Späť na všetky články
pred 10 mesiacov 29054 videní | 7 minúty čítania

Dovolenka za rohom: Navštívte najkrajšie pláže na Slovensku a v blízkom okolí

Dovolenka za rohom: Navštívte najkrajšie pláže na Slovensku a v blízkom okolí
Za letnou idylkou nemusíte cestovať do ďalekej cudziny. Super pláže máme aj na Slovensku a v susedných krajinách.

Za typickou letnou idylkou nemusíte cestovať do ďalekej cudziny. Pieskové pláže máme aj na Slovensku a v susedných krajinách, len niekoľko kilometrov od hraníc.

 

1. Teplý vrch (Rimavská Sobota)

Obyvatelia južného Slovenska majú po ruke množstvo prírodných krás, no počas letnej sezóny medzi nimi dominuje vodná nádrž Teplý vrch.

Nachádza sa len niekoľko kilometrov od okresného mesta Rimavská Sobota, takže je ideálnym rekreačným miestom pre ľudí zo stredného aj východného Slovenska.

Teply vrch v Rimavskej Sobote

Zdroj: Rekreačný areál Drieňok

 

V okolí vodnej nádrže strávi letnú dovolenku niekoľko tisíc turistov ročne. Niet sa čomu diviť, veď Teplý vrch obklopuje krásna príroda a obrovské množstvo turistických príležitostí.

Ak je pre vás voda v Domaši, Šírave, Orave či Liptovskej Mare príliš studená, Teplý vrch vám odporúčame všetkými desiatimi. Voda v tejto nádrži patrí medzi dlhodobo najteplejšie, a to je pravdepodobne dôvod, prečo sa volá tak, ako sa volá.

Teply vrch pri Rimavskej Sobote


Zdroj: Rekreačný areál Drieňok

 

Na brehu vodnej nádrže sa nachádza rekreačný areál Drieňok s možnosťou stravovania, ubytovania a vodných športov. Za hodinový paddleboarding na Teplom vrchu zaplatíte 5 €.

 

2. Tiki pláž na Košariskách (Dunajská Lužná)

Atmosféru prímorskej dovolenky zažijete aj neďaleko Bratislavy v obci Dunajská Lužná, kde sa nachádzajú jazerá zvané Nové Košariská. My by sme vám však chceli predstaviť kamienkovo-pieskovú pláž Tiki, ktorá je súčasťou reštaurácie Mango.

Nájdete ju na brehu jazera Nové Košariská II, kam sa z Bratislavy dopravíte autom alebo vlakom. Železničná zastávka je vzdialená asi 10 minút peši.

Umelo vybudovaná pláž sa nesie v duchu luxusného rezortu pri mori, kde okrem slnka, vody a piesku dostanete kvalitné jedlo aj chutné miešané drinky. To je jeden z dôvodov, prečo je Tiki pláž obľúbeným miestom ľudí, ktorí nemajú na plnohodnotnú dovolenku čas.

Tiki plaz na Kosariskach

Zdroj: Instagram - rastislav.rusnak

 

Tiki pláž na Košariskách je dokonalým príkladom toho, že kúpať sa v priezračnej vode môžete aj bez toho, aby ste opustili hranice Slovenska.

 

3. Medvedia hora (Zemplínska Šírava)

Návštevnosť Zemplínskej Šíravy síce postupne upadá, no slovenské more je stále obľúbenou destináciou mnohých Slovákov. Platí to najmä pre letovisko Medvedia hora, ktoré patrí medzi najkvalitnejšie. Na popularite mu počas leta určite pridá aj nedávna rekonštrukcia.

Prečo dovolenkovať práve tu? Pláž na Medvedej hore ponúka najširší vstup do vody či najteplejšiu vodu. Slnko svieti v tejto oblasti Zemplínskej Šíravy až 1/4 roka, čo vytvára ideálne podmienky pre priaznivcov kúpania v teplej vode.

 

4. Pino pláž (Horná Streda)

Aj keď ide o bývalé bagrovisko, súčasná podoba pláže tomu vôbec nenapovedá. Jazero v obci Horná Streda neďaleko Piešťan je jedným z najvyhľadávanejších prírodných kúpalísk na západnom Slovensku.

Pino plaz v Hornej Strede

Kúpanie v jazere Horná Streda je len na vlastné riziko. Zdroj: Rezort Piešťany

 

Okolie jazera Horná Streda tvoria pieskové, štrkové aj trávnaté pláže. V západnej časti jazera sa nachádzajú viaceré bufety. Pri stánkoch nájdete aj ihrisko pre deti, takže Pino pláž je vhodným miestom aj na víkendovú dovolenku s rodinou.

Pino plaz v Hornej Strede

Zdroj: Romčo from RBA, CC BY-SA 3.0, Wikimedia.org

 

Ubytovať sa môžete v stane, no vzhľadom na blízku dostupnosť Piešťan a Nového Mesta nad Váhom si určite vyberiete aj z miestnych penziónov či hotelov.

Počas letnej sezóny sa v blízkosti jazera konajú viaceré hudobné festivaly, čo môže byť nevýhodou, no pre niektorých aj príjemným spestrením.

 

5. Šútovské jazero (Šútovo)

Každý, kto aspoň raz videl film Winnetou, sa pri pohľade na scénky z Plitvických jazier povedal, že toto miesto musí niekedy navštíviť. Ak sa tak doteraz nestalo, navštíviť môžete aspoň slovenskú verziu známych tyrkysových jazier – Šútovské jazero.

Jazero sa nachádza v Šútove, medzi Žilinou a Ružomberkom, hneď blízko cesty aj železničnej trate. Vzniklo zatopením povrchovej bane, no dnes tu nestretnete baníkov ani stroje, ale turistov z celého okolia.

Samozrejmosťou je príjemná štrkovo-piesková pláž, kde sa nachádza bufet s občerstvením či bezplatné parkovisko. Vstup do vody je o niečo strmší, takže Šútovské jazero nie je ideálnym miestom pre rodiny s malými deťmi. Pokiaľ však chcete ušetriť a veľa zažiť, toto miesto je pre vás ideálne.

pieskovo-kamienkova plaz Sutovskeho jazera

Pieskovo-kamienková pláž Šútovského jazera

 

Okrem kúpania jazero ponúka množstvo príležitostí na turistiku. Svoj víkendový pobyt na si môžete spestriť výletom k Šútovskému vodopádu – najvyššiemu vodopádu v Malej Fatre.

 

6. Podersdorf am See (Neziderské jazero, Rakúsko)

Len niekoľko minút autom od slovensko-rakúskych hraníc sa nachádza Neziderské jazero. Táto vodná plocha vás dokáže prekvapiť rôznymi možnými spôsobmi, pretože aj keď je jeho rozloha obrovská, priemerná hĺbka je iba 0,8 metra. Vďaka tomu je výborným miestom na trávenie dovolenky aj pre tých, ktorí majú pred morom rešpekt.

plaz pri Neziderskom jazere

Na pobreží Neziderského jazera v dedine Podersdorf am See.

 

V okolí jazera Neusiedler nájdete viacero malebných dediniek, ktoré majú vlastné špecifiká. Nás však najviac zaujala Podersdorf am See s najdlhšou kamienkovo-pieskovou plážou a nekonečnými možnosťami pre vyznávačov vodných športov.

plaz pri Neziderskom jazere

Okrem kúpania sa tu ponúkajú ideálne podmienky na windsurfing či kitesurfing, no ukrátení o plnohodnotnú dovolenku nebudú ani milovníci jedla. Podersdorf sme spomedzi všetkých lokalít vybrali aj preto, že ide o miesto vhodné aj na dovolenku s malými deťmi.

Podersdorf pri Neziderskom jazere

Podersdorf je najlepším miestom na Neziderskom jazere pre rodinnú dovolenku s deťmi.

 

Vstupy na pláže v okolí Neziderského jazera sú spoplatnené, no nečakajte žiadne horibilné sumy. V priemere zaplatíte symbolických 5 eur, no ak si vybavíte Neziderskú kartu, ušetríte nielen na vstupnom, ale aj pri ostatných službách.

 

7. Siófok Main Beach (Balaton, Maďarsko)

Okrem Rakúska môžete svoju letnú dovolenku stráviť aj u našich južných susedov na najväčšom jazere strednej Európy. Balatonu sa zvykne hovoriť aj maďarské more, čo sa mu nedá vôbec uprieť, pretože ide o pozostatok historického oceánu Tethys.

Siofok plaz pri Balatone

Vďaka plytkosti môže mať teplota vody Balatonu počas hlavnej sezóny aj 29° C.

 

Tak ako každé správne more, vychýrené pláže má aj Balaton. Najznámejšou a jednou z najväčších je pláž Siófok na Petőfiho promenáde. Ide o 600-metrovú pláž s trávnatou plochou, výbornou dostupnosťou a kvalitnými službami.

Okrem bežných reštaurácií a barov tu nájdete vodné bicykle, paddleboarding či plážový volejbal. Dovolenkári s dobrodružnou povahou si môžu svoju odvahu otestovať na bungee jumpingu.

pristav pri plazi Siofok

Prístav Siófok s tyrkysovou vodou.

 

Pláž Siófok je ideálnym miestom aj pre rodiny s deťmi, ktoré sa tu vďaka tobogánom, skákacím hradom a ihriskám nudiť určite nebudú. O vašu zábavu bude dobre postarané aj vo večerných hodinách, keď sa na pláži konajú pravidelné koncerty.

plaz Siofok pri Balatone

Vstup na pláž Siófok je spoplatnený, no cena nie je vôbec extrémna. Víkendový lístok pre dospelého stojí 1 300 forintov (4 €) a za dieťa zaplatíte o polovicu menej. Cena rodinných vstupov je ešte výhodnejšia – víkendová permanentka od piatku do nedele stojí 30 €.

Ako vidíte, užiť si plnohodnotný oddych môžete aj na Slovensku alebo v susedných krajinách.

Súvisiace články
pred 2 rokmi 145122 videní | 5 minúty čítania
pred 1 rokom 120593 videní | 6 minúty čítania