Späť na všetky články
pred 1 rokom 15572 videní | 6 minúty čítania

Sprievodca očkovaním: Na aké vakcíny by ste mali myslieť pred návštevou Afriky či Ázie?

Sprievodca očkovaním: Na aké vakcíny by ste mali myslieť pred návštevou Afriky či Ázie?
V exotických a rozvojových krajinách je pohyb bez očkovania výsadou tých najväčších odvážlivcov. Zbytočne však neriskujte.

Zatiaľ čo návšteva známych európskych letovísk je takmer úplne bezpečná, v exotických a rozvojových krajinách je pohyb bez odporúčaného očkovania výsadou tých najväčších odvážlivcov.

Keďže niektoré vakcíny pozostávajú z viacerých dávok, medzi ktorými musí byť dodržaný určený časový odstup, nad očkovaním treba premýšľať v dostatočnom predstihu. Konzultáciu s lekárom by ste si mali dohodnúť včas, a to aspoň 6 až 8 týždňov pred odchodom na plánovanú dovolenku.

Podľa vášho zdravotného stavu, cieľovej destinácie, druhu prepravy a pobytu vám odborník zhotoví individuálny očkovací plán. V prípade potreby vám lekár okrem povinných a odporúčaných vakcín predpíše aj základné očkovanie proti tetanu a záškrtu. Vakcíny proti dvojici týchto ochorení je totiž potrebné pravidelne „obnovovať“ každých 15 rokov.

indicka ulica, kracajuci muz, exoticke mesto, cestovatelsky portal Idem FIRO-tour

 

Bez povinného očkovania ani na krok

Jediným povinným očkovaním, ktoré je potrebné pred cestou do zahraničných krajín podstúpiť, je očkovanie proti žltej zimnici.

Aj keď sa toto vírusové ochorenie u nás nevyskytuje, pred cestou do štátov Afriky (napríklad Burkina Faso, Kamerun, Kongo, Pobrežie Slonoviny, Ghana, Libéria, Mali či Rwanda), Strednej a Južnej Ameriky (napríklad Bolívia, Brazília, Panama, Kolumbia či Peru) je očkovanie proti žltej zimnici nutnosťou pre všetkých cestovateľov.

Iné krajiny, medzi ktoré patrí napríklad India, vyžadujú toto očkovanie iba od ľudí prichádzajúcich z miest, kde sa žltá zimnica vyskytuje. Nechať sa zaočkovať proti žltej zimnici je vhodné mesiac pred cestou, minimálne však aspoň 10 dní.

Trvácnosť látky proti zimnici je 10 rokov, potom sa je potrebné nechať preočkovať. O závažnosti tohto ochorenia svedčí aj skutočnosť, že dovolenkárom so záznamom o očkovaní kratším ako 10 dní nebude po príchode do spomenutých krajín povolený vstup, čím sa ich dovolenkové dobrodružstvo predčasne skončí.

Podobnú povinnosť uplatňuje aj Saudská Arábia u pútnikov smerujúcich do Mekky. Od nich sa vyžaduje absolvovať očkovanie proti meningokokovej meningitíde.

 

Africké krajiny

Aj keď sa vo väčšine afrických krajín vyžaduje absolvovať očkovanie proti žltej zimnici, do letovísk ako je Egypt, Maroko alebo Tunisko sa dostanete aj bez tejto vakcíny.

V prípade dlhodobej návštevy africkej krajiny, kde nie je pitná voda bežnou komoditou, sa odporúča očkovanie proti žltačke typu A aj B, meningokovmu zápalu, brušnému týfusu a obrne. Do regiónov tropickej Afriky by ste nemali vstupovať ani bez očkovania proti malárii.

 

Krajiny Južnej a Strednej Ameriky

Pri odlete do krajín Latinskej Ameriky je potrebné sa zaočkovať proti žltej zimnici, a to hlavne ak cestujete do oblastí Francúzskej Guyany, ale aj do Bolívie, Kolumbie, Panamy či Venezuely. Medzi odporúčané vakcíny patrí hlavne tá proti hepatitíde A, B a brušnému týfusu. Pokiaľ cestujete do amazonskej oblasti, rozhodne zvážte aj očkovanie proti malárii.

K lekármi odporúčaným očkovaniam by ste sa nemali nechať prehovárať najmä vtedy, ak idete do miest, kde je nedostatok čistej pitnej vody a prevládajú tam zlé hygienické podmienky. Informácie o iných protilátkach potrebných pred cestou do krajín subtropického amerického pásma vám ochotne poskytne každý, aj všeobecný lekár.

Afrika, zebky, polopust, cestovatelsky portal Idem FIRO-tour

 

Krajiny východnej a juhovýchodnej Ázie

Osobám, ktoré sa rozhodli stráviť niekoľko dní či týždňov v ázijských krajinách, sa odporúča podstúpiť očkovanie proti japonskej encefalitíde a malárii. Pri dlhodobejších pobytoch sa cestovateľom odporúča aj vakcinácia proti vírusovej hepatitíde typu A (do 54 rokov) aj hepatitíde typu B.

Čo sa týka vakcíny proti hepatitíde typu A, tá pozostáva z dvoch dávok. Prvá sa podáva aspoň mesiac pred cestou, druhá o 6 až 24 mesiacov neskôr. Vakcína proti žltačke typu B pozostáva z troch dávok, pričom prostrednú dávku je potrebné podať 2 týždne pred odchodom do oblastí so stredným až vysokým rizikom nákazy.

V ázijských štátoch so zlými hygienickými podmienkami, medzi ktoré patria napríklad krajiny Indického polostrova, sa odporúča aj očkovanie proti týfusu. India je tiež známa veľkým počtom voľne sa pohybujúcich psov, takže ani vakcína proti besnote nebude na škodu. Lekári tiež často vyzývajú cestovateľov pred návštevou Indie k vakcinácii proti obrne či cholere.

trh na pltiach, na rieke, Vietnam, Thajsko, cestovatelsky portal Idem FIRO-tour

Pokiaľ by vás zaujímalo, aké očkovanie je potrebné do Thajska, pred cestou do tejto čoraz viac populárnej exotickej krajiny platia rovnaké odporúčania ako pre ostatné ázijské štáty.

 

Krajiny stredného východu

Medzi povinné odporúčané očkovanie pred cestou do Turecka, Jordánska a Izraela už tradične patrí očkovanie proti žltej zimnici. Okrem nej sa odporúča aj vakcinácia proti brušnému týfusu, ktorá sa podáva minimálne týždeň pred odletom. Za zváženie stojí aj očkovanie proti žltačke, besnote a cholere.

Tip: Pravidelne aktualizované informácie o potrebnom očkovaní pred cestu do zahraničných krajín nájdete na stránke cdc.gov. Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb poskytuje aj mobilné aplikácie, kde okrem iných funkcií nájdete aj odporúčané vakcíny a zdravotné riziká pre konkrétne destinácie.

 

Kde sa nechať zaočkovať?

Povinné očkovanie vykonávajú očkovacie centrá, ktoré vám po podaní vakcíny vystavia aj medzinárodný očkovací preukaz. V Bratislave to je Inštitút očkovania a cestovnej medicíny a Poliklinika cudzokrajných chorôb, v Martine Klinika infektológie a cestovnej medicíny a v Košiciach Stredisko pre cudzokrajné choroby a cestovnú medicínu.

ockovanie, vakcinacia

zdroj: Public Health Image Library

Na týchto miestach okrem vakcíny dostanete aj okrúhlu pečiatku, bez ktorej vás do exotických krajín vyžadujúcich očkovanie proti žltej zimnici nepustia. Odporúčané očkovania proti hepatitíde, tetanu, týfusu či obrne sa bežne vykonávajú aj v ambulancii vášho všeobecného lekára.

Teraz, keď už viete aké očkovania potrebujete do ázijských, afrických či amerických krajín, pokojne sa môžete vybrať na poznávacie zájazdy do Thajska, Turecka, Malajzie či Jordánska alebo spoznať aj tie najväčšie perly Južnej Ameriky.

 

Použité zdroje:
Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky
Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb
Informačný portál o očkovaní
Via Practica 7-8/2008

Autor: Erik Oravec

Súvisiace články
pred 1 rokom 52335 videní | 3 minúty čítania