Späť na všetky články
pred 1 rokom 4076 videní | 8 minúty čítania

Aká je dovolenka na ostrove Džerba v Tunisku?

Aká je dovolenka na ostrove Džerba v Tunisku?
Nádherné pláže zaliate slnkom. To nie je jediný dôvod, prečo si užiť dovolenku na tuniskom ostrove Džerba.

Tajomne znejúca Džerba je opradená bájami, podľa ktorých ľudia kedysi nechceli ostrov za žiadnu cenu opustiť. A niet sa im čo čudovať. Nájdete tu totiž nádherné pláže, jedinečné miesta a jedlá, ktoré sa oplatí ochutnať. Vyberte sa spolu s nami na krásny tuniský ostrov, kde sa turisti cítia ako doma.

 

Na trhovisko do Houmt Souk

Hlavným mestom ostrova je Houmt Souk, kde žije približne 60 000 obyvateľov. Nájdete tu žiarivobiele domčeky, ktoré vytvárajú nezameniteľný kolorit tohto miesta. Určite však navštívte aj starobylú pevnosť Bordj el Kabir z 13. storočia, ktorú objavíte neďaleko prístavu.

ostrov Dzerba hlavne mesto

Houmt Souk vyzerá miestami tak trochu zabudnuto a ošumelo, má však svoje čaro.

Houmt Souk však v preklade znamená miesto trhov, a tak by ste tu nemali vynechať ani vychýrené miestne trhoviská, malé obchodíky či orientálne bazáry. A kto bude chcieť, zoženie tu aj pravý orientálny koberec.

Kúpite tu však aj fantastické domáce ďatle a olivy, ktorými je ostrov známy, či nefalšované kari korenie za skvelé ceny. Je to jednoducho miesto, kde sa mieša zmes chutí, vôní, tradícií, národností a pestrofarebnej exotiky.

Na jednom kúsku tak môžete okoštovať nezameniteľnú tuniskú kuchyňu, ktorá vašim chuťovým pohárikom určite učaruje.

ostrov Dzerba pevnost Bordj

Starobylá pevnosť Bordj el Kabir z 13. storočia.

Gastronómia na ostrove Djerba je však trochu iná ako tá na pevnine, lebo jej dominuje viac plodov mora, takže aj známy kuskus tu chutí inak a dalo by sa povedať, že dokonca lepšie.

ostrov Dzerba rybi trh

Vynechať by ste nemali ani tradičný rybí trh s najčerstvejšími úlovkami.

Ak však budete mať možnosť, určite si kúpte loukoum, čo je pochúťka z cukrového cesta s príchuťou ružovej vody posiata práškovým cukrom. Jednoducho niečo famózne!

ostrov Dzerba pochutka loukoum

Sladká pochúťka loukoum je typická pre Turecko i Tunisko.

 

V piatok do Midoun

Ďalším významným ostrovným mestom je neďaleký Midoun, ktorý je vzdialený od pobrežia asi 5 kilometrov. Aj tu nájdete rôzne trhy, ktoré sa tu už tradične konajú v piatok, a k tomu množstvo mešít.

ostrov Dzerba mesita

Jedna z mešít na ostrove Džerba.

Midoun je však vyhľadávaný najmä preto, lebo neďaleko neho sa nachádza množstvo hotelov, pláží, barov, reštaurácií, športových aktivít. Jednoducho všetko, čo k dovolenke patrí.

A práve v tejto časti ostrova vidno, ako je tu turizmus výborne rozvinutý a ako ním miestni doslova žijú. K ľuďom zo zahraničia sú otvorení, priateľskí a nápomocní a snažia sa im dopriať nezabudnuteľnú dovolenku. Je to teda ešte o chlp lepšie ako na pevnine v Tunisku.

 

Synagóga La Ghriba

V samotnom srdci ostrova sa nachádza mestečko Er Riadh. Mnoho turistov však smeruje východne od neho, aby navštívili krásnu synagógu La Ghriba. Traduje sa totiž, že kedysi sem dopadol meteorit, čo ľudia považovali za božie znamenie.

ostrov Dzerba synagoga Er Riadh

Exteriér synagógy v meste Er Riadh.

Budova s jemným keramickým obložením vznikla v roku 1920 a nájdete tu vzácne zvitky Tóry. Je však už len spomienkou na bohatú židovskú kultúru, ktorá tu kedysi rozkvitala. Určite však návšteva tohto miesta stojí za to.

ostrov Dzerba synagoga La Ghriba

Hýriaca farbami a presýtená duchovnom – synagóga La Ghriba vás uchváti.

 

Rímske stopy

Na Džerbe sa prestriedali rôzne kultúry. Feničania, Gréci, Osmani, Španieli… Nezmazateľnú stopu tu však po sebe zanechali aj Rimania.

Približne v 6. storočí tu vystavali mesto Gigthis, ktoré bohato prekvitalo. Nájdete tu rímske fórum či chrámy zasvätené Dionýsovi, Apollovi či Herkulovi. Prišli sem však Vandali a zanechali tu už len torzá niekdajšej krásy. Objavené nálezy však nájdete v múzeu Bardo v Tunise.

ostrov Dzerba Gightis

Gightis – kedysi veľkolepé miesto Rimanov, dnes iba ruiny.

A ešte jedna stopa po Rimanoch. Je ňou stará rímska cesta v meste Zarzis. Na mieste niekdajšej sypanej hrádze však dnes stojí most, ktorý spája ostrov s pevninou.

 

Hviezdny Medenine

Ak ste filmovým fanúšikom Hviezdnych vojen, určite budete poznať aj Medenine. A ak nie, tak by ste sa tu mali aspoň zastaviť. Nájdete tu totiž jedinečné hlinené sklady, ktoré využívali nomádi na svojich potulkách do Afriky.

architektura mesto Madenine

Ich história je naozaj stará a pôvod nejasný, no stavby v Medenine sú architektonickým skvostom.

Kedysi siahali až do výšky šiestich poschodí a boli naozaj rozsiahle, no expanzia moderného mesta si vyžiadala krutú daň a väčšina z nich bola zničená. Posledné zvyšky Ksar Medenin sú však hojne navštevované turistami z celého sveta, ktorí ich poznajú práve vďaka Hviezdnym vojnám.

ostrov Dzerba mesto Madenine

Miesto Medenine oplýva nevídanou krásou.

 

Hrnčiarska dedinka Guellala

Asi desať kilometrov od Er Riadhu sa nachádza malebná dedinka Guellala, ktorá je hlavným hrnčiarskym centrom na Džerbe, lebo tu žije až 450 miestnych remeselníkov.

tradicne mesto Guellala

Mestečko Guellala je plné tradícií. Stačí ich iba objaviť.

Ich dielničky sú zoskupené pozdĺž hlavnej ulice a práve tu nakúpite tie najlepšie suveníry a pamiatky z dovolenky.

hrnciari ostrov Dzerba

Pod rukami miestnych hrnčiarov rastú nádherné kúsky.

A ak si chcete odniesť niečo naozaj tradičné, určite by to mala byť ručne keramika, o ktorú tu „zakopnete“ takmer na každom kroku. Tá najtradičnejšia pôsobí surovo – je hlinená a bez glazúry. Doba však ide vpred a nájdete tu aj krásne pestrofarebné skvosty.

Proces ich výroby je však naozaj náročný, no určite sa nájde usmievavý majster tohto umenia, ktorý vám rád prezradí svoje výrobné tajomstvo.

mesto Guellala keramika

Tradičná keramika nie je glazovaná, ale aj tá farebná má svoje čaro.

 

Púšť Nefta

Keď už budete v týchto končinách, vydajte sa aj trochu hlbšie do vnútrozemia, kde vás čaká púšť Nefta. Nie je to však typická púšť, ako si predstavujeme, lebo po krajine sú roztrúsené štíhle ďatlové palmy a olivové háje, miestami staré viac ako 1500 rokov.

pust Nefta ostrov Dzerba

Prostredie v Nefta je drsné, no krásne zároveň.

 

Ak ale vysadnete na ťavu a oddáte sa sile okamihu, dosiahnete tu jedinečný zážitok. Po ceste natrafíte na roztrúsené hlinené domce a sprievodcovia vás privedú do kaňonu Selge Gorge, kde naozaj dosiahnete pocit pokoja od každodenných starostí bežného sveta.

Neďaleko Nefty na vás čaká ešte jedno prekvapenie – opustené kulisy z natáčania filmovej ságy Hviezdne vojny. Konkrétne tu nájdete fiktívnu púštnu planétu Tatooine.

fiktivna planeta Tatooine ostrov Dzerba

Fiktívnu púštnu planétu Tatooine s mestečkom Mos Espa z filmovej ságy Hviezdne vojny nájdete práve v Tunisku.

 

Ostrov zlatého piesku

Ako vidno, aj ostrov Džerba má svoje zaujímavosti a rôzne zákutia, ktoré sa oplatí objavovať. Najväčším lákadlom však aj tak zostáva dovolenka na pobreží Stredozemného mora alebo v zálive Boughrara medzi ostrovom a tuniskou pevninou, kde je voda naozaj príjemne teplá.

ostrov Dzerba Plage Sidi Mahares

Na Džerbe nájdete pláže so zlatistým pieskom. Turisticky obľúbená je aj Plage Sidi Maharès. Zdroj: facebook.com/sunlinenbg.

 

Vybrať iba jednu top pláž by bolo naozaj náročné. Závisí to totiž aj od preferencií konkrétneho turistu.

Kým niekto má rád absolútnu samotu, ktorú na niektorých miestach určite nájdete, iní zas milujú ruch rozvinutých turistických rezortov, ako je napríklad Plage Sidi Maharès.

Modra laguna ostrov Dzerba

Modrá lagúna na ostrove Džerba, pri ktorej nájdete tiché a pokojné pláže. Zdroj: facebook.com/Lile.Des.Reves.Djerba.

Ak by ste sa však opýtali miestnych, tí vám určite odporučia pláž Seguia vo východnej časti ostrova. Päťkilometrový úsek bielej piesočnatej pláže leží medzi Aghirom a Ras Lalla Hadria a nachádza sa pri ňom Modrá lagúna. Je to naozaj krásne miesto, kde nájdete všetky služby, ktoré potrebujete, a zároveň aj pokoj. Ale iba v týždni, lebo cez víkend je tu už tradične rušnejšie.

Kamkoľvek na ostrove sa však pohnete, nájdete tu nádherné pláže zaliate slnkom, ktoré sú obkolesené krištáľovo čistou vodou.

 

Spoznajte Djerbu s Idem.sk

Súvisiace články
pred 1 rokom 86673 videní | 6 minúty čítania
pred 1 rokom 84182 videní | 5 minúty čítania
pred 2 rokmi 82619 videní | 6 minúty čítania