Späť na všetky články
pred 1 rokom 1799 videní | 6 minúty čítania

5 dôvodov, prečo letieť na dovolenku do neopozeranej Gambie

5 dôvodov, prečo letieť na dovolenku do neopozeranej Gambie
V Gambii sa nachádza toľko krás, že sa táto malá krajina môže pokojne porovnávať s vychytenými exotickými destináciami.

Gambia je najmenší štát na africkom kontinente. Nachádza sa tu však toľko krás, že sa táto malá subtropická krajina môže pokojne porovnávať s vychytenými exotickými destináciami.

 

 

1. Nádherné pláže

Medzi populárne lákadlá nepochybne patria pláže. A hoci je gambijské pobrežie dlhé len 80 kilometrov, nájdete tu hneď niekoľko vychytených lokalít.

Obľúbenou medzi turistami je pláž Kotu v oblasti Serekunda, ktorej kulisy dotvára zlatistý piesok a palmy. Jej krásnu si všimnete obzvlášť večer pri západe slnka.

nadherne plaze

Pláž Kotu.

Pláž je vhodná aj pre rodiny s deťmi. Majte však na pamäti, že morské prúdy sú v tejto oblasti silné, preto musíte pri kúpaní dávať na deti veľký pozor.

Nemenej krásna, no o čosi užšia je pláž Kololi, ktorú takisto nájdete v regióne Serekunda. Silné prúdy spôsobujú, že piesok sa pomaly stráca. No v najbližších rokoch sa plánuje jeho doplnenie.

plaz kololi

Pláž Kololi.

Pokým tu nejaký piesok bude, pokojne pláž Kololi navštívte. Okrem relaxu na pobreží a kúpania si môžete pochutiť na dobrom jedle v tamojších reštauráciách, ktoré sa nachádzajú hneď vedľa pláže.

Do tretice vám odporúčame navštíviť nádhernú pláž Cape Point. Ide o idylické miesto so zlatistým pieskom, slnečníkmi, ležadlami a niekoľkými reštauráciami.

Navyše, pláž má dostatočnú rozlohu, vďaka čomu nebýva preplnená a poskytuje skvelé podmienky na plážové športy.

plaz cape point v gambii

Pláž Cape Point v Gambii.

Ak už sa do oblasti Serekunda a budete mať času nazvyš, zájdite na pláže Brufut, Tanji či Bijilo. Niektoré z nich sú však východiskovou stanicou pre rybárov, preto sa pripravte na to, že sa tu budete vyskytovať viac ľudí a rybárskych lodí.

 

2. Príjemné teploty a minimálne zrážky

V čase, keď sme písali tento článok, bolo v gambijskom hlavnom meste Banjul príjemných 26 ºC a nulová pravdepodobnosť zrážok

Podľa portálu AccuWeather.com sa teploty vyššie ako 30 ºC udržia až do polovice februára. Dôvodom skvelého počasia je, že v čase od októbra do júna je v Gambii obdobie sucha.

idealne pocasie v januari a februari

V januári a februári je v Gambii ideálne počasie.

Ideálnym časom, kedy sem vyraziť, je január a február. Teploty sú tesne nad tridsiatkou, nezarazia vás žiadne zrážky a slnko vychádza na dlhých deväť hodín.

Príjemnú dovolenku v Gambii si užijete aj počas marca (najteplejší mesiac v roku) a apríla, no vtedy je obdobie sucha na vrchole, a preto sú aj teploty o čosi vyššie.

nadherny zapad slnka

Ak sa rozhodnete cestovať do Gambie počas nášho leta, nič tým nepokazíte, pretože v subtropickej krajine je teplo počas celého roka. Rátajte však s tým, že množstvo zrážok je oveľa vyššie. Pôvodcami zrážok sú predovšetkým krátke, no zato výdatné búrky.

 

3. Exotická fauna a flóra

Rieka Gambia sa tiahne takmer celou krajinou. Okrem toho, že je mohutná a nádherná na pohľad, má aj mnoho iných predností.

Na jej povodí leží päť ostrovov, ktoré sú známe ako Baboon Island. Ostrovy o veľkosti 585 hektárov tvoria základ Národného parku River Gambia.

narodny park river gambia

Národný park River Gambia.

Súčasťou národného parku je bujný prales, savana aj pláne mangrovníka. Park stojí z návštevu aj preto, že tu nájdete Chimpanzee Rehabilitation Camp.

Organizácia sa zaoberá záchranou osirelých šimpanzov. Od štvrtka do nedele je kemp otvorený pre návštevníkov, ktorí si chcú pozrieť, ako taká starostlivosť o šimpanzov prebieha.

Okrem šimpanzieho kempu by ste sa mali upriamiť aj na lesný park Bijilo, ktorý nájdete zhruba 11 kilometrov západne od Banjulu.

Návštevníci do Bijilo cestujú najmä preto, že sa tu vyskytujú vzácne druhy fauny a flóry. Tak napríklad, park je typický kombináciou tradičného lesa, paliem a krov.

v lesnom parku bijilo

V lesnom parku Bijilo žije vzácna gueréza červená.

A tak ako v povodí rieky Gambia, aj v Bijilo žijú vzácne druhy opíc (napríklad gueréza červená). Návštevníkom sa ale zakazuje ich kŕmiť, pretože by to mohlo narušiť ich prirodzené správanie.

Spomedzi živočíšstva nesmieme zabudnúť na ojedinelé druhy vtákov, ktorých tu žije vyše 130 (medzi inými sú to zoborožce, vzácne bažanty či kukučky).

O trochu viac adrenalínu zažijete v oblasti Bakau, kde leží krokodílie jazero Kachikally. Toto miesto je domovom pre 80 krokodílov západoafrických.

Podľa našich informácií zviera nie je nebezpečné, niektorí turisti ho dokonca hladkajú. Samozrejme, robia to na vlastnú zodpovednosť.

 

4. Autentické prostredie v Ndemban

Ndemban je typickou dedinou gambijského kmeňa Jola. Aby ste zažili skutočne autentický kultúrny zážitok, zavítajte práve sem.

Ak budete chcieť v dedine prenocovať, k dispozícii je komunitné ubytovanie v rodinách. Následne potom budete môcť absolvovať niektorú z troch typov prehliadok – kultúrnu, remeselnú alebo ekoturistickú.

V rámci týchto prehliadok na vás čaká niekoľko aktivít. Za všetky spomenieme pečenie orechov a zber ovocia, prípravu obeda, návštevu tamojších remeselníkov či ukážku domorodých tancov.

Ak chcete ochutnať typické gambijské jedlá a celkom neveríte tomu, čo by ste pripravili u vašich hostiteľov, vyberte sa do vychytenej reštaurácie Abajorr. Tam vám skutočné pochutiny pripraví šéfkuchárka známa ako Mama Africa.

 

5. Zoznámenie sa s Afrikou

Gambiu často označujú za usmievajúce sa pobrežie Afriky. Tento prívlastok si vyslúžila najmä preto, že jej obyvatelia sú stále usmiati a srdeční.

Aj vďaka všetkým týmto vlastnostiam je oveľa jednoduchšie zoznámiť sa s africkou kultúrou, ktorá sa od tej našej mnohokrát líši.

obyvatelia gambie

Ničoho sa však neobávajte, Gambia je ideálnym miestom na prvé zoznamovanie sa s Afrikou.

Napokon, pomôžu vám v tom nielen nápomocní obyvatelia, ale aj oficiálne zaužívaná angličtina (v Gambii sa distribuujú aj noviny v angličtine) či maximálna bezpečnosť v celej krajine.

Na záver článku posledná dobrá správa. S Idem.sk môžete niektoré sezóny letieť do Gambie priamo z Bratislavy. Stačí si pozrieť aktuálnu ponuku hotelov a rezervovať termín.

 

Prajeme vám šťastnú cestu do exotiky.

Súvisiace články
pred 1 rokom 86683 videní | 6 minúty čítania
pred 1 rokom 84212 videní | 5 minúty čítania
pred 2 rokmi 82623 videní | 6 minúty čítania