarný, jesenný či zimný termín návštevy Mont Saint-Michel, keď je ostrov prázdnejší.

Nájdete tu tiež Musée d'Histoire, Ecomusée de la Baie du Mont Saint-Michel či Logis Tiphaine. Pri vstupe do dediny Mont Saint-Michel vstupné, samozrejme, neplatíte. V múzeách a pri návšteve hlavného chrámu opátstva však áno. 

Do múzeí sa dá kúpiť spoločný lístok, prípadne si môžete vybrať verziu lístkov s návštevou iba dvoch múzeí. Samozrejme, vstupné si môžete zaplatiť aj jednotlivo a nechýbajú ani skupinové lístky. Pred výletom si poriadne skontrolujte časy, kedy sú múzeá a chrámy otvorené, keďže sa otváracie hodiny počas celého roka líšia. 

Počas prechádzky po hlavnej ulici Grand Rue sa môžete posilniť a ochutnať miestne delikatesy, ako napríklad waffle alebo nadýchanú omeletu (fluffy omelette). Pochutnať si môžete aj na iných špecialitách, dobrej kávičke a koláčikoch.

dedina mont saint michel

Dedinka Mont Saint-Michel vyzerá úplne čarovne a tajomne, úplne ako z fantasy filmu.

Cesta ku kláštoru, stojacom vysoko na skalnatom brale, vám chvíľku potrvá. Musíte vyšľapať 350 schodov, označovaných aj ako Grand Degré, aby ste sa dostali až hore. Počas stúpania si robte malé prestávky, napríklad v obrannej veži opátstva, odkiaľ miestni a vojaci po stáročia chránili celý ostrov pred útokmi nepriateľov.

Keď vyjdete úplne hore, môžete sa poprechádzať po prekrásnej záhrade a rozľahlej hale, kde nájdete zaujímavé historické a umelecké objekty. V tejto hale boli v 13. storočí pravidelne ubytovaní pútnici z celého sveta.

historicke priestory opatstva

Všetky priestory opátstva sú majestátne. Môžete tu obdivovať rôzne architektonické prvky, ktoré sú aj po stáročiach stále vo výbornom zachovalom stave.

 

Krásy opátstva

Na strednom poschodí sa nachádza Rytierska sála, kde boli prijímaní šľachtickí rytieri, a Krypta veľkých stĺpov. Tie najkrajšie časti celého opátstva sa však nachádzajú na druhom poschodí. Prezrieť si tam môžete kláštorné budovy, skriptórium (stredoveká pisárska dielňa), arkádovú chodbu (najčastejšie označenie je cloister) a v neposlednom rade najmä monumentálny opátsky kostol.

arkadova chodba

Na arkádovej chodbe sa nachádza až 220 elegantných žulových stĺpov v dvoch striedajúcich radoch.

Výstavba hlavného opátskeho kostola Eglise Saint-Michel sa začala už v roku 1020. Pôvodne išlo o románsku stavbu, ktorú dopĺňajú rôzne gotické prvky, napríklad zdobený gotický organ, ktorý pochádza z 15. storočia. Z hlavného opátskeho chrámu vedie schodisko Escalier de Dentelle priamo na terasu s prekrásnym výhľadom na more. V opátstve sa tiež nachádza aj farský kostol, kde sa pravidelne usporiadavajú bohoslužby.

hlavny chram

Hlavný chrám pozostáva zo zmesi románskej a gotickej architektúry. Chrámu dominuje štíhla veža svätého Michaela s pozláteným anjelom na špici veže.

Ak sa počas vášho výletu neplánujete nijako obmedzovať, určite vyskúšajte aj jazdu vyhliadkovým lietadlom, s ktorým preletíte ponad celý ostrov a opátstvo Mont Saint-Michel. Tesne pred začiatkom odlivu si tiež môžete vyskúšať menší adrenalín v podobe prechádzky po zradných pieskoch zálivu. Samozrejme, iba so skúseným sprievodcom.

ostrov mont saint michel

Skúsený sprievodca vám vysvetlí, aké nebezpečenstvo hrozí pri stúpajúcom prílive a aký zradný dokáže byť piesok priamo pod vašimi nohami.

Určite sa poprechádzajte aj popri hradbách, ktoré obopínajú celý ostrov, a môžete si urobiť viacero oddychových prestávok na obdivovanie výhľadov z každej strany. Navštíviť sa oplatí aj vzdialenejsiu Kaplnku svätého Auberta.

kaplnka svateho albera

Kaplnka svätého Auberta stojí úplne na kraji skalnatého ostrova Mont-Saint Michel.

 

Dobré tipy na záver

  • Ubytovanie si hľadajte radšej v širšom okolí Mont Saint-Michel, keďže počas sezóny sa šplhajú ceny za ubytovanie naozaj vysoko.
     
  • Aj napriek tomu, že toto miesto ročne zapĺňajú milióny turistov, je to dedina, v ktorej dodnes žijú ľudia. Ide približne o 45 obyvateľov, preto rešpektujte pokyny sprievodcov a správajte sa na ostrove slušne, všade udržiavajte čistotu a poriadok.
     
  • Okrem obyvateľov dediny je Mont Saint-Michel benediktínskym opátstvom, kde pôsobia mnísi a mníšky. Pri návšteve kláštorných priestorov, hál a kostolov sa správajte slušne a úctivo. Predsa len ide o posvätné miesta.
krasny mont saint michel

Nie, toto nie je maľba. Toto je reálna fotografia krásneho Mont Saint-Michel.

  • Ak chcete zo svojho výletu vyťažiť maximum, investujte do komentovaných prehliadok a sprievodcov, ktorí vám dokážu povedať o Mont Saint-Michel všetky zaujímavosti, detaily, historky a legendy. Budú to tie najlepšie investované peniaze.
     
  • Pokiaľ si chcete zaobstarať suvenír, odporúčame kúpu maslových sušienok, ktoré sú pre tento ostrov typické, hodia sa k čaju i káve.
Súvisiace články
pred 1 rokom 86920 videní | 6 minúty čítania
pred 1 rokom 84865 videní | 5 minúty čítania
pred 2 rokmi 82731 videní | 6 minúty čítania