Späť na všetky články
pred 1 rokom 5558 videní | 9 minúty čítania

Kam ísť na Valentína? Toto sú naše tipy na výlety po Slovensku a blízkom okolí

Kam ísť na Valentína? Toto sú naše tipy na výlety po Slovensku a blízkom okolí
Neďaleko Slovenska nájdete jeden z najkrajších českých zámkov. Valentína však nemusíte tráviť len u susedov.

Neďaleko Slovenska nájdete jeden z najkrajších českých zámkov. Valentína však nemusíte tráviť len u susedov. Romantiku zažijete aj v týchto krásnych domácich končinách.

 

Banská Štiavnica

O básni Marína od Andreja Sládkoviča, ktorú tvorí 291 strof, sa hovorí ako o najdlhšej ľúbostnej básni na svete. Presvedčiť sa o jej rozsahu a najmä o jej kráse môžete v takzvanej Banke lásky, ktorá sídli v Banskej Štiavnici.

Okrem toho, že si čo-to z básne prečítate, môžete utužiť aj vzájomnú partnerskú lásku, a to tak, že do niektorej schránky vložíte romantický odkaz alebo suvenír.

O otváracích hodinách a vstupnom sa dočítate na oficiálnom webe banky lásky.

Keď už budete v Banskej Štiavnici, určite nevynechávajte ani prehliadku mesta. Vyberte sa napríklad k tamojšej kalvárii alebo do Nového zámku, ktorý postavili v 16. storočí, keď slúžil hlavne na obranu proti Turkom.

Banska Stiavnica

Nový zámok aj kalvária sú veľkými atrakciami Banskej Štiavnice.

Celé mesto a aj jeho okolie navyše patrí do zoznamu UNESCO pamiatok, takže krása tu číha na každom kroku.

 

Bojnice

Ak si chcete dopriať nielen romantiku, ale aj oddych, Bojnice sú ideálnou lokalitou. Miestne kúpele totižto ponúkajú nielen liečebné procedúry, ale zastaviť sa môže ktokoľvek, kto si chce dopriať wellness či kúpanie sa v termálnej vode. Dobrou správou je, že ubytovať sa dá aj na víkend, a to vo viacerých liečebných domoch.

Spomínanú romantiku zažijete v Bojnickom zámku, v ktorom bude najbližší víkend špeciálny. Počas soboty a nedele (16. a 17. februára 2019) budú lektori sprevádzať návštevníkov v dobových kostýmoch, porozprávajú im o originálnych predmetoch, ktoré súvisia s láskou. Súčasťou prehliadky bude aj vstup do nových priestorov galérie.

Bojnicky zamok

Zámok v Bojniciach

A keď už pôjdete do tohto regiónu a budete chcieť vidieť čo najviac, odporúčame vám výlet do známej obce Čičmany alebo do mesta Rajecké Teplice.

 

Nízke Tatry

Určite nám dáte za pravdu v tom, že najdôležitejšie na romantickom výlete je, keď ste v spoločnosti milovanej osoby a venujete sa tomu, čo máte radi. Okrem oddychovania to môže byť napríklad aj turistika či šport.

 

Košice

Z Nízkych Tatier sa vyberieme na východ Slovenska, a to priamo do druhého najväčšieho mesta – do Košíc.

Ak pôjdete vlakom, neďaleko železničnej stanice nájdete Jakabov palác. Budova nesie názov po svojom prvom majiteľovi a jeho zhotoviteľovi Arpádovi Jakabovi. Ten ho postavil v novogotickom štýle, časť interiéru sa nesie v orientálnom duchu. Žiaľ, ten si návštevníci nemôžu pozrieť, pretože stavba je už niekoľko rokov zatvorená. No keď už budete nablízku, Jakabov palác si pozrite aspoň zvonku, určite to stojí za to.

Jakabov palac Kosice

Jakabov palác v Košiciach

Ako iste tušíte, do nášho výberu sme zaradili aj Dóm svätej Alžbety, ktorý je podľa hodnotiteľov na Google aj Tripadvisore top pamiatkou Košíc. Záujem určite nepúta iba svojou mohutnosťou – ide o najväčšiu katedrálu na Slovensku, ale aj mnohými zaujímavými prvkami.

V interiéri sa napríklad nachádza dvojité gotické schodisko (takých sa nachádza v Európe iba päť), relikvie sv. Alžbety a košických mučeníkov či unikátny celokovový oltár. Ku katedrále patrí aj gotická Kaplnka sv. Michala.

Dom sv Alzbety Kosice

Dóm sv. Alžbety

Ak chcete romantický výlet nejako ozvláštniť, zavŕšte ho chutnou večerou a návštevou štátneho divadla.

 

Bardejov

Bardejov nie je len vychytené kúpeľné mesto. Podobne ako Banská Štiavnica, aj historická časť Bardejova patrí do zoznamu pamiatok UNESCO.

Určite nesmiete minúť Radničné námestie. Jeho územie ohraničujú dobové meštianske domy. Súčasťou námestia je aj mestská radnica a Bazilika sv. Egídia. Ako zaujímavosť uvádzame, že pri výške veže 76 metrov a kapacite 3000 ľudí ide o druhý najväčší chrám v košickej arcidiecéze. Ak sa nebojíte výšok, na 6. poschodí veže sa nachádza aj vyhliadka.

Radnicne namestie Bardejov

Radničné námestie s Bazilikou sv. Egídia v pozadí.

 

Oravský hrad

Niet pochýb, že na Slovensku máme nespočetné množstvo nádherných hradov a zámkov, a každý z nich by si zaslúžil dostať sa do tohto zoznamu.

No rovnako nepochybujeme o tom, že Oravský hrad je jeden z najkrajších. Pamiatka pozostáva z troch menších hradov, celkovo sa tu nachádza až 754 schodov a 155 miestností. Okrem množstva iných expozícii nájdete v takzvanom hornom hrade alebo citadele archeologickú expozíciu a tiež ukážky filmov, ktoré sa na Oravskom hrade točili.

Oravsky hrad

Oravský hrad

Ak plánujete navštíviť hrad najbližšiu sobotu, odporúčame vám vybrať si niektorý z večerných vstupov. V tomto čase je na pláne podujatie Stará láska nehrdzavie. Návštevníkov budú lektori sprevádzať pri svetle sviečok, súčasťou večera je aj divadelné a hudobné vystúpenie.

 

Krakov

Hoci môže cesta do Krakova trvať aj zopár hodín, valentínsky výlet sa tu určite oplatí stráviť. Svedčí o tom aj mnoho výberov, napríklad britský The Telegraph zaradil Krakov medzi 50 najkrajších miest na svete.

A čo všetko tu môžete vidieť? Jednou z top lokalít je nepochybne Rynek Główny (v angličtine ako Main Market Square), teda hlavné námestie. Ide o najstaršie európske námestie v stredovekom štýle. Jeho najväčšou dominantou je veža mestskej radnice, v ktorej je povolená vyhliadka. Okrem radnice si taktiež vyhraďte čas aj na druhý skvost námestia.

Radnicna veza a trhovisko Sukiennice Krakov

Radničná veža a trhovisko Sukiennice

Bývalé trhovisko Sukiennice bolo jednou z najvýznamnejších krakovských inštitúcií, keďže sa tu sústreďoval hlavne obchod. Dnes ide predovšetkým o kultúru. Sídli tu galéria poľského umenia, nájdete tu Rynek Uderground (turistickú trasu, ktorá zahŕňa informácie o najvýznamnejších krakovských komerčných zariadeniach) a tiež kaviareň Noworolski so secesnou výzdobou a zariadením.

Keď už budete na hlavnom námestí, prejdite sa aj k bazilike sv. Márie. Taktiež odporúčame aj prehliadku zámku Wawel, ktorý je od námestia vzdialený asi 10 minút pešej chôdze.

Bazilika sv Marie Krakov

Bazilika sv. Márie

 

Ostrihom

Od severných susedov sa vyberieme na opačnú stranu – do Maďarska. Aj keď by ste Budapešťou nič nepokazili, dáme vám trochu netradičný tip. Čo tak stráviť Valentína v Ostrihome?

Keďže toto maďarské mesto leží neďaleko hraníc a so slovenskou stranou (konkrétne so Štúrovom) ho spája most Márie Valérie, pokojne sa sem môžete vybrať len na krátky jednodňový výlet.

V bývalom kráľovskom meste určite musíte navštíviť tamojší hrad, ktorý sídli na ostrihomskom návrší neďaleko rieky Dunaj.

katedrala Ostrihom

Z ostrihomskej katedrály budete mať krásny výhľad na mesto a Dunaj.

Bezprostredne pri hrade sa nachádza aj katedrála Panny Márie a sv. Vojtecha, ktorá je zároveň najväčším kostolom v Maďarsku. V rámci prehliadky interiéru sa dá vojsť do klenotnice, krypty a kupoly, odkiaľ budete mať krásny výhľad na mesto a Dunaj.

 

Graz

Rakúske mesto Graz vás uchváti svojím históriou. Zrejme najznámejším miestom je vrch Schlossberg, kde nájdete aj Hodinovú vežu. Pri kontrolovaní času si však dajte pozor, pretože veľká ručička ukazuje celú hodinu a malá zas minúty.

Hodinova veza Graz

Hodinová veža v meste Graz

Rovnako bohatá nádielka histórie na vás čaká aj priamo v centre, ktoré patrí k dedičstvu UNESCO. V blízkosti hlavného námestia nájdete množstvo známych pamiatok. Okrem mestskej radnice je to napríklad bývalý vidiecky dom Landhaushof, ktorý je známy hlavne nádvorím.

Na to, aby ste videli ďalší skvost, však musíte cestovať približne 15 minút autom na okraj mesta. Barokový palác Eggenberg si ale zaslúži vašu pozornosť.

Zaujímavé na ňom je napríklad to, že jeho navrhovateľ Hans Ulrich von Eggenberg sa inšpiroval gregoriánskym kalendárom. Stavba má štyri veže, presne 365 okien, na každom poschodí je 31 izieb a 24 štátnických miestností s 52 dverami.

Barokovy palac Eggenberg Graz

Barokový palác Eggenberg

 

Mikulov a Lednice

Urobiť si romantický výlet do Česka vôbec nie je problém. No okrem Prahy, Brna či Olomouca nájdeme u západných susedov aj množstvo menších miest, ktoré v atraktivite vôbec nezaostávajú.

Mikulov

Aj mesto Mikulov má svoj zámok.

Jedným z nich je aj mesto Mikulov, ktoré leží v Juhomoravskom kraji neďaleko rakúskych hraníc. Mikulov je známy hlavne produkciou vína, v tejto oblasti sa pestuje napríklad odroda pálava. Výlet teda môžete ozvláštniť vínnou turistikou, ktorá zahŕňa návštevu vinární či debatovanie o víne.

Zamok Lednice

Zámok Lednice.

A keďže sa z Mikulova do obce Lednice dostanete za pár minút, výlet na toto miesto jednoducho nemôžete vynechať. Tamojší zámok totižto patrí k najimpozantnejším stavbám v Českej republike. V minulosti slúžil ako rekreačné sídlo rodu Lichtenštajnovcov, no dnes sa do jeho interiéru môžete pozrieť aj vy. :)

Súvisiace články
pred 2 rokmi 145122 videní | 5 minúty čítania
pred 1 rokom 120585 videní | 6 minúty čítania