Späť na všetky články
pred 1 rokom 33745 videní | 6 minúty čítania

8 romantických mestečiek Európy, ktoré atmosférou konkurujú aj vyhľadávaným metropolám

8 romantických mestečiek Európy, ktoré atmosférou konkurujú aj vyhľadávaným metropolám
Menej známe európske mestečká svojou atmosférou pokojne prekonajú aj Paríž či Benátky.

Pod romantikou si väčšina ľudí zmyslí večeru pri sviečkach, kúpeľ alebo trávenie chvíľ v posteli posypanej lupeňmi ruží. Pokiaľ vás takáto predstava neláka, vyberte sa so svojou polovičkou spoznávať menej známe európske mestečká, ktoré svojou atmosférou pokojne prekonajú aj Paríž či Benátky.

 

Bled (Slovinsko)

Rozprávkové mestečko Bled je známe najmä vďaka rovnomennému hradu a ostrovčeku, ktorý sa nachádza uprostred ľadovcového jazera. Na ňom sa týči kostol Panny Márie. Podľa miestnej legendy sa každému, kto v kostole zazvoní na zvonec, splnia všetky priania.

lodka-na-jazere

Preto kostol okrem turistov vyhľadávajú aj novomanželia. Miestnym svadobným zvykom je nosenie manželky na rukách po všetkých 99 schodoch vedúcich ku kostolu. Pri plnení tejto disciplíny však netrpia iba muži, ale aj ich manželky – tie totiž musia byť po celý čas úplne ticho.

ostrov-na-jazere

Na ostrov sa dostanete tradičným dreveným člnom, z ktorého je výhľad na mesto Bled a jeho ostrov ešte romantickejší. Po náročnom dni si môžete dopriať zaslúžený oddych v termálnych bazénoch.

nohy-vylozene

Dostať sa sem môžete autom alebo letecky. Letisko v Ljubljane je od mesta Bred vzdialené len 34 kilometrov.

 

Hallstatt (Rakúsko)

Pokiaľ sa vám slovinský Bled zdal priďaleko, podobné mestečko s romantickou idylkou nájdete aj v susednom Rakúsku. Hallstatt je od Salzburgu vzdialený hodinu cesty a z Viedne sa sem dostanete približne za tri hodiny.

hallstatt-rakusko-dedinka

Mestečko, ktorého najväčšou dominantou je kostol z 12. storočia, je súčasťou zoznamu UNESCO a okrem pôsobivej atmosféry tu nájdete množstvo kaviarní pre romantické posedenie vo dvojici.

Namiesto toho však určite odporúčame prechádzku po uličkách lemovanými alpskými domami.

hallstatt-rakusko-dedinka-leto

Zaujímavosťou je, že alpské mestečko Hallstatt zaujalo aj ľudí v ďalekej Číne, a to až tak veľmi, že v roku 2012 si postavili jeho vernú repliku. Jedno z najfotogenickejších miest teda okrem Rakúska nájdete aj v čínskej provincii Guangdong.

 

Annecy (Francúzsko)

Pokiaľ vás očarila romantická atmosféra Benátok, no zároveň by ste sa radi vyhli obrovskému návalu turistov, navštívte túto perlu francúzskych Álp. Annecy cestovatelia často označujú aj ako francúzske či alpské Benátky.

annency-mestecko

Najznámejšou a teda aj najviac fotografovanou pamiatkou v meste je Palais de l'Isle, ktorý stojí uprostred rieky Thiou. Hrad v minulosti slúžil hlavne ako väznica a dnes sa v jeho útrobách nachádza múzeum venované miestnej histórii.

annency-mestecko-francuzsko

Ideálnym miestom na trávenie spoločných chvíľ sú vydláždené uličky plné kontrastov – farebné budovy, kanál s množstvom mostov a veľký počet rôznych kaviarní. Ešte väčšiu eufóriu však zažijete, keď sa dostanete k smaragdovo sfarbeným vodám jazera Annecy.

 

Giethoorn (Holandsko)

giethoorn-holandsko-vodne-kanaly-mestecko

Nie, nepozeráte sa na upravenú fotografiu z časopisu pre záhradkárov. Presne takto totiž vyzerá „vodná“ obec Giethoorn v severnej časti Holandska.

Pokiaľ hľadáte miesto na únik od všemožných ruchov mesta a chcete si s partnerom užiť pokojné chvíle, Giethoorn poprepletaný kanálmi, mostíkmi a drevenými domčekmi si zamilujete.

giethoorn-holandsko

Po malých Benátkach vás môžu previezť buď gondolieri, no ak si chcete vychutnať čaro vodnej dedinky len vo dvojici, požičajte si loďku. Niet krajšej romantickej idylky, ako sa nechať unášať čarom spoločného okamihu na vode.

giethoorn-holandsko

Kanály Giethoorn v súčasnosti pretína 180 mostov a každoročne toto miesto navštívi množstvo turistov. Len tých z Číny sa tu za rok objaví asi 150 000.

 

Aveiro (Portugalsko)

Nie je vôbec zložité zamilovať si mestečko s domami v cukríkových farbách, zelenými záhradami a kanálmi preplnenými loďkami.

Pobrežné mesto Aveiro je len kúsok od Atlantického oceánu, takže krásne pláže so zlatistým pieskom tu máte len zopár minút autom alebo autobusom.

aviero-farebne-domceky-portugalsko

Ešte skôr, než sa vyberiete k oceánu, však odporúčame spoznať toto malebné mestečko plné farebných kontrastov. Uličky plné kaviarní sú ideálne na prechádzky nielen cez deň, ale aj v noci, keď sa romantická atmosféra mesta ešte znásobí.

aveiro-portugalsko-v-noci

Aveiro je známe najmä vďaka systému kanálov a lodí, ktorý je podobný tomu v Benátkach. Okrem dopravy ho však preslávila aj receptúra známych tradičných sladkostí Ovos Moles de Aveiro vyrobených z vajíčok

 

Iseo (Taliansko)

Na pobreží jazera Iseo sa nachádza viacero lokalít, kde sa dá uniknúť od reality a stráviť zopár romantických dní. Medzi najkrajšie patrí mesto Iseo, ktoré sa nachádza na južnej strane jazera.

promenada-iseo-taliansko

Oproti ostatným sa tu nachádza menej turistov, takže prechádzky po promenádach, námestiach a aj návštevy miestnych pamiatok si užijete v komornejšej atmosfére.

iseo-taliansko

Okrem pevniny si pokojné chvíle vo dvojici môžete vychutnávať aj na samotnom jazere. Ak by vás však Iseo po čase omrzelo, romantickú dovolenku odporúčame rozšíriť o návštevu ďalších okolitých miest, kam sa v pohodlí dostanete loďou.

iseo-taliansko

 

Banská Štiavnica (Slovensko)

Cestovať za romantikou nemusíte iba za hranicami Slovenska. Hneď niekoľko miest pre zamilované páry máme aj u nás doma. Za naše najznámejšie epicentrum lásky môžeme s čistým svedomím označiť Banskú Štiavnicu, ktorej spletité uličky dýchajú nezameniteľnou atmosférou.

banska-stiavnica-namestie

Historická časť Štiavnice je počas dňa nádherná, no ešte krajšia je počas noci. Vtedy sa jej uličky menia na skrýše, kde sa zamilované páry môžu túliť ako v časoch, keď sa ešte mestom niesol zvuk klopačky.

banska-stiavnica-v-noci

Okrem známych pamiatok odporúčame navštíviť Dom Maríny, kde sa nachádza zážitková expozícia venovaná najdlhšej ľúbostnej básni na svete a jediný archív lások na svete.

Ako to v takom Epicentre lásky vyzerá? Zistíte vo videu.

 

 

Taormina (Taliansko)

Taliansko je vyhľadávanou destináciou nielen pre dovolenky a poznávacie zájazdy, ale aj romantické výlety vo dvojici. Ťažko by ste našli pôsobivejšie prímorské miesto na okraji útesu s výhľadom na Jónske more ako je toto.

taormina-taliansko-pobrezie

Taormina vás zhypnotizuje svojou atmosférou, historickými stavbami, obchodmi so starožitnosťami a uličkami plnými kaviarní. Bude ťažké sa rozhodnúť, v ktorej si doprajete spoločné raňajky, pretože najradšej by ste strávili aspoň chvíľu v každej z nich.

taormina-ulicky-obchodiky

Najviac pôsobivý je však výhľad na more a najväčšiu európsku aktívnu sopku Etna, ktorá je od tohto sicílskeho mesta lásky vzdialená len 45 minút cesty.

 

Autor: Erik Oravec