Späť na všetky články
pred 1 rokom 56613 videní | 8 minúty čítania

Ideálny víkend na Slovensku? Najprv túra v Prosieckej a Kvačianskej doline, potom relax v Bešeňovej

Ideálny víkend na Slovensku? Najprv túra v Prosieckej a Kvačianskej doline, potom relax v Bešeňovej
Užite si najlepší vodný raj na Slovensku, prejdite sa po najkrajších turistických trasách a okúpte sa vo voľnej prírode.

Hľadáte inšpiráciu, kam vyraziť na víkendový pobyt na Slovensku? V tom prípade čítajte ďalej, pretože v tomto článku nájdete tipy na miesta, kde sa môžete kúpať aj počas jesene. Aby ste si relaxačný pobyt v príjemnej vode zaslúžili, musíte pre to niečo urobiť. Napríklad prejsť jednu z najkrajších turistických trás, na akej sme kedy boli.

Výhodou tohto všetkého je, že to zvládnete absolvovať počas jediného víkendu. Idete do toho?

 

Ubytujte sa v termálnom srdci Liptova

Vraveli sme, že termálny kúpeľ si musíte zaslúžiť, tak prečo ho dávame na úplný začiatok celého víkendového programu? Thermal park Bešeňová je v tomto prípade strategický bod, kam sa budete vracať.

termalne bazeny v Besenovej

Termálne bazény v Bešeňovej. Zdroj: Galéria Thermal Bešeňová

Po príchode sem sa teda ubytujte a návštevu tunajších atrakcií radšej obíďte. Všetky tie sauny, bazény a wellness zariadeniu sú totiž veľmi lákavé. Je teda možné, že v Bešeňovej by sa váš výlet nielen začal, ale aj pokračoval a nakoniec aj skončil.

Pritom Liptov toho ponúka toľko, že si zaslúži viac ako dva dni.

 

Urobte si okruh nádhernými dolinami

Kvačianska a Prosiecka dolina sú bezpochýb jednou z tých najkrajších prírodných atrakcií na Liptove.

Kvacianska a Prosiecka dolina

Do každej z dolín sa môžete dostať samostatne, no prečo sa oberať o zážitok, keď ich počas 6-hodinovej nenáročnej túry dokážete navštíviť obe? Okrem vodopádov na vás v tejto tiesňave čakajú aj strmé skaly, ktoré budete zdolávať po rebríku, stupačkách a reťaziach.

prechadzka po Liptove

Obavy, že toto určite nezvládnete, pokojne hoďte bokom. Celú trasu totiž prejdu aj tí, ktorí sa naposledy poriadne zapotili na hodinách telesnej výchovy. Podmienkou je však dobrá turistická obuv a trocha odhodlania.

Počas trasy vás budú sprevádzať zaujímavé skalné útvary, nádherné výhľady na lúky plné oviec, typické drevenice či dávne, no dodnes fungujúce mlyny.

Východiskovým bodom pre tento výlet je obec Prosiek. Začať by ste síce mohli aj v Kvačanoch, no vzhľadom na to, že po rebríku a reťazi sa jednoduchšie ide hore ako dole, uprednostňujeme tento variant.

Prosiecka dolina

Na konci Prosieku pokračujte po modrej značke a hned na začiatku vás uchvátia vysoké skaly a rozbúrená voda v potoku. Po modrej sa z doliny dostanete až do dedinky Veľké Borové.

Pokračujte ďalej, až kým sa napojíte na červenú značku, ktorá vás najprv privedie k vodopádu Ráztoka a neskôr k rozprávkovým mlynom v lokalite Oblazy.

domcek na Liptove

Po tom, ako si pri nich oddýchnete a načerpáte energiu z krásneho prostredia, sa po červenom chodníku dostanete až do dediny Kvačany.

Ak ste sem prišli autobusom, vaša prechádzka sa tu končí. Pokiaľ ste ale auto odstavili v Prosieku, výlet si budete musiet predĺžiť asi o 5-kilometrovú chôdzu po žltej značke, ktorá vás privedie na miesto, kde ste pred niekoľkými hodinami začali.

trasa po Liptove

Trasa po Prosieckej doline vedie po modrej značke, cez Kvačiansku pôjdete po červenej a z Kvačan späť do Prosieku po žltej. Zdroj: TuristickaMapa.sk

 

Relaxujte v termálnej vode alebo bojujte s vlnami

Teraz si môžete dopriať spomínaný oddych v najlepšom vodnom raji na Slovensku. Termálne kúpalisko Bešeňová tvorí až 9 bazénov s celoročnou prevádzkou a príjemnou teplotou vody až do 40°C.

Voda sfarbená do hnedočervena je navyše pre telo človeka veľmi nápomocná. Obsahuje totiž množstvo minerálov s pozitívnym účinkom pre pokožku, pohybové a dýchacie ústrojenstvo.

relax v Besenovej

Zdroj: Bešeňová

Bazény s množstvom vodných trysiek pre akékoľvek partie tela však nie sú všetko, čo vodný park Bešeňová ponúka. Ak by vás omrzeli vonkajšie bazény, navštívte átrium so živou zeleňou a relaxačnými bazénmi.

Tie pre dospelých obsahujú chrliče, bublinkové podvodné sedadlá a masážne trysky. Detské vnútorné bazény zasa upútajú fontánou, vodnou šmýkalkou či 42-metrovým tobogánom.

bazeny v Besenovej

Zdroj: Bešeňová

Pokiaľ by vás alebo vaše deti po čase omrzelo aj átrium, vašu nudu celkom určite zaženie stan zábavy. V ňom sa nachádza bazén s umelým vlnobitím, ktoré pripomína skutočný morský príboj. Na konci bazéna na vás čaká aj lezecká stena.

oddych v Besenovej

Zdroj: Bešeňová

Ak popritom všetkom zatúžite aj po niečom, čo poteší vaše chuťové bunky, nemusíte chodiť ďaleko. Vlastne ani nemusíte vychádzať z bazéna, pretože vodný bar Cosmopolitan je jeho súčasťou.

Besenova

Zdroj: Bešeňová

Ak vás možnosti vodného parku Bešeňová nepresvedčili, aby ste si svoj víkendový pobyt aspoň o deň predĺžili, nevadí. Zážitky z Liptova sa totiž pobytom v tomto vodnom raji nekončia.

Hneď niekoľko zaujímavých miest môžete navštíviť aj cestou domov, a to bez rozdielu, ktorým smerom sa vyberiete.

 

Východniari, navštívte Liptovský Ján

Ak cestujete na východ, určite si urobte zastávku v Liptovskom Jáne. Na konci obce nájdete termálny prameň zvaný Kaďa.

Nečakajte žiadny umelý bazén, ale skutočné prírodné kúpalisko s 20-stupňovou termálnou vodou. Vzhľadom na to, že vonku panuje jeseň, táto teplota nie je úplne ideálna. Kúpanie v Kadi teda aktuálne odporúčame skôr odvážlivcom, ktorí sa radi otužujú.

kada s termalnou vodou Liptovsky Jan

Kaďa s termálnou vodou pomáha liečiť kožné ochorenia. Zdroj: YouTube

Tí druhí si zatiaľ môžu nabrať minerálnu vodu z neďalekého prameňa pod altánkom alebo si vyjsť na Svätojánsku rozhľadňu nad obcou. Pri dobrom počasí z nej uvidíte výhľad na blízke okolie.

Ach, ozaj. Takmer sme zabudli na jeden unikát, ktorým sa môže Liptovský Ján právom pýšiť. Na mysli máme výstavný areál Mini Slovensko, v ktorom sa nachádza 19 miniatúr slovenských kultúrnych pamiatok zhotovených v mierke 1:25.

miniatura Bojnicky zamok

Bojnický zámok v areáli modelov Mini Slovensko.

Nájdete medzi nimi napríklad košický Dóm sv. Alžbety, Bojnický zámok, modely železníc či hrad Strečno.

Zachádzku do Liptovského Jána môžete ukončiť návštevou Mincovníčkova – Podzemia pod vežami, kde sa naučíte množstvo zaujímavostí o vzniku mincí. Jednu z nich si dokonca budete môcť sami vyrobiť a vydražiť.

 

Západniari, odskočte si do Lúčok

Výletníkom, ktorí sa z Bešeňovej vracajú domov smerom na západ, odporúčame návštevu dediny Lúčky. Jej najväčšou zaujímavosťou je Lúčanský vodopád, ktorý sa nachádza hneď uprostred obce.

To však nie je jeho jediná rarita. 12-metrový vodopád v Lúčkach je jedným z piatich vodopádov na Slovensku, ktoré sú vyhlásené za národnú prírodnú pamiatku.

Lucansky vodopad

Lúčanský vodopád je jedným z piatich vodopádov Slovenska, ktoré sú označené ako chránené prírodná pamiatka.

Ak sa vám kúpanie v termálnej vode zapáčilo, zopakovať si ho môžete v termálnom jazierku Kalameny. Kúpanie vo vrte s priemernou teplotou vody 33 °C je vhodné aj v chladnejšom období. Okrem toho je to úplne zadarmo.

termalny pramen Lucky

Termálny prameň nájdete asi kilometer severne od obce Kalameny. Zdroj: YouTube

 

Stredoslováci, zastavte sa vo Vlkolínci

Výlet po Liptove si môžete predĺžiť aj v prípade, ak pôjdete južným smerom od Ružomberka. Za návštevu určite stojí typická podhorská osada Vlkolínec. Túto pamiatkovú rezerváciu ľudovej architektúry dnes tvorí 45 usadlostí – od obytných a hospodárskych budov až po zvonicu z roku 1170 či kostol z roku 1875.

Aj keď je Vlkolínec medzi turistami veľmi obľúbený, stále v ňom panuje istá atmosféra minulosti. Vďačiť za to môžeme najmä jeho izolovanosti. Veď do polovice 20. storočia bola obec bez elektrickej energie a viedli k nej iba dve poľné cesty.

Dnes sa sem v podohlí dostanete aj autom, no pre väčší zážitok odporúčame odstaviť auto v obci Jazerice a cestu do Vlkolínca si vyšľapať pešo. Zaberie vám to maximálne hodinu.

Veríme, že vám náš sprievodca pre víkendovú dovolenku na Liptove uľahčí plánovanie a prinesie množstvo inšpirácie.

Pokiaľ poznáte iné zaujímavé miesta v okolí Bešeňovej, ktoré sa určite oplatí vidieť, neváhajte nám o nich napísať do komentára. Tie najlepšie potom doplníme aj do tohto článku. :)

Súvisiace články
pred 2 rokmi 144977 videní | 5 minúty čítania
pred 1 rokom 119869 videní | 6 minúty čítania