Späť na všetky články
pred 8 mesiacov 21138 videní | 6 minúty čítania

4 miesta, kde nájdete najfotogenickejšie zvieratká Slovenska

4 miesta, kde nájdete najfotogenickejšie zvieratká Slovenska
Nebojácne sysle nájdete pri Muráni či v areáli letísk. Okrem nich si však turisti s obľubou fotia líšku Elišku, svišťov či kamzíkov.

Nebojácne sysle nájdete pri Muráni či v areáli letísk. Okrem nich si však slovenskí turisti s obľubou fotia líšku Elišku, svišťov či kamzíkov. Vieme, kde ich s istotou stretnete aj vy.

 

fotogenicke-sysle

 

Tisíce sysľov v Muránskej planine

Jeden z najmladších národných parkov na Slovensku je okrem krásnej prírody a množstva jaskýň domovom sysľa pasienkového.

Napriek tomu, že ide o hlodavca, ktorým sa ľudia zvyknú oblúkom vyhýbať, za sysľami v Muránskej planine sú Slováci ochotní cestovať dlhé kilometre s celou rodinou. Prečo?

Sysle v lokalite Biela Voda blízko obce Muránska Dlhá Lúka si na ľudí zvykli natoľko, že sa od nich pokojne nechajú kŕmiť priamo z rúk. Milujú slnečnicu, mrkvu, jablká, no nepohrdnú ani suchým chlebom.

sysel-biela-voda

Ak ste si pri čítaní týchto riadkov povedali, že zvieratá by sa predsa nemali kŕmiť z rúk človeka, táto tisícová kolónia sysľov by bola bez pomoci ľudí bezbranná.

Sysle totiž prespia až polovicu roka, takže po prebudení sa potrebujú dostať do dobrej „kondície“, aby sa mohli rozmnožovať a starať o svojich malých potomkov. Ich prikrmovanie teda nie je iba zábavné, ale aj užitočné.

Okrem spestrenia výletov po Muránskej planine majú však tieto sysle aj iný význam – likvidujú iných škodcov a sú živým symbolom nesprávneho zásahu človeka do prírody.

Na mieste, kde sa dnes nachádza najpočetnejšia kolónia sysľov na Slovensku, pred dvadsiatimi rokmi nebol ani jeden. Všetky totiž kvôli zlým hospodárskym zásahom ľudí vyhynuli.

Tie, ktoré tu nájdete dnes, pochádzajú z košického letiska. Do Muránskej Dlhej Lúky však v roku 2 000 neprileteli, ale doviezli ich sem ochranári.

fotogenicke-sysle-muranska-planina

Zdroj: Veronika Přikrylová

Lúku plnú sysľov nájdete medzi Muráňom a Muránskou Hutou. Tento výlet si môžete predĺžiť zachádzkou na Hrad Muráň – tretí najvyššie položený hrad na Slovensku. Cesta z Muráňa po červenej značke vám k hradu zaberie necelé dve hodiny.

Máte to do Muráňa ďaleko? Ďalším obľúbeným útočiskom sysľov je okolie letiska M.R. Štefánika v Bratislave alebo nádvorie Spišského hradu.

 

Kamzíky a svište v Západných Tatrách

Kamzíka, ktorý je symbolom Vysokých Tatier, môžete spozorovať počas túry v Západných Tatrách, Vysokých Tatrách aj Belianskych Tatrách. Pokiaľ ale nechcete blúdiť všetkými tatranskými vrcholmi a stretnutie s kamzíkom nechať na náhodu, vyberte sa do západnej časti Tatier.

fotogenicke-kamziky

Naplánujte si napríklad jednodňový výlet na Jakubinu – druhý najvyšší vrch Západných Tatier. Trasa sa začína v obci Pribylina a pokračuje cez Račkovú dolinu. Pravdepodobnosť, že ich cestou stretnete, je na tomto mieste najvyššia.

zapadne-tatry

Zdroj: Turistickamapa.sk

Aby ste svoje šance na stretnutie stáda kamzíkov ešte viac zvýšili, ideálne urobíte, ak vyrazíte zavčas rána. Neskôr totiž na hrebeni stretnete namiesto kamzíkov už len kopu iných turistov.

A ako to asi vyzerá, keď si z vašej prítomnosti stádo kamzíkov nerobí ťažkú hlavu? Podobne, ako na obrázku nižšie alebo v tomto videu, ktoré turista Boris natočil na vrchu Jakubina iba nedávno.

kamzik-zapadne-tatry

Ak by vám stretnutie s kamzíkmi v Liptovských Tatrách nevyšlo, šťastie môžete skúsiť v Malej studenej doline, v okolí Veľkej Svišťovky, Zeleného plesa alebo v Belianskych Tatrách.

Okrem kamzíkov si môžete výlety ozvláštniť pozorovaním svišťov. Stretnúť ich nie je až také ojedinelé. Nielen vďaka tomu, že sú od sysľov oveľa väčší a vydávajú pískajúci zvuk, ale aj preto, že sa zvyknú nerušene vyhrievať na skalách.

Svište si vás k telu len tak nepustia, no celkom blízko sa k nim dostanete napríklad v Západných Tatrách na Hrubom vrchu, Kline či v Gáborovej doline.

sviste-gaborova-dolina

 

Kamzíky stretnete aj v Nízkych Tatrách

Kamzík vrchovský tatranský žil pôvodne iba na území Vysokých Tatier, no kvôli obavám o jeho prežitie ho ochrancovia prírody „umelo“ rozšírili aj do Nízkych Tatier. Z prvotných 30 kamzíkov sa prirodzene rozrástli na súčasných 110 kusov.

kamzik-nizke tatry

Svoje obľúbené miesto majú napríklad v Sedle Poľany a na Chopku, kde sa veľmi radi vracajú dokonca aj v zime.

 

Prítulná líška na Rainerovej chate

Líška, ktorú môžete stretnúť počas túry na Hrebienku, Rainerovej či Zamkovského chate, je skvelým príkladom prefíkanosti týchto zvierat.

Celoslovensky známa líška Eliška je obľúbenou miestnou atrakciou, ktorá láka pozornosť viac ako všetko ostatné. Niet divu – líšky patria medzi veľmi plaché zvieratá, takže keď sa jedna z nich pri vás zastaví, ignorovať ju je nemožné. Eliška vám to napokon ani nedovolí.

Záujem turistov si doslova pýta. Oni jej hádžu svoju desiatu a ona ich odmieňa pózovaním pred fotoaparátom. Po kúsok jedla sa k človeku priblíži aj na metrovú vzdialenosť.

liska-rainerova-chata

Zatiaľ čo jedna polovica turistov krotkú líšku Elišku vníma pozitívne, ostatní pre ňu nemajú pochopenie. To, že líšky prenášajú besnotu, nás predsa učili už na prvom stupni základnej školy. Skutočnosť je však taká, že besné líšky sú celkom ojedinelý prípad. Napriek tomu ale Elišku radšej nechytajte a nekŕmte ju z rúk.

Eliška je už dnes na Rainerovej chate pravidelným hosťom. „Je to jav, ktorému ťažko zabránime. Potravinový reťazec sa u zvierat v Tatrách, bohužiaľ, mení. Zvieratám berieme les, a tak si hľadajú potravu pri ľuďoch,“ povedal pre portál Čas.sk chatár Peter Petras.

pritulna-liska-tatry

Je však správne kŕmiť ju? Jej nebojácne správanie je dôkazom, že ľudia ju prikrmujú už zopár rokov. A keďže sa na dobré veci zvyká veľmi ľahko, líška Eliška svoje maniere už zrejme nikdy nezmení. Pri stretnutí je však nehladkajte, maximálne si ju odfotografujte.

 

Stretli ste už na potulkách Slovenskom niektoré z týchto zvierat? Budeme radi, ak nám o vašom zážitku napíšete v komentári alebo nám rovno pošlete ich fotografiu. ;)

Súvisiace články
pred 2 rokmi 145122 videní | 5 minúty čítania
pred 1 rokom 120595 videní | 6 minúty čítania