Späť na všetky články
pred 1 rokom 2151 videní | 6 minúty čítania

Denník The Guardian zaradil pražské Holešovice medzi top mestské časti. Čím upútali?

Denník The Guardian zaradil pražské Holešovice medzi top mestské časti. Čím upútali?
Redaktori ocenili najmä kultúrne priestory, výborné kaviarne, reštaurácie i množstvo zelene.

Denník The Guardian zaradil pražskú mestskú štvrť Holešovice na zoznam najcoolovejších mestských častí spolu so štvrťami, ako sú El Cabanyal vo Valencii či Ostiense v Ríme. Redaktori ocenili najmä kultúrne priestory, výborné kaviarne, reštaurácie i množstvo zelene.

 

Z industrializmu ku kultúre

Holešovice – pražská mestská štvrť sa nachádzajú medzi ľavým brehom Vltavy a letenským kopcom. V minulosti išlo o bývalé centrum obchodu, sústredili sa tu najmä výrobné továrne a obchodníci.

V 20. storočí sa v Holešoviciach nachádzali trhy (tie tu nájdeme dodnes), parný mlyn, pivovar, ale aj rušný nákladný prístav. Väčšina industriálnych stavieb však našla svoj nový účel.

krasy holesovic
Krásy Holešovíc môžete obdivovať aj na Strossmayerovom námestí.

Niektoré budovy boli kompletne zrekonštruované a zmenili sa na miesto s úplne odlišným účelom. Ďalšie z budov dnes slúžia ako ateliéry, kancelárie, ale aj byty. Denník The Guardian ocenil, ako sa celá štvrť dokázala zmeniť, a to najmä v rámci poslednej dekády.

mestska cast
Z ošumelej mestskej časti s vlastným prístavom sa s pomocou stoviek šikovných umelcov, architektov a dizajnérov stalo obľúbené miesto, ktoré dnes milujú miestni i turisti.

Prázdnym a nefunkčným budovám vdýchli život noví obyvatelia – podnikatelia, dizajnéri a kreatívci. Aj preto je mestská štvrť Holešovice zmesou historických, ako aj komunistických budov a zrekonštruovaných industriálnych objektov.

 

História a architektúra

Jednou z dominánt Holešovíc je Kostol sv. Antonína z Padovy. Ide o rímskokatolícky chrám, ktorý bol postavený v rokoch 1908 až 1911 v neogotickom slohu.

kostol sv.antonina
Kostol sv. Antonína z Padovy sa nachádza na Strossmayerovom námestí. Toto námestie je stvorené na romantické prechádzky.

V kostole našiel útočisko aj unikátny Český betlehem s figúrkami od Václava Cvekla. Neskôr, po pridaní figúrok odetých v slovanských národných krojoch, bol premenovaný na Slovanský betlehem. Hlavnou myšlienkou bolo zjednotenie všetkých Slovanov. 

Medzi ďalšie holešovické dominanty patrí Výstavisko Praha, ktoré sa nachádza neďaleko parku Stromovka. Počas roka sa tu konajú desiatky výstavných projektov a veľtrhov, pričom najzaujímavejším objektom je secesný priemyselný palác.

lapidarium narodneho muzea
V objekte výstaviska sa nachádza Lapidárium Národného múzea, Maroldova panoráma bitky pri Lipanoch, ale aj akvárium Morský svet a Planetárium Praha.

 

Za kultúrou

Spomedzi 10 vybraných štvrtí obsadili Holešovice podľa Guardianu 7. miesto. Kultúra, zeleň a výborné reštaurácie i kaviarne – to sú hlavné dôvody. Medzi najvýznamnejšie kultúrne lokality Holešovíc rozhodne patria dve inštitúcie. 

veletrzny palac
Vo Veletržnom paláci môžete obdivovať diela svetových umelcov, predstaviteľov európskej avantgardy, ako napríklad Pabla Picassa, Vincenta van Gogha, Paula Gauguina či Georgesa Braquea.

Prvou z nich je funkcionalistickiá budova, známa ako Národná galéria alebo Veletržní palác. Historická budova pochádza z roku 1928, dnes je sídlom zbierky moderného a súčasného umenia.

budova so zaujimavou architekturou
Budova má zaujímavú architektúru – je rozčlenená okolo strednej dvorany a jednotlivé poschodia pripomínajú palubu obrovského parníka.

Druhou, rovnako unikátnou umeleckou stavbou je Centrum súčasného umenia DOX, ktoré bolo vybudované prestavbou bývalej továrne. Nachádza sa neďaleko prístavných dokov.

dox
DOX sa môže pochváliť rôznymi kreatívnymi nápadmi na ozvláštnenie interiéru či exteriéru.

Centrum súčasného umenia DOX ponúka návštevníkom pestrý umelecký a kultúrny program vo výstavných priestoroch, nachádza sa tu aj obchod s knihami, dizajnérskymi kúskami či kaviareň. 

drevena kopia vzducholode gulliver
Najväčším lákadlom je aj pomerne nový architektonický rys budovy – elegantná drevená kópia vzducholode pomenovaná Gulliver.

Ktoré miesta sa ešte oplatí navštíviť?

  • Berlínskej model
  • HNST.LY
  • Jatka78
  • La Fabrika
  • Lasvit
  • Trafo Gallery
  • Divadlo Goja Music Hall

 

Štvrť plná zelene

Holešovice sú rajom nielen pre milovníkov kultúry, ale aj pre tých, ktorí milujú zeleň a radi trávia čas v mestskej džungli. Môžete tu navštíviť Stromovku alebo Letenské sady, odkiaľ si vychutnáte nádherné výhľady na Prahu.

stromovka
V Stromovke si môžete usporiadať piknik a poprechádzať sa popri vodných plochách.

V parku sa nachádza viacero ihrísk a hustá sieť rôznych cestičiek, park je preto skvelý pre deti i pre dospelých.  Letenské sady sú známe najmä vďaka romantickej platanovej aleji, ktorá lemuje dlhú časť sadu. Aj odtiaľto si môžete užiť skvelý výhľad na Prahu, najmä od Hanavského pavilónu, unikátnej stavby postavenej v neobarokovom štýle, v ktorej sa nachádza reštaurácia s vyhliadkou. 

letenske sady
V rozľahlom mestskom parku Letenské sady môžete tráviť čas rôznymi športovými aktivitami, prechádzkami, piknikmi.

Vychutnajte si aj posedenie v záhradnej reštaurácii Letenského zámečku, ktorý je situovaný vo východnej časti parku.

 

Výborné kaviarne a reštaurácie

Počas návštevy Holešovíc navštívte aj rôzne reštaurácie a kavierne. Medzi najznámejšie a najobľúbenejšie patrí Vnitroblock. Industriálna budova dnes slúži nielen ako výborná reštaurácia a kaviareň, ale aj ako výstavný a eventový priestor či tanečné štúdio. 

vnitroblock
Vnitroblock sa tiež môže pochváliť malým kinom PidiKino či multimediálnym priestorom Jack Daniel's Musician Factory. Zdroj foto: prague.eu

Medzi ďalšie povinné gastro zastávky Holešovíc tiež patrí Bistro Jankovcova alebo Bistro 8, kde môžete ochutnať skvelé burgre alebo tacos.  Nájdete tu tiež reštauráciu a preslávený klub SaSaZu so širokou ponukou ázijských špecialít alebo bar Cobra, kde vám naservírujú výborný kokteil alebo víno.

club cross
Na nezabudnuteľnú párty sa zasa oplatí zájsť do klubu Cross. Zdroj: nightlife-cityguide.com

Ktoré miesta sa ešte oplatí navštíviť?

  • Tràng An
  • La Bottega Tusarova
  • Holešovická Kozlovna
  • Café Jedna
  • Kavárna Liberál

 

Na záver

Pražské Holešovice zožali úspech nielen u redaktorov denníka The Guardian, milujú ich tiež miestni i turisti z celého sveta. A najmä tí, ktorí hľadajú menej tradičnej a nepreplnené miesta na rozdiel od lokalít, ako sú Staromestské námestie či “Václavák”. Návštevu jednej z najzaujímavejších európskych štvrtí si preto určite pridajte na svoj cestovateľský wishlist aj vy. Budete nadšení a pozitívne prekvapení. Holešovice sú totiž dôkazom toho, že peknú štvrť netvoria iba historické budovy a chrámy. Ide o celkovú atmosféru a skvelý pocit, ktorý vo vás dané miesto dokáže zanechať.