Späť na všetky články
pred 1 rokom 13104 videní | 6 minúty čítania

10 dôvodov, prečo by ste mali zahodiť predsudky a navštíviť Omán ešte túto sezónu

10 dôvodov, prečo by ste mali zahodiť predsudky a navštíviť Omán ešte túto sezónu
Spoznajte spolu s nami ománsku verziu Grand Canyonu a zistite, prečo túto krajinu nazývajú Arabské Nórsko.

Krajina, kde sa tradície snúbia s modernosťou, je čoraz obľúbenejšou destináciou aj pre Slovákov. Niet divu, veď okrem bezpečnosti sa Omán vyznačuje aj veľkou prívetivosťou k turistom, nádhernými plážami a množstvom prírodných krás. Spoznajte spolu s nami ománsku verziu Grand Canyonu a zistite, prečo túto krajinu nazývajú Arabské Nórsko.

 

 

1. Jedna z top 10 najbezpečnejších destinácií

Veru tak. Aj napriek tomu, že je najbližším susedom chudobného Jemenu a všetky jeho susedské krajiny medzi sebou súperia, Omán sa v nedávnom hodnotení bezpečnosti destinácií umiestnil na 4. mieste. Cítiť sa bezpečnejšie ako tu môžete už len na Islande, v susedných Spojených arabských emirátoch a vo Fínsku.

plaz-v-omane-more-utesy

Nádherné pláže netreba v Ománe hľadať. Nachádzajú sa po celom jeho pobreží. Táto je napríklad vzdialená od hlavného mesta Muscat len 20 km.

 

Okrem toho zaradilo Svetové ekonomické fórum Omán medzi 10 najrýchlejšie sa rozvíjajúcich destinácií v rokoch 2016 až 2026. Krajine sa to podarilo vďaka tomu, že so svojimi zdrojmi narába oveľa efektívnejšie ako zvyšok sveta.

 

 

2. Krajina plná tolerancie

Najviac rozšírené náboženstvo v Ománe je islam, no nečakajte, že ak sa na pláži objavíte so zlatým krížikom na krku, vaša pokojná dovolenka predčasne skončí. To vôbec. Domáci sa vyznačujú veľkou srdečnosťou a sú tolerantní k akémukoľvek inému náboženstvu.

Sultan-Qaboos-Grand-Mosque-oman

Sultan Qaboos Grand Mosque je hlavnou a najväčšou mešitou v Ománe.

Jediné, s čím by ste si mohli u nich „zavariť“, je presviedčať ich na inú vieru. Omán je dosť konzervatívna krajina, takže takéto návrhy môžu tunajších ľudí uraziť.

 

 

3. Priateľskí domáci

Ako sme spomínali už vyššie, ománsky ľud je k turistom veľmi priateľský a otvorený. Pokojne sa  s nimi môžete baviť na akékoľvek témy. V prípade, že zavítate na návštevu do lokality, kde nie sú na turistov príliš zvyknutí, je pravdepodobné, že si vás zoberú k sebe domov, poskytnú vám teplé jedlo a pokojne aj strechu nad hlavou.

domaci-v-omane-su-priatelsky

Domácich medzi turistami spoznáte ľahko. Nosia tradičné oblečenie, vyznačujú sa veľkorysosťou a vždy vás uvítajú s úsmevom.

V spojitosti so ženami tu platia rovnaké zásady ako v iných arabských krajinách. Predtým, než sa rozhodnete fotografovať cudzie osoby na pláži alebo v meste, radšej si od nich vypýtajte súhlas.

 

 

4. Arabské Nórsko

V severnej časti krajiny, na odľahlom polostrove Musandam, sa nachádzajú mohutné hory týčiace sa nad azúrovými vodami. Osmanské fjordy veľmi nápadne pripomínajú scenérie Nórska. S tým rozdielom, že pri ich sledovaní sa určite nebudete triasť od zimy, ale skôr od vzrušenia. Nie nadarmo sa o tomto mieste vraví, že je Nórskom Arábie.

omanske-fjordy

 

 

5. Raj outdoorových nadšencov

Nepreháňame. Je tu množstvo kopcov aj veľkých pohorí s množstvom prírodných atrakcií. Tí, ktorí sa na vrchol dokážu okrem nôh dostať aj rukami, ocenia horolezeckú vybavenosť Ománu.

omanska-pust-tava-beduin

Nenechajte si ujsť ani šnorchlovanie a potápanie v prostredí krásnych útesov. Pokiaľ toto všetko už otestované máte, určite sa vydajte na divokú jazdu púšťou v 4x4. Dobrodružné typy určite nepohrdnú zdolať púšť ani na ťavom chrbte a s prespatím pod holým nebom posiatym miliónmi hviezd.

 

 

6. Autentická arábia

Starobylú kultúru Ománu cítiť na každom rohu, no najviac azda na trhoch, kde vôňa kadidla prebíja aj ostrú arómu korenín. Tradičné trhy sa nachádzajú hlavne vo väčších mestách a ich súčasťou je nezameniteľná arabská atmosféra s autentickými remeselnými výrobkami.

hlinene-nadobky-vyrobky-oman

 

 

7. Prírodné krásy na každom rohu

Korytá s tyrkysovo sfarbenou vodou neohrozuje ani nadmerne vysoká teplota počas leta. „Wadi“ sú charakteristické vody Ománu, ktoré sa nachádzajú uprostred hôr a ktoré po okrajoch obkolesujú palmy.

Bimmah-Sinkhole-kanon-oman

Ešte známejším miestom než obľúbené „wadi“ je Bimmah Sinkhole – 20-metrová priekopa, ktorá je od pobrežia mora vzdialená len 600 metrov. Miestni veria, že dieru v zemi vytvoril meteorit. V skutočnosti vznikla tak, že vrstva vápenca sa rozpustila a zrútila.

Bimmah-Sinkhole-prepadlina-s-vodou

Bimmah Sinkhole

V juhozápadnej časti Ománu je najväčším lákadlom lokalita s množstvom vodopádov blízko mesta v Salalah. V plnej kráse ich môžete vidieť iba v období Khareef, teda počas dažďov.

Ayn-Khor-vodopad-oman

Ayn Khor, jeden z najkrajších vodopádov v Salalahu.

Najväčšou prírodnou dominantou Ománu sú však jeho hory. Pohorie Al Hajar pripomína povrch Marsu. Nenápadným stúpaním sa z púštneho povrchu môžete dostať až na Jebel Shams – trojtisícovú „horu slnka“.

jebel-shams-vrchol-v-omane

3028-metrový Jebel Shams je najvyšší vrch Ománu.

 

 

8. Omán má vlastný Grand Canyon

Z vrcholu hory je výborný výhľad na Wadi Ghul, ománsku verziu slávneho Grand Canyonu. Domáci mu tiež hovoria Arabský Grand Canyon, ktorý je hneď po tom skutočnom veľkom kaňone druhý najhlbší na svete.

grand-canyon-omanu

Keď vám výhľad z výšky nebude stačiť, túto nádhernú časť Ománu si môžete obzrieť aj zblízka. Zablúdiť z vrchu do údolia sa nedá, stačí nasledovať ďalších záujemcov o detailný pohľad na Wadi Ghul.

Wadi-Ghul-pevnost-oman

 

 

9. Krajina posiata hradmi a pevnosťami

Takmer po celej ploche Ománu sa nachádza veľký počet hradov, pevností, starovekých osídlení a iných zrúcanín. Všetky tieto pozostatky minulej doby na vrcholoch kopcov odzrkadľujú významnú úlohu Ománu. A vďaka týmto pamiatkam je dnes Omán ešte cennejší.

al-jalali-pevnost-pri-mori

Pevnosť Al Jalali chránila hlavné mesto Muscat. V 20. storočí už bola hlavným väzením Ománu.

 

 

10. Ideálne miesto pre neskorú dovolenku

Počas leta si túto krajinu užijú azda len priaznivci nepretržitého saunovania, pretože vtedy je v Ománe až príliš horúco. Všetko sa však mení v októbri. Teplota tu vtedy klesne na príjemných 30 °C a takto to zotrvá až do marca. Omán je teda ideálnou destináciou, ak sa chcete vyhnúť sychravej jeseni a stráviť ju pod slnkom a v plavkách.

oman-plaz-dovolenka-more

 

 

Zažite si čaro Ománu s Idem.sk

 

Autor: Hana Ivanová

Súvisiace články
pred 1 rokom 86963 videní | 6 minúty čítania
pred 1 rokom 85021 videní | 5 minúty čítania
pred 2 rokmi 82755 videní | 6 minúty čítania