Späť na všetky články
pred 1 rokom 12380 videní | 4 minúty čítania

Jediný európsky Disneyland ročne navštívia milióny ľudí. Nájdete ho neďaleko Paríža

Jediný európsky Disneyland ročne navštívia milióny ľudí. Nájdete ho neďaleko Paríža
Parížsky Disneyland je skvelým tipom na výlet pre každého milovníka Disneyho klasík či novších animovaných filmov.

Každá veková skupina má svojich obľúbených rozprávkových hrdinov, ktorí ožívajú na magickom mieste neďaleko Paríža. Je ním Disneyland v meste Marne-la-Vallée, ktoré leží 32 kilometrov na západ od centra hlavného mesta Francúzska.

 

disneyland v Parizi

Pri Paríži sa nachádza jediný Disneyland v Európe.

Parížsky Disneyland bol otvorený v roku 1992 ako prvý v Európe a ročne ho navštevujú milióny ľudí.

Tento zábavný park je ideálnym miestom na rodinný výlet či romantický spoločný víkend dvojice zamilovanej do seba a animovaných filmov.

 

Celodenná zábava

Eurodisneyland sa skladá z dvoch tematických parkov, ktoré doplňajú hotely, obchody a golfové ihrisko.

Väčším z dvoch tematických parkov je pôvodný Disneyland Park, menším Walt Disney Studios Park, ktorý pribudol v roku 2002. Podľa oficiálneho webu parížskeho Disneylandu sa v oboch tematických parkoch nachádza celkovo 53 atrakcií. Niektoré z nich však môžu byť dočasne zatvorené.

Disneyland Park sa zameriava prevažne na Disneyho klasické rozprávky, kým Walt Disney Studios Park je venovaný novým filmom, ale aj postavám z filmov konkurenčnej spoločnosti Pixar.

Disneyland Park pozostáva z piatich štylizovaných krajín, ktoré sú situované okolo dominanty – čarovného zámku Šípkovej ruženky, pri ktorom sa návštevníci schádzajú každý večer a sledujú veľkolepú záverečnú projekciu s ohňostrojom.

zamok Sipkovej Ruzenky Disneyland Pariz

Čarovným miestom parížskeho Disneylandu je zámok Šípkovej ruženky.

 

Dobrodružstvá na každom kroku

Po vstupe do Disneyland Parku vás privíta úvodná pasáž Main Street USA. Ide o ulicu v štýle amerických 20. rokov. Je však len akýmsi predvojom s obchodmi, atrakcie hľadajte až v ďalších častiach parku.

Zábavu ponúkajú tematické krajinky v rôznych štýloch. Sú nimi Frontierland (Divoký západ), Adventureland (dobrodružstvá v džungli), Fantasyland (rozprávkové príbehy) a Discoveryland (futuristický pohľad do budúcnosti).

V každej z krajiniek objavíte množstvo skvelých atrakcií rôzneho typu. Pri niektorých akčných dráhach sa budete báť, iné vo vás prebudia romantické city. Za jeden deň ich v každom prípade všetky vyskúšať nestihnete.

It is a small world Disneyland Pariz

Jednou z obľúbených atrakcií je It's a small world.

Portál timeout.com preto vybral najlepšie dráhy, ktoré pri návšteve Disneylandu musíte vidieť. V rámci Disneyland Parku sú nimi:

  • Pirates of the Caribbean
  • Buzz Lightyear Laser Blast
  • Star Wars Hyperspace Mountain
  • It's a small world
  • Star Tours: The Adventures Continues
  • Big Thunder Mountain
  • Alice's Curious Labyrinth
  • a Indiana Jones™ and the Temple of Peril.

Svoje obľúbené rozprávkové postavičky môžete v Disneyland Parku stretnúť na každom kroku. Rozhodne však nevynechajte ani veľký rozprávkový sprievod, ktorý sa koná každý deň v podvečerných hodinách.

oblubene rozpravkove postavicky Disneyland Pariz

Obľúbené rozprávkové postavičky stretnete na každom kroku.

 

Ako v Hollywoode

Menší tematický park Walt Disney Studios Park je štylizovaný do podoby hollywoodskych filmových štúdií. Ako sme už uviedli, objavíte v ňom prevažne atrakcie spojené s novšími filmami.

Web timeout.com odporúča v rámci parku navštíviť atrakcie Tower of Terror a Ratatouille: The Adventure.

Okrem bežných atrakcií ako horské dráhy však Walt Disney Studios Park ponúka napríklad aj pohľad do histórie animovaných filmov. Súčasťou parku je množstvo premietacích miestností, v ktorých si môžete pozrieť filmy či predstavenia.

Vaše deti si určite zamilujú interaktívnu šou s milým mimozemským tvorom Stitchom.

Walt Disney Studios Park Pariz

Walt Disney Studios Park sa zameriava na novšie filmy.

 

Pohodlná doprava

Na záver niekoľko odporúčaní. Pri návšteve parížskeho Disneylandu sa vyzbrojte trpezlivosťou, keďže sa v ňom okrem vás budú nachádzať stovky ďalších ľudí. Na vyhliadnuté atrakcie si teda budete musieť počkať.

Ak však budete potrebovať v čomkoľvek poradiť, neváhajte sa spýtať ktoréhokoľvek zo zamestnancov parku. Návštevníci z celého sveta si na parížskom Disneylande pochvaľujú ochotu a vľúdny prístup pracovníkov.

Čo sa týka dopravy, nemajte žiadne obavy. Priamo z parížskeho letiska vás do Disneylandu odvezie vysokorýchlostný vlak TGV, s ktorým cesta potrvá približne 12 minút.

Ak sa už nachádzate priamo v Paríži, do sveta rozprávok sa dostanete pomocou takzvaného Réseau Express Régional (RER). Ide o sieť vlakov, ktoré spájajú centrum Paríža s predmestiami. Z centra sa do Disneylandu dostanete asi za 35 minút.