Späť na všetky články
pred 1 rokom 8459 videní | 5 minúty čítania

Ako robiť lepšie fotky z lietadla? Dodržiavajte týchto 7 zásad fotenia počas letu

Ako robiť lepšie fotky z lietadla? Dodržiavajte týchto 7 zásad fotenia počas letu
Vďaka týmto radám si ušetríte kopec času mazaním nevydarených záberov.

Pokiaľ sú zábery z okna lietadla na začiatku každého vášho dovolenkového fotoalbumu, zbystrite pozornosť. Vďaka týmto radám si ušetríte kopec času mazaním nevydarených záberov a oveľa viac si vychutnáte výhľad z lietadla bez toho, aby ste naň pozerali cez obrazovku fotoaparátu.

 

1. Rezervujte si dobré miesto

Ak necháte svoje sedenie v lietadle na náhodu a tesne pred odletom zistíte, že sedíte v strede alebo dokonca v uličke, nečakajte, že si s vami niekto vymení svoje miesto pri okne. Základom pútavých „leteckých fotografií“ z okna je sedieť hneď pri ňom.

Väčšina leteckých spoločností ponúka počas check-inu možnosť vybrať si sedadlo podľa vlastných preferencií. Zatiaľ čo niektoré majú túto možnosť zahrnutú v cene letenky, iné ju ponúkajú ako doplnkovú službu, za ktorú si musíte doplatiť. V tomto prípade ide väčšinou o nízkonákladové letecké spoločnosti ako Ryanair a Wizz Air.

zena-sa-pozera-von-okienkom-z-lietadla-na-oblaky

Medzi obľúbené miesta patria tie, ktoré sa nachádzajú v prednej alebo zadnej časti. Iba vďaka týmto miestam dostanete do záberov okrem pôsobivých mrakov, západu slnka a pohľadu na zem aj kúsok krídla či motora. Snažte sa však vyhnúť miestam priamo nad krídlami, pretože pri pohľade z týchto miest by vám krídla v zábere zabrali väčšinu miesta.

 

2. Optimalizujte svoju výbavu

Vzhľadom na obmedzenú hmotnosť príručnej batožiny si nebudete môcť zobrať na palubu svoju kompletnú fotografickú výbavu. Ak vezmeme do úvahy aj neveľký priestor na sedenie, rozložením svojej výstroje by ste mohli obťažovať ostatných spolucestujúcich.

Tomu predídete aj tým, že si na fotoaparáte vypnete všetky zvuky. Väčšina smartfónov je dnes vybavená fotoaparátmi, ktorých kvalita prevyšuje aj lacnejšie zrkadlovky. Mobily sú navyše oveľa diskrétnejšie než klasické DSLR fotoaparáty. Ak sa teda rozhodnete pre fotografovanie s mobilom, nezabudnite si aktivovať režim lietadlo.

fotografuje-z-okienka-lietadla-oblaky-oblohuNamiesto profesionálnej fotografickej výbavy si vystačíte aj s dobrým smartfónom.

Ak sa napokon rozhodnete fotiť digitálnou zrkadlovku, používajte štandardný objektív alebo objektív s priblížením. Napríklad s objektívom 35-105 mm dokážete snímať fotografie krátko po štarte.

 

3. Vypnite si blesk

Okrem dátového pripojenia si na mobile vypnite blesk. Jeho svetlo nemá pre snímku žiadny význam, pretože nie je dostatočne silné, aby dopadlo na takú veľkú vzdialenosť. Použitie blesku vám napokon spôsobí zbytočné problémy s odrazom v okne.

 

4. Netlačte objektív na okno

Jednou z najväčších chýb fotenia z lietadla je, ak objektív úplne pritlačíte na okno. Ľudia to robia v domnienke, že tým minimalizujú odrazy a ich fotka tak bude ostrejšia. Opak je však pravdou.

Tento postup síce môže pomôcť odstrániť svetelné odrazy na okne, ale vibrácie lietadla zvyšujú chvenie fotoaparátu, takže fotky budú naďalej rozmazané. Oveľa lepšie urobíte, ak namiesto úplného „nalepenia“ objektívu na sklo sa k oknu priblížite natoľko, aby ste sa ho dotýkali.

rozmazane-kridlo-lietadlaVibrácie lietadla zvyšujú chvenie fotoaparátu, a preto urobíte lepšie, ak nebudete objektív tlačiť na okno.

Ďalšou možnosťou je stabilizácia fotoaparátu pomocou vašej vlastnej ruky. Priložte ju medzi objektív a sklo, čím znížite chvenie foťáku.

 

5. Zaostrite na zaujímavé body

Ak si porovnáte vlastné fotografie z lietadla s tými, ktoré sú na internete, najradšej by ste ich nikomu neukazovali? Dôvodom je neprítomnosť zaujímavých bodov, kvôli čomu sa vaše snímky zdajú byť príliš „fádne“.

Do fotografií dokážete vniesť trochu života aj tým, že fotografiu spestríte obyčajným krídlom, motorom, oblakmi, prípadne iným lietadlom, západom slnka či prechodom medzi pevninou a morom.

zapad-slnka-vyhlad-z-lietadlaFotografie spestríte aj obyčajným krídlom lietadla či západom slnka.

 

6. Vypnite si automatické zaostrovanie

Automatika vie byť v niektorých prípadoch dobrým pomocníkom, no v prípade fotenia cez okno môže byť skôr na príťaž. Prečo? Predstavte si, že sa objektívom priblížite k poškriabanému oknu. Optika sa bude snažiť ostriť práve na miesto s ryhou, takže všetko v pozadí bude rozmazané.

Po prepnutí na režim manuálneho zaostrovania dosiahnete pri fotení z lietadla oveľa lepšie výsledky. Toto ostrenie funguje tak, že prstom kliknete na miesto, ktoré chcete zaostriť, objektív ho zaostrí a následne už len stačí stlačiť spúšť.

rozmazane-kridlo-lietadla-odfotene-cez-okienkoAutofokus zaostruje na najbližšie detaily, takže v prípade škrabancov a nečistôt na okne namiesto výhľadu na krajinu zaostrí práve na ne.

 

7. Nestrácajte čas, vhodnejšia chvíľka nepríde

Po dlhom pobyte lietadla vo veľkej výške sa na oknách lietadla zvykne objaviť skondenzovaná voda či mráz. Preto fotenie príliš neodkladajte. Snímajte čo najskôr po vzlietnutí, keď je výhľad z okna najjasnejší.

Súvisiace články
pred 9 mesiacov 48842 videní | 3 minúty čítania