Späť na všetky články
pred 1 rokom 7475 videní | 14 minúty čítania

Sprievodca Aténami: Čo ponúka najstaršie hlavné mesto Európy?

Sprievodca Aténami: Čo ponúka najstaršie hlavné mesto Európy?
V Aténach môžete spoznať výnimočnú kultúru, starobylé antické stavby, ochutnať výborné jedlá a stretnúť priateľských ľudí.

Poprechádzajte sa uličkami, kde rozvoniava souvlaki, gyros či bougatsa. Zastavte sa pri priateľských domácich, ktorí vám porozprávajú o legendách, mýtoch a zaujímavostiach. A najmä, dýchajte históriu, lebo práve tu ju môžete cítiť skutočne zovšadiaľ. Vitajte v Aténach, najstaršom hlavnom meste Európy.

 

ateny

 

Dôležité informácie

Atény sú hlavné a najväčšie mesto Grécka. Známe sú tiež ako kolíska západnej civilizácie, grécky mestský štát, centrum obchodu, umenia a politiky.

Dnes sú Atény rušnou metropolou, majú viac ako tri milióny obyvateľov a nachádzajú sa v južnej časti Grécka. 

Môžete tu spoznať výnimočnú kultúru, starobylé antické stavby, ochutnať výborné jedlá a stretnúť priateľských ľudí.

Do Atén sa dá letieť aj priamo zo Slovenska, a to z Bratislavy. Z medzinárodného aténskeho letiska sa do centra mesta dostanete za pár minút metrom, priamo do časti Monastiraki alebo na námestie Syntagma. 

Objednajte si aj taxi alebo sa do mesta prepravte autobusom. Ak si objednáte taxi, dajte si pozor na to, aby cena nebola prehnaná. Požiadajte taxikára, aby zapol taxameter a na cenu sa opýtajte vopred.

krasne farebne domceky v atenach
Pre rýchly a jednoduchý pohyb v meste je dobré zvoliť si presun mestskou dopravou.

Autobusy, trolejbusy a metro vás prepravia kamkoľvek budete potrebovať, lístky stoja iba pár eur a môžete si kúpiť aj výhodné celodenné lístky. 

Kde sa ubytovať a čo ochutnať – o tom všetkom vám prezradíme viac v ďalších častiach nášho článku. Najprv sa však pozrieme na miesta, ktoré sa v Aténach oplatí navštíviť.

 

Ktoré miesta navštíviť?

Akropola

Začneme pri posvätnom kopci, ktorý patrí medzi celosvetovo najznámejšie – Akropola.

Na tomto monumentálnom mieste stoja najstaršie stavby v Aténach. Vybudované boli už v rokoch 460 – 430 p.n.l. ako symbol zdôrazňujúci moc a silu mestského štátu Atény.


Akropola  – symbol gréckeho umenia a kultúry a zároveň úchvatné historické pamiatky, ktoré dokazujú rozvinutosť západnej civilizácie

Stavnu mal pod záštitou umelecký sochár Feidias a ďalší významní architekti.

Hlavným vstupom je brána Propyleje s menším chrámom, ktorý je zasvätený Aténe Niké. 

Nasleduje hlavný chrám nazývaný Parthenon, zasvätený patrónke mesta Aténe.

Na severnom okraji vrchu sa nachádza chrám Erechtheion, ktorý je zasvätený Poseidonovi.

akropola
Navštíviť Akropolu a jednotlivé chrámy, oblúky, brány a stĺpy, ktoré sa v tomto starobylom komplexe nachádzajú, je počas návštevy Atén priam povinnosťou.

 

Parthenon

Bol hlavným chrámom v časoch antických Atén. Je zasvätený bohyni Aténe Parthenos a bol postavený už za vlády Perikla.

Ako chrám bohyne Atény slúžil až tisíc rokov, neskôr bol premenený na chrám Panny Márie, počas tureckej nadvlády zasa slúžil ako mešita.

parthenon
Dnes je Parthenon na zozname UNESCO, kde je za pomoci rôznych inštitúcií neustále rekonštruovaný.

 

Národné archeologické múzeum

Ide o hlavné múzeum gréckeho umenia, ktoré obsahuje tú najlepšiu zbierku gréckych starožitností na celom svete.

Múzeum bolo postavené už v rokoch 1866 – 1889. V 30. rokoch 20. storočia ho znovu rozšírili.

muzeum v atenach
V múzeu sa dnes nachádza viac ako 11-tisíc artefaktov.

V múzeu sú uchované sochy, bronz, keramika, šperky a iné artefakty z celého Grécka, ktoré pochádzajú z čias mykénskeho až helénskeho obdobia.

rozne artefakty
Medzi najvýznamnejšie múzejné artefakty patrí obsah šiestich hrobov z Mykén, kde boli umiestnené zlaté predmety, šálky, diadémy, ale aj býčia hlava pokrytá striebrom a zlatom.

 

Kostol svätých apoštolov

Tento kostol pochádza z 10. storočia a napriek rôznym archeologickým vykopávkám v jeho blízkom okolí a hrozbe zničenia, sa túto stavbu podarilo zachrániť.

Stojí na významnom mieste, kde podľa historických údajov vyvieral posvätný prameň.

kostol v atenach
Vo vnútri kostola sa nachádzajú rôzne nástenné fresky, ktoré boli zhotovené už pri výstavbe chrámu.

 

Námestie Syntagma

Toto námestie je hlavným námestím Atén, nachádza sa tu napríklad prezidentský palác či parlament.

Evzoni, príslušníci gréckej prezidentskej stráže, majú na sebe tradičné grécke odevy a v momente, keď sa strážcovia striedajú, tancujú špeciálny rituálny tanec.

prezidentska straz
Prezidentská stráž v Aténach pri výmene tancuje špeciálny tanec.

 

Agora

V minulosti bola Agora centrum rušného života, stretávali sa tu obyčajní ľudia, pretože išlo o hlavné mestské trhovisko.

Pri stánkoch s potravinami a výrobkami sa často odohrával aj tribunál, kde ľudia prezentovali svoje názory, prípadne na trhovníkov čakalo malé divadelné predstavenie.

agora
Agora bola kedysi hlavné mestské trhovisko, archeológom sa podarilo zachrániť aspoň malú časť tohto miesta.

 

Diov chrám

Okrem iného sa v Aténach nachádza aj Chrám boha Dia (Zeus). Na stavbe sa podieľal slávny sochár Feidias, ktorý je autorom 13-metrovej Diovej sochy, vyrobenej zo zlata a slonoviny.

Vytvoriť túto sochu trvalo Feidiovi až osem rokov a vo vlastných žurnáloch ju opísal ako majestátne dielo, ktoré má vysokú hodnotu.

chram v atenach
Po dokončení sochy bolo potrebné vystavať chrám, ktorý by ju dostatočne chránil. Chrám sa čiaatočne zachoval dodnes.

Chrám bol postavený, no sochu po niekoľkých rokoch preniesli do Konštantínopolu (dnešný Istanbul). Po veľkom požiari v tomto meste však bola socha Dia navždy zničená.

Pozostatky chrámu v Aténach si však môžete obzrieť aj dnes.

chram
Chrám musel byť rovnako majestátny ako 8-metrová socha od sochára Feidia.

 

Panaténsky štadión

Štadión bol postavený už v 4. storočí p.n.l. a na jeho stavbu bol použitý mramor. Organizovali sa tu rôzne gladiátorské súboje, ktoré sa považujú za predchodcov olympijských hier.

novodoba verzia olympijskych hier
Novodobá verzia olympijských hier sa konala na tomto štadióne po prvýkrát už v roku 1896.

 

Plaka 

Mestská časť Plaka sa nachádza priamo pod Akropolou a je zmesou malých domčekov s pestrými fasádami a pokojných i rušných uličiek.

Miestne taverny a reštaurácie ponúkajú znamenité pochúťky, ktoré treba ochutnať.

nadherny vyhlad na akropolu
V tejto časti mesta sa nachádzajú aj niektoré múzeá a tešiť sa môžete na skvelý výhľad na Akropolu.

 

Amfiteáter Herodesa Attica

Tento veľký amfiteáter pochádza už z 2. storočia n.l., keď ho nechal postaviť Herodes Atticus na počesť svojej manželky.

Veľké divadlo organizovalo rôzne zaujímavé predstavenia, rokmi však začalo chátrať.

V 50. rokoch minulého storočia bol amfiteáter zrekonštruovaný, celková rekonštrukcia trvala až 11 rokov.

divadlo v atenach
V súčasnosti má divadlo kapacitu pre 5-tisíc divákov, po úspešnej rekonštrukcii tu organizujú rôzne divadelné vystúpenia.

 

Čo ochutnať?

Tradičná grécka kuchyňa patrí medzi najlepšie a najobľúbenejšie na svete. Výborné stredomorské pochúťky sa najčastejšie skladajú z čerstvej zeleniny, morských plodov i chutného mäsa.

lokalne autenticke restauracie
Počas návštevy Atén si radšej vyberte lokálnu autentickú reštauráciu, niektoré menšie a nenápadné reštaurácie ponúkajú to najlepšie.

Moussaka

Ide o tradičné zapekané jedlo Balkánu a Blízkeho východu. Samozrejme, grécka moussaka je najznámejšia.

Skladá sa z vrstiev mletého mäsa, ktoré sa predtým podusí s cibuľou a cesnakom, baklažánu, paradajok a bešamelovej omáčky.

moussaka
Do moussaky môžu byť občas pridané aj plátky zemiakov.

Souvlaki

Ďalšie obľúbené grécke jedlo pozostáva z malých kúskov mäsa a niekedy aj zeleniny, ktoré sú napichnuté na špíze a opečené na grile.

Najčastejšie sa souvlaki podáva priamo na špajdliach alebo naservírované v sendviči pita (druh pšeničného chleba v tvare placky) spolu so zeleninovou prílohou a omáčkou.

tradicne jedla
Niekde souvlaki podávajú ako prílohu priamo na tanieri k pilafu (zmes ryže, mäsa, zeleniny, ovocia a korenín).

V Grécku sa souvlaki najčastejšie pripravuje z bravčového alebo jahňacieho mäsa, ale aj z kuracieho mäsa. Jedlo by malo byť preliate vínnou omáčkou.

Bougatsa

Sladký a obľúbený grécky dezert bougatsa sa pripravuje z tenkých, takmer priesvitných plátkov cesta filo (niečo ako najtenšie lístkové cesto).

Plátky sa plnia pudingom a na vrchu sú posypané práškovým cukrom. V niektorých slaných verziách sa plnia syrom a mletým mäsom.

bougatsu
Bougatsu určite ochutnajte v miestnych kaviarňach a pekárňach, kde bude táto delikatesá čerstvá a chuťovo dokonalá.

Briam

Ďalšie tradičné grécke jedlo briam predstavuje ideálnu kombináciu chutí pre vegánov a vegetariánov, ktorí sa rozhodli navštíviť Grécko.

Ide o zmes pečenej zeleniny, ako napríkad baklažánu, mrkvy, cukety, zemiakov, papriky a ďalších druhov zeleniny, vo výbornej paradajkovej omáčke.

briam
Briam milujú miestni i turisti najmä v lete. Ide o ľahké jedlo ideálne na večer a k vínu.

Grécky šalát

Na našom mini zozname rozhodne nemôže chýbať grécky šalát. Pripravuje sa zo šťavnatých červených paradajok, čerstvej uhorky, gréckych olív a nechýba ani syr feta, soľ, korenie, oregano a malá dávka extra panenského olivového oleja.

grecky salat
Na prípravu pravého gréckeho šalátu sa vždy používajú čerstvé a kvalitné suroviny.

Ochutnajte aj chutné grécky dipy – tzatziki, melitzanosalata či taramasalata, cuketové placky, krevety so syrom feta a paradajkami, chobotnicu a loukoumades – chrumkavé mini verzie donutov, obalené medom alebo sirupom a posypané orieškami a škoricou.

Nesmieme zabudnúť ani na výborné variácie humusu a gyros.

tradicne grecke jedla
Mäso, morské plody, tzaziki, olivy, grécky šalát, briam či pita – tradičné grécke pochúťky sú veľmi chutné a ideálne aj pre vegánov a vegetariánov.

 

Kde sa ubytovať

Atény ponúkajú tisíce ubytovacích zariadení, ktoré sú dostupné už od 10 eur za noc. Samozrejme, aj tu nájdete luxusné hotely, kde za jednu noc zaplatíte aj stovky eur.

ubytovanie v centre mesta
Ubytovanie v centre mesta má svoje čaro, romantické prechádzky si môžete vychutnať počas dňa aj večera.

Dôležité je určiť si, akú sumu ste ochotní investovať do ubytovania a ako dlho sa v Aténach zdržíte. V užšom i širšom centre sa nachádzajú rôzne zaujímavé časti mesta, kde sa skutočne oplatí ubytovať. 

Plaka: Pre tých, ktorí idú do Atén po prvýkrát

Ak ste sa rozhodli po prvýkrát vybrať na výlet do Atén, odporúčame vám ubytovať sa v mestskej časti Plaka.

Táto časť mesta sa nachádza v historickom centre, kde vzniklo príjemné prostredie, ktoré čiastočne obývajú miestni a čiastočne turisti.

plaka
Plaka je jednoznačne najkrajšia mestská časť Atén.

Z časti Plaka sa do úchvatnej Akropoly dostanete pešo asi za 10 minút. Môžete sa tiež vybrať na návštevu Diovho chrámu. V blízkosti časti Plaka sa nachádza aj Detské múzeum, Židovské múzeum a Hudobné múzeum.

plaka
V štvrti Plaka sa nachádza najviac krásnych a príjemných obchodov, kaviarní a reštaurácií.

Gazi: Pre tých, ktorí hľadajú lowcostové ubytovanie

Ak patríte medzi cestovateľov, ktorí luxusné ubytovanie oželejú, môžete si nájsť pohodlné a dostupné bývanie za nízku cenu v mestskej časti Gazi.

Táto mestská časť sa nachádza približne 20 minút od všetkých historických objektov a atrakcií, je cenovo dostupná aj pre cestovateľov s nižším rozpočtom.

gazi
V Gazi bola v minulosti situovaná industriálna zóna, ktorá je dnes zmenená na nepoznanie – je z nej múzeum a kultúrne centrum nazývané Technopolis.

Štvrť Gazi sa často označuje aj ako moderný spot plný kaviarní a reštaurácií. V Technopolise sa dnes organizujú rôzne predstavenia, koncerty či pop-up výstavy.

Ochutnajte tiež najlepšie grilované mäso a tradičné souvlaki v známej reštaurácii The Butcher Shop.

gazi a streetfoodove festivaly
V mestskej časti Gazi sú veľmi populárne aj streetfoodové festivaly.

Psiri: Pre tých, ktorí si chcú vychutnať úžasný nočný život

Mestská časť Psiri je ideálna pre nadšencov nočného života, ktorí si chcú užiť Atény naplno nielen cez deň, ale aj večer a v noci.

Táto časť mesta symbolizuje rebelov, ktorí odmietali autority.

hipsterske bary
Ak milujete hipsterské cocktailové bary, v Psiri ste na správnom mieste.

Môžete sa tiež vybrať do galérie, ochutnať rôzne chutné koláčiky a palacinky či odskočiť si do slávneho obchodu s obuvou The Poet Sandal Market, ktorý navštevujú aj celebrity.

psiri
Okrem nočných barov nájdete v časti mesta Psiri aj cintorín Kerameikos. Ide o krásny starobylý cintorín a časť archeologického náleziska Atén.

 

Zaujímavosti

1. Mesto Atény sa mohlo volať Poseidon. Podľa mytológie Aténa a Poseidon bojovali o titul strážcu mesta. Každý z nich ponúkol dar na získanie priazne ľudí a bohov, no olivový strom od Atény bol hodnotnejší ako prameň slanej vody od Poseidona. Podľa legendy bolo teda mesto pomenované podľa Atény. 

2. Atény sú najstaršie hlavné mesto v Európe a jedno z najstarších miest na svete.

hadrianova brana
Hadriánova brána patrí medzi ďalšie miesta, ktorí turisti v Aténach s obľubou navštevujú.

3. V Aténach sa vystriedali takmer všetky formy vlády. Počas dlhoročnej existencie tu bola zavedená monarchia, demokracia, socializmus, kapitalizmus a dokonca aj komunizmus.

4. V Aténach sa nachádza najviac divadelných pódií na svete. Týchto divadelných pódií je v meste až 148, čo je viac ako súčet divadelných pódií Broadway a West End.

5. Staroveké olympijské hry sa nikdy v Aténach nekonali. Prvé olympijské hry sa totiž konali v roku 776 p.n.l. v Olympii na Peloponézskom polostrove. V Aténach ale mali vlastné hry nazývané Hry Panathenaic, ktoré sa tu po prvýkrát odohrali v roku 566 p.n.l. 

vstupna brana propyleje
V popredí fotografie sa nachádza vstupná brána Propyleje.

6. V aténskom metre sa ukrývalo viacero neočakávaných archeologických nálezov, ktoré boli nájdené počas výstavby. Ide o viac ako 50-tisíc artefaktov, niektoré z nich sú vystavené priamo v staniciach metra.

7. Hotel Grande Bretagne je najstarší hotel v Aténach. Táto impozantná stavba sa nachádza na námestí Syntagma a v 19. storočí bola používaná aj ako výletné kráľovské sídlo. Počas nemeckej okupácie v čase druhej svetovej vojny hotel slúžil ako nacistické veliteľstvo.

monastiraki
Ďalšia obľúbená mestská časť sa nazýva Monastiraki, kde je rušno počas dňa i večera.

8. Aténska Akropola má za sebou rušnú minulosť. Chrám Parthenon sa počas rokov používal ako sklad munície, premenili ho na kostol, neskôr na mešitu, bol viackrát vyrabovaný a slúžil aj ako kasárne.

9. Demokracia bola založená v Aténach už v roku 500 p.n.l. Išlo o prvý demokratický systém s priamou voľbou, v rámci ktorej oprávnení občania hlasovali o zákonoch.

hefaistov chram
Hefaistov chrám sa nachádza ukrytý medzi stromami, jeho návšteva je príjemná, pretože je tu zvyčajne málo turistov.

10. Atény neboli vždy hlavných mestom Grécka. V rokoch 1821 – 1834 počas Vojny o nezávislosť bolo hlavným mestom Grécka Nafplio.