Späť na všetky články
pred 1 rokom 33608 videní | 5 minúty čítania

6 spoľahlivých webstránok a aplikácií na predpoveď počasia

6 spoľahlivých webstránok a aplikácií na predpoveď počasia
Pozrite si overené webstránky a aplikácie, ktoré vám poskytujú spoľahlivú predpoveď počasia.

Na to, aby ste vedeli, kedy bude na cestovanie a výlety vhodný čas, je dôležitá presná predpoveď počasia. Preto sme pre vás vybrali overené webstránky a aplikácie, ktoré vám poskytujú spoľahlivú predpoveď.

 

aplikacie-na-predpoved-pocasia

 

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ)

Štyri a pol hviezdičky na Facebooku a takmer 80-tisíc sledovateľov svedčí o tom, že na predpovede Slovenského hydrometeorologického ústavu (skrátene ako SHMÚ) sa dá spoľahnúť.

shmu

Zdroj: shmu.sk

 

Na webe shmu.sk sa môžete preklikávať od stručnej predpovede, ktorá obsahuje teplotu, silu vetra a oblačnosť, až po vizuálne znázornenie. To spočíva v tom, že na mape Slovenska je vyznačená momentálna oblačnosť a teploty, ktoré sa namerali v meteorologických staniciach od západu na východ.

Pre tých, ktorí sledujú počasie podrobnejšie, je tu model ALADIN. Ide o infografiku, v ktorej sa nachádzajú maximálne a minimálne teploty najbližších dní, alebo tu nájdete napríklad aj množstvo zrážok či smer vetra. Hodnoty sa aktualizujú každé štyri hodiny.

aladin-shmu

Model ALADIN Zdroj: shmu.sk

 

Okrem podrobnej predpovede sa nám páči aj možnosť sledovať radary, kde môžete pozorovať, akým smerom sa zrážky pohybujú. Intenzita búrok je rozlíšená v legende.

radar-shmu

Radar SHMÚ. Zdroj: shmu.sk

 

 

Weather Forecast

Táto aplikácia láka nielen tým, že ponúka podrobnú predpoveď počasia. Príjemným doplnkom je jej grafické spracovanie.

weather-forecast

Domovská stránka aplikácie

 

Weather Forecast ponúka v sekcii Domov základné informácie, ako je hodinová predpoveď, pravdepodobnosť zrážok či sila vetra.

Prácu s aplikáciou uľahčuje aj to, že si na začiatku zvolíte merné jednotky (teplota, rýchlosť vetra) a povolíte aj prácu s polohou, takže vám systém automaticky vygeneruje počasie pre vami zadanú lokalitu.

weather-forecast-miesta

Ak sa vám aplikácia bude pozdávať, na domácu obrazovku si môžete umiestniť widgety (ikony), ktoré vám zobrazujú zvolené hodnoty (k dispozícii sú podrobnejšie, ale aj stručnejšie widgety), a vďaka nim sa viete rýchlo prekliknúť aj do aplikácie.

weather-forecast-4

 

 

1Weather

O spoľahlivosti a presnosti aplikácie 1Weather napovedajú pozitívne recenzie užívateľov, ktorí si ju zaobstarali na Google Play. Aplikáciu si doteraz stiahlo približne desať miliónov ľudí.

Pozitívne ju hodnotíme aj my. Ide totiž o appku, ktorá zahŕňa takpovediac všetko.

Nájdete tu základné informácie – momentálnu teplotu vzduchu, pravdepodobnosť zrážok, hodnotu tlaku alebo rýchlosť vetra.

1weather

Predpoveď sa, samozrejme, nevzťahuje iba na jeden deň, ale dozviete sa taktiež, aké bude počasie najbližších pár dní.

1weather-viac-dni

Predpoveď na niekoľko dní dopredu

 

A keďže sme spomínali, že tu nájdete všetko, mysleli sme tým napríklad radar. Nemusíte si preto sťahovať samostatnú aplikáciu na sledovanie zrážok, ale môžete to mať všetko pokope.

 

 

Weather Underground

Presnosť a spoľahlivosť sa spája aj s aplikáciou Weather Underground, ktorá základné údaje ako teplota alebo smer vetra zobrazuje na domovskej stránke nielen číselne, ale aj graficky.

weather-underground

Páčia sa nám aj doplňujúce informácie o tom, kedy sa zotmie a koľko hodín denného svetla máme k dispozícii.

Zo správ, ktoré sa môžu zísť iba vybraným skupinám ľudí, je tu aj informácia o hurikánoch a tropických cyklónoch.

Napriek tomu, že sa nachádzame v strednej Európe, nám aplikácia poskytuje podrobnosti o hurikáne Fabio, ktorý zasiahol východ Pacifiku.

weather-underground-graf

Na záver spomenieme, že pre turistov a milovníkov športu je tu sekcia, ktorá ponúka takzvané inteligentné predpovede. Môžete si pozrieť, aká je ideálna teplota na beh, bicyklovanie či chôdzu.

 

 

Accuweather

Webovú stránku accuweather.com odporúčame najmä cestovateľom, ktorí plánujú výlet do zahraničia.

Môžete tu totiž nájsť spoľahlivé predpovede svetových metropol i menších miest. A hoci sa môže počasie meniť každým dňom, vďaka predpovedi na dlhší čas (okrem momentálnej je k dispozícii víkendová alebo mesačná predpoveď) budete aspoň približne vedieť, na čo sa pripraviť.

accuweather

Zdroj: accuweather.com

 

Stránka accuweather.com, ktorá spolupracuje so stovkami médií a je jedným z najspoľahlivejších zdrojov predpovede počasia, má aj svoju aplikáciu.

Tá síce nie je až tak vizuálne atraktívna ako tie, ktoré sme spomínali vyššie, no na poskytovanie základných informácií postačí.

 

 

Storm Radar

Ak nepotrebujete množstvo podrobností, ale postačí vám to, či bude alebo nebude pršať, aplikácia Storm Radar je tou správnou voľbou.

Vďaka nej môžete sledovať pohyb zrážok v reálnom čase alebo sa môžete pozrieť na predpokladaný pohyb zrážok počas celého dňa. Tri legendy rozlišujú dažďové, snehové a zmiešané prehánky.

storm-radar

Ako pri mnohých iných aplikáciách tohto druhu, aj v tejto si môžete dodatočne meniť jednotky alebo si môžete vybrať spomedzi troch typov mapy – štandardná, satelitná či tmavá.

Napriek tomu, že aplikácia poskytuje informácie o prehánkach a búrkach, aj tak sa môžete spoľahnúť na základné údaje, ako je maximálna a minimálna teplota alebo sila vetra.

storm-radar-teplota-vzduchu

Radar s teplotou vzduchu

 

Pre zaujímavosť dodáme, že aj keď si zvolíte východiskový bod, ktorý vám aplikácia automaticky zobrazí, priebeh zrážok môžete sledovať kdekoľvek.

Súvisiace články
pred 10 mesiacov 49085 videní | 3 minúty čítania