Späť na všetky články
pred 8 mesiacov 13736 videní | 7 minúty čítania

9 parádnych aplikácií, ktoré by mal mať v telefóne každý cestovateľ

9 parádnych aplikácií, ktoré by mal mať v telefóne každý cestovateľ
Vyzbrojte svoj telefón aplikáciami, ktoré vás naučia základy cudzích jazykov, zorientujú vás na letisku či pomôžu pri hľadaní dobrej reštaurácie.

Pred cestou na dovolenku by ste si okrem kufra mali dôkladne naplniť aj svoj smartfón. Aplikáciami, ktoré vás naučia základné frázy, pomôžu vám s orientáciou na letisku alebo pri hľadaní dobrej reštaurácie. Aj keď je ich využitie rôzne, jedno majú spoločné – dokážu vám ušetriť kopu starostí. Mapy a Google prekladač v tomto zozname nečakajte.

 

AccuWeather – predpoveď počasia kdekoľvek

Počasie je dôležitým faktorom, pretože práve od neho závisí, ako veľmi si dovolenku užijete. S bezplatnou aplikáciou AccuWeather dostanete vždy aktuálnu predpoveď počasia a zrážok lokalizovanú podľa vášho mobilného telefónu.

aplikacia-accu-weatherZdroj: Google Play

Stiahnite si AccuWeather pre svoj Android alebo iPhone.

Tip: Pokiaľ vám nerobí angličtina problém, odporúčame vám tiež aplikáciu Yr. Služba pochádza od Nórskeho meteorologického inštitútu a podľa našich skúseností sú ich predpovede zrážok najpresnejšie. Ak sa do vašej lokality chystá extrémna zmena počasia, aplikácia vás na to vopred upozorní. Yr odporúčame všetkými desiatimi. Dostupná je pre Android aj iPhone.

 

GeoSure – upozorní vás na bezpečnostné hrozby

Cestovateľský sprievodca, ktorý vás upozorní na prípadné nebezpečenstvo v rôznych podobách. Ak vám vo vašej dovolenkovej destinácii hrozí zdravotné riziko, aplikácia GeoSure vás na to v predstihu upozorní. V rámci vašej bezpečnosti podáva aj informácie o politických, internetových a environmentálnych hrozbách.

Služba čerpá informácie len od dôveryhodných zdrojov – WHO, OSN, Interpolu aj miestnych bezpečnostných orgánov. Nepodceňujte ju, aplikácia nie je určená len pre dobrodruhov, ktorých lákajú nevšedné krajiny, ale pre všetkých bez ohľadu na štýl dovolenky.

aplikacia-geo-sureZdroj: Google Play

Aplikáciu GeoSure si môžete stiahnuť pre Android aj iPhone.

 

Google Trips – všestanný plánovač výletov

Aplikácia od Googlu vám pomôže s plánovaním dovolenky tým, že všetky letenky a rezervácie, ktoré budete počas dovolenky potrebovať, zhromaždí na jedno miesto. Tým to však ani zďaleka nekončí – aplikácia vám bude užitočným pomocníkom aj priamo na mieste.

Vyhľadávať cez ňu môžete reštaurácie, požičovne áut či miestne atrakcie. Aby ste si dovolenku užili čo najviac, využite možnosť denného plánovania a odporúčania na typické lokálne jedlá.

aplikacia-google-tripsZdroj: Google Play

 

Foursquare – univerzálny sprievodca mestom

Tiež nemáte radi, ak vás čašníci lákajú z ulice do reštaurácie, pretože (podľa ich slov) práve tá ich je najlepšia v celom okolí? Nainštalujte si Foursquare a vyhľadajte si podniky, ktoré zodpovedajú presne vašim kritériám. Aplikácia vám ponúkne najlepšie reštaurácie, kaviarne, bary a ďalšie rôzne služby na základe vašej aktuálnej polohy.

Obavy, že za využívanie aplikácie, ktorá čerpá dáta z internetu, zaplatíte po príchode z dovolenky veľkú faktúru, pokojne hoďte za hlavu. Google Trips funguje aj v offline režime, takže prístup k informáciám budete mať odkiaľkoľvek.

Vy si len vyberiete, na aký druh jedla máte chuť či koľko ste zaň ochotný zaplatiť a aplikácia vám ponúkne iba lokality, ktoré máte najbližšie. Rozhodovať sa môžete aj podľa hodnotení ostatných užívateľov. Foursquare aplikácia a jej komunita je rozšírená po celom svete, takže vám pomôže nájsť najlepšiu reštauráciu napríklad aj v takom Ružomberku.

aplikacia-fourth-squareZdroj: Google Play

Stiahnite si Foursquare pre svoj Android alebo iPhone.

 

Duolingo – učenie jazykov zadarmo

Aplikácia Duolingo nie je náhradou za klasické jazykové kurzy. Slúži skôr na jednoduché osvojovanie si základných slovíčok a viet. Takých, s ktorými sa na dovolenke s domácimi obyvateľmi určite dorozumiete.

Jazykové kurzy prebiehajú hravou formou a výučba je rozdelená do viacerých úrovní. K ďalším frázam sa bez postupného zlepšovania slovnej zásoby len tak nedostanete.

To, že Duolingo by mal mať vo svojom smartfóne každý cestovateľ, potvrdzuje 200-miliónový počet užívateľov aj hodnotenia. Veď za najlepšiu aplikáciu na učenie jazykov ju označil aj samotný Wall Street Journal. Nespokojní sú iba tí, ktorí zistili, že ak by sa podobnou zábavnou formou učili cudzí jazyk ešte na škole, aplikáciu by dnes nepotrebovali.

aplikacia-duolingoZdroj: Google Play

Stiahnite si Duolingo pre svoj Android alebo iPhone.

 

Memrise – vzdelávanie v rôznych smeroch

Rovnako ako Duolingo, aj aplikácia Memrise robí učenie jazykov jednoduché, zábavné a atraktívne. Na tvorbe jazykových kurzov sa podieľali jazykový odborníci, čo je vzhľadom na to, že je aplikácie bezplatná, veľkým benefitom. Takýchto profesionálnych kurzov totiž nie je veľa.

Učenie sa zameriava na špecifické oblasti a je rozdelené na viaceré úrovne. Jazyky sa v Memrise vyučujú záživným spôsobom. Pred odletom na niektorý španielsky ostrov odporúčame napríklad kurz zameraný na „letnú“ slovnú zásobu alebo typické španielske jedlá a nápoje.

Memrise však neslúži iba na osvojovanie si cudzích slov a fráz. Jej záber je naozaj široký, pretože okrem jazykov sa v nej môžete zdokonaľovať aj v iných, pre cestovateľa dôležitých oblastiach. Napríklad v prírodovede, geografii alebo histórii.

aplikacia-memriseZdroj: Google Play

Aplikácia Memrise je dostupná pre Android aj iPhone.

 

FlightStats – sledujte lietadlá v reálnom čase

Vďaka tejto bezplatnej aplikácii môžete sledovať detailné informácie z letísk a konkrétnych letov na celom svete. Vyhľadávať môžete podľa leteckej spoločnosti, letiska alebo čísla letu. Pokiaľ vás fascinuje preprava vysoko nad oblakmi, určite oceníte leteckú mapu sveta s vyznačenou dráhou každého letu.

Aplikáciu FlightStats využijete aj vtedy, keď budete mať na letisku problém s orientáciou. Stačí zadať číslo vášho letu a informáciu o tom, z ktorého terminálu a brány letí vaše lietadlo, tak máte hneď pred sebou. To platí aj v prípade meškania.

aplikacia-flights-statsZdroj: Google Play

Stiahnite si FlightStat pre Android alebo iPhone.

 

Circa – pre lepší prehľad o čase

Túto aplikáciu využijete hlavne vtedy, ak cestujete v krátkom čase naprieč viacerými krajinami a časovými pásmami. Okrem vášho tela vtedy bude rozlietaný aj váš spánkový cyklus a pojem o čase. Aplikácia tento „neduh“ minimalizuje tak, že vám poskytuje aktuálny čas podľa vašej polohy.

Pobyt na druhej strane sveta prináša ešte jednu nevýhodu – je ťažké odhadnúť ideálny čas na zavolanie domov, pretože zatiaľ čo vy sa na Srí Lanke budete vracať z pláže, vaša rodina sa už bude chystať do postele.

V aplikácii si tak nastavíte svoj domáci čas a Circa zistí časové kombinácie vhodné na telefonát domov. Také, počas ktorých budete bdelý vy a zároveň aj vaša rodina na Slovensku.

aplikacia-circaZdroj: Google Play

Circa je dostupná pre Android aj iPhone.

 

Sun Exposure – poradí, ako sa správne opaľovať

Aj vám sa pravidelne počas leta stáva, že to s opaľovaním preženiete a z dovolenky sa vraciate, akoby ste sa namiesto mora kúpali v ríbezľovom víne? Aplikácia vám po zadaní vstupných údajov vypočíta optimálny čas, ktorý by ste mali na slnku stráviť bez toho, aby ste sa spálili.

Stačí vyplniť typ pokožky, druh opaľovacieho krému a na základe vašej aktuálnej polohy a času poskytne odporúčanú dĺžku opaľovania.

Aplikácia síce nie je bezplatná, no zároveň stojí iba necelé euro. Za funkcie, ktoré ponúka, to je výborná investícia. Jej nevýhodou je však to, že je dostupná iba pre iPhone.

Ak by ste hľadali niečo podobné pre svoj Android, odporúčame RAYMIO.

raymio-aplikaciaZdroj: Google Play

 

Súvisiace články
pred 10 mesiacov 49089 videní | 3 minúty čítania