Späť na všetky články
pred 1 rokom 7976 videní | 10 minúty čítania

Dovolenka v Bulharsku: Vybrať si Pomorie alebo Slnečné pobrežie?

Dovolenka v Bulharsku: Vybrať si Pomorie alebo Slnečné pobrežie?
Dve miesta, ktoré sa nachádzajú v úplnej blízkosti, no ponúkajú rozdielne možnosti na oddych. Ktoré letovisko si vybrať?

Pomorie a Slnečné pobrežie. Dve miesta, ktoré sa nachádzajú v úplnej blízkosti, no ponúkajú rozdielne možnosti na oddych. Ktoré letovisko si vybrať? Pripravili sme si pre vás veľké porovnanie.

 

Pomorie

pomorie v bulharsku

Pomorie je mesto a zároveň región v juhovýchodnej časti Bulharska. Toto populárne letovisko sa nachádza v Burgaskej oblasti a rozprestiera sa na užšom skalnatom polostrove.

breh čierneho mora

Oblasť Pomorie leží na brehu Čierneho mora vzdialená od mesta Burgas približne 20 kilometrov. Nachádza sa tu aj pláž s tmavým, takmer čiernym pieskom.

Mesto Pomorie bolo založené na konci 5. storočia p.n.l. Išlo o grécku kolóniu, ktorú nazývali Anchilao. Územie obývali Tráci a od založenia mesta až do minulého storočia bolo Pomorie najdôležitejším pobrežným mestom na bulharskom území. 

Mesto má viac ako 15-tisíc obyvateľov a okrem dovolenkovania je preslávené liečivým bahnom a liečivými prameňmi.

pomorie je zname aj pre liecebne sanatoria

Pomorie je známe aj pre liečebné sanatória, kde sa liečia choroby kostí a svalov, ochorenia dýchacích ciest a kožné problémy.

Z histórie

Aj napriek tomu, že do tejto oblasti smeruje väčšina ľudí za oddychom na pláži a sladkým ničnerobením, Pomorie ponúka viaceré možnosti na spoznávanie histórie.

V časoch, keď bolo Pomorie gréckou kolóniou Anchilao, spadalo pod oblasť Apollonie, teda pod dnešné mesto Sozopol

Už v tej dobe išlo o dôležité prístavné mesto, no veľký rozmach Pomorie zažilo až v časoch rímskeho impéria ako významné obchodné mesto.

stara cast mesta pomorie

Stará časť mesta Pomorie bola v roku 1907 zničená veľkým požiarom. Zachovali sa len tradičné domčeky z 19. storočia či kupolová hrobka.

Za návštevu rozhodne stoja kresťanské pamiatky – napríklad Kostol svätého Juraja, Kostol narodenia Panny Márie a Kostol Božej premeny.

kostol bozej  premeny

Kostol Božej premeny je najstaršia zachovaná stavba na území celého Pomoria.

Medzi zaujímavé miesta patrí aj Trácka hrobka, ktorá sa nachádza iba štyri kilometre od mesta Pomorie.

Do hrobky sa vstupuje cez zachovalú klenutú chodbu, ktorá má dĺžku až 22 metrov.

tracka hrobka

Trácka hrobka – pravdepodobne ide o mauzóleum bohatej tráckej rodiny. Stavba je ovplyvnená rímskou technikou výstavby, vykonávané rituály však boli čisto trácke.

Navštívte aj Historické múzeum Pomorie, ktoré ponúka širokú expozíciu artefaktov, ktoré pochádzajú už z doby medenej.

Mnohé vystavené predmety sa našli na dne mora, niektoré rímske artefakty zasa boli objavené v oblasti Paleocastro (ďalšie z pomenovaní pôvodného mesta Pomorie).

klastor svateho juraja

Mimo centra mesta si môžete ísť pozrieť aj Kláštor svätého Juraja, kde sú dokonale upravené záhrady a drevené stavby.

Krásne pláže 

V oblasti Pomorie sa nachádzajú pláže, ktoré vyhovujú rôznym požiadavkám turistov i domácich. Ide prevažne o pieskové pláže, no sú tu nudistické pláže, súkromné hotelové pláže, ako aj “divoké” pláže, ktoré sú pomerne neznáme a úplne prázdne. 

Južná pláž Pomorie

Táto pláž je veľmi známa, moderná a často označovaná aj ako najviac eco-friendly pláž v Bulharsku. Má postupný vstup do mora, takže je ideálna pre deti. Pokrýva ju hrubý piesok, vďaka čomu je voda priezračne čistá.

juzna plaz

Južná pláž sa nachádza v blízkosti viacerých hotelov a ubytovacích zariadení.

Na pláži sa nachádzajú šatne, skrinky, masážny salón a ihrisko na plážový volejbal. Nechýbajú ani potraviny a kaviarne. 

Americká pláž

Pláž sa nachádza na okraji historickej časti Pomoria, je veľmi pokojná a čistá, aj keď pomerne malá. Nechýbajú slnečníky a postele s tieniacimi plachtami, je tu tiež detské ihrisko a mólo s člnmi, ktoré si možno prenajať.

americka plaz v bulharsku

Na Americkej pláži je vstup do mora o niečo strmší, pláž je pokrytá úplne jemným pieskom.

Pláž na myse

Najčistejšia a najodľahlejšia pláž (známa ako Beach on the spit) v Pomorí sa nachádza na úplnom okraji mesta. Nie sú tu žiadne šatne či toalety, no nájdete tu dokonalý pokoj. Ak milujete dlhé prechádzky, určite zamierte práve sem.

plaz na myse

Pláž na myse je charakteristická tmavším pieskom, krištáľovo čistou vodou a minimom turistov.

Dobré jedlo a zopár zaujímavosti

Výborné jedlo v Pomorí? Na výber máte z množstva reštaurácií, ako napríklad Viva Beach, Kotva, Cafe Zaharo, Koziyat Rog, Fantazia, The Bar & Grill, Chichovcy, Olimp či Sveti Nikola.

Okrem toho je Pomorie známe aj výborným vínom. Urobte si teda návštevu do miestnej vinárne.

typicka bulharska polievka

Typická bulharská polievka je domáca fazuľová. Naservírovaná v keramickej nádobe vraj chutí najlepšie.

Mesto Pomorie je známe ťažbou soli z morskej vody, nachádza sa tu aj Múzeum soli, ktoré sprostredkúva návštevníkom množstvo zaujímavých informácií.

Múzeum sa nachádza na brehu jazera Pomorie, kde sú funkčné soľné bane, ktoré ako jediné v Bulharsku využívajú starovekú technológiu výroby soli.

jazero pomorie

Jazero Pomorie sa dodnes používa na ťažbu a spracovanie soli. Soľ sa vyrába starovekým spôsobom.

Jedinečnú dovolenku si tu môžete užiť napríklad v hoteli Festa Pomorie*** za výhodné ceny. Rezort je ideálny pre rodiny s deťmi, keďže je tu dostupný detský klub. Hotel sa nachádza priamo na pláži a ponúka služby all inclusive.

Pomorie – zhrnutie

  • Pokojné pláže
  • Zaujímavé historické objekty a Múzeum soli
  • Liečivé bahno a sanatória
  • Výborné víno a reštaurácie
  • Ideálne na spojenie aktívneho a pasívneho oddychu

V porovnaní so Slnečným pobrežím je Pomorie pokojnejšie, tichšie, vhodné pre rodiny, ideálne na spoznávanie bohatej histórie a kultúry.

 

Slnečné pobrežie

slnecne pobrezie v bulharsku

Významné a známe letovisko Slnečné pobrežie leží na brehu Čierneho mora a nachádza sa asi 35 kilometrov severne od Burgasu. Slnečné pobrežie patrí pod vyhľadávanú historickú lokalitu – mesto Nesebar.

popularne slnecne pobrezie

Slnečné pobrežie je najväčšie a najpopulárnejšie letovisko v celom Bulharsku s najširšou ponukou ubytovaní a reštaurácií.

Slnečné pobrežie je preslávané najmä vďaka bujarému nočnému životu, keďže sa tu nachádza množstvo hudobných a nočných barov.

Toto letovisko preto milujú mladí ľudia z celého sveta, ktorí sem každoročne smerujú.

aquaparky a moderne hotely na kazdom rohu

Aquaparky a moderné hotelové kluby pre deti poskytujú dostatok možností na pohodovú dovolenku nielen pre mladých, ale aj pre rodiny s malými deťmi.

Z histórie

V prípade, že patríte medzi aktívnych dovolenkárov a milovníkov histórie, povinnou zastávkou je mesto Nesebar. Nachádza sa asi v 5-kilometrovej vzdialenosti od Slnečného pobrežia. Môžete sa sem dostať pomocou kyvadlovej dopravy, pešo či bicyklom.

Nesebar založili Gréci ešte v 6. storočí p.n.l. a svoj význam si zachovalo v rímskej a byzantskej dobe. Počas jednotlivých období tu bolo postavených veľa kostolov.

stredoveky kostol krista pantokrata

Stredoveký Kostol Krista Pantokrata patrí medzi historické klenoty mesta Nesebar. Bol postavený v byzantskom štýle približne v 12–14. storočí.

V Nesebare sa tiež môžete poprechádzať po starobylom pravoslávnom chráme z 5. storočia, ktorý je nazývaný Chrám svätej Sofie alebo Bazilika svätej Sofie. Tento chrám je najväčšou kostolnou budovou v celom meste.

bazilika svatej sofie

Trojloďová Bazilika svätej Sofie stojí na mieste, ktoré bolo pôvodným centrom antického Nesebaru.

Okrem rôznych chrámov a kostolov sú impozantné aj starobylé domčeky, ktoré stoja v radovej zástavbe a ich fasáda je vytvorená kombináciou tehly a dreva.

Najviac zachovaných pamiatok v meste Nesebar pochádza z tráckych a antických čias, mesto je aj na zozname UNESCO.

nesebar

Pred vstupom do Nesebaru vás privíta ikonický drevený mlyn.

Medzi ďalšie významné objekty patrí Kostol svätého Štefana, Kostol svätého Paraskevi, Archeologické a Etnografické múzeum, ako aj drevený veterný mlyn.

starobyle domceky v bulharsku

Starobylé domčeky v Nesebare majú tehlovo-drevenú konštrukciu, sú postavené v radovej zástavbe a niektoré z nich majú aj terasy s hliníkovým zábradlím.

Krásne pláže

Slnečné pobrežie – to sú pláže, slnko a teplo. Kde si však môžete oddýchnuť v pokoji a naopak, divoko sa vyšantiť?

Slnečná pláž

Slnečná pláž je dlhá až osem kilometrov, plná zlatistého piesku, kde si slniečko a teplo môžete užiť od mája až do októbra počas doby až 1700 slnečných hodín.

nadherne slnecne plaze v bulharsku

Slnečná pláž mnohých prekvapí prírodnými pieskovými dunami, ktoré patria medzi posledné v krajine.

Pláž lemujú stovky hotelov, reštaurácií, kaviarní, obchodíkov, plážových a nočných barov. Slnečná pláž býva pri niektorých rezortoch preplnená, no nájsť si tiché miesto sa vám určite podarí – stačí, ak sa trochu prejdete.

Pláž Irakli

Ak hľadáte únik pred preplnenou Slnečnou plážou, vyberte sa na pláž Irakli. Ide o divoký typ pláže, ktorú milujú aj nudisti. Užijete si tu kempovanie zadarmo, krásnu lagúnu, málo turistov, veľa korytnačiek a neopísateľný pokoj.

bulharske plaze

Turisti, domáci, umelci – pláž Irakli je dokonalým útočiskom pre tých, ktorí hľadajú samotu a pokojnú dovolenku.

Dobré jedlo a zopár zaujímavostí

Výborné jedlo na Slnečnom Pobreží? Na výber máte z množstva reštaurácií.

Navštívne napríklad Khan's Tent, Bolero, Hawaii Restaurant and bar Sunny Beach, BBQ Fish&Steak House ARENA, Lapa Lapa, Funny Pub, Restaurant Marina, 100% Family Restaurant či Jupiter Steak House.

sopsky salat

Tradičným jedlom je šopský šalát, no ochutnajte aj bulharský biely jogurt s orechami, ktorý sa zvykne označovať ako „kyslé mlieko“.

Na Slnečnom pobreží si môžete užiť aj adrenalín, nechýba čln “banán”, vodné lyže, parasailing, potápacia aréna a motokárový okruh.

Vyskúšajte si aj jazdu na veľkom hydropláne do okolitých dedín a miest ideálnych na jednodňové výlety.

adrenalinova jazda

Adrenalínovú jazdu na člne “banán” si vyskúšate aj na Slnečnom pobreží.

Z hotelov na Slnečnom pobreží odporúčame napríklad v Hotel Evrika Beach Club****.

Hotel sa nachádza pri pláži s možnosťou prechádzok po pešej promenáde, ponúka kvalitné all inclusive služby a je vhodný pre deti aj dospelých.

V areáli hotela Evrika Beach Club sa nachádza malý aquapark, ktorý je skvelý pre deti i pre dospelých.

Slnečné pobrežie – zhrnutie

  • Rušnejšie pláže
  • Množstvo reštaurácií a plážových barov
  • Centrum bujarého nočného života
  • Vyšší počet hotelov
  • Rôzne kultúrne akcie a festivaly

Slnečné pobrežie milujú mladí z celého sveta vďaka úžasnej zábave. Pre rodiny s deťmi sú zasa zaujímavé aquaparky, bohaté animačné programy pre deti, historické mesto Nesebar a krásne pláže – jednoducho, každý si tu nájde niečo pre seba.

 

Vyberte si z našej ponuky tú ideálnu dovolenku

Súvisiace články
pred 10 mesiacov 49092 videní | 3 minúty čítania