Späť na všetky články
pred 11 mesiacov 3630 videní | 5 minúty čítania

7 nezabudnuteľných zážitkov, ktoré treba vyskúšať počas dovolenky na Mauríciu

7 nezabudnuteľných zážitkov, ktoré treba vyskúšať počas dovolenky na Mauríciu
Golfové ihrisko hneď vedľa mora či pestrofarebné sopečné duny. Na takéto skvosty narazíte iba na Mauríciu.

Golfové ihrisko hneď vedľa mora či pestrofarebné sopečné duny. Na takéto skvosty narazíte iba na Mauríciu.

 

Prehliadka vodopádov Tamarin

Náročnejšia celodenná alebo jednoduchá poldňová túra – tieto dva varianty máte na výber, ak sa rozhodnete pre výlet k vodopádom Tamarin. Ale nech už si zvolíte ktorúkoľvek z nich, toto miesto musíte počas dovolenky na Mauríciu navštíviť.

vodopady tamarin

Vodopády Tamarin sú známe aj pod názvom Sedem kaskád.

Vodopády sú totižto zaujímavé hlavne svojím kaskádovitým usporiadaním. To znamená, že niekoľko prírodných jazier je umiestnených tesne nad sebou, pričom o formovanie jazier sa postarala rovnomenná rieka. Zaujímavé tiež je, že vodopády zásobujú dva ostrovné rezervoáre a hlavnú vodnú elektráreň na Mauríciu.

ostrovne rezervoare

Rieka z vodopádov zásobuje ostrovné rezervoáre.

Samozrejme, ak si chcete vo vode aj zaplávať, pokojne môžete. Vďaka tomu bude zážitok z tohto úchvatného miesta oveľa pamätnejší.

 

Sedemfarebná zem

Tak ako vodopády Tamarin, aj takzvaná Sedemfarebná zem patrí na Mauríciu k najväčším atrakciám. A my sa vôbec nedivíme, pretože takúto krásu neuvidíte len tak hocikde. No aby ste pred cestou do exotiky o prírodnom zjave čo-to vedeli, prinášame niekoľko základných informácií.

Ako názov naznačuje, Sedemfarebná zem je pozoruhodná hlavne pre svoje pestré sfarbenie. Okrem typických zemitých odtieňov sa plocha vyznačuje krásnou fialovou, modrou či oranžovou. A ako to celé vzniklo?

duny po sopecnej cinnosti

Duny sú výsledkom sopečnej činnosti a farby zas spojenia čadičovej lávy a ílovitých minerálov. Aby ste videli čo najviac odtieňov, vyberte sa sem skoro ráno.

sedemfarebna zem

Pohľad z výšky na Sedemfarebnú zem.

 

Vodopády Chamarel

Po ďalší zážitok nemusíme ísť až tak ďaleko, pretože vodopády Chamarel sú od Sedemfarebnej zeme vzdialené len jeden a pol kilometra. A prečo sa sem oplatí ísť? Tak napríklad preto, aby ste si mohli povedať, že ste videli najväčší vodopád na Mauríciu.

chamarel vodopad

Chamarel je najväčším vodopádom na Mauríciu.

Na atraktivite tomuto miestu pridáva aj výhľad, ktorý budete mať z vrchu vodopádu na okolitú krajinu. A aj napriek mohutnosti nie je výstup až taký náročný, pretože cestu nahor uľahčujú vybudované schody. A keď aj Mark Twain označil toto miesto ako raj, zrejme na ňom niečo bude.

 

Turistika v Black River Gorges

Black River Gorges je na Mauríciu najväčším a zároveň veľmi vzácnym národným parkom. Doteraz v ňom prežíva viac ako 300 druhov kvitnúcich rastlín, zopár endemických druhov vtáctva a niekoľko stoviek vzácneho netopiera ovocného.

narodny park black river gorges

Národný park Black River Gorges.

Kedysi bolo územie maurícijského lesa hlavným poľovným revírom, no v roku 1994 ho vyhlásili za chránenú oblasť. Pre verejnosť je však park stále prístupný, preto by bola škoda, ak by ste sem počas dovolenky nezašli. Obzvlášť ak máte radi horskú turistiku, toto miesto vám odporúčame.

le morne brabant

Z niektorých miesto dovidíte až na Le Morne Brabant.

V parku sa nachádza niekoľko turistických trás, jednoduchších aj náročnejších. No ak sa rozhodnete pre niekoľkohodinovú túru (napríklad Macchabee), radíme vám zobrať si mapu pre jednoduchšiu orientáciu. V cudzom prostredí a bez pomoci by ste mohli rýchlo zablúdiť.

 

Polostrov Le Morne Brabant

Polostrov Le Morne Brabant má pre domácich veľký význam. Keďže Maurícius bol v minulosti dôležitou zastávkou v rámci obchodovania s otrokmi, polostrov Le Morne Brabant sa stal symbolom slobody, utrpenia otrokov a ich obety.

le morne brabant

Polostrov Le Morne Brabant.

V roku 2008 polostrov zapísali do zoznamu UNESCO a v tom istom čase ho dokonca uzavreli pre verejnosť. Od roku 2016 je však pre návštevníkov opäť otvorený.

dovolenka na mauriciu

Aj vy sa môžete pridať k tisíckam ďalších návštevníkov, ktorí sem od roku 2016 prišli. Okrem atmosféry miesta, v ktorom sa ukrývali zachránení otroci, si môžete užiť turistiku či oddych na podmanivom pobreží.

krasne plaze na mauriciu

 

Ostrov Île aux Cerfs

Golf v tesnej blízkosti mora, potápanie alebo len relaxovanie na bielych piesočnatých plážach? Nech už sú vaše požiadavky akékoľvek, na ostrove Île aux Cerfs si ich určite splníte.

golfove ihrisko

Golfové ihrisko na ostrove Île aux Cerfs.

Toto miesto odporúčame obzvlášť dovolenkárom, ktorí si radi doprajú luxus. Ako sme už naznačili, na ostrove si môžete zahrať golf. Zárukou skutočného zážitku je nielen blízkosť mora, ale aj to, že ihrisko navrhoval špičkový golfista a niekoľkonásobný majster sveta Bernhard Langer.

A keď si budete chcieť po hre na niečom pochutiť, k dispozícii máte niekoľko barov a reštaurácií.

biele piesocnate plaze

Biele piesočnaté pláže na ostrove Île aux Cerfs.

Pri tejto lokalite však musíme spomenúť jednu veľmi dôležitú informáciu. Ostrov Île aux Cerfs je súkromný. Ak si teda nechcete platiť drahšie ubytovanie, pokojne si nájdite hotel na hlavnom ostrove a vyberte sa sem len na krátky výlet.

pohlad na mauricius

 

Botanická záhrada Seewoosagura Ramgoolama

V roku 1736 sa francúzsky guvernér rozhodol v oblasti Pamplemousses vybudovať svoje panstvo. Približne o 30 rokov neskôr sem botanik Pierre Poivre priniesol niekoľko druhov zeleniny, ovocia a kvetov z celého sveta. Takto začala vznikať botanická záhrada, ktorá patrí k najstarším na Južnej pologuli.

botanicka zahrada

Botanická záhrada je známa obrími leknami, ktoré pochádzajú z Amazonky.

Žiadne holandské kvetinové záhony však nečakajte. Namiesto nich tu nájdete skôr exotické rastliny ako napríklad obrie lekno pochádzajúce z Amazonky alebo venezuelskú ružu. No práve preto, že ide o niečo netradičné, by ste si mali cestu do botanickej záhrady určite naplánovať.

Súvisiace články
pred 1 rokom 87047 videní | 6 minúty čítania
pred 1 rokom 85276 videní | 5 minúty čítania
pred 2 rokmi 82791 videní | 6 minúty čítania