Späť na všetky články
pred 1 rokom 4198 videní | 8 minúty čítania

Škótsky Edinburgh: Mesto, ktoré inšpirovalo J. K. Rowling k tvorbe Harryho Pottera

Škótsky Edinburgh: Mesto, ktoré inšpirovalo J. K. Rowling k tvorbe Harryho Pottera
Vedeli ste, že práve v škótskom Edinburghu písala J. K. Rowling svetoznáme príbehy Harryho Pottera?

Vedeli ste, že práve v škótskom Edinburghu písala J. K. Rowling svetoznáme príbehy Harryho Pottera? Vydajte sa s nami na prechádzku týmto legendárnym mestom a spoznajte lokality, ktoré sa neodmysliteľne spájajú so spisovateľkou a jej kultovými dielami.

 

skotske mesto edinburh
Edinburgh je podmanivé mesto, ktoré ma nenapodobiteľnú atmosféru a dokonale vystihuje osobitý charakter Škótska.

 

Stručne o meste

Edinburgh je hlavným mestom Škótska, v ktorom sa nachádza množstvo kultúrnych a umeleckých inštitúcií, múzeí a historických pamiatok. Po Glasgowe ide o druhé najväčšie škótske mesto.

K najznámejším historickým pamiatkam mesta patrí napríklad Edinburghský hrad či Katedrála svätého Egídia.

 

Edinburghský hrad

Vysokú skalu, na ktorej sa týči Edinburghský hrad, obývali prví obyvatelia už v roku 900 pred Kristom. Aj napriek tomu sa nepodarilo uchovať záznamy o tom, kedy presne hrad vznikol. Jedným z prvých pomenovaní bol Panenský hrad, pretože tam podľa legendy žilo deväť osamelých panien.

Počas stáročí bol hrad opakovane predmetom konfliktov medzi Škótmi a Angličanmi. Kvôli častým bojom ho stále museli rekonštruovať, preto na ňom môžeme vidieť rôzne architektonické štýly.­

edinburghsky hrad gorbacov
V 80. rokoch navštívil Edinburghský hrad Gorbačov, ktorý požiadal o zamurovanie netradičnej „odpočúvacej“ mriežky.

Jedným z najzaujímavejších hradných objektov je uvítacia hala, kde skutočne platí, že steny majú uši. Jeden z panovníkov totiž nechal do tejto miestnosti nainštalovať nenápadnú mriežku, ktorá prekrývala vyrezaný otvor, prepájajúci halu s tajnou miestnosťou. Majiteľ hradu sa niekedy vytratil, nechal svojich hostí osamote a v tajnej miestnosti počúval, o čom sa hostia rozprávajú.

 

Katedrála St Giles' (svätého Egídia)

Ide o impozantný edinburghský chrám, ktorý sa nachádza v hornej časti známej ulice Royal Mile. Súčasná podoba kostola začala vznikať už v 12. storočí, pričom ešte v 9. storočí stál na tomto mieste starší svätostánok. Zachovali sa z neho iba štyri románske stĺpy, ktoré sa dodnes nachádzajú v interiéri katedrály. 

K ďalšej zmene došlo v 13. storočí, keď bola katedrála zasvätená svätému Egídiovi (Giles). Legenda o tomto patrónovi Edinburghu hovorí, že ho omylom zranil lovec, ktorý vystrelil na jeleňa. Práve preto býva často zobrazovaný pri ochrane jeleňa pred šípom a tento obraz je možné vidieť aj pri vstupe do katedrály.

katedrala st giles
Katedrála St Giles' je tiež známa pod menom High Kirk of Edinburgh.

Na konci 15. storočia k stavbe pribudla ozdobená veža a množstvo architektonických prvkov dodala i prestavba v 19. storočí, vďaka ktorej tu možno obdivovať neogotický štýl.

 

Ďalšie zaujímavé miesta v Edinburghu

  • Obchodná ulica Princes Street
  • Park Princes Street Gardens
  • Gotická veža Scott Monument
  • Národná galéria moderného umenia
  • Prekrásna ulica Cockburn Street
  • Centrum Whisky Heritage
  • Svet ilúzií
  • Vrch Calton Hill

calton hill
Z vrchu Calton Hill sa vám naskytne pohľad na celý Edinburgh s jeho historickými uličkami a famóznou okolitou prírodou.

 

Po stopách Harryho Pottera

V Edinburghu existuje minimálne 30 miest, ktoré sú spájané s príbehom Harryho Pottera. Ide o budovy, domy, školy, ulice a kaviarne, kde Rowlingová bývala, trávila čas pri písaní, kde sa prechádzala.

Edinburgh sa vďaka “potterovkám” stal miestom, kde ročne prúdia davy turistov, aby sa poprechádzali práve týmito miestami. Napríklad škola George Heriot's, múzeum Context, tematické obchody Harry Potter, ulica Potterrow, Edinburghský hrad či pub s názvom The Dog House.

krasne mesto edinburgh
V Edinburghu je bezcieľne túlanie vítané. Nikdy totiž neviete, na aké skvelé miesta môžete naraziť.

Dobrou správou tiež je, že v Edinburgu môžete využiť viacero typov turistických prehliadok na miesta, ktoré súvisia s príbehom Harryho Pottera. Vychutnáte si ich s výkladom skúseného sprievodcu, môžete si ich vopred rezervovať a vybrať si prehliadku presne podľa vášho gusta.

turisticke prehliadky, ktore inspirovali pribeh harryho pottera
Komentované turistické prehliadky so sprievodcom vás zavedú aj na miesta, ktorými sú inšpirované príbehy Harryho Pottera.

 

Kaviareň Nicolson's Café (aktuálny názov Spoon)

Rowlingová dostala nápad na príbeh o čarodejníkovi Harrym Potterovi počas cesty vlakom z Manchestru do Londýna. Po príchode do škótskeho mesta Edinburgh pokračovala v písaní a prvým z miest, kde vznikali kapitoly prvej knihy obľúbeného čarodejníckeho sveta, bola kaviareň Nicolson's Café. 

Počas intenzívnej starostlivosti o mladšiu dcéru Jessicu pracovala na knihe v spomínanej kaviarni, ktorá patrila jej švagrovi. Nachádza sa na rohu Nicolson and Drummond Street. Medzičasom bola zatvorená a dočasne ju nahradilo čínske bistro. Momentálne je miesto známe pod názvom Spoon. Ide o bistro, kde ponúkajú obedy, večere, ako aj výbornú kávu a koláčiky.

miesto kde vznikol pribeh harryho pottera

Na tomto mieste vznikali príbehy a dobrodružstvá najznámejšieho čarodejníka na svete. 

Zdroj: tripadvisor.co.uk

 

Bistro The Elephant House

Už na prvý pohľad je jasné, že toto bistro súvisí s príbehom Harryho Pottera. Pri vchode je umiestnená informačná tabuľa, na ktorej je napísané, že The Elephant House je rodiskom Harryho Pottera. Tvrdenie je trošku prifarbené, keďže vieme, že počiatky príbehu a prvá kniha vznikali na úplne iných miestach. 

J.K.Rowling pokračovala v písaní príbehov na tomto mieste o niečo neskôr a práve vďaka nej je The Elephant House extrémne populárne dodnes. Miesto je v čase obeda preplnené, preto odporúčame rannú alebo večernú návštevu. Ak požiadate čašníka o miesto pri okne, naskytne sa vám prekrásny výhľad na impozantný Edinburghský hrad.

kaviaren the elephant house
V The Elephant House autorka pokračovala v písaní ďalších “potteroviek”. Z tohto miesta je navyše pekný výhľad na hrad – dominantu mesta Edinburgh.

 

Cintorín Greyfriar's Kirkyard

Ide o cintorín, ktorý obklopuje kostol Greyfriar's Kirk. Nachádza sa blízko Spoon aj The Elephant House a mnohí na tomto mieste vidia viacero spojitostí s Harryho príbehom.

Ide napríklad o pomník, ktorý patrí rodine Thomasa Riddella Esquireho. To nápadne pripomína meno fiktívneho lorda Voldemorta. Na náhrobných kameňoch sa nachádzajú aj rôzne iné mená a priezviská – napríklad William McGonagall alebo Elizabeth Moodie – spomeňte si na milovanú profesorku McGonagallovú a divookého Moodyho.

Aj keď autorka nikdy oficiálne nepotvrdila, že sa menami na náhrobných kameňoch inšpirovala, priznala, že môže ísť o náhodu a že sa pri písaní príbehov vždy inšpiruje udalosti, menami, názvami a ľuďmi, ktorých poznala a pozná. Na cintoríne sa nachádza krásny kostol, ktorý je pre verejnosť bežne dostupný.

cintorine ktory mohol inspirovat autorku harryho pottera
Náhrobné kamene na cintoríne Greyfriars's pôsobia fascinujúco a tajomne, v prípade Harryho príbehu mohli poslúžiť ako inšpirácia, i keď nevedomky.

 

Hotel Balmoral

V tomto čarovnom 5-hviezdičkovom hoteli z 19. storočia Rowlingová dokončila v roku 2007 čarodejnícku ságu o Harrym Potterovi. Autorka uviedla, že sa doma nemohla na dokončenie príbehu poriadne sústrediť, a preto sa rozhodla ísť do hotela Balmoral. Dnes sa v hoteli možno ubytovať aj v luxusnej izbe, kde Rowlingová dokončila celú knižnú ságu. 

O jej pobyte vedelo len pár ľudí, išlo najmä o zamestnancov hotela. Samozrejme, cena tohto apartmánu sa šplhá do závratných výšok, ide približne o sumu 1000 libier za noc. V izbe sa okrem iného nachádza aj mramorová busta, na ktorú autorka vyznačila informáciu o dokončení knihy. Busta je dnes chránená sklenenou vitrínou.

historicky hotel balmoral v edinburghu
Prekrásny historický hotel Balmoral v Edinburgu je miestom, kde Rowlingová dokončila celú čarodejnícku ságu.

 

Victoria Street & Grassmarket Area

Victoria Street je úzka zakrivená ulička v oblasti Grassmarket v centre Edinburgu. Niektorí fanúšikovia považujú toto miesto za inšpiráciu Šikmej uličky, kde možno kúpiť všetky čarodejnícke potreby. V skutočnosti ide o krásnu farebnú ulicu, plnú historických budov so špicatými strechami.

victoria street
Victoria Street je pre mnohých fanúšikov potteroviek záhadou. Ide o inšpiráciu, vďaka ktorej vznikla Šikmá ulička, alebo nie?

Podľa slov fanúšikov však nejde len o Victoria Street. Inšpiráciou mohli byť aj ďalšie ulice v centrálnej oblasti Grassmarket, napríklad West Bow a Candlemaker Row. Rowlingová nikdy presne neuviedla, či sa pri vytváraní imaginárnej Šikmej uličky inšpirovala reálnymi ulicami Edinburghu. Bez ohľadu na to však ide o krásnu a zaujímavú uličku, ktorá je plná malých obchodíkov. Nájdete tu dokonca tiež kníhkupectvo a múzeum.