Späť na všetky články
pred 1 rokom 27809 videní | 10 minúty čítania

Čo zažiť a vidieť počas predĺženého víkendu v Londýne?

Čo zažiť a vidieť počas predĺženého víkendu v Londýne?
Londýn nestačí vidieť. Londýn musíte zažiť, cítiť, vyskúšať, ochutnať a počúvať. Ukážeme vám ako a prečo.

Londýn nie je len hlavné mesto Spojeného kráľovstva. Je to štýl, život, mix, hluk, krása, história, móda, multikultúra… Londýn nestačí vidieť, Londýn musíte zažiť a cítiť, vyskúšať, ochutnať a počúvať. Londýn budete milovať. Ukážeme vám ako a prečo.

 

Londýnske oko (London Eye)

London Eye je ikonickou súčasťou britskej metropoly. Ide o 135 metrov vysoké vyhliadkové koleso, ktoré sa stalo symbolom mesta. Nachádza sa na brehu rieky Temža a ročne ho navštívia milióny turistov.

Londýnske oko bolo pre turistov sprístupnené v roku 2000 a má 32 kabínok (toto číslo reprezentuje počet mestských častí Londýna). Do jednej kabínky sa zmestí 25 ľudí a jedno otočenie/vyhliadka trvá zhruba pol hodinu.

Ceny vstupeniek sú rôzne, líšia sa najmä na základe toho, či si vyberiete štandardnú vyhliadku alebo niečo špeciálne, ako napríklad ochutnávka šampanského, súkromné prenajatie kabínky na oslavu či inú príležitosť. V blízkosti London Eye sa nachádza aj známe londýnske akvárium.

Londynske oko

Vyhliadkové koleso Londýnske oko sa stalo ikonou a symbolom hlavného mesta.

 

Tower Bridge

Ďalšia ikona na zozname londýnskych “must see” miest je Tower Bridge, mohutný zdvíhací most. Obe veže mosta pôsobia ako mini kópie hradných veží, a aj preto sa stal tento most taký populárny. Most Tower Bridge bol pomenovaný podľa neďaleko stojacej pevnosti Tower of London.

Tower Bridge však nemusíte obdivovať iba zďaleka. Po zakúpení lístkov je možné navštíviť obe veže, kde si vychutnáte prehliadku historických dokumentov, fotografií či film o stavbe mosta. Dozviete sa aj o tom, ako presne fungoval zdvíhací systém v minulosti, ale aj o tom, ako je riadený celý zdvíhací mechanizmus v súčasnosti. Krásne výhľady sú príjemným bonusom. Tower Bridge sa preto naozaj oplatí navštíviť, nielen z diaľky obzerať.

Tower Bridge v Londyne

Historický Tower Bridge je zdvíhací most, ktorý obdivujú a fotografujú milióny turistov ročne.

 

Námestie Piccadilly (Piccadilly Circus)

Ide o najvýznamnejší londýnsky dopravný uzol. Prepája dve známe ulice – Regent a Piccadilly. Názov “circus” sa viaže ku kruhovému tvaru celého námestia. Piccadilly Circus je známy vďaka neónovým reklamám upevneným na rohoch budov na severnej strane námestia a fontáne Shaftesbury Memorial Fountain so sochou známou pod menom Eros.

V minulosti bol počet svetelných reklám omnoho vyšší ako v súčasnosti. Priamo pod námestím sa nachádza rovnomenná stanica metra, ktorá je nesmierne rušná. Východy z metra sa nachádzajú v každom rohu námestia.

V blízkom okolí Piccadilly Circus môžete navštívit kaviarne, bary, reštaurácie, divádlá či múzea. Toto miesto je takmer vždy plné turistov, ide doslova o tisíce ľudí, ktorí tu pobiehajú a fotografujú všetko naokolo. Odporúčame návštevu skoro ráno, stojí to za to.

namestie Piccadilly Circus Londyn

Piccadilly Circus je vyťažený dopravný uzol, známy vďaka obrovským neónovým reklamám a fontáne so sochou Erosa.

 

Ulica Oxford (Oxford Street)

Ak patríte medzi nákupné maniačky (či maniakov), rozhodne nesmiete vynechať celosvetovo známu Oxford Street. Ide o ulicu, ktorá sa označuje ako nákupná, ale aj ako významná dopravná tepna Londýna.

Spoločne s Regent Street, Bond Street a ďalšími menšími ulicami je Oxford Street súčasťou obvodu s veľkou koncentráciou obchodov a služieb. Zoznam všetkých obchodov, reštaurácií, kaviarní či hotelov je rozsiahly, radšej si vopred naplánujte, kam chcete/potrebujete ísť.

Oxford Street je tiež preslávená rozsvecovaním vianočného osvetlenia, ktoré sa tiahne celou ulicou. Ide o populárnu udalosť, svetlá každoročne rozsvieti iná celebrita. A na záver malý tip v prípade, že by ste to s počtom nákupných tašiek prehnali: najbližšie stanice metra sú Marble Arch, Bond Street, Oxford Circus a Tottenham Court Road.

Oxford Street Londyn

Oxford Street poteší srdcia všetkých nákupných maniačok i maniakov.

 

Portobello road

Ide o cestu, ktorá sa nachádza v známej štvrti Notting Hill. Je dlhá asi jeden kilometer, farebná, zaujímavá, plná starožitností i zaujímavých kaviarní a reštaurácií, ktoré sú preplnené rôznymi dobrotami. Ide o ulicu, ktorú sa v Londýne oplatí vidieť najmä vďaka krásnym farebným fasádam na domoch.

Portobello road je známa aj vďaka pouličným trhom, ktoré tu každý týždeň organizujú malé miestne obchody, starožitníctva i domáci obyvatelia. Na tejto ulici nejde o históriu, ale o nasávanie nenapodobiteľnej atmosféry. Okrem toho, štvrť Notting Hill je známa farebnými domami a pokojnými uličkami. Celkovo sa svojou atmosférou štvrť líši od zvyšku Londýna. Natáčal sa tu aj rovnomenný a populárny film s Juliou Roberts.

Portobello road

Rozprávková ulica Portobello road hýri rôznymi farbami a dýcha pohodovou atmosférou.

 

Štvrť Camden (Camden Town)

Camden Town alebo iba Camden je pre mnohých obrovským prekvapením. Je to miesto, štvrť, kde sa stretáva množstvo subkultúr a štýlov – od fanúšikov punku, gotiky či anime a fantasy postavičiek. Najlepším pocitom (pre ktorý sa sem rozhodne oplatí vrátiť) je to, že vás tu absolútne nikto “nerieši”, že tu nevyčnievate z davu, kým nevyzeráte ako ostatní okoloidúci, a teda sa môžete stopercentne uvoľniť a začať nasávať atmosféru tohto jedinečného miesta.

Nechýbajú obchody, sekáče, puby a podobne. A nesmieme zabudnúť na jedlo – či už máte chuť na mexické, indické, japonské či akékoľvek iné ázijské jedlo, máte si z čoho vyberať. Za pár libier sa najete dosýta alebo môžete ochutnať po troškách z viacerých jedál.

Camden Town Londyn

Camden Town je bláznivá londýnska štvrť, kde nie je “čudné” absolútne nič.

 

Soho

Ani jedna konkrétna historická pamiatka alebo atrakcia. A predsa jedna z najznámejších a najvyhľadávanejších štvrtí v celom Londýne. Soho je ďalšie z jedinečných miest, ktoré môžete navštíviť práve v kozmopolitnom Londýne.

Formovanie tejto štvrti sa začalo už v 17. storočí – masové vlny prisťahovalcov z rôznych kútov sveta, krčmy a puby plné spisovateľov, básnikov či spevákov, ale aj množstvo malých divadiel, zmes kultúr, národností i ľudí s rôznou sexuálnou orientáciou. Tak sa sformovala štvrť Soho do dnešnej podoby.

Je plná skvelých divadiel, výborných reštaurácií s rôznymi druhmi kuchýň a súčasne je tiež miestom, kde žijú vedľa seba bohatí i chudobní. Rôznorodosť tejto štvrte a jej popularita stoja rozhodne za návštevu. Nevynechajte ani blízky China Town, miestny park v srdci štvrte Soho, vintage obchodíky alebo pouličné trhy plné potravín.

znama londynska stvrt Soho

Soho formovala história rôzne, no dnes patrí medzi jednu z najvyhľadávanejších štvrtí na svete.

 

Hyde Park

Londýn nie je len o histórii, zábave, rôznych kultúrach či hluku. Je to tiež mesto, kde nájdete jeden z najznámejších parkov – jeden zo skupiny kráľovských parkov – Hyde Park. Hyde Park je oázou mesta Londýn a patrí k najväčším mestským parkom v Londýne.

londynsky Hyde Park

Krásna a pokojná oáza prírody, ktorá sa nachádza v centre Londýna. Po náročnom a hlučnom dni si tu podvečer perfektne oddýchnete.

Park rozdeľuje jazero Serpentine na dve polovice. Na západe susedí Hyde Park s krásnymi Kensingtonskými záhradami. Celková rozloha parku je 1,4 km2. V parku kedysi stál Krištáľový palác, ktorý bol neskôr presídlený na iné miesto. Uskutočnilo sa tu tiež množstvo koncertov svetoznámych kapiel.

Okrem spoločenských udalostí, ktoré sa tu príležitostne odohrávajú, ide o pokojné miesto vhodné na relax pre rodiny, starých i mladých, na piknik či kŕmenie holubov. Nechýbajú ani oddychové ležadlá, ktoré sú skôr typické pre pláže. Priamo v centre Londýna sa nachádzajú aj Regent's park so záhradami kráľovnej Márie, či St. James park pri Buckinghamských záhradách.

park St. James

Pohľad z parku St. James pri Buckinghamských záhradách.

 

Peggy Porschen & EL&N London

A vrhnime sa na sladké dobroty, dobrú kávu a INSTAfriendly priestory, ktoré môžeme vidieť na sociálnych sieťach každý deň. Peggy Porschen, to je úžasný, rozprávkový a svetloružový svet, plný tých najlepších “kapkejkov”, koláčov, tortičiek, ktoré sú pastvou pre oči i chuťové poháriky.

cukraren Peggy Porschen v Londyne


Na začiatku sen jedného dievčatka, dnes jedna z najznámejších cukrární na svete.

Ďalšia populárna kaviareň je EL&N London, ktorá sa preslávila farebnými kávami latté, koláčmi, kvetinovými stenami a najmä ružovým interiérom. V ponuke nájdete okrem koláčikov aj slané dobroty, raňajky či brunch. Na tomto mieste sa vraj NIKDY nebudete cítiť smutný alebo nešťastný. :)

 

sketch London & Churchill Arms

Reštaurácia sketch je považovaná za jednu z najkrajších a najlepších reštaurácií na svete. Môže sa popýšiť gurmánskymi dobrotami ohodnotenými Michelinskými hviezdami, je rozdelená do piatich jedinečných a úchvatných miestností, ktoré sú zamerané na rôzne špeciality. Návšteva tejto reštaurácie nie je zrovna najlacnejšia, ale ide o zážitok na celý život.

Ak sa budete túlať uličkami Notting Hillu, určite natrafíte na zaujímavú budovu pokrytú kvetmi od vrchu až po spodok. Alebo 90 vianočnými stromčekmi pred Vianocami. Ide o Churchill Arms – pub, ktorý zvonka vyzerá netradične a vo vnútri ponúka nezameniteľnú atmosféru. Ochutnajte pintu pivka alebo cideru. Pravidelnými návštevníkmi tohto pubu boli, ako možno tušíte, starí rodičia Winstona Churchilla.

pub Churchill Arms

Spojenie Churchilla, kvetov a klasického pubu v jednom. Toto je ďalšie z populárnych miest v Londýne.

 

Ak budete mať čas i dostatok energie, odporúčame aj návštevu nasledujúcich miest:

  • Obchodný dom Harrods
  • Most Millenium Bridge
  • Trafalgarské námestie
  • Železničná stanica King's Cross a nástupište 9 3/4
  • Buckinghamský palác
  • Westminsterské opátstvo
  • Múzeum voskových figurín Madame Tussauds
  • Parlament (Westminsterský palác) a Big Ben
  • Katedrála sv. Pavla
  • Štadión Wembley
veza Big Ben v Londyne

Za ikonickou telefónnou búdkou vidno Elizabeth Tower – severovýchodnú vežu Westminsterského paláca, známu aj ako Big Ben.

katedrala sv. Pavla v Londyne

Pohľad z mosta Millenium Bridge na Katedrálu sv. Pavla (St. Paul Cathedral).

 

Praktické rady a tipy na záver:

  • Zabudnite na auto, využívajte hlavne metro a mestskú dopravu
  • Vopred si naplánujte, kam chcete ísť = stihnete viac vecí a budete sa v meste pohybovať efektívnejšie.
  • Vopred si zakúpte lístky na atrakcie, využite aj možnosť rezervácie = vyhnete sa dlhému čakaniu v plných radoch ľudí.
  • Vyskúšajte si aj jazdu pamiatkami/zaujímavosťami pomocou hop-on hop-off autobusov, je to veľmi praktické + nohy vás budú bolieť o čosi menej. :)
  • Ak chcete navštívit populárne reštaurácie, kluby, puby, kaviarne, urobte si rezerváciu v dostatočnom predstihu. Tieto miesta bývajú extrémne preplnené.