Späť na všetky články
pred 1 rokom 5721 videní | 3 minúty čítania

Dostatočný dôvod na to, aby ste si počas cestovania prestali robiť toľko selfies

Dostatočný dôvod na to, aby ste si počas cestovania prestali robiť toľko selfies
Selfie fotografie z výletov sú nielen mimoriadne populárne, ale taktiež mimoriadne nebezpečné.

Selfie fotografie z výletov sú nielen mimoriadne populárne, ale taktiež nebezpečné. Nielenže niektorých ľudí stáli život, ale čo je možno ešte horšie, mnohých stáli ich vlastné sebavedomie. Práve nevydarené selfie zábery totiž masovo inšpirujú ľudí k návštevám plastických chirurgií.

 

V hlavnej úlohe – váš nos

Podľa najnovšej štúdie medzinárodného vedeckého časopisu JAMA Facial Plastic Surgery, ktorý sa zameriava na témy plastickej chirurgie a pokrok v estetických zákrokoch, selfie fotografie snímané z malej vzdialenosti spôsobujú deformované vnímanie nosa. Ten sa na takýchto snímkach javí byť až o 30 % väčší ako je v skutočnosti.

Naopak, fotografia snímaná zo vzdialenosti aspoň 1,5 metra vôbec nespôsobuje podobné skreslenie.

 

Kvôli selfie „pod nôž“

Aj napriek tomu, že plastické operácie nosa sú v poslednom čase trochu na ústupe, až 42 % z opýtaných plastických chirurgov potvrdilo pre American Academy of Facial Plastic and Reconstructive Surgeons, že ich zákazníci podstupujú plastickú operáciu aj preto, aby si zlepšili vzhľad na svojich selfie fotografiách na sociálnych sieťach.

Ak by sa pritom títo ľudia nepozorovali príliš často na skreslených selfie snímkach, s najväčšou pravdepodobnosťou by mnohí z nich o plastickej operácii ani len neuvažovali.

 

Fotky z diaľky uchovajú sebavedomie aj spomienky

Pokiaľ ste sa s podobnými pocitmi nespokojnosti zo svojich vlastných seflie fotografií stretli aj vy, nabudúce radšej požiadajte o fotografiu niekoho z okoloidúcich.

Napokon, klasická fotka snímaná z väčšej diaľky, na rozdiel od selfie, skutočne dokáže zachytiť krásy miesta, na ktoré ste vycestovali. A nielen vašu tvár, ku ktorej sa už podstata cestovateľského záberu akosi nezmestila. :-)

 

Stále nestačí? Tu sú ďalšie dôvody

Ľudia kvôli selfies zomierajú

A to úplne vážne. Viacerí už padli kvôli perfektnému záberu z útesu. Známy je tiež pád ženy zo španielskeho mosta Puente de Triana.

Oči majú lepšie rozlíšenie

Všetko už bolo odfotené. A ak sa fotografii nevenujete profesionálne a nedokážete vytvoriť kvalitnejšie zábery, aké už kolujú internetmi, verte, že urobíte lepšie, ak si budete pohľady na svet vychutnávať vlastnými očami, nie objektívom. Vaše oči majú aj tak najlepšie rozlíšenie.

*Pre zaujímavosť: Vedeli ste, že na nočné zábery s rozsvietenou Eiffelovou vežou aj tak potrebujete povolenie? Bez toho porušujete autorské práva.

 

Summa summarum

Vždy bude platiť jedno – je oveľa lepšie veci zažiť, ako odfotiť. Preto prežite najkrajšie momenty z vašich ciest v 3D a odložte si ich do vašej vlastnej pamäte, nie do pamäte vášho smartfónu.

Autor: Kristína Biela
 

Súvisiace články
pred 10 mesiacov 49089 videní | 3 minúty čítania