Späť na všetky články
pred 1 rokom 79578 videní | 7 minúty čítania

Viete, že Chorvátsko má až 1244 ostrovov? Najlepšiu dovolenku zažijete na týchto 5 z nich

Viete, že Chorvátsko má až 1244 ostrovov? Najlepšiu dovolenku zažijete na týchto 5 z nich
Vybrali sme päť najvychytenejších ostrovov Chorvátska, aby sme vám ukázali, kde môžete ešte toto leto stráviť príjemnú dovolenku.

Hovorí sa, že v Chorvátsku je slovenské more. Menej sa však spomína to, čo všetko k tejto krajine patrí. Vedeli ste, že Chorvátsko má až 1244 ostrovov? Päť najvychytenejších sme vybrali, aby sme vám ukázali, kde môžete ešte toto leto stráviť príjemnú dovolenku.

 

Korčula

Šiesty najväčší ostrov Chorvátska mali starí Gréci poznačený pod názvom Čierne Korfu. Prezývka vyplynula z hustých borovicových lesov, viničov a olivových hájov, ktoré tu nájdete.

chorvatsko-korcula-hlavne-mesto

Hlavné mesto Korčula

No nielen les, víno a oleje sú to, čo ostrov najviac vystihuje. Dnes sa hlavné mesto Korčula často prirovnáva k Dubrovníku. Dôvodom je najmä podobnosť stredovekých historických pamiatok.

Jednou z nich je napríklad takzvaná pevninská brána (Kopnena vrata), ktorá predstavuje vstup do historickej časti hlavného mesta. Ak chcete vidieť ostrov a šíre more, z veže Ravelin budete mať krásny výhľad.

veza-ravelin-korcula-chorvatsko

Veža Ravelin

Súčasťou starého mesta je aj katedrála sv. Mareka, ktorú dali postaviť v 15. storočí. Meno Marek je pre chrám príznačné – okrem toho, že na jej na budove uvidíte sochu evanjelistu Mareka, oltár vo vnútri navrhoval architekt a sochár Marko Andrijič.

katedrala-sv-mareka-korcula-chorvatsko

Katedrála sv. Mareka

Okrem Korčule sa turistický život sústreďuje do miest Vela Luka a Lumbarda. Práve piesková pláž v Lumbarde patrí medzi najlepšie na ostrove.

plaz-lumbardo-korcula-chorvatsko

Pláž v Lumbarde

Nemenej krásna je aj pláž Proizd, ktorá leží na opačnom konci ostrova. Nájdete ju na menšom ostrovčeku, ktorý patrí ku Korčuli a je vstupnou bránou do mesta Vela Luka.

plaz-proizd-korcula-chorvatsko

Pláž Proizd

Čo sa týka všeobecne cestovania na Korčulu, dostať sa sem môžete zo Splitu alebo Dubrovníka. Z oboch pevninských miest sa na ostrov preplavíte lodným transferom. Najdlhšia cesta trvá približne tri hodiny aj štvrť.

 

Brač

Bezpochyby najznámejšou plážou ostrova Brač je Zlatni Rat, ktorá získala aj modrú vlajku.

A nielen čistota je to, čo vás uchváti. Táto umelo vybudovaná pláž so zlatistým pieskom pravidelne mení svoj tvar. Spôsobuje to vietor, vlny a morské prúdy, ktoré robia pláž jedinečnou.

Piesok siaha až 500 metrov od útesu smerom do mora, a tak si tu nájde svoje miesto na oddych každý.

plaz-zlatni-rat-brac-chorvatsko

Pláž Zlatni Rat

V meste Bol, kde sa nachádza aj Zlatni Rat, sídli dominikánsky kláštor. V jeho susedstve nájdete ďalšiu krásnu pláž, ktorú nevyhľadáva až toľko turistov.

plaz-bol-brac-chorvatsko

Pláž v meste Bol sa nachádza vedľa dominikánskeho kláštora.

Bol však nie je jediným turistickým strediskom na ostrove Brač. Prístavné mestá Supetar, Splitska či Pučišča sú ďalšími zastávkami, kde by ste sa mali pozrieť, prípadne sa tu rovno aj ubytovať a stráviť celú dovolenku.

mesto-supetar-brac-chorvatsko

Prímorské mesto Supetar

plaze-brac-chorvatsko

Niektoré pláže nájdete v blízkosti ostrovných zátok

 

Vis

Možno aj preto, že chorvátsky ostrov Vis je najvzdialenejším obývaným ostrovom od pevniny, ho zatieňujú známejší Brač, Hvar alebo Korčula.

ostrov-vis-chorvatsko

Na druhej strane, fakt, že Vis je takpovediac v úzadí, láka návštevníkov, ktorí si chcú užiť pokoj a pravú stredomorskú atmosféru.

Skvelé je aj to, že Vis s 3000 obyvateľmi a rozlohou necelých 90 kilometrov štvorcových je takým menším mestom. Takže počas celého výletu ho môžete preskúmať úplne celý. Napríklad obľúbenými prímorskými lokalitami sú Komiža, Stiniva alebo Granvalac.

plaz-komiza-vis-chorvatsko

Pláž v meste Komiža

A aj keď Vis neoplýva takým množstvom historických pamiatok, práve stredoveké kamenné domy s oranžovými strechami a jednoduchosť života je to, čo robí toto miesto špeciálnym.

 

Krk

Ak by sme mali Krk od ostatných ostrovov v tomto článku nejako odlíšiť, nazvali by sme ho ostrov s vlajkovými plážami. Na Krku ich je až 15 a okrem toho sa tu nachádza aj jeden prístav s označením modrá vlajka.

mesto-vrbnik-krk-chorvatsko

Pohľad na mesto Vrbnik

No späť k plážam. S modrou vlajkou a veľkým záujmom sa môže popýšiť pláž v turistickom meste Baška na juhu ostrova. Baška je s prístavom a belasými kamennými budovami typickým prímorským mestom v Stredomorí.

plaz-baska-krk-chorvatsko

Pláž v Baške

Keď sa sem vyberiete, zájdite aj do okolia, kde na vás čakajú ďalšie pamiatky a pekné miesta. V meste Jurandvor napríklad nájdete monument, ktorý znázorňuje písmeno L z glagolice (predchodkyňa hlaholiky), najstaršieho písma Slovanov.

pismeo-v-glagolice-krk-chorvatsko

Písmeno L z glagolice v meste Jurandvor

 

Hvar

Ak hľadáte najlepšiu dovolenku na chorvátskych ostrovoch, Hvar musí byť horúcim adeptom.

Hlavný prístav Stari Grad je najstarším prístavom v Chorvátsku a zároveň je to miesto, kde sa vylodili prví obyvatelia gréckeho pôvodu ešte v roku 384 p. n. l. No nie je to iba bohatá história, ktorá láka turistov na toto miesto.

pristav-hvar-chorvatsko

Pohľad na prístav mesta Hvar

Sú to aj špičkové služby, luxusné ubytovanie a krásne pláže. Veľkou výhodou a akousi špecifickou črtou chorvátskych ostrovov je, že more leží iba na skok, a to aj z historických centier alebo okolitých obcí.

Rovnako to je aj s plážou v hlavnom meste Hvar. A že ste na správnom mieste, spoznáte podľa františkánskeho kláštora, ktorý sídli hneď vedľa. Keď už tu budete, vojdite aj dnu. Najväčšou pýchou kostola je maľba Poslednej večere.

plaz-hvar-chorvatsko

Pláž v meste Hvar

V centre mesta sa prejdite po Námestí sv. Štefana, kde sa sústreďuje život či už miestnych, alebo turistov. Okrem rušnej spoločnosti, kaviarní a reštaurácií uvidíte aj Katedrálu sv. Štefana, ktorú postavili v renesančnom štýle.

namestie-sv-stefana-hvar-chorvatsko

Námestie sv. Štefana

O tom, čo všetko ponúka ostrov Hvar a čo sa tu dá zažiť, si môžete viac prečítať v tomto článku.

 

Pripravte sa na cestu autom

V prvom rade je tu otázka, ako sa do Chorvátska dostať. Ak idete autom, máte dve možnosti – buď ísť cez Rakúsko a Slovinsko, čo je rýchlejšie a pohodlnejšie, alebo sa dá ísť cez Maďarsko.

Druhá cesta je o čosi lacnejšia, čo spôsobuje cena pohonných hmôt alebo to, že sa vyhnete plateniu diaľničnej známky v Slovinsku (stojí 50 eur a potrebujete ju iba na približne 50 kilometrov).

Do Chorvátska môžete ísť cez Rakúsko a Slovinsko alebo cez Maďarsko

 

Keď sa už dostanete k chorvátskym hraniciam, rátajte s kontrolami (Chorvátsko je v EÚ, ale nie je súčasťou schengenského priestoru), a teda aj so zdržaním. Ak sa vyberiete na dovolenku v čase, keď sa menia turnusy, napríklad cez víkend, môže sa toto zdržanie predĺžiť.

No nech už pôjdete kedykoľvek počas týždňa, ak vám neprekáža večerné šoférovanie, vyberte sa na cestu cez noc. V tom čase je na cestách menej áut, hliadok a k väčšej pohode prispievajú i nižšie teploty.

cesta-do-chorvatska

Pred samotnou cestou na dovolenku treba dbať na niekoľko vecí. Tým myslíme nielen ekonomické balenie, ale najmä doklady či technický stav vozidla. Čo sa dokladov týka, osobám starším ako 15 rokov stačí občiansky preukaz. Deti do tohto veku musia mať pas.

doklady-do-chorvatska

V prípade zabezpečenia vozidla myslite na kvalitu pneumatík, dobrý stav bŕzd či platnosť poistenia.

Prípravu na dovolenku autom nepodceňujte a neporušujte žiadne predpisy. Nesnažte sa prejsť hranice bez kontrol a rovnako dbajte na už spomínané technické zabezpečenie auta.

 

Vidíme sa v Chorvátsku?

Súvisiace články
pred 1 rokom 87055 videní | 6 minúty čítania
pred 1 rokom 85293 videní | 5 minúty čítania
pred 2 rokmi 82793 videní | 6 minúty čítania