Späť na všetky články
pred 1 rokom 19186 videní | 7 minúty čítania

Vydajte sa s nami spoznať najkrajšie hrady Európy. Tieto sú úplne ako z rozprávky

Vydajte sa s nami spoznať najkrajšie hrady Európy. Tieto sú úplne ako z rozprávky
Rozprávkové historické stavby nájdete nielen v susedných krajinách, ale aj u nás.

Využite jeseň na spoznávanie unikátnych európskych lokalít. Občas ani netreba chodiť ďaleko. Rozprávkové historické stavby nájdete nielen v susedných krajinách, ale aj u nás. Viete napríklad, ktorý slovenský hrad zaradil National Geographic medzi najkrajšie v Európe?

 

1. Bojnický zámok (Slovensko)

Presne tak. Do desiatky najkrajších európskych hradov zaradil magazín National Geographic náš Bojnický zámok. Očaril ich možno jeho zachovalý zovňajšok s romantickou vežičkou, no v článku autor ocenil najmä nočné prehliadky. Počas nich si interiér zámku obzeráte iba v sprievode svetla z vašej vlastnej sviečky. Aby toho nebolo málo, strašidelnú atmosféru nočnej prehliadky dotvára aj rozprávanie starých príbehov.

zamok-bojnice-bojnicky-hrad-slovensko

Bojnický zámok sa však oplatí obdivovať aj zvonku. Romantikou dýcha aj okolitý zámocký park, ktorého súčasťou je 700-ročná lipa a aj najstaršia zoologická záhrada na Slovensku. Ak navštívite Bojnický zámok počas prvej nedele v mesiaci, jeho prehliadku si budete môcť vychutnať zadarmo. Aktuálne otváracie hodiny nájdete na oficiálnej webstránke zámku.

Možno sa ale pýtate, prečo patrí medzi najkrajšie hrady Európy práve zámok. Hrad plnil hlavne obrannú funkciu, zámok mal honosnejší význam – slúžil ako sídlo a plnil reprezentačnú úlohu. Väčšina zámkov vznikla úpravou hradov. Rovnako to bolo aj s Bojnickým zámkom, ktorý mal najprv drevený a neskôr kamenný základ. Na renesančný zámok ho zmenila až prestavba v 16. storočí.

 

2. Neuschwanstein (Nemecko)

O tomto hrade ste už isto počuli. A keď nie, celkom určite ste ho už na internete videli. Neuschwanstein sa ako rozprávkový hrad označuje plným právom. Malebné prostredie južného Bavorska s vrcholmi Álp v pozadí z neho robia skutočný klenot. Tento hrad patrí medzi najnavštevovanejšie pamiatky v Nemecku. Ročne si ho totiž príde pozrieť až 1,5 milióna turistov.

Hrad Neuschwanstein

K najfotogenickejšiemu hradu sveta sa zo Slovenska dostanete aj autom. Cesta sem síce potrvá viac ako 6 hodín, no svoje rozhodnutie prestanete ľutovať už vo chvíli, keď v diaľke zbadáte jeho siluetu.

 

3. Hrad Segovia (Španielsko)

Nachádza sa v meste Segovia, necelých 100 km severne od Madridu a je najviac navštevovaným hradom v Španielsku. Jeho kráse neodolal ani rozprávkový génius Walt Disney, ktorý sa ním inšpiroval pri návrhu zámku v rozprávke o Popoluške. Zatiaľ čo v minulosti plnil obrannú funkciu, dnes by ste si ho do spojitosti s bitkami dokázali predstaviť len ťažko. Na to totiž pôsobí až príliš rozprávkovo.

hrad-segovia-spanielsko

Predtým, než sa z neho stalo historické múzeum a vojenský archív, sa hrad Segovia dokázal presadiť aj v hollywoodskom svete. Napríklad, vo filme Camelot z roku 1967 bol domovom Sira Lancelota.

 

4. Hrad v Mosznej (Poľsko)

Aj keď na prvý pohľad vyzerá ako dokonalá filmová kulisa, Zamek w Mosznej je skutočný a nachádza sa na území našich severných susedov. Jeho pôvodný majiteľ asi plánoval stráviť každú noc v inej izbe. Nasvedčuje tomu 365 miestností, ktoré sa v ňom nachádzajú. Okrem nich má zámok ďalších 99 vežičiek.

hrad-v-mosznej

Za jeho súčasnou rozprávkovou podobou však stojí tragédia. Pôvodný hrad v roku 1896 zničil oheň, no majiteľov to neodradilo a snažili sa ho dostať do pôvodného stavu. Podarilo sa to až do takej miery, že zámok dnes patrí medzi najvzácnejšie pamiatky v Poľsku. V minulosti slúžil ako centrum pre liečbu nervových ťažkostí. Dnes sa v ňom organizujú verejné prehliadky a koncerty klasickej hudby.

 

5. Hohenzollern (Nemecko)

Vráťme sa malou okľukou späť do Nemecka. Súčasný hrad je v poradí už tretí, ktorý na vrchu Hohenzollern stojí. Ten prvý z 11. storočia sa s pribúdajúcim vekom rozpadol. V 15. storočí ho nahradila nová stavba, ktorá čelila viacerým vojenským ťaženiam. Odolala, no po odchode posledného majiteľa začala chátrať.

Tretej a poslednej obnovy sa hrad dočkal až o 50 rokov neskôr. Podoba, v akej ho môžete obdivovať dodnes, je teda stará takmer 170 rokov. Pozoruhodné je aj to, že hrad Hohenzollern ešte aj dnes patrí rovnakej šľachtickej rodine ako kedysi. Ročne ho navštívi vyše 350 000 turistov, čo ho radí medzi najpopulárnejšie pamiatky v Nemecku.

hrad-hohenzoller-nemeckoZdroj: Wikimedia.org

Súčasne je využitie hradu veľmi rôznorodé – v lete slúži ako detský tábor, no zároveň je aj veľkým lákadlom pre filmárov. Tí tu už natočili viacero hororov.

 

6. Hrad Hunedoara (Rumunsko)

Známy tiež ako Korvínov hrad patrí k najpôsobivejším opevneniam v strednej Európe. Spravodajský portál The Epoch Times ho spolu so zámkom Peles a hradom Bran zaradil medzi 7 divov Rumunska.  

Dostať sa do Hunedoary, kde sa Korvínov hrad nachádza, síce nie je úplne jednoduché, no ak sa dopravíte vlakom do niektorého blízkeho mestečka, vhodnú cestu k hradu si určite nájdete. Reportér spomínaného portálu odporúča ako vhodný dopravný uzol mesto Deva. Sem sa v pohodlí dopravíte vlakom z Bukurešti alebo Budapešti. A keď sa už ocitnete v Deve, určite navštívte miestnu pevnosť.

 

7. Lastovičie hniezdo (Krym)

Impozantná stavba na pobreží Krymu sa týči v 40-metrovej výške priamo nad Čiernym morom. Nejde o žiaden historický skvost, na ktorom si vládu vystriedalo niekoľko generácií šľachtického rodu. Na skale sa v roku 1895 objavil najprv drevený „Hrad lásky“, ktorý bol v roku 1911 prestavaný na kamenný zámok. Dnes sa teší veľkej popularite turistov, je symbolom Krymu a patrí medzi jeho najkrajšie pamiatky.

V minulosti sa v jeho okolí nachádzala aj záhradka, no časť skaly, kde stála, sa po silnom zemetrasení zrútila do mora. Hrádok, ktorý sa nachádza v kúpeľnom mestečku Gasprax však neláka iba dovolenkárov, ale aj filmárov. Natočila sa tu napríklad filmová adaptácia knihy Desať malých černoškov od Agathy Christie.

Ak sa sem niekedy vyberiete, nečakajte honosnú stavbu, ktorej prehliadka vám zaberie niekoľko hodín. Lastovičie hniezdo je iba 20 metrov dlhé a 10 metrov široké. Vďaka týmto skromným rozmerom pôsobí hrádok ešte viac romanticky.

 

8. Mont St. Michel (Francúzsko)

Aj keď nejde priamo o hrad, túto nevšednú pamiatku sme sa do výberu európskych rozprávkových stavieb predsa len rozhodli zaradiť. Opátstvo Mont St. Michel totiž podobu hradu až veľmi pripomína. Jeho najväčšou dominantou je kláštor s vysokou vežou a zatiaľ čo v minulosti toto miesto navštevovali samí pútnici, dnes je obľúbenou destináciou pre turistov z rôznych kútov sveta. Ročne sem zavíta viac ako 3 milióny cestovateľov.

opatstvo-hrad-mt-st-michel-francuzsko

Opevnenie sa nachádza približne 600 metrov od pevniny. Jeho poloha mala v minulosti strategický význam – v čase prílivu sa útočníci utopili vo vode. Pre pútnikov bol tak prístupný iba počas odlivu. Dnes k nemu vedie cesta, takže jediné obmedzenie, ktoré vám môže brániť v návšteve tejto ostrovnej obce, je jej vzdialenosť. Ostrov od Slovenska delí takmer 2 000 kilometrov.

 

9. Predjamský hrad (Slovinsko)

Veľkých milovníkov hradov by netrebalo príliš presviedčať, aby sa ho vybrali navštíviť. Renesančný hrad Predjama je totiž svojou nezvyčajnou polohou unikátom a zároveň obľúbenou atrakciou slovinského historického regiónu Inner Carniola.

Hrad je „nalepený“ priamo na úbočí približne 120-metrového útesu. Aby bola cesta k nemu ešte zložitejšia, nachádza sa pod ním veľký skalný oblúk. Rovnako ako v predošlých pamiatkach, aj tu sa natočilo niekoľko známych filmov. Najjednoduchšia cesta k hradu vedie z Ľubľany, ktorá je od neho vzdialená 60 kilometrov. Cesta po diaľnici A1 trvá približne 1 hodinu.

Ktorý zo spomenutých hradov na vás urobil najväčší dojem? Poznáte iný rozprávkový hrad, ktorý v našom výbere chýba? Napíšte nám o ňom do komentára. ;)

Autor: Erik Oravec

Súvisiace články
pred 1 rokom 86954 videní | 6 minúty čítania
pred 1 rokom 84972 videní | 5 minúty čítania
pred 2 rokmi 82745 videní | 6 minúty čítania