Späť na všetky články
pred 1 rokom 9676 videní | 6 minúty čítania

Pozrite si 7 najčistejších miest sveta. V rebríčku sa umiestnili aj naši susedia

Pozrite si 7 najčistejších miest sveta. V rebríčku sa umiestnili aj naši susedia
Zakladajú si na systéme verejnej dopravy, podporujú alternatívne pohonné hmoty a snažia sa o zníženie množstva odpadu.

Mestá, ktoré sa dostali do rebríčka, si zakladajú na systéme verejnej dopravy, podporujú alternatívne pohonné hmoty a snažia sa o zníženie množstva odpadu. V najčistejšom meste na svete majú byť príkladom ľudia zo samosprávy.

 

Hamburg

Podľa rebríčka najčistejších miest sveta za rok 2017, ktorý uverejnil portál earthnworld.com, je Hamburg najčistejším mestom na svete. Niet sa čomu čudovať.

Ešte začiatkom roku 2016 druhé najväčšie mesto v Nemecku predstavilo svojho Sprievodcu pre ekologicky prijateľné obstarávanie, ktorý sa týkal hlavne samosprávy.

hamburg

Sprievodca napríklad zakazuje používanie plastových príborov a tanierov, rovnako pristupuje aj k fľašiam z plastu a plastovým kávovým kapsulám. Navyše, administratívnych pracovníkov motivujú k tomu, aby chodili do práce na bicykloch alebo verejnou dopravou, ktorú môžu mať úplne zadarmo. Týmto spôsobom chce mesto vyzvať občanov, aby prehodnotili svoju spotrebu a správali sa ekologickejšie.

hamburg

V roku 2011 sa dokonca Hamburg stal Zeleným hlavným mestom Európy, ocenenie získal na základe desiatich kritérií. Druhé najväčšie mesto Nemecka si už vtedy počínalo dobre, čo sa týka uhlíkových emisií. Ďalším cieľom je znížiť ich množstvo o 40 % do roku 2020 a do roku 2050 by sa množstvo emisií malo znížiť až o 80 %.

 

Chicago

Až 75 % skleníkových plynov vzniká v mestách. Preto aj Chicago, ktoré je podľa rebríčka druhým najčistejším mestom na svete, pristupuje k ekologickým riešeniam. Podobne ako Hamburg, aj Chicago chce do roku 2050 znížiť množstvo emisií o 80 %, strednodobý cieľ je znížiť emisie o 25 % do roku 2020.

chicago

Čo ďalej zvyšuje ekologickú reputáciu mesta, je doprava. Okrem premyslenej hromadnej dopravy je to napríklad neziskové združenie Chicago Area Clean Cities, ktoré združuje vládne, súkromné, akademické aj vedecké inštitúcie. Tie propagujú ekologicky čisté palivá a vozidlá, ktoré na takýto pohon jazdia.

 

Kodaň

Kodaň má oproti vyššie zmieneným mestám vysoké ciele. Do roku 2025 sa totižto chce stať prvým hlavným mestom na svete, ktoré bude emisne neutrálne. Okrem toho sa Kodaň považuje za jedno z prvých miest, kde sa začalo so zdieľaním bicyklov. Prvé bicykle sa uviedli do prevádzky ešte v roku 1995.

kodan

Skvelou správou je, že v súkromnom sektore sa ekologickému správaniu vôbec nevyhýbajú. Práve naopak. K udržateľnému rozvoju prispievajú napríklad hotelieri, viac ako polovica ubytovacích zariadení má ekologický plán, ktorý sa týka čistoty vody, spotreby energií, odpadu či fajčenia. Za najzelenší hotel v Kodani sa považuje Crowne Plaza Copenhagen Towers.

kodan

Kodaň si počína skvele aj v prípade ekológie spojenej s jedlom. Až jedna štvrtina predaných potravín v hlavnom meste má organický pôvod. Okrem toho organické potraviny tvoria až 88 % spotreby v inštitúciách, ako sú školy či opatrovateľské domy.

 

Honolulu

Honolulu, hlavné mesto Havaja, je štvrtým najčistejším mestom na svete. Jeho veľkou výhodou je blízkosť mora. Pravidelné zrážky a tichomorský vietor pomáha udržiavať ovzdušie čisté, bez väčšieho množstva škodlivých látok.

honoluluPohľad na Honolulu a pláž Waikiki, ktorú čistia štyrikrát do roka.

Podobne ako v Chicagu, aj na Havaji funguje koalícia Honolulu Clean Cities, ktorej cieľom je znižovať závislosť od dovážanej ropy a propagovať alternatívne pohonné hmoty či ekologickejšie vozidlá.

Všeobecne Havaj ide príkladom aj v recyklovaní a spracovaní odpadu. Na ostrove to, čo by sme my už dávno vyhodili, považujú za druhotný produkt, ktorý sa začlení do iného systému.

honolulu

Existuje však niekoľko odporúčaní, ktorými sa riadia, aby nevznikal žiadny odpad. Medzi inými je to odporúčanie žiť minimalisticky, nepoužívať jednorazové veci  (tašky, poháre a iné nádoby) alebo nenakupovať veci, ktoré sú zabalené v nerecyklovateľných materiáloch.

 

Helsinki

Do rebríčka 25 najčistejších miest na svete sa dostali hlavné mestá všetkých severských krajín, Helsinki skončili na piatom mieste. Tento rok sa dostali aj do zoznamu najčistejších hlavných miest na svete.

helsinki

A čo robia v Helsinkách pre lepšie životné prostredie? Veľkú pozornosť venujú doprave – ambíciou mesta je do roku 2025 úplne zamedziť vlastneniu áut a vytvoriť taký systém verejnej dopravy, ktorý motivuje občanov k jej využitiu. Tento plán chce mesto naplniť pomocou nových technológií.

helsinki

K skvalitňovaniu životného prostredia značne prispieva aj systém diaľkového vykurovania a chladenia, vďaka ktorému mesto dokáže znížiť množstvo emisií až o 40 % ročne.

 

Reykjavík

Za hlavným mestom Fínska nasleduje hlavné a najväčšie mesto Islandu. Reykjavík sa môže pochváliť tým, že všetka elektrina sa vyrába vo vodných elektrárňach, domy sa vykurujú geotermálne a okrem toho je zavedené aj diaľkové vykurovanie, ktoré neuvoľňuje žiadne skleníkové plyny.

reykjavik

Ďalšie plány mesta súvisia s dopravou. Samospráva chce podporiť využívanie bicyklov a autobusov ako hlavných dopravných prostriedkov. Aj preto, že elektromobily sa stávajú čoraz viac populárnejšími, mesto chce vybudovať viac nabíjacích staníc.

 

Viedeň

Hlavné mesto Rakúska je dlhodobo jedno z najčistejších na svete. Eurostat zverejnil informáciu, že až 90 % obyvateľov Viedne je spokojných s čistotou mesta.

vieden

Práve životné prostredie je jedným z kritérií, ktoré rozhodli o tom, že Viedeň sa stala najlepším mestom pre život. Okrem ekológie sa ako ďalšie faktory sledovalo vzdelávanie, zdravie, bývanie či sociálne a ekonomické podmienky.

vieden

Množstvo peňazí mesto investovalo do účinného systému, ktorý má zlepšiť likvidovanie odpadu.

 

O rebríčku

Zoznam najčistejších miest zahŕňa celkovo 25 metropol. Najväčšie zastúpenie má Európa, až štrnásť miest pochádza z tohto regiónu.

Ako sme spomínali, v rebríčku sa nachádzajú všetky severské hlavné mestá, a to Kodaň, Helsinki, Reykjavík, Štokholm (15. miesto) a Oslo (22. miesto).

Z amerického kontinentu sa do rebríčka dostalo napríklad Calgary, Portland a Toronto.

calgaryKanadské mesto Calgary

Áziu zastupoval Singapur a japonské mesto Kobe. Bez ohľadu na región uvádzame zopár ďalších miest, ktoré sa v rebríčku umiestnili. Bol to napríklad Brisbane (Austrália), Wellington (Nový Zéland), El Hierro (Španielsko), Amsterdam (Holandsko) a Ifrane (Maroko).