Späť na všetky články
pred 1 rokom 16219 videní | 7 minúty čítania

Lepšie ako program v TV: Vydajte sa na tieto krátke zimné výlety po Slovensku

Lepšie ako program v TV: Vydajte sa na tieto krátke zimné výlety po Slovensku
Prinášame vám inšpirácie na krátke zimné výlety na východnom, strednom aj západnom Slovensku.

Slovensko je plné úžasných miest, ktoré stojí za to objavovať aj počas zimnej dovolenky. Prinášame vám inšpirácie na krátke pekné výlety, ktoré počas decembra stihnete absolvovať na východnom, strednom aj západnom Slovensku.

 

Slovenský betlehem v Rajeckej Lesnej

K vianočnému obdobiu jednoznačne patrí betlehem. A ten najkrajší na Slovensku nájdete v Rajeckej Lesnej. S nápadom zmajstrovať ho prišiel rezbár Jozef Pekara, ktorý mal túžbu vytvoriť „niečo veľké“.

Vytiahol teda svoje staré nástroje a pustil sa do roboty. Po dlhých pätnástich rokoch na dôchodku napokon svoje veľdielo dokončil. Slovenský betlehem bol verejnosti sprístupnený v roku 1995 a nachádza sa v Dome Božieho milosrdenstva v Rajeckej Lesnej.

Zdroj: Infocentrum Bojnice

Táto výnimočná ručná práca nezobrazuje iba Kristovo narodenie, ale zosobňuje všetko, čím Slovensko je. Nájdete v ňom naše kultúrne pamiatky, dominanty našej krajiny, zvyklosti a tradície ľudu, jeho bežný život, ale aj remeslá z čias minulých.

V betleheme je vystružlíkaných viac ako 300 postáv, pričom asi polovica z nich je aj pohyblivých. Návšteva betlehemu poteší nielen najmenších, ale aj dospelých, ktorí v tomto veľdiele vždy objavia niečo nové.

Zdroj: Infocentrum Bojnice

 

Maľované dreveničky v Čičmanoch

Asi 15 kilometrov od Rajeckej Lesnej sa nachádza rázovitá dedinka Čičmany. Chýrna je svojimi maľovanými domcami, na ktorých sú zobrazené jedinečné ľudové ornamenty. Táto lokalita je obľúbená u turistov najmä v letných mesiacoch, no oplatí sa sem zavítať aj v zime, pretože si tu môžete zalyžovať.

Dedinka je navyše zasypaná snehovou nádielkou, čím má v tomto období svoje špeciálne čaro. Oplatí sa prejsť nielen hlavnou ulicou, kde nájdete múzeum ľudovej architektúry, ale aj bočnými uličkami s malými podnikmi, kde sa môžete zohriať.

A nezabúdajte na to, že čičmianske vzory to vďaka našim športovcom dotiahli až na olympiádu. Originálne symboly na dreveničkách by preto mal vidieť každý Slovák aspoň raz v živote.

 

Najstarší podnik sveta

Áno, aj Slovensko má svoje NAJ. Nájdete ho v Kremnici, kde sa nachádza najstarší podnik na svete. Historické mestečko je chýrne svojou mincovňou, ktorá funguje nepretržite od roku 1328.

Zdroj: Wikimedia.org

Vyrábali sa tu legendárne dukáty, ktoré boli vďaka svojej vysokej kvalite považované za najtvrdšiu menu v strednej Európe. Mincovňa si získala veľmi dobré meno a v priebehu stáročí vytlačila do úzadia svoju konkurenciu a dnes je špičkou vo svojom odbore.

Niet preto divu, že je zapísaná aj v zozname Európskeho kultúrneho dedičstva.

Námestie pred mincovňou v Kremnici.

 

Anjel v Háji

Anjeli k sviatkom neodmysliteľne patria, a tak sa oplatí navštíviť aj toho najväčšieho na Slovensku. Stráži miesto posledného odpočinku v obci Háj východne od Rožňavy.

Nejde však o žiadnu kultúrnu pamiatku. Je to totiž rekvizita z amerického filmu Za nepriateľskou líniou, ktorý sa v zime v roku 2000 natáčal na Slovensku. Miestni sa na filme aktívne podieľali a vytvorili filmárom skvelú atmosféru, a tak im Američania po poslednej klapke anjela darovali.

Zdroj: planetslovakia.sk

A keď už budete v týchto končinách, neobíďte ani Hájske vodopády, ktoré sú utešeným miestom aj počas zimných mesiacov.

Zdroj: YouTube

 

Prírodné kúpele Kalameny

Kúpanie vonku v zime je zväčša iba pre „ľadových medveďov”. V tomto prírodnom jazierku sa však môžete kúpať aj pri mínusových teplotách a zima vám rozhodne nebude.

Reč je o termálnom prameni Kalemany, ktorý sa nachádza v Chočských vrchoch. Voda v jazierku má teplotu približne 33 °C a poskytuje jedinečný relax v lone prírody. Bonusom je čerstvý horský vzduch a málo turistov. A to všetko úplne zadarmo.

Zdroj: YouTube

 

Drevený kostol bez klinca

Že na východe nie je nič? Nuž, nájdete tu napríklad drevený kostol bez klinca. A je to taká rarita, že si vyslúžila dokonca zápis do zoznamu svetového dedičstva UNESCO.

Snehobiela sakrálna stavba sa nachádza v Kežmarku a ide o takzvaný Evanjelický drevený artikulárny kostol. Znamená to, že bol postavený podľa artikúl, čiže článkov, ktoré museli veriaci splniť, aby mohol vôbec vzniknúť.

Napríklad aby bol vyrobený celý z dreva, ale zároveň postavený bez použitia jediného klinca.

Kde je však vôľa, tam je cesta. A tak napokon takýchto kostolov vzniklo na Slovensku naozaj veľa. Dodnes sa nám ale zachovalo iba posledných päť týchto skvostov. A jeden z nich nájdete práve v Kežmarku.

 

Snehový betlehem na Rainerke

Hory sú druhým domovom Slovákov. Spomedzi všetkých Európanov tam chodíme najčastejšie, pretože každý náš štvrtý výlet smeruje práve tam. Vyplýva to z prieskumu, ktorý realizoval Eurostat pri príležitosti Medzinárodného dňa hôr, ktorý pripadá na 11. decembra.

Cez sviatky sa teda mnohí z nás vyberú aj do našich veľhôr. Vysoké Tatry ponúkajú množstvo možností na turistiku, no v zime treba dobre zvážiť, kam sa vyberieme.

Nenáročnou, no zároveň peknou voľbou je návšteva obľúbenej Rainerovej chaty. Najmenšia a zároveň najstaršia tatranská chata je ľahko prístupná z Hrebienka alebo Zamkovského chaty.

Každoročne počas zimy tu môžete obdivovať snehový betlehem, ktorý je výtvorom súčasného legendárneho chatára Petra Petrasa. Túra je vhodná aj pre rodiny s deťmi a určite ju neoľutujete.

Veľkou atrakciou Rainerovej chaty je aj fotogenická líška Eliška.

 

Vyhliadka Zbojská

Sedlo Zbojská v okrese Rimavská Sobota je známe mnohým motoristom. A známe je aj z povestí, lebo v týchto končinách sa konali poriadne zbojstvá.

Toto miesto naozaj vyzerá ako z rozprávky a vychutnať si jeho krásy môžete aj z vtáčej perspektívy. Stačí vyjsť na vyhliadkovú vežu Zbojská, odkiaľ budete mať dokonalý výhľad na okolitú zimnú scenériu Muránskej planiny, ale aj na sochu zbojníka.

Zdroj: YouTube

Pochvalu si zaslúži aj samotná konštrukcia veže, ktorá je spojená s kaplnkou, no na troch poschodiach nájdete aj rôzne starožitnosti či vypreparované zvieratá. A nezabudnite so sebou zobrať aj sánky, pretože práve tu si môžete vychutnať pravú zimnú sánkovačku.

 

Ľadopády v Slovenskom raji

Ľadové kráľovstvo. Aj tak by sa dal nazvať Slovenský raj, ktorý sa s mrazivým počasím mení na krajinu rozprávkového Mrázika. Obrovské vodopády, ktoré v lete obdivujú tisíce turistov, sa s treskúcou zimou menia na ľadopády.

Vodopád v Suchej Belej.

Zamrznuté plochy sú atraktívne najmä pre horolezcov, ktorí si na nich trénujú svoju zdatnosť. Majstrovské dielo prírody však môže prísť obdivovať ktokoľvek, stačí sa iba poriadne obliecť, obuť a vyraziť do ľadového kráľovstva.

Zamrznutý vodopád Piecky.

 

Tak čo, už viete, na aký výlet sa najbližšie vyberiete? :)

Súvisiace články
pred 2 rokmi 145121 videní | 5 minúty čítania
pred 1 rokom 120580 videní | 6 minúty čítania