Späť na všetky články
pred 8 mesiacov 19529 videní | 5 minúty čítania

Aký tringelt nechať v Taliansku a aký v Chorvátsku? Pozreli sme sa na bežnú výšku prepitného v rôznych krajinách Európy

Aký tringelt nechať v Taliansku a aký v Chorvátsku? Pozreli sme sa na bežnú výšku prepitného v rôznych krajinách Európy
Ak neradi nechávate čašníkom v reštauráciách tringelt, tento článok radšej nečítajte.

Ak neradi nechávate čašníkom v reštauráciách tringelt, tento článok radšej nečítajte. Pokiaľ však patríte k tým, ktorí vedia oceniť dobré jedlo a príjemný prístup obsluhy malou sumou navyše, pripravili sme si pre vás zoznam štandartnej výšky prepitného v často navštevovaných európskych krajinách. Ak v zozname nenájdete krajinu, ktorá vás zaujíma, radi vám poradíme v komentároch pod článkom.

 

 

Španielsko


Lokálna mena: euro

Miestni obyvatelia nechávajú v Španielsku skromné tringelty, ktoré väčšinou spočívajú v zaokrúhlení sumy na celé euro. Pokiaľ však budete nadmieru spokojní so službami, môžete nechať tringelt vo výške 7 až 13 % z ceny účtu, prípadne euro za každú jednu večeru.

 

Francúzsko

Lokálna mena: euro

Vo francúzsku je väčšinou suma za servis zahrnutá vo výške účtu, ktorý vám čašník prinesie. Domáci však zvyknú napriek tomu nechávať čosi navyše. Najčastejšie dávajú tringelt jedno euro za každých minutých 20 eur, prípadne 5 % v luxusnejších reštauráciách.
 

 

Portugalsko

Lokálna mena: euro

Podľa sprievodcu mestom Lisabon by ste v Portugalsku mali nechávať prepitné okolo 5 % v kaviarňach a 10 % v reštauráciách. Ak sa budete nachádzať v turisticky vyhľadávanej lokalite, pre istotu si však poriadne skontrolujte účet. Môže sa totiž stať, že suma za servis vám bude k účtu pripočítaná automaticky.

 

Taliansko

Lokálna mena: euro

Keďže v Taliansku sa takmer ku každému jedlu podáva aj chlieb, očakávajte, že váš účet bude automaticky vyšší o 1 euro až 3 eurá, či už ten chlieb budete chcieť, alebo nie. Okrem toho je však bežné účet zaokrúhliť, prípadne nechať 10 % tringelt. Viac však nie.

biely-chleba-v-kosiku-predjedlo

 

Švédsko 

Lokálna mena: švédska koruna

Aj vo Švédsku bude váš tringelt s najväčšou pravdepodobnosťou obsiahnutý v konečnej cene účtu. Ak však nebude, nikto ho od vás ani nebude očakávať. Je teda len na vás, či váš účet zaokrúhlite nahor.

 

Holandsko

Lokálna mena: euro

V Amsterdame musia reštaurácie zahŕňať v cene účtu za jedlo a nápoje aj poplatok za obsluhu. To znamená, že všetky zmätočné otázky ohľadom vhodnej výšky prepitného máte v tomto prípade vyriešené. Býva však dobrým zvykom, že v dobrej reštaurácii nechajú spokojní zákazníci napriek tomu tringelt 5 až 10 %. V prevádzkach rýchleho občerstvenia alebo kaviarňach sa „tip“ pohybuje v rozmedzí niekoľkých centov.

sprepitne-na-stole-za-kavu

 

Švajčiarsko

Lokálna mena: švajčiarsky frank

Aj vo Švajčiarsku bývajú poplatky za servis zahrnuté v cenách jedálneho lístku. Zvykom je však zaokrúhliť sumu nahor, ak budete spokojný s obsluhou. Napríklad, za účet vo výške 47 švajčiarskych frankov necháte 50. Vo všeobecnosti sa však od vás žiadny tringelt vyžadovať nebude.

 

Veľká Británia

Lokálna mena: anglická libra

Len čo dostanete účet v Anglicku, skontrolujte si, či v ňom je alebo nie je zahrnutá aj suma za servis. V rôznych reštauráciách je to totiž rôzne. Ak tringelt nebude súčasťou účtu, slušné je nechať prepitné 10 až 15 % z ceny účtu. Malý tip – keď nebudete mať chuť nechávať ani cent navyše, choďte si sadnúť do miestnej krčmy. V nej totiž od vás nikto tringelt nebude čakať.

cierno-biely-barmani-v-klube

 

Grécko

Lokálna mena: euro

Reštaurácie v Grécku vám väčšinou automaticky zaúčtujú 16 % z ceny účtu za služby obsluhy. Nechávať tringelt navyše teda vôbec nie je nutnosťou.

 

Chorvátsko

Lokálna mena: chorvátska kuna

V Chorvátsku býva výška prepitného o niečo skromnejšia ako v už spomenutých krajinách. Po bežnej večeri stačí nechať tringelt vo výške 3 až 5 %. Ak sa však dočkáte nadpriemerného jedla a obsluhy, tringelt vo výške 10 až 15 % z ceny účtu bude vhodný a dostatočne štedrý.

 

Nemecko

Lokálna mena: euro

Nemci zvyčajne zaokrúhľujú účet za jedlo do najbližšieho celého eura. To v podstate považujú za svoj tringelt. Ide však najmä o situácie, keď si objednávajú iba jedno jedlo či nápoj. Pri väčšej večeri nechávajú približne tringelt približne 10 %. Tip – skôr ako zaplatíte, povedzte obsluhe, aké prepitné nechávate.

 

Maďarsko

Lokálna mena: maďarský forint

Ak natrafíte na zlú obsluhu, dajte im o tom vedieť tak, že im nenecháte žiadne prepitné. Avšak v prípade, že bude vaša obsluha príjemná a ochotná, bežné je nechať 10 až 15 % prepitné. Samozrejme, čašníci majú najradšej tringelt v hotovosti. (Pri platbe kartou totiž ide prepitné väčšinou manažmentu alebo vedeniu podniku.

 

Všeobecne v Európe

Ako ste už mohli usúdiť na základne vyššie uvedených informácií, tringelty sa v krajinách Európy pohybujú v sume okolo 10 % z ceny účtu. V každom prípade, ak necháte prepitné vo výške 5 %, je to v poriadku. Ak spomenutých 10 %, ide už o veľkorysejší počin.

 

Tip na záver: Užitočná aplikácia Converter Plus pre iOS

Pokiaľ nie ste v percentách najlepší, pri počítaní ceny prepitného vám rýchlo môže pomôcť skvelá matematická aplikácia Converter Plus, ktorá funguje na zariadeniach s iOS.

 

tip calculator

 

Na záver však ešte predsa len stručne doplníme aj niekoľko zaujímavostí ohľadom tringeltov mimo Európy. V týchto krajinách sveta totiž prepitné podľa portálu Business Insider nemusíte dávať vôbec: 

  • Čína
  • Francúzska Polynézia
  • Japonsko (Čašníci v Japonsku môžu považovať tringelt dokonca za urážku. Kvalitný servis je tu samozrejmosťou.)
  • Hongkong
  • Kórea
  • Austrália
  • Nový Zéland

PS: Máte nejaký veselý, príjemný alebo aj nepríjemný zážitok s obsluhou v zahraničí? Poďeľte sa oň v komentároch ;-)

Autor: Kristína Biela

Súvisiace články
pred 10 mesiacov 49071 videní | 3 minúty čítania