Späť na všetky články
pred 1 rokom 3685 videní | 7 minúty čítania

Objavte čaro secesnej Rigy, hlavného mesta Lotyšska

Objavte čaro secesnej Rigy, hlavného mesta Lotyšska
Lotyšská Riga si vás získa svojou kultúrou a krásami okolitej prírody. Čo všetko môžete v secesnom raji Pobaltia zažiť?

Lotyšská Riga si vás získa svojím šarmom, kultúrou a krásami okolitej prírody. Romantické prechádzky starým centrom a prehliadka pravoslávnych chrámov, múzeí či galérií patria medzi to najlepšie, čo v secesnom raji Pobaltia môžete zažiť.

 

hlavne mesto lotysska riga

 

Riga

  • hlavné a najväčšie mesto Lotyšska
  • najväčšie mesto všetkých troch pobaltských štátov
  • leží pri ústí rieky Daugavy pri Baltskom mori
  • historické centrum Rigy patrí medzi kultúrne dedičstvo UNESCO
  • je známa výraznou secesnou architektúrou
  • prirovnávajú ju k Viedni, Petrohradu či Barcelone

 

Vecrīga – staré centrum mesta

Staré centrum mesta sa nachádza na pravom brehu rieky Daugava a patrí mu hrdé miesto na zozname svetového dedičstva UNESCO. Medzi chátrajúcimi dláždenými ulicami totiž môžete nájsť najstaršie domy a kostoly v Rige.

vecriga

Časť starého mesta bola počas Druhej svetovej vojny zničená, no po nadobudnutí slobody v roku 1990 niektoré budovy obnovili.

V starom meste nájdete takmer na kazdom kroku restauracie, nocne kluby a muzea

V starom meste nájdete takmer na každom kroku reštaurácie, nočné kluby, galérie a múzeá.

 

Raj secesnej architektúry

V meste Riga sa nachádza viac ako 800 budov, ktoré sú dokonalou ukážkou secesnej architektúry.

Tieto budovy pochádzajú zo začiatku 20. storočia a ide o najväčšiu ukážku secesnej architektúry na svete. Nájdete na nich zakrivené dvere a okná, bohato zdobené kvetinové reliéfy či sochy žien.

cast centrs

Viacero budov so secesnou architektúrou sa nachádza mimo starého centra, v novšej časti mesta “Centrs”.

 

Ulica Albert

Ak sa vám nechce hľadať secesné budovy v celom meste, navštívite ulicu Albert. Hovorí sa, že je to vonkajšie múzeum alebo galéria secesnej architektúry.

Viacero budov pochádza z pera ruského architekta Mikhaila Eisensteina, ktorý je známy ako lotyšský Gaudí.

ulica albert

Na ulici Albert môžete obdivovať reliéfy a sochy na fasádach, ktoré zobrazujú romantické motívy a mytologické postavy.

 

Monument slobody

Východne od starého centra nájdete jednu z dominánt mesta, ktorou je pamätník Monument slobody. Ten venovali vojakom, ktorí padli počas lotyšskej vojny za nezávislosť v rokoch 1918 až 1920.

Pamätník je vysoký 42 metrov a do užívania ho odovzdali v roku 1935. Postavili ho z červenej žuly a travertínu.

na pamatniku sa nachadza socha liberty

Na vrchole pamätníka sa nachádza socha Liberty, ktorá drží tri zlaté hviezdy.

 

Park Bastejkalna

V okolí Monumentu slobody sa po oboch stranách kanála tiahne park Bastejkalna. Až do roku 1856 bola táto oblasť miestom, kde stáli východné opevnenia Rigy a ktorú nazývali “Vrch Bastion”.

Na konci 19. storočia tu už stál osvetlený bulvár, sochy a kvetinové záhony s umelými vodopádmi.

nadherny park

Vedľa parku tiež nájdete krásnu budovu Lotyšskej národnej opery a Lotyšskej univerzity. V kanáloch môžete zasa obdivovať kačice, labute či bobry.

 

Centrálny mestský trh

Centrálny mestský trh v Rige patrí medzi najnavštevovanejšie trhy vo východnej Európe. Každý deň sem vstúpi až sto tisíc zákazníkov.

Už samotná budova trhu je zaujímavá. V minulosti totiž šlo o hangáre, kde mali Nemci uschované svoje zeppeliny. Dnes si tu môžete kúpiť rôzne pochúťky – ryby, mäso, mliečne výrobky či zeleninu.

lokalne trhy

Na lokálnom trhu nájdete všetko čerstvé a domáce, nechýbajú ani rižské špeciality – údené úhory, konopná pasta či Rupjmaizes kārtojums, vrstvený dezert vyrobený z ražného cesta.

 

Evanjelická katedrála

Známa aj ako Dome Cathedral predstavuje jeden z najznámejších symbolov Rigy. V súčasnosti je budova sídlom arcibiskupa Evanjelickej luteránskej cirkvi Lotyšska.

Katedrála od postavenia v 13. storočí prešla početnými zmenami, najstaršou časťou kostola je prekrásny románsky kláštor.

kostol v rige

Tak ako všetky kostoly v Rige, aj katedrála má na vrchu veže kohúta. Tento váži až 86 kilogramov a funguje ako veterník.

 

Švédska brána

V stredovekom období bola Riga chránená mohutnou spevnenou stenou s 20 vežičkami a s priekopou širokou až 90 metrov. Táto priekopa sa zmenila na kanál Pilsētas Kanāls, ktorý preteká aj cez spomínaný park.

Z ôsmich brán, ktoré slúžili na kontrolu vstupu do mesta, sa zachovala jediná – Švédska brána. Táto brána vydržala dodnes, a to vďaka prestavbe zo 17. storočia.

svedska veza

Nájomcom Švédskej veže bol kat, ktorý podľa tradície vždy ráno v deň popravy položil na okenný parapet červenú ružu.

 

Kostol sv. Petra

Veža Kostola sv. Petra meria až 123 metrov a je neoddeliteľnou súčasťou siluety starého centra. Výstavba kostola sa začala v 13. storočí a pokračovala v 15. až 17. storočí, kvôli čomu sú na budove prítomné rôzne architektonické štýly – od románskeho až po barokový.

svedska veza

Veža bola viackrát prestavaná a v jej vnútri sa nachádza aj výťah. Ten vás vyvezie až do výšky 72 metrov, odkiaľ si z galérie môžete užiť romantický výhľad na mesto.

 

Lotyšská národná opera a balet

Neoklasická budova divadla z roku 1863 je najkrajšia, keď sa celé auditórium naplní vyobliekanými ľuďmi.

Lotyšská národná opera bola otvorená už v roku 1912. Medzi najobľúbenejšie miestne predstavenia súčasnosti patria Faust, Die Fledermaus alebo Madame Butterfly.

zahrada pri lotysskej narodnej opere

Nádherný exteriér Lotyšskej národnej opery navrhol architekt Ludwig Bohnstedt, o interiér sa postaralo štúdio návrhára Augusta Volza.

 

Múzeum áut

Ak patríte medzi milovníkov starých áut a zaujímajú vás sovietske artefakty, navštívte Múzeum áut práve v Rige. Nájdete tu vystavené modely áut Volga, Moskvič, Žiguli či obrnený automobil, navrhnutý pre samotného Stalina.

muzeum automobilov

V múzeu sa nachádzajú rôzne automobily, jedným z nich je aj Lincoln Continental 53A Town Car, ktoré daroval Brežnevovi americký prezident Nixon na začiatku 70. rokov minulého storočia.

 

Katedrála Kristovho narodenia

Ide o hlavný katedrálny chrám pravoslávnej cirkvi v Rige, ktorý postavili v rokoch 1876 až 1884 v novobyzantskom architektonickom štýle.

Kupola chrámu sa nachádza až vo výške 40 metrov a v roku 1961 v chráme komunisti zriadili planetárium. Po obnovení nezávislosti Lotyšska chrám vrátili pravoslávnym veriacim a začali sa v ňom konať pravidelné bohoslužby.

kupola chramu

Kupola chrámu sa nachádza až vo výške 40 metrov.

 

Lotyšské národné umelecké múzeum

Budova Lotyšského národného umeleckého múzea prešla len nedávno kompletnou rekonštrukciou. Postavili ju už v roku 1905 a je dielom pobaltského nemeckého architekta Wilhelma Neumanna.

Dnes sa na dvoch vynovených poschodiach môžete zoznámiť s hviezdami lotyšskej umeleckej scény. Nachádzajú sa tu diela od secesného umelca Janisa Rozentālsa či expresionistu Johansa Valtersa.

lotysske narodne umelecke muzeum

Celkovo sa v Lotyšskom národnom umeleckom múzeu nachádza najväčšia národná umelecká zbierka. Zahŕňa viac ako 52-tisíc umeleckých diel.

 

Pláž Jūrmala

Do tejto oblasti sa oplatí vybrať najmä počas teplých letných mesiacov, Baltské more je totiž veľmi studené. Z Rigy sa sem dostanete vlakom, ktorý sem chodieva v pravidelných intervaloch.

Pláž meria 33 kilometrov a je plná nedotknutej krásy, bieleho kremenného piesku a ohraničená secesnými budovami. Nachádza sa tu šesť oblastí vhodných, ktoré sú vhodné na kúpanie. Viaceré z nich každoročne získavajú modrú vlajku (čisté a kvalitné pláže).

na plazi mozete najst kusky vyplaveneho jantaru

Zaujímavosťou je, že na jar a počas jesene sú na brehu vyplavené kúsky zlatistého jantáru.

 

Etnografické open-air múzeum

Múzeum vo voľnej prírode sa nachádza približne 30 minút cesty autom od centra Rigy. Lotyšské etnografické múzeum sídli na brehoch jazera Jugla a ide o najvýznamnejšie miesto, ktoré zobrazuje pôvodný, ako aj súčasný charakter lotyšskej kultúry.

Prepravili sem až 118 budov zo štyroch pôvodných provincií. Najstaršie stavby sa datujú až do 16. storočia.

skanzen v rige

V skanzene sa naučíte o tradičnom tkaní, keramike, kováčstve či spracovaní mincí. Ochutnáte aj typické lotyšské dobroty.