Späť na všetky články
pred 11 mesiacov 18309 videní | 3 minúty čítania

Chystáte sa do lietadla s príručnou batožinou? Overte si, čo si so sebou môžete zobrať

Chystáte sa do lietadla s príručnou batožinou? Overte si, čo si so sebou môžete zobrať
Nie ste si istí tým, čo všetko si môžete zobrať na palubu lietadla? Prinášame vám praktické tipy, ktoré vám dajú odpovede.

Nie ste si istí tým, čo všetko si môžete zobrať na palubu lietadla? Prinášame vám praktické tipy, čo si do lietadla zobrať a, naopak, ktorým predmetom v príručnej batožine je dobré sa vyhnúť. 

 

Tekutiny

Počas bezpečnostnej kontroly, ktorú vykonávajú pracovníci letiska, musia byť niektoré predmety vyňaté z batohu. V prvom rade je dôležité vyložiť všetky tekutiny, pasty, gély a kozmetiku. Tekutiny je možné prenášať iba v nádobkách s objemom do 100 ml. V mnohých obchodoch sú dostupné praktické mini nádobky na cestovanie, do ktorých je možné tekutiny preliať.

Pokiaľ hľadáte jednoduchšie riešenie, v drogériách nájdete zubné pasty, telovú a vlasovú kozmetiku a dokonca aj parfumové vody v malých baleniach, ideálnych na cestovateľské účely. Celkový povolený limit  tekutín na osobu je 1 liter.

Všetky tekutiny musia byť umiestnené v priehľadnom uzatvárateľnom vrecku. Môžete si zakúpiť pred cestou na letecký zájazd v potravinách, v drogérii alebo v papiernictve. Ak si vrecko nestihnete zadovážiť, nezúfajte. Dostupné je aj na väčšine letísk pri informačnom pulte.

tekutiny v lietadle, cestovatelsky portal Idem FIRO-tour.sk

 

Elektronika

Cestujúci musí vyložiť z príručnej batožiny pri bezpečnostnej kontrole aj elektroniku. Zobrať si so sebou na palubu lietadla laptop, tablet či mobil je nielen povolené, ale dokonca odporúčané kvôli krehkosti týchto predmetov.

Nezabudnite si však zariadenia prepnúť na palube do režimu lietadlo, vďaka čomu sa vypnú bezdrôtové funkcie zariadenia a pilotov v kabíne tak nebudú môcť rušiť žiadne nepríjemné zvuky. 

 

Lieky

Regulovanou položkou v príručnej batožine sú lieky. Prenášať bez lekárskeho predpisu môžete iba bežne dostupné lieky v balení do 100 ml. Ak plánujte prepravovať väčšie balenie, radšej si zaobstarajte lekársky predpis alebo potvrdenie v anglickom aj slovenskom jazyku. Prípadne spíšte zoznam všetkých liekov, ktoré prevážate a dajte tento zoznam potvrdiť svojmu lekárovi.

ako prenasat lieky letecky, cestovatelsky portal Idem FIRO-tour.sk

 

Ostré predmety

Samostatnou kapitolou sú ostré predmety. Chcete si so sebou zobrať pilník, väčší nôž, skrutkovač alebo nožničky? Dbajte na to, aby dĺžka čepele nebola viac ako 6 cm.

Zakázané sú veľké nože, klasické britvy na holenie či korčule na ľad. Ak si plánujete zobrať žiletky, prejdú iba také, ktoré majú ostrú čepeľ za ochrannou mriežkou. Dokonca aj dáždniky s ostrým hrotom patria k nepovoleným predmetom na palube lietadla. Ak vo vašej destinácii predpoveď počasia hlási nepriaznivé podmienky, oveľa praktickejšou voľbou je malý skladací dáždnik.

co do lietadla nepari, cestovatelsky portal Idem FIRO-tour.sk

 

Jedlo

Zobrať so sebou si môžete aj niečo na zahryznutie, pokiaľ jedlo nie je v tekutom stave. Horčica, kečup, džem či rôzne nátierky sa už považujú za tekutiny.

Výnimka však platí pri cestovaní na Havaj a do Austrálie, kde si jedlo so sebou zobrať nemôžete.

 

Cennosti a krehké veci

Odporúčame, aby ste mali vždy pri sebe aj cennosti a krehké veci. Tie jednoznačne patria do príručnej batožiny. Šperky majte na sebe a po ruke si nechajte vzácne predmety spolu s dokladmi a peniazmi.

Predovšetkým však zahoďte obavy, pobaľte sa a cestujte do neznáma, priatelia. Prajeme vám príjemný let.

 

Autor: Hana Ivanová

Súvisiace články
pred 10 mesiacov 49089 videní | 3 minúty čítania