Späť na všetky články
pred 1 rokom 13265 videní | 6 minúty čítania

Odhalili sa najlepšie mestá na svete. Jedno z nich máme od nás len na skok

Odhalili sa najlepšie mestá na svete. Jedno z nich máme od nás len na skok
Rebríčku najlepších miest na svete dominuje Londýn a prvú desiatku uzatvára Chicago.

Spoločnosť Resonance Consultancy každoročne hodnotí najväčšie svetové metropoly. Prihliadajú napríklad na spokojnosť obyvateľstva, ale aj úroveň kultúry, infraštruktúry a kvalitu jednotlivých mestských častí, parkov a outdoorových aktivít.

 

1. Londýn

O hlavnom meste Anglicka môžeme pokojne hovoriť aj ako o hlavnom meste všetkých miest. Londýn sa totiž v rebríčku TOP 100 miest umiestnil na samom vrchole. A to aj napriek tomu, že v minulosti čelil bombardovaniu, požiarom a viacnásobným prestavbám.

Pohľad na Londýn z výšky

Londýn je každým rokom pre turistov čoraz príťažlivejší. Vyše 19-miliónový počet návštevníkov za rok 2016 sa inak ani nazvať nedá. Na popularite mu neubral ani Brexit či nedávne teroristické útoky. Mesto svoju atraktívnosť plánuje v budúcom období ešte viac povýšiť. Veď aktuálna ročná návštevnosť Londýna je v priemere vyššia o 25 % ako to bolo pred piatimi rokmi.

Zvládnuť ešte väčší nápor turistov má Londýnu pomôcť aj v súčasnosti najväčší európsky stavebný projekt, po ktorého dokončení v meste pribudne 10 nových staníc a vyše 20 kilometrov podzemných tunelov.

Symbol metra v uliciach Londýna

Pýtate sa, prečo je mesto s nepretržite sychravým počasím vlastne také skvelé? Odpoveď je jednoduchá – v hodnotení domácimi aj cudzincami je Londýn jediné mesto, ktorému sa podarilo dostať do najlepšej desiatky v každej zo šiestich kategórií.

Mesto na Temži je preslávené vďaka vysokej kvalite nočného života, kultúry aj gastronómie. Veď od roku 2010 v ňom pribudlo 8 reštaurácií ocenených Michelinskou hviezdou.

Londýnske oko

Jednou zo zastávok počas poznávacieho výletu do Anglicka je aj známe Londýnske oko.

 

2. New York

Hovorí sa, že je to mesto, ktoré nikdy nespí. My by sme o New Yorku skôr povedali, že je to mesto plné zaujímavých kontrastov.

Že to v jednom z najľudnatejších miest na svete skutočne žije vo dne i v noci, potvrdzuje aj jeho stúpajúca návštevnosť. V roku 2016 okúsilo atmosféru tejto americkej metropoly cez 60 miliónov cudzincov.

Panoráma New Yorku z výšky

Vymenovať všetky dôvody, vďaka ktorým je New York 2. najlepším mestom, by nebolo vôbec jednoduché. Môžeme však vychádzať z rebríčka Resonance Consultancy. Podľa neho je kľúčovým ťahúňom New Yorku pestrá gastronómia, nočný život, kultúra, ale aj prosperita a popularita mesta na sociálnych sieťach. 

V New Yorku označuje svoju polohu najviac ľudí na svete. Ruku hore ten, kto by sa počas návštevy New Yorku o tom nepochválil medzi svojimi priateľmi na Facebooku. ;)

Žltý taxík na rušnej ulici v New Yorku

Ak od dovolenky očakávate pokoj, na rušné ulice New York asi nebudete spomínať v dobrom.

K spomínanej gastronómii sa ešte na chvíľu vrátime. Nebude náhoda, že najlepšia reštaurácia na svete za rok 2017 sa nachádza práve tu. Volá sa Eleven Madison Park a nájdete ju na 11 Madison Avenue.

 

3. Paríž

Hlavné mesto Francúzska je spomedzi všetkých TOP 10 najlepších to, do ktorého to máme zo Slovenska najbližšie. A najkratšie. Na 3. mieste sa však umiestnilo vďaka iným prednostiam. Medzi tie najhlavnejšie určite patrí jeho výborná infraštruktúra.

Eifelova veža

Jedno z najrušnejších letísk na svete je zároveň jedno z najdostupnejších, na aké sa dokážete z centra veľkomesta dostať. Na atraktivite Parížu neubrali ani nedávne teroristické útoky. Mesto na brehu Seiny sa vyznačuje aj výbornou úrovňou kultúrnych atrakcií.

 

4. Moskva

Medzi turistami sú čoraz viac obľúbené aj destinácie smerom na východ. Veľká časť cestujúcich  od Moskvy očakáva nezvyčajný kultúrny zážitok. Ten sa aj dostaví, avšak namiesto negatívneho charakteru býva skôr pozitívny.

Kremeľ v Rusku

Ak ste milovníkom histórie, hlavné mesto Ruska si určite zamilujete. Medzi povinné zastávky patrí určite Múzeum kozmonautiky, Puškinove múzeum, Štátne historické múzeum či Kremeľ. 

Výnimočný zážitok si odnesiete aj z múzea, ktoré znázorňuje víťaznú bitku Ruska s Napoleonom pri Borodine.

 

5. Tokyo

Hlavné mesto Japonska je unikátne najmä vďaka vysokej úrovne parkov, mestských záhrad a outdoorových aktivít. Cudzinci určite ocenia aj dobré spracovanie orientačných bodov. 

Budhistický chrám Senso-ji v Tokyu

Budhistický chrám Sensō-ji

Tokyo je vzhľadom na vysokú populáciu neuveriteľne bezpečné. V tomto vyše 9,2 miliónovom meste bolo v roku 2015 spáchaných „len“ 75 vrážd. Na Slovensku sme ich len počas prvého polroka 2017 mali až 40.

 

6. Singapur

Nie je to typická dovolenková destinácia, no aj napriek tomu sa teší čoraz väčšej obľube. Veď v roku 2016 toho mesto navštívilo vyše 13 miliónov turistov, čo je takmer o 9 % viac ako rok predtým.

Park Singapur

Známym symbolom Singapuru sú umelé osvetlené stromy gigantických rozmerov.

Máloktorému mestu sa za taký krátky čas podarilo premeniť z nevýraznej kolónie na jednu z najväčších obchodných veľmocí. S čistým svedomím teda môžeme hovoriť o Singapure ako o jednom z aktuálne najprospešnejších miest na svete.

Nezaostáva ani v cestovnom ruchu. Veď prístav v hlavnom meste Singapurskej republiky patrí medzi najrušnejšie a je 2. najväčším na svete.

 

7. Dubaj

Najľudnatejšie mesto Spojených arabských emirátov je zároveň mesto samých superlatívov. Nájdete tu najvyššiu budovu, najväčší umelo vytvorený ostrov, najbohatšie dostihové zápasy, najväčšie nákupné centrum či jediný 7-hviezdičkový hotel na svete.

Burj Al Arab v Dubaji

Skutočným dôvodom, prečo je Dubaj 7. najlepším miestom, sú ľudia a ich ukážková tolerancia k cudzincom. Pri hodnotení zohrala veľkú úlohu aj rozmanitosť mesta a veľké množstvo rôznorodých atrakcií.

 

Zo susedov je najlepšia Praha

Prvú desiatku uzatvára Barcelona, San Francisco a Chicago. Spomedzi všetkých hlavných miest z nášho susedstva sa najlepšie umiestnila Praha. V hodnotení najlepších miest obsadila 27. 23. priečku a prebehla tak dokonca aj Berlín, ďaleké Sydney či slnečné Miami.

Z ďalších lokalít, do ktorých to máme zo Slovenska najbližšie, sa do prvej stovky dostala tiež Viedeň (48. miesto), Budapešť (67. miesto) a Varšava (77. miesto). 

Chcete zistiť, ako dopadlo vaše obľúbené mesto, ktoré sme v článku nespomenuli? Pozrite si kompletný rebríček najlepších miest na svete.

Autor: Erik Oravec