Späť na všetky články
pred 10 mesiacov 23096 videní | 4 minúty čítania

3 nádherné slovenské miesta, ktoré ponúkajú nezabudnuteľné splavovanie na pltiach

3 nádherné slovenské miesta, ktoré ponúkajú nezabudnuteľné splavovanie na pltiach
Zavítajte na Považie, Oravu či Zamagurie a nechajte sa previezť na jednom z najstarších prostriedkov riečnej prepravy.

Zavítajte na Považie, Oravu či Zamagurie a nechajte sa previezť na jednom z najstarších prostriedkov riečnej prepravy. Splavovanie pod Oravským hradom alebo Hradom Strečnom je veľkým zážitkom, ktorý každoročne absolvujú tisícky turistov.

 

V minulosti rozvíjalo obchodné styky, dnes zabáva ľudí

Za rozmachom pltníctva stojí bohatá riečna sústava Slovenska, ako aj fakt, že prietok väčšiny našich riek je málo vodnatý. To vytvára ideálne podmienky pre prepravu ľudí na pli, vôbec najjednoduchšom type lode.

Zatiaľ čo v minulosti slúžilo pltníctvo ako spojka medzi jednotlivými regiónmi Slovenska a rozvíjanie obchodných vzťahov, dnes je z neho vyhľadávaná turistická atrakcia. 

V období, keď na Slovensku nastal rozmach podnikania, plte slúžili na prepravu dreva a výrobkov z hliny, plátna, kože či mlieka. Aktuálne sú už len výsadou prepravy ľudí na riekach Váh, Orava, Dunajec či Kysuce.

Váh pod Hradom Strečno


Okolie Strečna je obľúbenou lokalitou pre splavovanie Váhu na plti.

Kedysi sa však na pltiach cestovalo aj oveľa ďalej. Plavby mimo územia Uhorska či k ďalekému Čiernemu moru neboli vôbec nezvyčajné.

 

Ak by ste chceli zažiť pocit nadnášania na niektorej zo slovenských riek, na výber máte nasledujúce miesta: 

 

1. Splav Dunajca v nádhernom prostredí Pienin

Jednou z najznámejších lokalít pre splavovanie na drevených pltiach je okolie Červeného Kláštora na severe Slovenska. 

Ide o vôbec najvyhľadávanejšiu pltnícku trasu na Slovensku, po ktorej sa od mája až do októbra prevezie množstvo Slovákov, Poliakov a turistov rôznych ďalších národností.

Plte na Dunajci

Niet sa príliš čomu diviť. Trasa totiž prechádza okolo Červeného kláštora a naprieč malebnou krajinou Pieninského národného parku. Najfotogenickejším úsekom je prechod popod Tri koruny, ktoré sa týčia nad Prielomom Dunajca. 

11-kilometrový splav Dunajca sa končí po približne dvoch hodinách na slovensko-poľskej hranici pri Chate Pieniny. Program splavu sa však po dosiahnutí cieľovej zastávky nekončí. Na konci vás čaká tradičná atmosféra v podobe goralskej hudby a chutných jedál.

Plte na Dunajci

Vrátiť sa späť môžete buď peši po náučnom chodníku, ktorý vedie popri prielome Dunajca. Po asi 1,5-hodinovej cesta vás budú sprevádzať informačné tabule so zaujímavosťami o tunajšej prírode. 

Túto trasu môžete zdolať aj bicyklom, ktorý si nezabudnite zakúpiť pri kúpe lístka na splav.

Plte na Dunajci

Treťou možnosťou je absolvovať návrat na začiatok splavu turistickým autobusom, ktorý v tomto úseku premáva v pravidelných intervaloch. Podrobné informácie o splave Dunajca vrátane cenníka nájdete na stránke pltnictvo.eu.sk.

 

2. Splavovanie Oravy na starootcovskej plti

Zatiaľ čo v minulosti sa po rieke Orava prevážalo drevo na výstavbu okolitých dedín a ktoré putovalo aj do ďalekej Budapešti, dnes sa na hladine Oravy premávajú už len turisti.

Splavovanie na Orave

Vychýrenou lokalitou je splavovanie Oravy na starootcovskej plti, ktorej trasa sa začína v Hornej Lehote, prechádza popod Oravský hrad a po asi hodinovej plavbe sa končí v Oravskom Podzámku.

Splavovanie na Orave

Plavbu vám budú spestrovať nádherné výhľady na okolitú prírodu a Oravský hrad – veľkolepú historickú dominantu oravského regiónu. Čľapot vĺn bude zasa dopĺňať hlas pltníka, ktorý vás oboznámi s historickými zaujímavosťami tohto remesla.

Na konci cesty vás organizátori odvezú autom späť na parkovisko v Hornej Lehote. Lístok na splav Oravy na starootcovskej plti stojí 12 € pre dospelého, 10 € pre vysokoškolákov a 8 € pre študentov do 18 rokov.

Splavovanie na Orave

Splavovať Oravu na plti môžete počas letných prázdnin každý deň medzi 9:00 až 17:00 hod. V mesiacoch máj – október sa musíte na splav objednať vopred. Viac informácií nájdete na stránke tik.dolnykubin.sk.

 

3. Splav Váhu v okolí Strečna

Adrenalínový zážitok v podobe splavovania ponúka aj naša najdlhšia rieka. Na 7-kilometrovom úseku sa môžete kochať výhľadom na okolie, ktorého najväčším spestrením je hrad Strečno. 

Splavovanie Váhu na pltiach


Zdroj: Plte na Váhu

Pltníci oblečení v krojoch vám porozprávajú o kultúrnych a technických pamiatkach, okolo ktorých budete počas splavu prechádzať.

Splavovanie Váhu v okolí Strečna je pre návštevníkov dostupné už od apríla a trvá až do októbra. Trasa sa začína na pltisku Bariérová asi 7 kilometrov v smere od Martina a asi 150 metrov od parkoviska.

Splavovanie Váhu na pltiach


Zdroj: Plte na Váhu

Splav trvá približne hodinu a zatiaľ čo dospelí zaň zaplatia 10 €, deti do 10 rokov iba 5 €. Viac informácií nájdete na stránke plte-strecno.sk.

Súvisiace články
pred 2 rokmi 145122 videní | 5 minúty čítania
pred 1 rokom 120586 videní | 6 minúty čítania